Creștinii ortodocși vor intra de mâine în săptămâna a cincea din Postul Mare. Credincioșii sunt îndemnați de Biserică să ia parte la slujbele speciale oficiate în această perioadă: Canonul Sfântului Andrei Criteanul și Acatistul Bunei Vestiri.
Miercuri, în săptămâna a cincea a Postului Mare se citește pentru a doua oară în perioada postului, Canonul Sfântului Andrei Criteanul. Spre deosebire de prima lectură din Postul Mare când acest canon este împărțit în patru stări citite la slujbele Pavecerniței din ziua de luni, marți, miercuri și joi din prima săptămână, în miercurea săptămânii a cincea canonul se citește integral. Vineri, în săptămâna a cincea a Postului Mare, credincioșii sunt chemați din nou la rugăciune. În bisericile ortodoxe va fi oficiată slujba Acatistului Bunei Vestiri. Denia Acatistului este cea mai veche cântare de acatist închinată Bunei Vestiri. Este slujba Utreniei săvârșită seara, pentru că ne apropiem de ziua cea mare a luminii. Cântarea Acatistului Maicii Domnului este un popas de încurajare în călătoria Postului Mare..
DENIA CANONULUI CELUI MARE
Miercuri seara, în săptămâna a cincea a Postului Mare, se cântă Canonul cel Mare de umilinţă. Acest canon, cel mai mare dintre toate canoanele, l-a compus şi l-a scris foarte frumos şi cu mult meşteşug cel între sfinţi părintele nostru Andrei, arhiepiscopul Cretei, numit şi Ierusalimiteanul. Acesta era de loc din Damasc. La vârsta de 40 ani, după ce a fost dat la şcoală şi a învăţat toate ştiinţele care-i dădeau o educaţie desăvârşită, s-a dus la Ierusalim şi a îmbrăţişat viaţa monahală. Trăind cu cuvioşie şi bine plăcut lui Dumnezeu, într-o viaţă liniştită şi netulburată, a lăsat Bisericii lui Dumnezeu şi alte multe scrieri folositoare vieţii, cuvântări şi canoane, dar a fost mai cu deosebire iscusit în cuvântări de laudă în cinstea sfinţilor, a Maicii Domnului şi a Domnului nostru Iisus Hristos.
Împreună cu alte multe canoane, a alcătuit şi acest Mare Canon plin de foarte mare umilinţă. Culegând şi strângând la un loc toată istoria Vechiului şi Noului Testament, a alcătuit cântarea aceasta de la Adam până la înălţarea lui Hristos şi predica Apostolilor. Prin canonul acesta îndeamnă tot sufletul să râvnească şi să urmeze, după putere, toate faptele bune ale istoriei Vechiului şi Noului Testament, să fugă de toate faptele rele şi să alerge totdeauna la Dumnezeu, prin pocăinţă, prin lacrimi şi mărturisire şi prin alte fapte bine plăcute lui Dumnezeu. Atât este de curgător şi de armonios acest Mare Canon, încât poate să moaie şi cea mai învârtoşată inimă şi să o deştepte spre săvârşirea binelui, chiar numai dacă-l cântă cineva cu inima zdrobită şi cu potrivită luare-aminte.
Sfântul Andrei, ca un adevărat învăţător, prin cântările Marelui Canon, în care istoriseşte virtuţile marilor bărbaţi, precum şi întoarcerea la credinţă a celor răi, pregăteşte pe cei care se nevoiesc cu postul să se poarte cu mai mult curaj şi să se îndrepte cu bărbăţie spre nevoinţele postului ce-l mai au în faţă. Canonul Sfântului Andrei Criteanul se numeşte Canonul cel Mare din pricina ideilor şi gândurilor înalte ce le cuprinde, căci într-adevăr alcătuitorul lui este iscusit şi l-a compus într-un chip nespus de frumos. Pentru rugăciunile Sfântului Andrei, Dumnezeule, miluieşte-ne şi ne mântuieşte. Amin.
DENIA ACATISTULUI BUNEI VESTIRI
Vineri seara, în săptămâna a cincea, se citeşte în patru răstimpuri Acatistul Bunei Vestiri, în chip sărbătoresc şi cu repetarea de mai multe ori a primului condac, anume alcătuit în cinstea acestei prăznuiri: „Apărătoare Doamnă, pentru biruinţă mulţumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu, noi robii tăi. Ci ca aceea ce ai stăpânire nebiruită, izbăveşte-ne din toate nevoile, ca si strigăm ţie: Bucură-te Mireasă, pururea Fecioară!”. Prăznuirea aceasta s-a rânduit pentru pomenirea şi cinstea biruinţelor câştigate de creştini cu ajutorul minunat al Maicii Domnului, întâi împotriva sciţilor şi a perşilor, a doua oară împotriva saracinilor şi a treia oară împotriva agarenilor, care cu nenumărate oşti, pe mare şi pe uscat, asediaseră Constantinopolul.
Patriarhul, împreună cu clerul şi credincioşii, a făcut privegheri şi rugăciuni neîntrerupte şi procesiuni cu sfintele icoane şi îndeosebi cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care n-a întârziat să-şi arate puterea sa cea nebiruită. Pentru că oştile păgânilor mult mai numeroase decât ale creştinilor au fost biruite, iar corăbiile lor înecate de furtună.
Pentru care pricină s-a rânduit această prăznuire de „mulţumire pentru biruinţă” către Ceea ce are „stăpânire nebiruită şi izbăveşte de-a pururi din toate nevoile pe credincioşii robii Săi”. Condacul întâi, „Apărătoare Doamnă”, alcătuit de Patriarhul Serghie cu acest prilej, ne aduce aminte de-a pururi şi ne dă încredere în ajutorul cel mare şi grabnic al Preacuratei împotriva tuturor vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi.
Pentru că Postul Mare se apropie de final, Biserica recomandă ca, toți cei care nu au reușit până acum, să se spovedească, iar cei care au dezlegare să se împărtășească.
Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News