Connect with us
Publicitate

Eveniment

SĂPTĂMÂNA PATIMILOR: Lunea Mare

Publicat

Publicitate

În Lunea Mare, Biserica ne prezintă un tânăr frumos, curat, fericit, preabun: pe Iosif, care a fost al unsprezecelea fiu al Patriarhului Iacov şi a fost invidiat de fraţii lui, aruncat în groapă şi vândut pentru treizeci de arginţi.

Cumpărătorii săi l-au dus în Egipt şi l-au vândut la rândul lor unei căpetenii de la curtea faraonului, Putifar, a cărui soţie a vrut să păcătuiască cu el. Iosif s-a împotrivit cu putere, ea l-a calomniat şi a fost întemniţat. Apoi a devenit tâlcuitorul viselor faraonului, cunoscând mare cinste şi slavă. Vieţile lui Iosif şi Iisus se aseamănă. Şi Iisus a fost urât şi invidiat de iudeii cei de un neam cu El, a fost trădat pentru treizeci de arginţi de către însuşi ucenicul Lui şi a fost dus în temniţa mormântului.

După trei zile a înviat şi împărățeşte nu numai peste Egipt, ci peste lumea păcatului, pe care Sfinţii Părinţi o numesc „Egiptul patimilor”. Hristos devine noul vistier peste hambarele de grâu prin jertfa lui pe Cruce. Tot în Sfânta și Marea Luni, săvârşim pomenirea acelui smochin uscat şi blestemat pe care Hristos l-a găsit neroditor în drumul Lui. Sfinţii Părinţi aseamănă asta cu sinagoga iudeilor, în care Hristos n-a găsit roade vrednice, decât doar umbra legii, care şi aceasta pălise.

După Sfântul Isidor Pelusiotul, Hristos n-a blestemat vreun om, ci lemnul, pentru ca nerecunoscătorii oameni să afle că are şi această putere. Orice suflet neîmpodobit cu virtuţi şi pustiit de bunătăţile duhovniceşti va avea soarta lemnului neroditor care va fi aruncat în foc. Această pericopă, spre cucernicie, zdrobire a inimii şi pocăinţă, a fost pusă într-un frumos tropar: „Văzând smochinul cel uscat care a fost blestemat pentru nerodnicia lui, să ne temem, fraţilor, roade vrednice de pocăinţă aducând Stăpânului…”. Preabunul Iosif ne călăuzeşte minunat spre lepădarea de păcat.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Taxa pe lux: Ultima zi pentru declararea şi plata impozitului pentru casele și mașinile scumpe

Publicat

Publicitate

Potrivit reglementărilor, românii care dețin locuințe cu o valoare mai mare de 500.000 de euro sunt obligați să plătească un impozit de 0,3% din suma care depășește acest prag. Ultima zi pentru declararea şi plata impozitului pentru casele și mașinile scumpe expiră luni, 30 septembrie 2024. Este vorba despre termenul pentru declararea şi plata impozitului pentru casele scumpe, cu o valoare de peste 500.000 de euro. Declararea presupune completarea formularului 216 și trimiterea acestuia la ANAF, iar acest lucru trebuia făcut până la sfârșitul lunii septembrie pentru case și până în decembrie pentru mașini, scrie alba24.ro.

Această obligație fiscală a apărut ca urmare a legii adoptate anul trecut, prin care românii care dețin mașini și proprietăți imobiliare de lux sunt obligați să achite o „taxă de lux”.

Proprietarii trebuie să plătească 0,3% din diferenţa dintre valoarea de piaţă a imobilului şi plafonul neimpozabil, scrie RADOR.

Potrivit reglementărilor, românii care dețin locuințe cu o valoare mai mare de 500.000 de euro sunt obligați să plătească un impozit de 0,3% din suma care depășește acest prag.

Același impozit se aplică și pentru cei care dețin autoturisme cu o valoare de peste 75.000 de euro.

Ca exemplu practic, dacă persoana deține o mașină care valorează 100.000 euro, atunci va plăti impozit doar 75 euro (adică 0,3% din 25.000 euro, sumă ce reprezintă diferența dintre valoarea autovehiculului și plafonul neimpozabil).

Publicitate

În privinţa impozitului pentru maşinile scumpe de peste 75.000 euro, sumele pot fi achitate până pe 31 decembrie.

Citeste mai mult

Eveniment

Consfătuirea anuală a profesorilor de religie din județul Botoșani, în anul școlar 2024-2025

Publicat

Publicitate

Vineri, 27 septembrie, în Aula Liceului cu Program Sportiv Botoșani, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a avut loc consfătuirea anuală a profesorilor de religie din Județul Botoșani. 

La eveniment au mai participat Inspectorul general din Ministerul Educației, conf. univ. dr. Vasile Timiș, Inspectorul Școlar General al județului Botoșani, Bogdan Suruciuc, părintele Andrei Nicușor Carcea, Inspector pentru Învăţământ în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, părintele Inspector pentru disciplina Religie Liviu Botezatu și profesorii de religie din județul Botoșani.

Evenimentul a fost deschis de Inspectorul Școlar General al județului Botoșani, Bogdan Suruciuc, care a făcut o scurtă retrospectivă a anului școlar precedent, a subliniat importanța educației religioase în dezvoltarea frumoasă a elevilor și a reafirmat sprijinul pe care Inspectoratul Școlar Județean Botoșani îl are în gestionarea și rezolvarea provocărilor din noul an școlar.

În intervenția sa, pe calea undelor, conf. univ. dr. Vasile Timiș a menționat: „Educaţia religioasă constituie un aspect important al spectrului misiunii Bisericii în lume. Activitatea învăţătorească a Bisericii a fost rânduită de Însuşi Mântuitorul Hristos, pentru ca oamenii să cunoască voia Lui şi să o împlinească. Prin demersul educaţional din cadrul orelor de religie, Biserica vine în ajutorul societăţii în ansamblul ei, promovând dragostea, prietenia, pacea, înţelegerea, întrajutorarea şi cooperarea între semeni, toate acestea constituind principiile de bază ale credinţei creştine”.              

Părintele inspector pentru disciplina Religie, pr. prof. Liviu Botezatu a prezentat rezumatul activităților desfășurate în anul școlar anterior, elemente de bună practică ce pot fi aplicate de profesorii de religie, obiectivele propuse colegilor profesori la discilplina religie și aspectele de noutate ce vor fi aplicate în noul an școlar 2024-2025.

La finalul întâlnirii, părintele Andrei Nicușor Carcea, Inspector pentru Învăţământul preuniversitar în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, ne-a transmis gânduri de rugăciune, încurajare și binecuvântare ale Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, către toți profesorii de religie pentru activitatea didactică în noul an școlar, subliniind rolul major al profesorului de religie în formarea tinerei generații.

Publicitate

Organizată de Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, consfătuirea profesorilor de religie are loc anual, fiind un moment de dezbatere a noutăților metodologice, de trecere în revistă a activității din anul școlar anterior și de propuneri pentru noul an școlar. Dumnezeu să binecuvinteze toți elevii și profesorii de religie în noul an școlar cu multe realizări și succese depline.

Sursa: Doxologia

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Popas duhovnicesc la Briceni. Starețul Mănăstirii „Sihăstria Voronei” a fost prezent în mijlocul românilor de pe malul celălalt al Prutului

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, a fost bucurie mare în Parohia„ Pogorârea Sfântului Duh”  din orașul Briceni. În mijlocul credincioșilor a fost prezent arhimandritul Ghedeon Huțanașu, starețul Mănăstirii Sihăstria Voronei, acesta fiind primit cu multă bucurie și evlavie. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de părintele paroh Claudiu Lucian Țugui și de părintele Dumitru Costan, parohul Bisericii Adormirea Maicii Domnului din satul Chiscovata, comuna Vorona, parohie înfrățită cu comunitatea ortodoxă din orașul Briceni. Alături de preoții din Botoșani, au călătorit și numeroși credincioși, printre aceștia preoteasa din Chiscovata, medicul Oana-Carmen Costan.

După popasul duhovnicesc, părintele Claudiu Lucian Țugui a avut parte de o surpriză prilejuită de aniversarea zilei de naștere. Credincioșii din Parohia Briceni i-au dăruit un tort și un buchet de flori, iar copiii de la Centrul de Creație Briceni i-au făcut un dar muzical, „complice” fiind inimoasa profesoară Svetlana Mînzatu.

 

„Ziua de 28 septembrie, a fost și va rămâne în sufletele noastre o zi de mare sărbătoare, pentru credincioșii din parohia ortodoxă cu hramul Pogorârea Sfântului Duh  din orașul Briceni. În această zi binecuvântată de Dumnezeu, am săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie împreună cu frații noștri de peste Prut, de la parohia ortodoxă  Adormirea Maicii Domnului din satul Chiscovata, comuna Vorona, județul Botoșani, parohie care este înfrățită cu parohia noastră Pogorârea Sfântului Duh din orașul Briceni. Grupul de credincioși a fost însoțit de către PC. Pr. Dumitru Costan parohul Bisericii  Adormirea Maicii Domnului din satul Chiscovata însoțit de doamna preoteasă Oana Carmen Costan împreună cu Preacuviosul Părinte Stareț Ghedeon de la Mănăstirea Sihăstria Voronei (Sfântul Onufrie de la Vorona).
Țin să mulțumesc părinților slujitori, credincioșilor de pe ambele maluri ale Prutului, copiilor împreună cu doamna pedagog Svetlana Mînzatu de la Centrul de Creație Briceni, dar și tuturor creștinilor celor care susțin și sprijină cu dragoste misiunea parohiei noastre  Pogorârea Sfântului Duh din orașul Briceni”, a transmis părintele Claudiu Lucian Țugui.

Despărțiți de Prut, uniți în credință

Îi desparte Prutul, dar sunt frați, chiar dacă o lege nedreaptă le spune că nu. Îi unește credința în Dumnezeu. Rugăciunea nu are hotar și pe aripile acesteia dorul parcurge distanța dintre credincioșii de pe cele două maluri. Parohia ,, Pogorârea Sfântului Duh” din orașul Briceni și Parohia ,,Adormirea Maicii Domnului” din satul Chiscovata, comuna Vorona, sunt înfrățite din anul 2020. În partea română, este paroh părintele Dumitru Costan cu preoteasă medic, un promotor al culturii românești, care a reușit repede să intre în inimile enoriașilor, astfel că nu este proiect pe care aceștia să nu-l susțină. De partea moldoveană este părintele Claudiu Țugui, ucenic al părintelui Dumitru, cu preoteasa Andreea, economist. Părintele Claudiu-Lucian Țugui a crescut în pridvorul bisericii, în municipiul Botoșani. Copil fiind, deseori la Sfintele Liturghii îmbrăca veșmântul de ipodiacon și rostea în genunchi rugăciuni fierbinți către Bunul Dumnezeu care i-a transmis chemarea tainică de a fi slujitor la Altar. A primit misiunea de a fi păstor de suflete la Briceni. Chiar dacă este foarte tânăr, prin curajul său și prin exemplul de trăire a reușit să atragă în jurul său mulți oameni de bine.

Publicitate

De patru ani, enoriașii de pe cele două maluri ale Prutului au legat noi prietenii, au învățat să se susțină reciproc…Credincioși parohiei din Botoșani, împreună cu părintele Dumitru Costan, au au fost alături necondiționat de parohia românească „Pogorârea Sfântului Duh”, din orașul Briceni, atât duhovnicește cât și financiar în proiectele desfășurate de către parohie, dar și la lucrările care s-au realizat și care vor urma să se concretizeze pentru comunitatea de credincioși din orașul moldovean.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Ploile nu se opresc. COD GALBEN pentru județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au instituit Cod Galben de ploi însemnate cantitativ pentru județul Botoșani. Atenționarea este valabilă din această dimineață, de la ora 10:00, până mâine dimineață, la aceeași oră.

Aceasta se va manifesta prin ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25… 40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp. Vântul va avea la rafală 50… 70 km/h.

Hidrologii spun că există, în continuare, risc de inundații pe râurile Jijia, Prut și afluenții acestora. De altfel, rămân în vigoare cele două coduri emise ieri, respectiv:

– portocaliu până pe 1 octombrie, la ora 18:00;

– galben, până pe 1 octombrie, la ora 23:00.

Publicitate

Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE” .

Pentru a gestiona în mod operativ situațiile de urgență care ar putea apărea din cauza fenomenelor meteorologice periculoase, pompierii botoșăneni vor fi la datorie, pregătiți să intervină cu mijloacele tehnice din dotare.

ISU Botoșani a înștiințat unitățile administrativ-teritoriale din județ cu privire la fenomenele meteorologice prognozate și a transmis măsurile ce trebuie luate pentru a preveni evenimentele care ar putea pune în pericol siguranța cetățenilor sau produce pagube materiale.

Publicitate

Totodată, s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.

Deoarece există riscul producerii unor inundații locale, recomandăm cetățenilor să:

– curețe șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale; – nu arunce gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei;

– construiască bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă, în caz de inundație;

– urmărească la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor;

– în cazul unei situații de urgență reale, sesizați evenimentul la numărul unic 112.

 

De asemenea, în caz de vânt puternic, trebuie respectate următoarele măsuri:

 

▪ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

▪ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;

▪ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

▪ îndepărtați copacii sau ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

▪ nu atingeți firele căzute la pământ.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending