Connect with us

Eveniment

Salariaţi din peste 400 de unităţi sanitare din România se află în grevă japoneză. Când s-ar putea declanșa greva generală

Publicat

Publicitate

Salariaţi din peste 400 de unităţi sanitare din România se află joi în grevă japoneză, a declarat, pentru AGERPRES, Viorel Huşanu, preşedintele Sanitas Bucureşti. Acesta a adăugat că peste 80.000 de oameni au semnat pentru declanşarea grevei generale după data de 15 iunie, dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate.

„Astăzi va fi prima ordonanţă de urgenţă care va rezolva o revendicare, adică va da la maxim Anexa nr. 2, care înseamnă salarizarea la maxim în Legea salarizării pentru infirmiere, brancardieri, registratori medicali. Dar nu este de ajuns. Adică până nu vom avea o creştere de venituri pentru toţi salariaţii din sistem, rămâne programul stabilit, inclusiv greva generală”, a precizat Huşanu.

Pentru a întări necesitatea creşterii de venituri pentru personalul auxiliar, Huşanu a exemplificat cu un fluturaş de salariu al unui director de îngrijiri la unul dintre cele mai mari spitale din Capitală.

„Am primit fluturaşul de salarii al directorului de îngrijiri de la Institutul C.C. Iliescu. Are 2.982 de lei net”, a arătat liderul sindical.

În acest context, el a precizat că membrii Federaţiei Sanitas se vor afla în grevă japoneză până pe data de 15 iunie, fără întreruperea activităţii în unităţile sanitare. Ulterior vor decide acţiunile de protest., dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate.

Aproape 50% din angajați în sistemul sanitar au semnat pentru greva generală

„Pe 15 iunie tragem linie şi vedem dacă s-au transpus în acte normative promisiunile, iar dacă nu sunt toate rezolvate până pe 15 vom hotărî să mergem înainte cu aceleaşi mijloace de protest, adică grevă de avertisment de două ore, eventual un miting, aşa cum este propunerea Consiliului Naţional, după care greva generală.

Publicitate

La ora actuală se află în grevă japoneză angajaţi din peste 400 de unităţi sanitare de la nivel naţional, că sunt spitale, institute, centre ş.a.m.d. şi avem semnăturile pentru greva generală a peste 80.000 de oameni, aproape de 50% din aproximativ 200.000 în total”, a explicat liderul sindical.

Sindicaliştii Federaţiei Sanitas au declanşat miercuri o grevă japoneză în instituţiile publice de sănătate şi asistenţă socială, fără întreruperea activităţii, până la rezolvarea revendicărilor, a anunţat Federaţia Sanitas.

Greviştii vor purta banderole sau ecusoane cu însemnele „SANITAS”.

Greva japoneză se va desfăşura pe întreaga perioadă a negocierilor cu factorii de decizie, până la soluţionarea revendicărilor sindicaliştilor. Reprezentanţii Sanitas precizează că, în cazul eşuării negocierilor, Consiliul Naţional al Federaţiei va decide continuarea calendarului de acţiuni.

Revendicările sindicaliștilor

Revendicările sindicaliştilor sunt: deblocarea posturilor în sistemul sanitar public; punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de sănătate; acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaţilor; calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată; calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată; calcularea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariul minim brut pe ţară actual.

De asemenea, se solicită reluarea discuţiilor asupra proiectului de Lege a salarizării, cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, „acesta asigurând: predictibilitatea creşterii veniturilor fiecărui salariat din sistem, o ierarhie corectă şi echitabilă a salariaţilor din sistem”.

În plus, conform organizaţiei sindicale, se doreşte finanţarea corectă şi suficientă a instituţiilor din sănătate, reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar Sănătate, finanţarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanţă pentru acest domeniu, garantarea menţinerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unităţile medicale din reţeaua CFR şi după ce acestea vor fi transferate la alte autorităţi.

Alte solicitări vizează deblocarea posturilor în sistemul de asistenţă socială şi punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din acest sistem.

Agerpres

sursa foto: Facebook – Federația Sanitas din România

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Alertă în farmacii: Antibiotice și medicamente oncologice dispărute de pe piața românească

Publicat

Publicitate

Mai multe medicamente, printre care antibiotice și tratamente oncologice, au dispărut de pe piața românească în primele luni ale anului 2025, iar alte produse farmaceutice urmează să dispară definitiv începând cu luna aprilie, potrivit unei analize realizate de Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), scrie alba24.ro.

Simona Cocoș, membru în Consiliul Director al APMGR, a explicat pentru Economica.net că retragerea acestor medicamente este cauzată în principal de politica de prețuri impusă de autoritățile române, care face nerentabilă comercializarea anumitor produse generice ieftine.

Printre medicamentele deja dispărute de pe piața românească până în martie 2025 se numără:

  • Sunitinib Zentiva (12,5 mg, 25 mg, 50 mg);
  • Modafen Express (200 mg/400 mg);
  • Sumacta (100 mg);
  • Algoxib (100 mg, 200 mg);
  • Duloxetine Zentiva (30 mg).
  • De asemenea, reprezentanții APMGR au confirmat că, din luna aprilie, alte medicamente importante vor fi dispărute de pe piața românească, inclusiv:
    • Ospamox (500 mg);
    • Linezolid (600 mg);
    • Tramal Retard (150 mg);
    • Amgevita (40 mg/0,8 ml);
    • Motilium (10 mg);
    • Klacid (125 mg/5 ml);
    • Vancomicină (500 mg);
    • Lekoklar (500 mg);
    • Gefitinib (250 mg);
    • Duloxetine Zentiva (60 mg);
    • Efavirenz/Emtricitabină/Tenofovir disoproxil Zentiva (600 mg/200 mg/245 mg);
    • Talliton (6,25 mg, 12,5 mg, 25 mg);
    • Hycamtin (1 mg);
    • Lenalidomidă Sandoz (5 mg);
    • Lenalidomide (5 mg, 10 mg, 15 mg, 25 mg);
    • Sunitinib Sandoz (12,5 mg, 25 mg, 50 mg);
    • Rawel SR (1,5 mg);
    • Egilok (50 mg, 100 mg);
    • Virolex (250 mg);
    • Zinnat (125 mg/5 ml).

    APMGR solicită guvernului să reevalueze reglementările actuale privind prețurile medicamentelor, pentru a evita extinderea crizei și pentru a asigura pacienților acces la tratamente esențiale.

Citeste mai mult

Educație

Botoșani: Peste 400 de elevi au absentat de la prima probă a simulării examenului de bacalaureat 2025.

Publicat

Publicitate

Astăzi, 24 martie 2025, s-a desfășurat prima probă a simulării probelor scrise din cadrul examenului de bacalaureat 2025, la disciplina Limba și literatura română.

Din totalul celor 2583 de elevi înscriși, 2170 de elevi au fost prezenți, iar 413 elevi au absentat.

Lucrările vor fi evaluate folosindu-se platforma de evaluare digitalizată.

Rezultatele se vor comunica individual în data de 8 aprilie 2025. Ele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, pentru stabilirea unor măsuri care au scopul de a îmbunătăți performanțele școlare, în perspectiva examenelor din vara acestui an.

Rezultatele obținute la simulare nu se trec în catalog, cu excepția cazurilor în care există solicitări scrise în acest sens.

Cei mai mulți absenți sunt de la învățământul seral/ frecvență redusă.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Motanul Costică, adus cu lăbuțele pe pâmânt de pompierii botoșăneni. Poveste cu final fericit

Publicat

Publicitate
Pompierii botoșăneni au avut parte , luni, de o misiune cu totul specială. Speriat și obosit după ce și-a petrecut toată dimineața într-un castan, la aproximativ 12 metri înălțime. Așa a fost găsit un motan de pompierii militari, chemați să îl coboare din copac.
Disperată că nu își poate salva singură pisoiul, proprietara acestuia a cerut ajutorul salvatorilor, care au răspuns prompt.
Folosind o scară, pompierii militari din cadrul Detașamentului Botoșani au reușit să ajungă la motan care, chiar dacă era speriat, s-a lăsat prins.
Câteva minute mai târziu, Costică a ajuns în brațele stăpânei.
Întâmplarea a avut loc astăzi, pe strada Dimitrie Brândză din municipiul Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Cutremur în zona Vrancea cu magnitudinea 3,9. Cel mai puternic cutremur din ultimele 6 luni a fost la Buzău

Publicat

Publicitate

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a revizuit de la 4 la 3,9 magnitudinea cutremurului produs luni dimineața, la ora 10:14, în județul Vrancea, zona seismică Vrancea.

De asemenea, adâncimea la care s-a produs seismul a fost revizuită de la 140 km la 129 km.

Conform noilor date publicate de INCDFP, cutremurul a avut loc în apropierea următoarelor orașe: 37 kilometri vest de Focșani, 62 km nord de Buzău, 73 km est de Sfântu-Gheorghe, 85 km est de Brașov, 95 km sud-vest de Bârlad, 97 km sud de Bacău și , 99 km nord-est de Ploiești

De la începutul lunii martie, în România s-au produs 24 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 și 3,9.

Cel mai puternic cutremur din 2024, cu o magnitudine de 5,4, a avut loc în județul Buzău în data de 16 septembrie. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending