Connect with us

Actualitate

Sancțiuni care pot ajunge până la 20.000 de lei pentru cei care nu-și curăță terenurile de ambrozie

Publicat

Publicitate

Reprezentanții Gărzii de Mediu au anunțat că proprietarii sau administratorii de terenuri intravilane, dar și extravilane, trebuie să distrugă de pe terenuri ambrozia, relatează alba24.ro. Practic, cei care nu elimină planta de pe terenurile pe care le dețin, riscă sancțiuni care pot ajunge până la 20.000 de lei.

Proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare anual, în perioadă cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, până cel târziu la 30 iunie, lucrări de întreţinere a terenurilor prin diferite metode, până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a ambroziei, astfel încât planta să nu răspândească polenul care conține multiple fragmente alergizante.

„Sancţiunile aplicabile pentru neîndeplinirea obligaţiilor stabilite de Legea 62/2018 sunt reprezentate de amenzi de la 1.000 de lei, la 5.000 de lei, pentru persoanele fizice şi de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele juridice prevăzute la art. 3 din lege.

Verificarea şi identificarea terenurilor infestate, de pe raza teritorială a unităţilor administrativ-teritoriale, se efectuează de către autorităţile administraţiei publice locale, prin agenţii agricoli angajaţi sau persoanele din cadrul acestora, desemnate prin dispoziţie a primarului.

Modul în care se face prevenirea sau combaterea buruienii este lăsat la latitudinea proprietarilor și administratorilor de terenuri extravilane sau intravilane”, a explicat Marioara Artemis Gătej, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu.

Potrivit legii, autorităţile administraţiei publice locale transmit o somaţie către toţi proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole unde au fost identificate focare de infestare cu buruiana ambrozia, cel târziu până la data de 5 iunie a fiecărui an.

Publicitate

Ulterior, verificarea şi constatarea nerespectării obligațiilor legale în privința ambroziei se fac de către autorităţile administraţiei publice locale pe a căror rază teritorială se face controlul, prin personal împuternicit prin dispoziţie a primarului, de către poliţişti locali sau de către comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu

Cinci moduri în care poate fi combătută buruiana

Cele mai bune rezultate se pot obține prin cosirea manuală a spațiilor pe care este răspândită sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba, în special pe alineamentele căilor ferate, a drumurilor și pe marginea parcelelor;

Când buruiana este răspândită în interiorul tarlalelor agricole, în special în interiorul unor șanțuri, stufărișuri, denivelări etc., distrugerea se poate face prin aplicarea unor lucrări de discuit, grăpat sau prin folosirea unor cositori mecanice;

Când buruiana este răspândită pe suprafețe mai mari se pot aplica erbicide, după caz, începând de primăvara devreme când buruiana are 10 – 15 cm și poate fi recunoscută cu ușurință. În vederea stabilirii tipului de erbicid și a dozei, proprietarii/ deținătorii/ administratorii de terenuri pot apela la specialiștii direcțiilor pentru agricultură județene pentru a primi informații detaliate sau, după caz,la specialiști din cadrul primăriilor. Măsura se va aplica respectându-se cadrul legal în vigoare în ceea ce priveşte comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar;

În cazul unor focare izolate, buruiana poate fi smulsă relativ ușor folosind mănuși de protecție pentru evitarea iritațiilor sau poate fi distrusă cu sapa ori secera;

Pentru ca lucrările de combatere să fie cât mai eficiente, cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de suprafața solului în vederea distrugerii tuturor ramificațiilor care pornesc din tulpina principală. În caz contrar, se distrug doar tulpina principală, iar restul ramificațiilor se dezvoltă, înfloresc și produc în continuare polen şi chiar seminţe, îmbogăţind astfel rezerva de seminţe din sol. Se recomandă cositul repetat de 2 -3 ori pe an, obligatoriu de realizat înaintea fructificării plantei.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Motanul Costică, adus cu lăbuțele pe pâmânt de pompierii botoșăneni. Poveste cu final fericit

Publicat

Publicitate
Pompierii botoșăneni au avut parte , luni, de o misiune cu totul specială. Speriat și obosit după ce și-a petrecut toată dimineața într-un castan, la aproximativ 12 metri înălțime. Așa a fost găsit un motan de pompierii militari, chemați să îl coboare din copac.
Disperată că nu își poate salva singură pisoiul, proprietara acestuia a cerut ajutorul salvatorilor, care au răspuns prompt.
Folosind o scară, pompierii militari din cadrul Detașamentului Botoșani au reușit să ajungă la motan care, chiar dacă era speriat, s-a lăsat prins.
Câteva minute mai târziu, Costică a ajuns în brațele stăpânei.
Întâmplarea a avut loc astăzi, pe strada Dimitrie Brândză din municipiul Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Cutremur în zona Vrancea cu magnitudinea 3,9. Cel mai puternic cutremur din ultimele 6 luni a fost la Buzău

Publicat

Publicitate

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a revizuit de la 4 la 3,9 magnitudinea cutremurului produs luni dimineața, la ora 10:14, în județul Vrancea, zona seismică Vrancea.

De asemenea, adâncimea la care s-a produs seismul a fost revizuită de la 140 km la 129 km.

Conform noilor date publicate de INCDFP, cutremurul a avut loc în apropierea următoarelor orașe: 37 kilometri vest de Focșani, 62 km nord de Buzău, 73 km est de Sfântu-Gheorghe, 85 km est de Brașov, 95 km sud-vest de Bârlad, 97 km sud de Bacău și , 99 km nord-est de Ploiești

De la începutul lunii martie, în România s-au produs 24 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 și 3,9.

Cel mai puternic cutremur din 2024, cu o magnitudine de 5,4, a avut loc în județul Buzău în data de 16 septembrie. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: A plouat cu șoferi beți în weekend. Au fost scoși din trafic de polițiști     

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 282A, în comuna Trușești, un autoturism condus de un bărbat de 47 de ani, care a avea o deplasare haotică.

 

În urma testării cu aparatul alcooltest, valoarea rezultată a fost de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Publicitate

****

La data de 22 martie 2025, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 282 H, în comuna Călărași, un autoturism condus de un tânăr, de 24 de ani, din aceeași localitate.

Întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltes valoarea rezultată fiind de 0,43 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșănenii sunt așteptați pe Pietonalul Unirii la prezentarea tehnicii din dotarea Serviciului Criminalistic al IPJ Botoșani

Publicat

Publicitate

La celebrarea celor 203 ani de la atestarea documentară a Poliției Române, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani îi vor aștepta pe botoșăneni pe Pietonalul Unirii mâine, 25 martie, în intervalul orar 12:00 – 14:30,.

Va fi prezentată tehnica din dotarea Serviciului Criminalistic, Serviciului pentru Acțiuni Speciale, Biroului pentru Protecția Animalelor și Centrului de Reținere și Arestare Preventivă.

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară și Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității vor organiza ateliere de siguranță personală și educație rutieră. Nu vor lipsi nici polițiștii din cadrul Serviciului Rutier cu autospecialele din dotare.

 

 

 

Publicitate

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending