Connect with us

Actualitate

Săptămâna de lucru de patru zile în România. Ministrul Muncii: „E o chestiune extrem de serioasă, trebuie dezbătută”

Publicat

Publicitate

Săptămâna de lucru de patru zile în România ar putea fi implementată după un dialog social serios care să implice specialiști de la ministerele muncii și sănătății, crede ministrul Muncii, Marius Budăi, dar și patronatele și sindicatele, relatează alba24.ro.

Conform unui sondaj recent, 80% dintre români și-ar dori un astfel de regim de muncă.

„E o chestiune extrem de serioasă, trebuie dezbătută. Sunt țări în Europa care au implementat deja acest lucru, se discută și în Belgia, acum, din câte știu, pentru o posibilitate, nu obligativitate. Eu cred că discuția ar trebui să pornească cu specialiști din Ministerul Sănătății, din Ministerul Muncii, patronate și sindicate. Propunerea este extrem de serioasă și trebuie să vedem dacă la noi, în România, în această perioadă, cu aceste crize – sanitară, de securitate, economică – este oportună o această măsură”, a spus ministrul Marius Budău, pentru digi24.ro.

Ministrul spune însă că nu se pronunță ”pentru că aș avea instinctul – așa cum simt eu piața muncii acum, să nu fiu de acord pentru că și așa avem un deficit foarte mare al forței de muncă”.

Acesta precizează că, dacă în urma unui dialog social se va agrea această măsură, ”atunci cu siguranță voi fi un susținător, dar atunci când voi avea toate elementele”.

Budăi spune că a avut discuții cu o parte dintre sindicate și patronate.

Publicitate

”Unele patronate agreează, altele sindicate nu vor să mărească programul de lucru. Avem o directivă care ne creează un echilibru între profesional și mediul familial. Trebuie să le luăm pe toate în calcul – discuția este mai mare”, a spus Marius Budăi.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Care este cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: Vreau să demontez un mit

Publicat

Publicitate

Care este cea mai mare pensie din Armata Română: Ministrul Apărării Naţionale a avansat suma de aproximativ 39.000 de lei, adică în jur de 7.800 de euro pe lună, iar de acești bani beneficiază generalii, scrie alba24.ro.

Și mai mult încasează magistrații militari: cea mai mare pensie este de 56.160 de lei (echivalentul a 60 de indemnizații medii de veteran). În total, 10 pensii militare depășesc 43.000 de lei, mai spune ministrul.

El a adăugat însă că vrea să demonteze un mit, anume acela că pensiile militare sunt uriașe și își susține afirmația cu exemplul pensiilor pentru soldați.

Prin comparație, un veteran de război primește o indemnizație medie de 930 de lei, potrivit Casei Naționale de Pensii, adică de peste 60 de ori mai puțin decât cel mai bine plătit magistrat militar pensionar.

Care este cea mai mare pensie din Armata Română

Angel Tîlvar a declarat că pensia medie pentru un soldat gradat depăşeşte cu puţin suma de 3.000 de lei şi a precizat că cea mai mare pensie este 38.998 lei, pentru generali.

Publicitate

”La începutul lui 2024 a fost o indexare de 13,8%, ea a fost precedată de o indexare de 5,1%. Media pensiilor de servicu, pentru soldat gradat – 3.258, subofiţeri – 4.000, ofiţeri – 6.441, general –  12.873. Vreau să demontez un mit, că pensiile în Armată sunt uriaşe.

Într-adevăr, avem 10 pensii care sunt între 43.123 şi 56.160 de lei. Ele aparţin unor magistraţi militari. Cea mai mare pensie militară este 38.998 lei pentru generali”, a declarat Angel Tîlvar, marţi seară, la Antena 3.

Citeste mai mult

Eveniment

Fenomen astronomic rar: Marea aliniere a planetelor, în 2025. În ce perioadă se va produce evenimentul și cum poate fi observat

Publicat

Publicitate

Fenomen astronomic rar. La finalul lunii februarie, celalalte șapte planete din sistemul solar se vor alinia alături de Terra, pe cer. Iar în a doua jumătate a lunii ianuarie, va putea fi observată alinierea a șase planete, scrie alba24.ro.

Situația în care unele planete se află în același timp de aceeași parte a Soarelui nu este una rar întâlnită, însă acum majoritatea sau toate planetele se aliniază.

Cele două momente speciale din punct de vedere astronomic sunt:

  • în 21 ianuarie – se aliniază planetele Marte, Jupiter, Uranus, Neptun, Venus și Saturn
  • în 28 februarie – se aliniază planetele Saturn, Mercur, Neptun, Venus, Uranus, Jupiter și Marte

Toate planetele din Sistemul Solar orbitează în jurul Soarelui pe un plan plat numit ecliptică. Unele dintre planete au orbite ușor înclinate deasupra sau sub acest plan, dar toate sunt mai mult sau mai puțin la același nivel, notează Science Alert, citată de antena3.ro

Fenomen astronomic rar. Cum poate fi observată alinierea planetelor

Fenomenul poate fi observat cu ochiul liber în zone mai puțin poluate luminos, cu ajutorul unui binoclu sau telescop. De asemenea, există mai multe aplicații pe telefon ce vor urmări fenomenul.

Publicitate

Momente similare, când mai multe planete s-au aliniat, s-au petrecut cel mai recent în iunie, respectiv august 2024. Însă la finalul lunii ianuarie 2025 este vorba despre marea aliniere a planetelor – adică a celorlalte șapte din Sistemul Solar.

Alte fenomene astronomice din 2025. Calendar

  • 4 ianuarie – ocultație Luna cu planeta Saturn (seara)
  • 10 ianuarie – planeta Venus la elongaţie estică maximă (seara)
  • 16 ianuarie – planeta Marte la opoziție (toată noaptea)
  • 20 martie – echinocţiul de primăvară
  • 22 – 23 aprilie – maximul curentului de meteori Liridele (ZHR = 18)
  • 6 mai – maximul curentului de meteori Eta Aquaridele (ZHR = 50)
  • 2 iunie – planeta Venus la elongaţie vestică maximă (dimineața)
  • 21 iunie – solstiţiul de vară
  • 31 iulie – maximul curentului de meteori Delta Aquaridele (ZHR = 25)
  • 12 – 13 august – maximul curentului de meteori Perseidele (ZHR = 60 – 100)
  • 21 septembrie  – planeta Saturn la opoziție (vizibilă toată noaptea)
  • 22 septembrie – echinocţiul de toamnă
  • 23 septembrie – planeta Neptun la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 21 octombrie – maximul curentului de meteori Orionidele (ZHR = 20)
  • 17 – 18 noiembrie – maximul curentului de meteori Leonidele (ZHR = 15)
  • 21 noiembrie – planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 13 – 14 decembrie – maximul curentului de meteori Geminidele (ZHR = 150)
  • 21 decembrie – Solstiţiul de iarnă

Patru eclipse în 2025. Ce va putea fi observat din România

În anul 2025 se vor produce patru eclipse, respectiv două de Soare şi două de Lună. Din România, va putea fi observată în bune condiții doar una dintre acestea.

În 14 martie se produce eclipsă totală de Lună. Va fi vizibilă din America de Nord, America de Sud, Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic, vestul Europei, Africa, estul Asiei și estul Australiei.

Din România se va observa doar faza parțială prin penumbră. Luna va apune înainte de începutul eclipsei parțiale, ora locală: 6:27, iar începutul fazei parțiale va fi la 7:09, notează Astro Bârlad.

În 29 martie va fi eclipsă parțială de Soare. Va fi vizibilă din nordul Oceanului Atlantic, Groenlanda, nord-estul Canadei, Europa și nord-vestul Africii. Din România eclipsa va vizibilă doar în partea de vest și cea de nord-vest.

În 7 septembrie 2025 va fi eclipsă totală de Lună. Va putea fi observată și din România, pe lângă Europa, Asia, Oceanul Indian, Australia, Africa.

Luna vă răsări în eclipsă parțială. Faza maximă va fi la ora 21:11, însă satelitul natural al Terrei va fi destul de jos față de orizontul sud-estic.

În 21 septembrie va fi eclipsă parțială de Soare. Se va observa din sudul Oceanului Pacific, Antarctica și Noua Zeelandă.

 

Citeste mai mult

Economie

Declarația Unică 2025: Cine trebuie să o depună și care sunt principalele modificări anunțate de ANAF

Publicat

Publicitate

Declarația unică 2025 vine cu noutăți pentru cei care obțin venituri din activități independente sau investiții. ANAF a eliminat obligația de a declara veniturile estimate și a propus modificări privind plata impozitelor și contribuțiilor sociale, scrie alba24.ro.

Formularul 212 trebuie depus până pe 23 mai 2025.

În mod normal termenul limită pentru depunerea declaraţiei unice este 25 mai. Totuşi, cum în acest an 25 mai pică într-o zi de duminică, cel mai probabil termenul limită va fi vineri, 23 mai.

Noua declarație unică poate fi folosită de persoanele fizice pentru a declara veniturile și contribuțiile sociale datorate pentru anul 2024 (CAS și CASS).

De asemenea, formularul 212 permite și declararea CASS pentru cei care trebuie să o plătească în anul 2025. În acest caz, baza de calcul este fixă, echivalentă cu 6 salarii minime brute pe țară, indiferent când se face opțiunea, potrivit digi24.ro.

Ce este declarația unică și cine trebuie să o depună?

Declarația unică (formular 212) este folosită de persoanele care au obținut venituri din activități independente, drepturi de autor, investiții, cum ar fi dividende, chirii, criptomonede sau dobânzi.

Publicitate

De asemenea, formularul trebuie completat și de cei care nu au venituri, dar aleg să plătească contribuția pentru asigurările de sănătate. Termenul limită pentru depunere este 23 mai.

Potrivit ANAF, declarația poate fi depusă astfel:

  • În termen de 30 de zile de la începerea activității sau încheierea contractului, dacă începi o activitate în timpul anului fiscal sau obții venituri din închirierea bunurilor personale (altele decât cele din arendă).
  • Până pe 23 mai a anului următor, pentru a declara veniturile realizate și a stabili impozitul și contribuțiile sociale datorate.
  • Până pe 23 mai a fiecărui an, pentru declararea veniturilor estimate sau normei de venit, precum și a contribuțiilor sociale.
  • Până pe 23 mai, pentru direcționarea a 3,5% din impozitul datorat, dacă dorești să alegi această opțiune.
  • În termen de 30 de zile de la încetarea activității sau rezilierea contractului, dacă activitatea se încheie în timpul anului fiscal.
  • Cei care realizează venituri independente sau din agricultură, silvicultură și piscicultură și își încetează ori suspendă activitatea în timpul anului, trebuie să depună declarația în termen de 30 de zile de la eveniment.

Schimbări fiscale propuse pentru declarația unică

Creșterea salariului minim pe economie

Cotele de impozitare și contribuții 

  • Impozitul pe venit: 10%
  • Contribuția pentru pensie (CAS): 25% (pentru venituri nete egale sau mai mari cu 12/24 salarii minime).
  • Contribuția pentru sănătate (CASS): 10%, calculată pe venitul net, dar plafonată la 60 de salarii minime (maximum 24.300 lei anual în 2025).

Venituri din chirii declarate în formularul 212

  • Deducere fixă: Se scad 20% din venitul brut.
  • Reținere la sursă: Pentru chirii plătite de firme sau entități contabile, impozitul se reține la sursă și este final.
  • Eliminarea sistemului real: Nu se mai permite calcularea venitului net pe baza contabilității.
  • Regula celor 5 contracte: A fost eliminată, iar veniturile din mai mult de 5 contracte de închiriere nu mai sunt considerate activități independente.

Noutăți în declarația unică 2025

Fără declararea veniturilor estimate

Nu va mai fi nevoie să declari veniturile estimate și obligațiile fiscale pe parcursul anului.

Termen extins pentru declararea veniturilor realizate

Dacă proiectul este aprobat, veniturile efective din 2025 vor putea fi declarate până pe 25 mai 2026.

Eliminarea unor deduceri și facilități fiscale

  • Fără deducerea pentru aparate de marcat electronice: Costul achiziției acestora nu mai poate fi scăzut din impozitul anual.
  • Fără direcționarea a 3,5% din impozit: Nu se mai poate aloca această sumă către organizații nonprofit, unități de cult sau burse private din alte venituri decât cele salariale.

Cum se depune declarația unică 2025

Declarația unică poate fi depusă astfel:

  • Online, prin „Spațiul Privat Virtual” de pe www.anaf.ro.
  • Online, prin „Depunere declarații” pe www.e-guvernare.ro, folosind un certificat digital.
  • Pe hârtie, la sediul ANAF sau prin poștă, cu confirmare de primire.

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer beat din Suceava, dat jos de la volan de polițiștii din Bucecea

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Bucecea au oprit pentru control, pe drumul public din Bucecea, un autoturism condus de un bărbat, de 48 de ani, din județul Suceava.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,64 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Ulterior, bărbatul a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

FOTO: arhivă

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending