Connect with us

Actualitate

Sancțiuni care pot ajunge până la 20.000 de lei pentru cei care nu-și curăță terenurile de ambrozie

Publicat

Publicitate

Reprezentanții Gărzii de Mediu au anunțat că proprietarii sau administratorii de terenuri intravilane, dar și extravilane, trebuie să distrugă de pe terenuri ambrozia, relatează alba24.ro. Practic, cei care nu elimină planta de pe terenurile pe care le dețin, riscă sancțiuni care pot ajunge până la 20.000 de lei.

Proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare anual, în perioadă cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, până cel târziu la 30 iunie, lucrări de întreţinere a terenurilor prin diferite metode, până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a ambroziei, astfel încât planta să nu răspândească polenul care conține multiple fragmente alergizante.

„Sancţiunile aplicabile pentru neîndeplinirea obligaţiilor stabilite de Legea 62/2018 sunt reprezentate de amenzi de la 1.000 de lei, la 5.000 de lei, pentru persoanele fizice şi de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele juridice prevăzute la art. 3 din lege.

Verificarea şi identificarea terenurilor infestate, de pe raza teritorială a unităţilor administrativ-teritoriale, se efectuează de către autorităţile administraţiei publice locale, prin agenţii agricoli angajaţi sau persoanele din cadrul acestora, desemnate prin dispoziţie a primarului.

Modul în care se face prevenirea sau combaterea buruienii este lăsat la latitudinea proprietarilor și administratorilor de terenuri extravilane sau intravilane”, a explicat Marioara Artemis Gătej, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu.

Potrivit legii, autorităţile administraţiei publice locale transmit o somaţie către toţi proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole unde au fost identificate focare de infestare cu buruiana ambrozia, cel târziu până la data de 5 iunie a fiecărui an.

Publicitate

Ulterior, verificarea şi constatarea nerespectării obligațiilor legale în privința ambroziei se fac de către autorităţile administraţiei publice locale pe a căror rază teritorială se face controlul, prin personal împuternicit prin dispoziţie a primarului, de către poliţişti locali sau de către comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu

Cinci moduri în care poate fi combătută buruiana

Cele mai bune rezultate se pot obține prin cosirea manuală a spațiilor pe care este răspândită sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba, în special pe alineamentele căilor ferate, a drumurilor și pe marginea parcelelor;

Când buruiana este răspândită în interiorul tarlalelor agricole, în special în interiorul unor șanțuri, stufărișuri, denivelări etc., distrugerea se poate face prin aplicarea unor lucrări de discuit, grăpat sau prin folosirea unor cositori mecanice;

Când buruiana este răspândită pe suprafețe mai mari se pot aplica erbicide, după caz, începând de primăvara devreme când buruiana are 10 – 15 cm și poate fi recunoscută cu ușurință. În vederea stabilirii tipului de erbicid și a dozei, proprietarii/ deținătorii/ administratorii de terenuri pot apela la specialiștii direcțiilor pentru agricultură județene pentru a primi informații detaliate sau, după caz,la specialiști din cadrul primăriilor. Măsura se va aplica respectându-se cadrul legal în vigoare în ceea ce priveşte comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar;

În cazul unor focare izolate, buruiana poate fi smulsă relativ ușor folosind mănuși de protecție pentru evitarea iritațiilor sau poate fi distrusă cu sapa ori secera;

Pentru ca lucrările de combatere să fie cât mai eficiente, cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de suprafața solului în vederea distrugerii tuturor ramificațiilor care pornesc din tulpina principală. În caz contrar, se distrug doar tulpina principală, iar restul ramificațiilor se dezvoltă, înfloresc și produc în continuare polen şi chiar seminţe, îmbogăţind astfel rezerva de seminţe din sol. Se recomandă cositul repetat de 2 -3 ori pe an, obligatoriu de realizat înaintea fructificării plantei.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Tradiția dansului popular, sărbătorită astăzi la Vorona: Festivalul „Pe toloaca satului” a ajuns deja la ediția a II-a

Publicat

Publicitate

Astăzi, duminică, 27 aprilie 2025, comuna Vorona găzduiește cea de-a doua ediție a Festivalului-concurs de dansuri populare tradiționale „Pe toloaca satului”. Evenimentul este organizat de Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona, cu sprijinul Primăriei comunei Vorona și al Consiliului Local.

Festivalul își propune să promoveze tradițiile autentice românești și să ofere copiilor și tinerilor talentați din mai multe județe ocazia de a-și demonstra măiestria în arta dansului popular. Formații de dansatori din județele Botoșani, Iași, Suceava, Maramureș și Neamț și-au anunțat participarea la competiția care va aduce în fața publicului costume populare spectaculoase, ritmuri tradiționale și coregrafii pline de energie.

Evenimentul se va desfășura la Centrul Cultural „Mihai Eminescu” din Vorona, începând cu ora 13:00. Organizatorii promit o atmosferă de sărbătoare, în care tradițiile vor fi puse în valoare prin talentul și pasiunea tinerilor artiști.

„Pe toloaca satului” nu este doar o competiție, ci și un prilej de reîntâlnire cu rădăcinile culturale ale satului românesc, într-o perioadă în care păstrarea identității tradiționale devine tot mai importantă. Prin dans, costume și muzică populară, festivalul contribuie la transmiterea valorilor autentice către noile generații.

Manifestarea este deschisă publicului larg, iar intrarea este liberă. Vorona își așteaptă oaspeții cu porțile deschise și cu sufletul plin de bucuria tradiției.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

O elevă din județul Botoșani a fost premiată la Olimpiada Națională de Limba Rromani

Publicat

Publicitate

Lupu Mirabela Ionela, elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Nicolae Călinescu” din Coșula, a obținut o mențiune la Olimpiada Națională de Limba Rromani, desfășurată la Colegiul Național „Onisifor Ghibu” din Oradea. Performanța elevei a fost posibilă datorită pregătirii realizate de profesoara Bozu Claudia.

La această competiție națională, județul Botoșani a fost reprezentat de șase elevi: Lupu Larisa Valentina și Nicoi Ilie Eduard, de la Școala Gimnazială „Nicolae Călinescu” Coșula, Pingica Fanica, de la Școala Gimnazială Nr. 1 Bălușeni, Tincău Alejandra Ionela, de la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani, și Dibu Patricia, de la Școala Gimnazială „Ion Bojoi” Flămânzi. Elevii botoșăneni au fost însoțiți de doamna profesoară Liliana Borcoi, de la Școala Gimnazială Nr. 2 Botoșani.

Inspectorul școlar general al județului Botoșani, Bogdan Gheorghe Suruciuc, a felicitat rezultatele elevilor, subliniind implicarea și efortul acestora.
„Suntem mândri de performanțele elevilor noștri la olimpiadele naționale! Rezultatele foarte bune reflectă efortul lor susținut și sprijinul constant al profesorilor care îi pregătesc”, a transmis Inspectorul școlar general al județului Botoșani, Bogdan Gheorghe Suruciuc.

Participarea la Olimpiada Națională de Limba Rromani reprezintă o oportunitate importantă de promovare a diversității culturale și lingvistice și de încurajare a excelenței școlare.

Citeste mai mult

Eveniment

Minivacanțele continuă! După vacanța de Paște, urmează încă patru zile libere. Câte zile libere mai avem în acest an

Publicat

Publicitate

Abia s-a încheiat vacanța de Paște, și pentru cei mici și pentru cei mari, că alte zile libere urmează în România conform legislației în vigoare și Codului Muncii. De altfel, în școli și acasă, elevii și părinții se întreabă de ce nu au avut o vacanță de două săptămâni, până pe data de 5 mai, ci trebuie să se întoarcă de mâine, 28 aprilie la școală, pentru trei zile, pentru ca apoi să aibă iar o minivacanță de patru zile.

În România urmează o nouă minivacanță care începe joi, 1 mai, și se termină duminică, la data de 4 mai.

În anul 2025 Codul Muncii, legea care stabileşte numărul zilelor libere acordate angajaţiilor din România, prevede 17 zile de sărbătoare legală pe care românii le vor avea libere. Din cele 17 zile nelucrătoare de sărbătoare legală doar 13 pică în timpul săptămânii. Deoarece 4 dintre cele 17 zile zile nelucrătoare de sărbătoare legală pică în weekend, salariaţii care au un program de lucru de luni până vineri se vor bucura de doar 13 zile libere.

Zilele libere, care urmează în anul 2025 sunt

  • 1 mai (joi – Ziua Muncii);
  • 8 – 9 iunie (duminică şi luni) – Rusalii
  • 15 august (vineri – Sfânta Maria);
  • 30 noiembrie (duminică – Sfântul Andrei);
  • 1 decembrie (luni – Ziua Naţională a României);
  • 25 şi 26 decembrie (joi şi vineri – prima şi a doua zi de Crăciun).

Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.

Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Publicitate

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei, notează zf.ro.

Citeste mai mult

Educație

Concurs pentru formarea cadrelor MAI: Peste 250 de locuri disponibile la instituții de învățământ. LISTA completă

Publicat

Publicitate

Peste 250 de locuri vor fi disponibile la concurs pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne, în vederea pregătirii ofițerilor, maiștrilor militari și subofițerilor. Acestea sunt oferite prin instituții de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, pentru sesiunea iunie-august.

Cererile de înscriere pot fi depuse până la data de 18 mai. Probele de selecție vor avea loc în perioada 21-25 iunie, iar evaluările psihologice și medicale trebuie finalizate până cel târziu pe 16 iunie, relatează agerpres.ro.

Potrivit MAI, peste 250 de locuri pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne vor fi scoase la concurs la instituții de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și Academiei Naționale de Informații ‘Mihai Viteazul’, în sesiunea iunie-august.

Dintre cele peste 250 de locuri – 138 sunt scoase la concurs pentru forma de învățământ superior (ofițeri):

Locuri disponibile pentru ofițeri

  •  Universitatea Națională de Apărare ‘Carol I’ București – 16 locuri;
  •  Academia Forțelor Terestre ‘Nicolae Bălcescu’ Sibiu – 15 locuri;
  •  Academia Tehnică Militară ‘Ferdinand I’ – 53 locuri;
  •  Academia Forțelor Aeriene ‘Henri Coandă’ Brașov – 11 locuri;
  •  Academia Navală ‘Mircea cel Bătrân’ Constanța – 9 locuri;
  •  Institutul Medico-Militar – 10 locuri;
  • Academia Națională de Informații ‘Mihai Viteazul’ București – 24 locuri.

Locuri disponibile pentru maiștri militari

Candidații pot opta și pentru forma de învățământ postliceal (maiștri militari).

  • Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre ‘Basarab I’ Pitești – 16 locuri
  • Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu -14 locuri
  • Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene ‘Traian Vuia’ Boboc – 17 locuri
  •  Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale ‘Amiral Ion Murgescu’ Constanța – 39 de locuri
  •  Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri de Logistică ‘Gheorghe Lazăr’ – 9 locuri.

Locuri disponibile pentru subofițeri

De asemenea, sunt disponibile 18 locuri pentru forma de învățământ postliceal (subofițeri) la:

Publicitate
  • Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre ‘Basarab I’ Pitești – 3 locuri,
  • Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu – 3 locuri,
  • Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene ‘Traian Vuia’ Boboc – 2 locuri,
  • Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri de Logistică ‘Gheorghe Lazăr’ -10 locuri.

Potrivit sursei citate, tot în această sesiune, vor fi disponibile și trei locuri pentru cursul de formare a subofițerilor, organizat la nivelul Centrului de Instruire pentru Muzici Militare.

De unde se descarcă cererile

‘Cererile de înscriere se descarcă de pe site-ul oficial al MAI – www.mai.gov.ro, se completează de către candidat în mod lizibil (scris de mână), se semnează și se transmit în format electronic la adresa de e-mail a unității de recrutare, până la data de 18 mai, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică’, afirmă sursa citată.

Evaluarea psihologică și examinarea medicală se vor efectua conform planificărilor stabilite de către unitățile de specialitate, iar transmiterea dosarelor candidaților declarați apt psihologic și medical se efectuează până la data de 16 iunie.

Totodată, proba de evaluare a performanței fizice se susține la Academia de Poliție ‘Al. I. Cuza’, în perioada 21 – 25 iunie.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending