Connect with us
Publicitate

Actualitate

Salariul minim european poate provoca șomaj și falimente. Economist: „Cei care acum aplaudă s-ar putea să regrete”

Publicat

Publicitate

Un salariu minim european care să asigure un nivel de trai decent pentru fiecare muncitor din UE pare o idee generoasă. Economistul Radu Nechita, profesor la UBB, atrage atenția că un salariu minim peste nivelul productivității, impus prin decizie politică, poate provoca șomaj și falimente, relatează ADEVĂRUL.

Salariu minim european nu înseamnă că românii vor avea același salariu minim precum francezii, germanii sau bulgarii.

Legea privind stabilirea salariilor minime europene, adoptată zilele trecute de Guvern, prevede o procedură de stabilire a salariului minim european.

Publicitate

Astfel, formula salariului minim european prevede că salariul minim pe economie să se încadreze în cel puțin 50% din salariul mediu.

Ce înseamnă asta pe termen scurt? De la 1 iulie, salariul minim se majorează de la 3.300 de lei la 3.700 de lei, majorare de care vor beneficia 1,8 milioane de angajați.

Pe termen lung, o asemenea măsură, luată politic, fără a fi corelată cu productivitatea, poate avea efecte nocive, susține economistul Radu Nechita, cadru didactic la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, despre efectele acestei măsuri.

Publicitate

Precizăm că stabilirea salariului minim european este un jalon din PNRR pentru România, și, practic, asigură transpunerea în legislația națională a Directivei (UE) 2022/2041 din 19 octombrie 2022 a Parlamentului European și a Consiliului privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Scopul este de a asigura un nivel de trai decent pentru muncitorii din UE.

Salariului minim european poate provoca șomaj  și falimente

AdevărulCe efect credeți că va avea introducerea salariului minim european asupra economiei românești? Cum se vor descurca micile afaceri?

Radu Nechita: Înainte de toate, trebuie să înțelegem că este vorba despre o procedură europeană de determinare a salariului minim nu de un salariu minim unic la nivel european. Și aici apare imediat întrebarea: dar de ce să nu avem un singur salariu minim la nivelul UE? Care să fie? Cel de 477 euro/lună, din Bulgaria sau cel de 2.571 euro/lună din Luxemburg? Chiar așa, dacă salariul minim este o decizie politică, de ce nu stabilesc politicienii salariul minim peste tot la 2571 euro/lună? Pentru că până și cel mai ignorant politician, împreună cu cel mai ignorant alegător median intuiesc că o astfel de măsură ar împinge în șomaj o mulțime de angajați (care nu au o productivitate lunară superioară acestei valori) și în faliment firmele care ar fi menține angajați plătiți peste nivelul productivității lor.

Publicitate

Același efect se produce oricând un salariu minim peste nivelul productivității este impus prin decizie politică. Diferă doar amploarea efectelor, în funcție de cât de mare este diferența dintre nivelul minim legal și productivitate. Iar acest lucru este adevărat indiferent dacă măsura este luată de autoritățile naționale sau de cele europene.

„Aviz celor care acum aplaudă această măsură”

Micile afaceri se vor descurca mai greu decât marile afaceri. Acestea din urmă pot face investiții prin care să substituie muncitorii mai puțini productivi prin mașini, roboți, procese automatizate și chiar prin munca clienților lor.

De exemplu, unele lanțuri de alimentație rapidă au instalat deja ecrane la care clientul își tastează comanda singur (și „pe gratis”), supermarketurile au introdus case unde ne scanăm singuri produsele, companii de telefonie mobilă sau bănci te poartă prin tot meniul lor de asistență telefonică înainte să poți interacționa cu un operator uman etc.

Cel mai probabil, firmele mici vor încerca alte strategii: vor încărcarea normelor de lucru, substituirea normelor întregi prin norme reduse, astfel încât să fie acoperite doar vârfurile de cerere, vor trece la angajări parțial sau total la negru sau chiar vor concedia angajați.

În funcție de nivelul concurenței pe piața pe care operează, vor putea încerca să transfere asupra consumatorilor o parte din costurile suplimentare cu mâna de lucru (prețuri mai mari, porții mai mici, calitate mai slabă etc.).

Pe viitor, firmele vor căuta angajați cât mai productivi și vor ezita să asume riscul angajării unor persoane fără calificare și/sau fără experiență. Aviz celor care acum aplaudă această măsură: unii dintre ei vor constata că salariul minim este de fapt zero atunci când nu ai productivitatea mai mare decât salariul minim legal.

Mai multe informații pe ADEVĂRUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO: Părintele Andrei Berbeci a fost înmormântat într-o mare de flori și de lacrimi, la Corlăteni. Slujbă emoționantă cu ÎPS Teofan și mulțime de preoți

Publicat

Publicitate

Preotul Andrei Berbeci, care a trecut recent la cele veșnice la vârsta de 37 de ani, a fost înmormânta, sâmbătă, în cimitirul din comuna Corlăteni, slujba de prohodire fiind oficiată de un sobor impresionant de preoți și diaconi, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Printre clerici s-au regăsit și protopopul de Săveni, pr. Constantin Macuc,  protopopul de Dorohoi, pr. Ionuț Ștefan Apetrei, numeroși prieteni ai părintelui trecut prematur la Domnul, foștii colegi.

Sâmbătă, când toată suflarea de creștini a adus cinstire înaintașilor care au trecut la cele veșnice, făcând pomenirea generală a celor adormiţi, sub numele de Moşii de toamnă, părintele Andrei Berbeci a fost petrecut pe ultimul drum, slujba de înmormântare fiind una înălțătoare, deși scăldată în lacrimile celor prezenți. Mulțime de oameni a împânzit dealul Corlăteniului cu mult înainte de începerea slujbei, aducând coroane de flori naturale ca prinos de recunoștință pentru tot ce a însemnat părintele Andrei Berbeci. La căpătâiul său au stat soția Iuliana și cele două fetițe, surorile, frații Ciprian și Iustin, și mulți dintre fiii săi duhovnicești, veniți tocmai din Parohia Dămideni, acolo unde părintele a slujit cu credință și bucurie, cu timp și fără timp.

Creștinii din toate satele ce intră în alcătuirea comunei Corlăteni au ținut să fie prezenți cu mic cu mare, pentru a fi alături de părintele Constantin Berbeci, greu încercat în ultimii patru ani. Rodica a venit tocmai din Carasa, pe un vânt de te lua pe sus. „Am venit pentru părintele Constantin. Tare mult m-a ajutat. Am avut niște probleme și ce mi-a spus să fac, aceea am făcut și mi-a fost bine în viață. Dar m-am ținut de credință”, spune femeia lăcrimând încetișor, referindu-se la părintele Constantin care a primit de la ÎPS Teofan  „Crucea Moldavă”, cu patru ani în urmă, pentru credința sa profundă și devotamentul său. A crescut trei fii în același spirit. Le-a vorbit despre Dumnezeu de când au venit pe lume și de când au prins a merge în piciorușe i-a dus în Sfântul Altar și i-a îndemnat să cânte Domnului din străfundul inimii. Unul a plecat plecat în lume, dar n-a încetat să îl slăvească pe Dumnezeu prin faptele sale, altul, cel mai mic, a rămas lângă tatăl său, fiind dascăl la Biserica din Corlăteni,  foarte apreciat pentru vocea sa minunată. Cel de al treilea, a primit harul divin prin mâinile și rugăciunea ierarhului și a devenit un preot extrem de iubit. Chiar dacă a slujit puțini ani, părintele Andrei Berbeci a lăsat în urmă lucruri minunate.

Publicitate

Prietenii și cunoscuții din Botoșani, dar și cei din Iași unde a învățat și s-a perfecționat în arta bizantină, încearcă încă să-și revină după vestea cumplită a morții părintelui Andrei Berbeci, la 37 de ani, într-un moment în care abia începuse să clădească cărămidă peste cărămidă în sufletele credincioșilor încredințați spre păstorire, pentru a desăvârși misiunea nobilă pe care a primit-o de la Dumnezeu.

Diaconul Andrei Berbeci a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Sfântul Gheorghe”-Dămideni, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani de mitropolitul Teofan, în anul 2021. Era un foarte bun administrator și în trei ani a refăcut interiorul, dar și exteriorul, bisericii din Rânghilești. Nu o dată a lăsat reverenda în cui și a muncit cot la cot cu gospodarii satului la înfrumusețarea bisericii. La Dămideni, a strâns în jurul său copiii și a făcut cateheză în cel mai atractiv mod, astfel încât cu toții îl iubeau și umpleau biserica din sat la sfintele slujbe.

Comunitatea din Corlăteni și-a adunat puterile pentru a-l petrece pe ultimul drum pe părintele Andrei, pe care îl știu de mic, de când dădea o mână de ajutor în Sf. Altar tatălui său, Constantin Berbeci, un preot profund dedicat Bisericii și enoriașilor. I-au pavat ultimul drum cu zeci de coroane de flori, de toate culorile, atât de iubite de părintele dispărut prematur dintre noi.

Publicitate

Slujba de înmormântare i-a onorat devotamentul față de Hristos, prin jertfa unui sobor de preoți, în frunte cu ÎPS Teofan, după o rânduială specifică. Chiar dacă, de la primele ore ale dimineții, ierarhul a slujit Sfânta Liturghie în Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” – Ibăneasa (comuna Știubeni, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani) cu prilejul sfințirii bisericii parohiale, și-a modificat programul pentru a putea fi alături de familia părintelui Andrei, greu încercată după trecerea sa la cele veșnice. Zeci de credincioși au umplut biserica până la refuz, iar alte zeci au rămas să înfrunte vântul care s-a intensificat în timpul slujbe. Un munte de durere era părintele Constantin Berbeci. În demersul său de a face ca rânduiala să fie respectată întocmai, își ținea în frâu lacrimile. Deși ca preot știe că nu a pierdut un fiu, ci a câștigat un rugător la Tronul Împărătesc, care va mijloci pentru multe generații trecute și viitoare, durerea omenească nu are cum să o gestioneze. A dat frâu plânsului abia în timpul predicii ÎPS Teofan de la finalul slujbei de prohodire. Ierarhul prezent la slujbă a încercat să îmbărbăteze familia, în special pe preoteasa Iuliana și pe cele două fiice de 5 și 10 ani, care pe tot parcursul slujbei a învins emoțiile cu stoicism, mângâind întruna chipul celui care i-a fost soț și a fost om al lui Dumnezeu.

„Părintele Andrei așteaptă două-trei lucruri. Așteaptă să nu fie întristată peste măsură. Așteaptă ca pruncii săi să crească frumos. Îi va veghea de acolo din înălțimea Cerului, pentru că, deși și el ca noi toți o fi având păcatele lui, și le-a avut precum avem și noi, dar a avut un suflet tare bun. Și pentru bunătatea și zâmbetul pe care l-am văzut și aici în fotografie, Dumnezeu nădăjduim că i-a iertat păcatele și îl are acolo în ceata mântuiților și iertaților săi. de acolo el așteaptă de la doamna lui să fie tare pe picioarele sale, să meargă înainte îngrijindu-se de mântuirea ei și de mântuirea copiilor cu care Dumnezeu i-a binecuvântat pe cei doi. Părintele așteaptă de la noi rugăciuni. Nu așteaptă plâns. Așteaptă de la părinți să-l pomenească la Sfânta Proscomidie și așteaptă milostenie pentru cei săraci. Pentru că milostenia pe de o parte și rugăciunea pe de altă străpung Cerurile. Și părintele Andrei are nevoie de rugăciunile noastre și de milostenie”, a spus ÎPS Teofan (VIDEO în articol)

Conform rânduielilor privind înmormântarea clericilor, preoții au purtat pe brațe sicriul cu trupul neînsuflețit și au înconjurat biserica cimitirului, după care convoiul funerar a mers spre mormântul unde părintele Andrei a fost așezat.

Publicitate

Îndrăgitul preot a fost înmormântat lângă mama sa, prezbitera Liliana, care nu a avut bucuria să își vadă băiatul preot, trecând la Domnul cu un an înainte de a fi hirotonit.

 

 

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Vremea se răcește brusc, de duminică. Lapoviță și ninsoare la munte și minime de minus 5 grade Celsius.

Publicat

Publicitate

Vremea se răcește brusc de duminică: Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă că temperaturile vor scădea semnificativ în toată ţara. Vremea va deveni mult mai rece în raport cu perioada neobişnuit de caldă pentru mijlocul toamnei de până acum. 

În zona Munților Șureanu, temperatura nocturnă va scădea până la minus 6 grade, arată prognoza meteo, pe parcursul întregii săptămâni.

În Apuseni se vor înregistra minime de minus 2 grade, cu temperaturi diurne de 12 grade. Vineri, 8 noiembrie, va fi ușor mai cald: vor fi maxime de 13 grade Celsius, dar în zilele următoare temperatura ca continua să scadă.

Publicitate

Vremea se răcește brusc la nivel național

Dacă în cursul zilei de sâmbătă ne vom bucura încă de temperaturi blânde, cu maxime de până la 22 de grade, duminică, vremea se va răci brusc, iar maximele nu vor depăşi 13 grade şi minimele vor coborî până la -5 grade.

Sâmbătă, în nordul, centrul şi nord-estul ţării, valorile termice vor scădea faţă de intervalul anterior şi se vor situa în jurul normelor perioadei, în timp ce în celelalte regiuni nu vor avea variaţii semnificative şi vor caracteriza o vreme mult mai caldă decât în mod normal, mai ales în sud.

Publicitate

Cerul va fi variabil, cu înnorări ziua în jumătatea de nord a teritoriului, iar noaptea în cea sudică.

Meteorologii spun că va ploua slab, în prima parte a intervalului pe arii restrânse în Maramureş, Transilvania şi Moldova şi izolat în Crişana, apoi pe spaţii mici în Oltenia, Muntenia, sudul Banatului şi sud-estul Transilvaniei.

Pe crestele montane, trecător vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, transmite ANM.

Publicitate

Vântul va sufla moderat, temporar cu intensificări în majoritatea zonelor, cu viteze mai mari în regiunile extracarpatice, local cu 55 – 65 km/h, precum şi la munte, unde rafalele vor depăşi 70 – 90 km/h.

Temperaturile maxime se vor încadra în general între 12 şi 22 dehttps://alba24.ro/tag/vremea grade, iar cele minime vor fi cuprinse, în marea lor majoritate, între -4 şi 7 grade. Mai ales dimineaţa, pe arii restrânse va fi ceaţă.

Citeste mai mult

Eveniment

Orașele Săveni și Ștefănești rămân în continuare fără apă. Mai multe comune se află în aceeași situație

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani revine la comunicatul transmis în data de 01 noiembrie 2024 și informează că lucrările de reparații gestionate de Administrația Națională Apele Române -Exploatarea Complexă Stânca Costești nu au fost încă finalizate din cauza complexității intervenției și a condițiilor din teren, fapt pentru care se prelungește termenul estimat pentru reluarea furnizării apei potabile către utilizatorii alimentați din sursa Prut.

Astfel,  până la data de 05 noiembrie 2024 apa potabilă va fi furnizată cu presiune redusă (sistare în unele zone) către consumatorii din orașul Ștefănești, orașul Săveni, respectiv din comunele: Românești, Santa Mare, Călărași, Răuseni, Todireni, Albești, Trușești, Dângeni, Ungureni, Dobârceni, Durnești, Mihălășeni, Hlipiceni, Avrămeni, inclusiv comunele Bivolari și Andrieșeni din județul Iași.

De asemenea, facem mențiunea că umplerea și reechilibrarea sistemului sunt operațiuni ce trebuie să se facă lent și treptat, pentru evitarea producerii unor eventuale avarii și corelat cu configurația terenului în zonele de distribuție, informăm consumatorii că reluarea furnizării apei va fi resimțită diferențiat de către aceștia.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Ibăneasa-Știubieni, sfințită de IPS Teofan

Publicat

Publicitate

Sâmbăta aceasta, credincioșii din comuna Știubieni, județul Botoșani, au luat parte la sfintele slujbe săvârșite cu prilejul sfințirii bisericii Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” Ibăneasa. Slujba târnosirii și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Zeci de oameni din împrejurimile comunei Știubieni, autorități centrale și locale, dar și credincioșii comunității din Ibăneasa s-au adunat în această dimineață la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” pentru a lua parte la sfințirea locașului de închinare.

După întâmpinarea ierarhului, clericii au mers în procesiune în jurul sfântului locaș, binecuvântând zidurile exterioare cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită. În continuare, cei prezenți s-au îndreptat spre interiorul bisericii pentru a lua parte la rânduiala sfințirii și pecetluirii Sfintei Mese.

Publicitate

După târnosirea bisericii, soborul slujitor și credincioșii au participat la Sfânta Liturghie săvârșită pe o scenă amenajată în vecinătatea sfântului locaș.

În cadrul slujbei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură în care a explicat că pentru a fi tari în credință avem nevoie de trei lucruri:

Cum putem fi noi receptivi, maleabili, pentru ca puterea lui Dumnezeu să pătrundă în noi, să fim tari și neclintiți, sporind în lucrarea Domnului și având nădejdea în El? Avem nevoie de trei lucruri, să aparținem unor realități sfinte, trei la număr, cum ar fi să aparținem Bisericii, adică să fim membrii într-o parohie, să facem parte dintr-o familie binecuvântată și pentru că Dumnezeu a făcut să ne naștem pe acest pământ, să aparținem unui neam și să avem conștiința acestei apartenențe. Ca să fie tare și statornic, creștinul ortodox adevărat se cuvine să fie adăpat și hrănit din pâine curată și din apă vie. Ce este această apă vie? Să aibă credință, nădejde și dragoste. Omul este chemat să deschidă Sfânta Scriptură, să participe la Dumnezeiasca Liturghie și să aibă o viață de rugăciune.

Publicitate

Spre sfârșitul slujbei, ca răsplată a tuturor eforturilor depuse la lucrările de zidire a sfântului locaș, părintele Ioan Grosu a fost hirotesit întru iconom stavrofor, iar celor care s-au implicat în lucrările de zidire și înfrumuseţare a bisericii, ierarhul le-a acordat diplome și distincții de vrednicie.

Scurt istoric

Între anii 2017-2024, a fost zidită și înfrumusețată biserica parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” – Ibăneasa, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani.

Publicitate

Piatra de temelie a fost așezată, în data de 5 noiembrie 2017, de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, la acea vreme Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Biserica este construită în stil tradițional moldovenesc, având 15 metri lungime și 5 metri lățime, fiind împărțită în trei spații, altar, naos și pronaos.

Lucrările s-a desfășurat sub coordonarea și sub purtarea de grijă a preotului paroh Ioan Grosu, fiind posibile prin jertfa și osteneala credincioșilor din parohie, cu sprijinul consiliului local și al primăriei Știubieni, prin bunăvoința domnului primar Pavel Ștefanache, cu ajutor din partea mănăstirii „Sfânta Treime” Știubieni, precum și din partea altor donatori și binefăcători.

Sursa: Doxologia

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending