Connect with us

Actualitate

Sâmbetele Postului Mare, zile de pomenire a celor adormiți în Domnul

Publicat

Publicitate

În sâmbetele Postului Mare se face pomenirea obștească a tuturor celor care „întru nădejdea învierii și a vieții celei veșnice” au adormit întru Domnul. Această pomenire pregătește și anunță Sâmbăta din Săptămâna Patimilor.

Această pomenire reprezintă nu numai un act de iubire, o faptă bună; ea este, de asemenea, o redescoperire esențială a „lumii acesteia” ca muribundă și moartă. În această lume suntem condamnați la moarte, așa cum este într-adevăr și lumea însăși. Dar în Hristos moartea a fost distrusă dinăuntru, și-a pierdut după cum spune Sfântul Apostol Pavel „boldul”, a devenit ea însăși o intrare într-o viață mai îmbelșugată.

Pentru oricare dintre noi, această intrare a început în „moartea” noastră prin Botez, care face să fie moarte acelea din noi care sunt vii („căci voi ați murit” – Coloseni 3, 3) și vii acelea din noi care sunt moarte: întrucât „moartea nu mai există”. O deviație generalizată a pietății populare de la înțelesul adevărat al credinței creștine, a făcut din nou ca moartea să fie neagră. Aceasta este simbolizată în multe locuri de folosirea veșmintelor negre la înmormântări. Ar trebui să știm că, pentru un creștin, culoarea morții este albul. Rugăciunea pentru morți nu înseamnă doliu și nicăieri nu este aceasta mai bine vădită decât în relația dintre pomenirea obștească a morților în Sâmbetele în general și în Sâmbetele Postului Mare în special.

Din cauza păcatului și a trădării, ziua luminoasă a Creației a devenit ziua morții; căci Creația „…a fost supusă deșertăciunii” (Romani 8, 20), a devenit ea însăși moarte. Dar moartea lui Hristos a restaurat cea de a șaptea zi, transformând-o într-o zi a re-creării, a biruinței și a distrugerii celor ce au făcut din lumea aceasta un triumf al morții. Iar ultimul scop al Postului este de a restaura în noi „nerăbdarea descoperirii fiilor lui Dumnezeu”, care reprezintă miezul credinței, dragostei și nădejdii creștine. Prin această nădejde „am fost mântuiți.

Căci prin nădejde ne-am mântuit; dar nădejdea care se vede nu mai e nădejde. Cum ar nădăjdui cineva ceea ce vede? Iar dacă nădăjduim ceea ce nu vedem, așteptăm prin răbare” (Romani 8, 24-25). Strălucirea Sâmbetei lui Lazăr și pacea luminoasă a Sfintei și Marii Sâmbete sunt acelea care constituie înțelesul morții creștine și al rugăciunilor noastre pentru cei morți.

 

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Noul sistem de taxare rutieră: Cum se va calcula rovinieta și ce șoferi vor plăti mai mult

Publicat

Publicitate

Guvernul pregătește implementarea unui nou sistem electronic de tarifare rutieră, care va schimba modul de calcul al taxei de drum (rovinieta). Pe lângă durata de utilizare a infrastructurii rutiere, noul sistem va lua în considerare și norma de poluare Euro a vehiculelor, astfel încât tariful să reflecte și impactul asupra mediului, scrie alba24.ro.

În ședința din 24 iulie, Guvernul a aprobat Nota de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii ,,Sistem electronic de tarifare rutieră – Lot 1 – Sistem informatic centralizat”.

Nou sistem electronic de tarifare rutieră. Principiul ”poluatorul plătește”

Acest proiect prevede implementarea de către CNAIR SA a unui nou sistem informatic integrat de tarifare rutieră. Sistemul integrează un mod de tarifare ce are la bază:

  • distanța parcursă pentru vehiculele de transport marfă cu masa maximă autorizată (MTMA) > 3,5 tone (TollRo)
  • perioada de utilizare a infrastructurii rutiere pentru celelalte categorii de vehicule (rovinieta).

Prin noul sistem de tarifare rutieră vor fi aplicate tarifele rutiere în funcție de clasa de emisii poluante Euro a vehiculelor, conform principiului „poluatorul plătește”, anunță Guvernul.

Nou sistem electronic de tarifare rutieră. Context

Potrivit sursei citate, în prezent, pe rețeaua de drumuri naționale din România sunt aplicate tarife pentru toate categoriile de vehicule rutiere în funcție de durata de utilizare a rețelei de drumuri (rovinieta) și în funcție de numărul de treceri efectuate la poduri peste Dunăre, fără a ține cont de clasa de emisii (Euro) a acestora.

Noul sistem de taxare pentru vehicule rutiere trebuie să includă:

Publicitate
  • nivelul specific al taxelor în funcție de distanța parcursă și criterii clare pentru taxarea vehiculelor grele în conformitate cu principiul „poluatorul plătește”
  • stimulente pentru vehicule și moduri de transport nepoluante/cu emisii scăzute
  • sistem de descurajare a utilizării celor mai poluante vehicule, inclusiv prin măsuri fiscale/financiare, prin intermediul nivelurilor taxelor de proprietate pentru cele mai poluante vehicule de pasageri
  • utilizarea veniturilor pentru a sprijini întreținerea drumurilor și noi investiții în transportul sustenabil
  • transferul a 10% din traficul rutier (călători și mărfuri) către transportul feroviar între 2020 și 2026.

Taxa de drum: Reguli pentru camioane de transport marfă

În cazul vehiculelor de transport marfă cu masa maximă autorizată (MTMA) > 3,5 tone, sistemul de tarifare rutieră electronică trebuie să asigure:

  • identificarea, în permanentă, a traseului urmat de un vehicul pe rețeaua de drumuri naționale (prin intermediul unui echipament de bord – OBE sau prin intermediul unei aplicații destinată sistemelor de operare a telefoanelor mobile, conectate la satelit/rețele de comunicații mobile) sau în baza unei declarații a utilizatorului – tichet de rută în format electronic)
  • stabilirea în mod automat a tarifului datorat în funcție de distanța parcursă cu acest vehicul pe categorii de drum și de caracteristicile vehiculului
  • virarea tarifului datorat de utilizator în contul CNAIR SA
  • interoperabilitatea cu sistemele de tarifare rutieră electronică din statele membre ale UE și facilitarea schimbului transfrontalier de informații cu privire la neplata tarifelor rutiere

Nou sistem electronic de tarifare rutieră. Etape

Pentru introducerea sistemului de tarifare rutieră electronică în România, proiectul a fost împărțit în trei etape de implementare, respectiv:

  • Etapa I: Sistem electronic de tarifare rutieră, Lot 1 – Sistem informatic centralizat
  • Etapa II: Sistem electronic de tarifare rutieră, Lot 2 – achiziția de echipamente hardware și licențe software destinate dotării obiectivelor fixe și mobile de control
  • Etapa III: Sistem electronic de tarifare rutieră, Lot 3 – Identificarea amplasamentelor de control de pe rețeaua de drumuri naționale din România și realizarea infrastructurii.

Calendarul pentru operaționalizarea deplină a sistemului de taxare are ca termen limită trimestrul II 2026.

Ulterior aprobării prezentului proiect de act normativ, se va proceda la introducerea proiectului de investiții în Legea nr. 9/2025 a bugetului de stat pe anul 2025.

Realizarea acestui proiect face parte din angajamentele asumate de România prin PNRR- Jalonul 59.

Costurile aferente implementării acestei prime etape a proiectului se ridică la 281,4 milioane lei (cu TVA) și se alocă din fonduri externe nerambursabile în cadrul PNRR.

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani a fost plasat sub COD GALBEN de instabilitate atmosferică accentuată

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o atenționare cod galben pentru județul Botoșani, astăzi, între orele 11:00 – 23:00.

Instabilitatea atmosferică accentuată se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50…70 km/h) și izolat grindină de mici dimensiuni (<2 cm). În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

– fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

Publicitate

– nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

– parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

– îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

– nu atingeți firele căzute la pământ;

– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

– nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

https://fiipregatit.ro/ghiduri/inundatii-despre-8-9#despre-33

https://fiipregatit.ro/ghiduri/furtuna-despre-8-6#siguranta-in-caz-de-furtuna-23

Citeste mai mult

Eveniment

Avertisment DIICOT: Țepe în numele Poliției, ANAF și BNR. Atacatorii acționează prin SMS și apeluri telefonice

Publicat

Publicitate

Atenționare DIICOT: Tentative de fraudă în numele Poliției, ANAF și BNR. Infractorii încearcă să fure date personale și bancare

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) avertizează cetățenii asupra unor noi metode de fraudă informatică, prin care infractorii se prezintă drept reprezentanți ai unor instituții publice precum Poliția, ANAF sau Banca Națională a României (BNR). Scopul acestora este de a obține date personale, informații bancare sensibile sau chiar acces la conturile victimelor.

Potrivit unui comunicat, escrocii își contactează victimele fie prin SMS, fie prin apeluri telefonice directe, folosind un limbaj oficial și, uneori, numere reale sau adrese de email falsificate, care imită identitatea unor instituții publice.

„Sunt invocate dosare penale, datorii fiscale sau verificări urgente, cerându-se date bancare, coduri de autentificare sau efectuarea de plăți sub pretextul unei presupuse ‘verificări’”, explică DIICOT.

Scopul acestor atacuri este clar: obținerea de informații sensibile, accesul ilegal la conturi bancare sau transferuri frauduloase de bani.

DIICOT subliniază că instituțiile publice nu solicită niciodată informații confidențiale prin telefon și recomandă cetățenilor să manifeste prudență. Oamenii sunt sfătuiți:

  • să nu furnizeze date personale sau bancare prin telefon;
  • să nu acceseze linkuri din mesaje suspecte;
  • să verifice autenticitatea apelurilor sau mesajelor prin contact direct cu instituțiile implicate.

Tentativele de fraudă pot fi raportate la Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC).

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

ANAF va testa cu Microsoft instrumente de eficientizare a activității agenției. Guvernul a acordat undă verde proiectului

Publicat

Publicitate

Guvernul a aprobat în ședința de joi un memorandum care acordă undă verde ANAF să semneze un acord de principiu cu Microsoft pentru testarea tehnologiilor cu potențial de a eficientiza procesele derulate în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, în scopul îmbunătățirii serviciilor din domeniul finanțelor oferite de administrația publică din România.

Potrivit Guvernului, aprobarea și semnarea acestor documente va asigura astfel cadrul unei colaborări la nivel de parteneriat cu Microsoft pentru transferul de cunoștințe din domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor către entitățile publice, similar celor implementate începând din 2022 și cu alți furnizori de hardware și software.

Se urmărește astfel valorificarea oportunităților de transformare digitală, prin intermediul conceptului practic de Centru de Excelență în Tehnologie (CET), pentru ca în urma acestei colaborări pro-bono Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) să obțină cât mai curând rezultate concrete care să eficientizeze semnificativ activitatea acestei instituții în combaterea fenomenele de fraudă și/sau evaziune fiscală.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending