Connect with us
Publicitate

Eveniment

Salariile din SĂNĂTATE vor crește cu 15%. De când ar urma să fie aplicată măsura

Publicat

Publicitate

În urma consultărilor cu reprezentanții Federației Sanitas, Guvernul a anunțat joi că a ajuns la un consens privind o creștere de 15% a fondului de salarii pentru sectorul sanitar. Potrivit declarațiilor reprezentanților executivului, majorarea urmează să fie implementată în prima jumătate a anului curent, relatează alba24.ro.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut joi, la Palatul Victoria, o rundă de consultări cu o delegație de reprezentanți ai Federației Sanitas, la care au participat, de asemenea, viceprim-ministrul Marian Neacșu, consilierii de stat în Cancelaria Prim-Ministrului Carmen Orban și Minel Ivașcu, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Alexandru Rogobete, și secretarul de stat în Cancelaria Prim-Ministrului Mihai Constantin, purtător de cuvânt al Guvernului.

Discuțiile au vizat cele două paliere ale revendicărilor comunicate anterior de reprezentanții Sanitas, și anume, necesarul de posturi în unitățile sanitare și salarizarea personalului din sistemul de sănătate.

Publicitate

Majorarea salariilor în Sănătate

„În urma discuțiilor cu premierul Marcel Ciolacu, s-a convenit asupra ajustării schemelor de personal și deblocării de posturi în urma unei evaluări a necesarului de personal, cu prioritate în spitalele universitare și în centrele spitalicești județene cele mai aglomerate.

Această evaluare va figura, de altfel, pe agenda unei noi întâlniri ce va avea loc săptămâna viitoare și la care vor fi invitați manageri de spitale și ai centrelor spitalicești județene, conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și reprezentanți al ministerelor cu atribuții în această direcție.

În ceea ce privește revendicările salariale, s-a căzut de acord asupra unei creșteri a fondului de salarii cu 15% pentru sectorul sanitar, majorare care ar urma să fie implementată în prima jumătate a acestui an”, se precizează într-un comunicat al executivului.

Publicitate

Liderii Sanitas afirmă că Guvernul a acceptat „în principiu” creșterea salariilor cu 20%

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Iulian Pope, a declarat, joi, că Guvernul a acceptat, „în principiu”, ca personalul din sistemul de sănătate să aibă în acest an o creştere a anvelopei salariale cu 20%.

„În principiu, principala noastră cerere, creştere cu 20% în anul 2024 pentru lucrătorii din sistemul sanitar, a fost acceptată. Vor mai fi întâlniri pe cifre. A fost acceptată o creştere cu 20% pe fondul de salarii de bază. Vor mai fi întâlniri pe ceea ce înseamnă cifre.

Nu am terminat întâlnirile la nivelul Guvernului. Am stabilit un calendar. Ne vom întâlni săptămâna viitoare. De principiu, am stabilit şi Guvernul a acceptat că în anul 2024 lucrătorii din sistemul sanitar vor avea o creştere de 20%. (…)

Publicitate

Urmează să ne aplecăm pe acest lucru şi să stabilim o creştere judicioasă pentru cei care au nevoie”, a afirmat Pope, după întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu, scrie Agerpres.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Județul Botoșani se află sub COD GALBEN de instabilitate atmosferică. Se așteaptă vânt puternic și grindină

Publicat

Publicitate

Județul Botoșani se află sub atenționare meteorologică de instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și intensificări ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.
Avertizarea este valabilă până la ora 23.00.

Pentru a gestiona în mod operativ situațiile de urgență care ar putea apărea din cauza fenomenelor meteorologice periculoase, pompierii botoșăneni vor fi la datorie, pregătiți să intervină cu mijloacele tehnice din dotare.

Deoarece există riscul producerii unor inundații locale, recomandăm cetățenilor să:

Publicitate

– curețe șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
– nu arunce gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Pe timpul vântului puternic, trebui respectate următoarele măsuri:

– fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
– nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;
– parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
– îndepărtați copacii sau ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
– nu atingeți firele căzute la pământ.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Săptămâna Luminată: Marțea Albă. Ce obiceiuri s-au păstrat până astăzi

Publicat

Publicitate

Marțea Albă este a treia zi de Paște din Săptămâna luminată. În toată perioada de după Paște, până la Duminica Tomii, fiecare zi are o semnificație aparte pentru credincioși. 

Marți, în Săptămâna Luminată, au loc uscarea și sfărâmarea Sfântului Agneț, sfințit în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile din Sfânta și Marea Joi, din Săptămâna Patimilor.

Al doilea Agneț este uscat și sfărâmat după o rânduială specială. După ce este sfărâmat, este așezat într-un chivot pe Sfânta Masă din Altar.

Publicitate

Acest Agneț este folosit de-a lungul întregului an pentru împărtașirea bolnavilor sau a celor care nu pot merge la biserică din motive bine întemeiate.

Săptămâna luminată – Marțea Albă – obiceiuri, tradiții, superstiții

Dacă lunea, feciorii stropeau cu apă fetele din sat, marțea fetele îi udau pe feciori. Obiceiul s-a păstrat și în zilele noastre, în unele zone. În anii bisecţi, obiceiurile se inversează.

În ultima zi de sărbătoare a Paştelui, în trecut, oamenii obişnuiau să-şi viziteze rudele, vecinii şi prietenii, aceste vizite fiind numite altădată „Umblatul cu pasca“. Obiceiul îşi are originea din vremurile când creştinii umblau şi vesteau Învierea Domnului Hristos.

Publicitate

În Marțea Albă nu se lucra în gospodărie. Nu se spală, nu se calcă, nu se face curat.

Femeile din multe zone rurale dau de pomană în această zi pasca rămasă de la Paşte şi vin roşu, în amintirea celor trecuţi în nefiinţă.

În ziua a treia se întorc vizitele făcute în prima zi a Paştelui.

Publicitate

Ouăle se pot ciocni şi „dos cu dos”, precum şi „coastă cu coastă”.

În unele zone ale ţării, în a treia de Paşte, finii obişnuiau să dăruiască naşilor şi cumetrii între ei nu numai pască, ci şi colaci.

Exista şi o credinţă potrivit căreia firimiturile care rămâneau de la mesele de Paşti era bine să fie păstrate. Îngropate, din ele ar răsări o plantă numită cucoană sau maruncă, plantă bună de pisat şi de pus în băutură atunci când o femeie vroia să facă copii.

Publicitate

Săptămâna luminată – rânduieli bisericești

Săptămana ce urmează praznicului Învierii Domnului este numită Săptamana Luminată. În vechime, Botezul era săvârșit în noaptea de Paști.

Cei botezați erau numiti „luminați” și purtau haine albe în toata săptămâna de după Paști.

Sunt persoane care afirmă că, de la purtarea hainelor albe, această săptămână a primit numele de Săptămâna Luminată.

În Săptămâna Luminată nu se fac metanii și nu se îngenunchează, nu se ajunează și nu se spovedește.

Nu se citește Psaltirea.

Tot în această perioadă, Ușile Împărătești rămân permanent deschise și nu se fac parastase pentru cei adormiți.

În Săptămâna Luminată, precum și la Odovania Paștilor (miercuri, înainte de Înălțarea Domnului), în locul rugăciunilor obișnuite de dimineața și de seara se citește Rânduiala Ceasurilor Sfintelor Paști.

De asemenea, în Săptămâna Luminată, în locul Paraclisului către Născătoarea de Dumnezeu, se citește Canonul Învierii, iar Acatistul Învierii Domnului se citește de la Paști până la Înălțarea Domnului.

Până la Marele Praznic al Pogorârii Duhului Sfânt, miercurea și vinerea se face dezlegare la pește.

Săptămâna Luminată se încheie cu Duminica Sfântului Apostol Toma.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Bărbat din municipiul Dorohoi, salvat dintr-o fântână adâncă de 7 metri de pompieri

Publicat

Publicitate

Un bărbat în vârstă de 63 de ani a fost salvat de pompieri dintr-o fântână adâncă de aproximativ șapte metri. Misiunea contracronometru a avut loc, în urmă cu puțin timp, în municipiul Dorohoi.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, trei echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Dorohoi, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și accesorii specifice, o ambulanță SMURD, precum și o ambulanță SAJ.

Unul dintre pompieri a coborât în fântână și, ajutat de colegi, a reușit să îl aducă la suprafață pe bărbat. Acesta era în apă până la brâu și era conștient.

Publicitate

A fost preluat de echipajul SAJ și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Soția bărbatului a suferit un atac de panică și a primit îngrijiri medicale la fața locului de la echipajul SMURD.

Publicitate

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Un copil de 6 ani din Cristești s-a jucat cu focul lângă furajele bunicilor. Intervenția pompierilor a salvat gospodăria

Publicat

Publicitate

Un băiat în vârstă de 6 ani, din localitatea Cristești, a incendiat, din joacă, furajele din gospodăria bunicilor. Îngrijorați că incendiul ar putea să se extindă, oamenii au sunat după ajutor.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Cristești. Aceștia au constatat că ardeau aproximativ cinci tone de furaje și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la construcțiile din gospodărie. O femeie de 36 de ani a suferit un atac de panică și a primit îngrijiri medicale la fața locului de la un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani.

Evenimentul s-a produs seara trecută.

Publicitate

În scopul preîntâmpinării unor evenimente generate de jocul copiilor cu focul, recomandăm celor care îi au în grijă, însușirea regulilor și măsurilor de prevenire a incendiilor și respectarea strictă a acestora.

Astfel, pentru siguranța copilului dumneavoastră:

▪️înlăturați orice curiozitate în legătură cu focul, explicându-i cu răbdare pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viața lui;

Publicitate

▪️păstrați chibriturile, brichetele și alte surse de foc în locuri în care nu are acces;

▪️nu îi permiteţi accesul, nesupravegheat, în depozite de furaje, șuri, poduri, magazii, grajduri, clădiri dezafectate etc., cu mijloace care pot produce incendii;

▪️nu îl lăsaţi singur în casă cu aragazul, mijloacele de încălzire sau aparatele electrice aflate în funcțiune.

Publicitate

De asemenea, învățaţi copilul următoarele reguli ce îi pot salva viața în situații critice:

▪️dacă este singur acasă, să părăsească imediat locuința și să anunțe un vecin sau primul adult despre izbucnirea incendiului;

▪️dacă nu poate părăsi locuința, să telefoneze, dacă are posibilitatea, la numărul unic pentru urgențe 112 și să anunțe evenimentul precizând adresa, precum și faptul că este blocat în casă, după care să iasă la fereastră și să strige după ajutor;

Publicitate

▪️să nu se ascundă în dulap, sub pat sau în alte locuri în care nu poate fi văzut de persoanele care intră în locuință;

▪️dacă i-au luat foc hainele, trebuie să se lase pe sol și să se rostogolească până la stingerea flăcărilor;

▪️atunci când în încăpere este fum, trebuie să se deplaseze aplecat sau târâș pentru a evita inhalarea acestuia.

Supravegheați copiii în permanenţă!

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending