Connect with us
Publicitate

Educație

Sacrificiile părinților de la țară pentru a-și trimite copiii la școală. „Regim pe barabule ca să înceapă copilul școala”

Publicat

Publicitate

Deschiderea anului școlar în România oferă imaginea unui tablou cutremurător. Pe de o parte sunt elevii bine îmbrăcați care participă la festivități pompoase cu oficialități iar de cealaltă parte sunt câteva zeci de mii de copii nevoiași care vin la școală cu hainele uzate ale fraților mai mari, relatează ADEVĂRUL.

În jur de trei milioane de elevi, din România,  au început, pe 9 septembrie, un nou an de școală. Pentru mulți dintre ei este un prilej de bucurie, fie încep o nouă experiență educațională, fie își revăd colegii după o vacanță lungă. Începutul anului școlar a fost o provocare mai ales pentru părinți. Pregătirile au început în cele mai multe cazuri, încă de acum o săptămână. Mulți părinți au pus la bătaie și câte 2000 de lei pentru ca elevii să ajungă în prima zi de școală cu haine noi, papuci așijderea și rechizite pe măsură. Evident, nu au fost uitat buchetele sau aranjamentele florale pentru cadrele didactice. La școlile și liceele cu ștaif, mai ales cele din mediul urban, au fost organizate festivități pompoase de început de an școlar, cu multe oficialități care au luat cuvântul, dar și mascote sau alte surprize rezervate părinților și elevilor.

Dincolo de această feerie de 9 septembrie, mai există un alt început de an școlar, pentru copiii altei Români. Este vorba despre zeci de mii de elevi de la țară, pentru care anul școlar începe cu sacrificiile enorme ale părinților, cu hainele fraților mai mari, cu rechizitele cele mai ieftine, cu papuci second-hand sau ghiozdane și penare de căpătat. Ei sunt aceea parte a realității educației românești, pe care nimeni parcă nu și-a asumă. La acești copii, vine cel mult primarul din localitate, preotul din parohie și dacă au noroc și șeful de post. La ei, nu se înghesuie nici parlamentari, nici șefi de instituții.

Elevii din lumea sărăciei

Dincolo de granițele orașelor sau ale comunelor bogate, există și o lume rurală profund afectată de sărăcie. Conform statisticilor, numai în anul 2021, în România existau 25.000 de copii, ajunși sub pragul de risc, care trăiesc în sărăcie extremă. O parte dintre aceștia se află și în județul Botoșani, unul dintre cele mai sărace și îmbătrânite din România. Pentru acești începutul de an școlar reprezintă doar o șansă de a lua o gustare în plus, fie prin programul laptele și cornul, fie prin cele de masă caldă accesat de o parte a școlilor din județul Botoșani. Părinții nu au bani nici de haine de firme, nici de rechizite deosebite, abia au cu ce să-i trimite la școală. Mulți ajung să vină în prima zi, cu hainele fraților mai mari. Cu papuci și ghiozdane de căpătat, scrie ADEVĂRUL.

La școala Baranca FOTO Cosmin Zamfirache
La școala Baranca FOTO Cosmin Zamfirache

”Am fost la Dorohoi la niște second-hand-uri și am găsit greu așa o pereche pe numărul lui. Am fost bucuroasă că erau aproape noi. Ghiozdanul îl are de la un vecin care a terminat a opta iar treningul de la fratele mai mare, care acum a trecut într-a șasea”, spune o femeie din Baranca -Hudești, venită cu copilul de clasa a IV a, la școală. De altfel, la școala Baranca, o unitate de învățământ aflată într-o zonă săracă, astfel de povești sunt aproape la tot pasul. Profesorii își aduc aminte imaginea tulburătoare de acum câțiva ani a unui elev de clasa a V  a, care scria doar cu o pastă de pix, pentru un caiet la aproape toate obiectele și îmbrăcat cu aceeași pereche de pantaloni de trening. „ În general, copiii provin din familii sărace. Sprijin nu prea au de acasă.”, mărturisește un preot care preda religia la școală.  Culmea, la copiii din Baranca, nu se înghesuie nicio oficialitate cu ștaif la începutul anului școlar.

”Regim pe barabule ca să înceapă copilul școală”

Și la Costești, într-un sat aflat la 10 kilometri de municipiul Botoșani, mulți părinți se descurcă greu cu pregătirea elevilor pentru prima zi de școală. Muncesc din greu, doar pentru a le asigura necesarul minim. ”Este tot mai greu. Dăm 1000 de lei pe haine, rechizite, ce are nevoie. Vrem să facă școală, că asta este șansa lor la țară. Este tot mai greu„, spune mama unui copil de 10 ani. Cei mai săraci, fac economie la mâncare numai pentru a-și echipa copiii pentru școală.

Publicitate
Început de școală în satul Costești FOTO Cosmin Zamfirache
Început de școală în satul Costești FOTO Cosmin Zamfirache

”Regim pe barabule ca să înceapă copilul școala. Oamenii au înțeles că trebuie să-i dea la școală. Mănâncă borș cu pâine și barabule toată ziua și strâng bani să-l ducă ca oamenii la școală. Care cum poate, din alocații, ajutor social, munca cu ziua„, spune o altă săteancă. Vasile are 41 de ani, trei copii, toți la școală, unul după altul, clasa a II, a III a, a IVa. A muncit și câte 10-12 ore pentru a face rost de bani în plus. ”A fost muncă șefu aici la țară, perioada asta și nu am zis nu, la nimeni. Mi-a zis ”haine la lemne„, am mers la lemne, ”hai la strujăni”, m-am dus la strujăni. Nu mai îmi simt pălmile și spatele, dar copilul s-a dus ca de oameni gospodari la școală”, mărturisește săteanul.

Sursa: ADEVĂRUL

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Noul prefect al judeţului a depus, vineri, jurământul

Publicat

Publicitate

Noul prefect al judeţului Botoşani, Dan Nechifor, a depus, vineri, jurământul de credinţă, în cadrul unei ceremonii derulate în sistem video-conferinţă.

Nechifor, care se află la al treilea mandat de prefect, îl înlocuieşte pe Sorin Cornilă, care a fost eliberat din funcţie în baza unei hotărâri de Guvern adoptate miercuri.

“Ştiu că este un mandat nu neapărat să spunem greu, ci provocator, dar vreau să spun că am avut doi ani şi şapte luni de zile în care să mă gândesc ce am greşit, ce am făcut bine, ce nu am făcut bine în cele două mandate. Au fost două mandate, cel puţin cel secund, foarte dificil. Ştiţi foarte bine pandemia, nemaivorbind de alegerile din 2016 şi 2020. Într-adevăr, alegerile din 2024, cele două tururi, prezidenţiale şi parlamentare, sunt într-o perioadă destul de dificilă, să spunem, nu neapărat la nivel naţional, dar complicată, dar sunt convins că împreună cu colegii de la Instituţia Prefectului, cu colegii mei din structurile Ministerului Afacerilor Interne, împreună cu ceilalţi colegi, inclusiv cu colegii din structurile instituţiilor deconcentrate ne vom canaliza şi vom reuşi să ne organizăm în mod exemplar. Sunt sigur că legea va prima în aceste alegeri”, a declarat Dan Nechifor.

Funcţia de prefect al judeţului Botoşani revine Partidului Naţional Liberal, iar înlocuirea prefectului a fost o decizie politică a liberalilor. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Omologarea provizorie a rasei Ciobănesc Românesc Corb: Aviz favorabil de la Federaţia Chinologică Internaţională

Publicat

Publicitate

Omologarea provizorie a rasei Ciobănesc Românesc Corb: Federaţia Chinologică Internaţională ar putea anunţa săptămâna viitoare acest lucru. Comisia de standarde şi cea ştiinţifică au emis un raport favorabil în acest sens.

Anunțul a fost făcut de preşedintele Asociaţiei Chinologice Române, Cristian Ştefănescu, citat de Agerpres.

„În ceea ce priveşte rasa Ciobănesc Românesc Corb, este o rasă ancestrală cu nucleu în Carpaţii Meridionali, în special zona Râşnov, Predeal, Rucăr şi Bran, rasă pe care noi acum 15 ani am omologat-o prima dată la nivel naţional şi am început să investigăm, să măsurăm exemplarele care se aflau în special la stâne (…).

În septembrie are loc şedinţa comitetului general al Federaţiei Internaţionale.

Din câte am fost informat, raportul final al comisiei de standarde şi comisiei ştiinţifice este favorabil pentru această rasă şi cred că vom avea o veste frumoasă săptămâna viitoare, în care federaţia să ne anunţe că a fost omologat provizoriu Ciobănescul Românesc Corb.

El va putea să primească propuneri de titluri în expoziţiile internaţionale din toată lumea şi, mai mult de atât, va putea participa la concursurile din ringul special, Ringul de Onoare”, a declarat preşedintele Asociaţiei Chinologice Române, Cristian Ştefănescu.

Publicitate

Ciobănescul Românesc Corb, a spus preşedintele Asociaţiei Chinologice Române, este un câine prin excelenţă utilitar, iar pentru omologarea rasei s-a muncit timp de 15 ani.

„Anul acesta am finalizat dosarul de omologare provizorie la Federaţia Internaţională. Am invitat la Timişoara, în mai, anul acesta, cele două comisii ale Federaţiei Internaţionale, respectiv comisia de standarde şi comisia ştiinţifică.

Noi am avut un număr de 70 de câini prezenţi la această vizionare (…).

Publicitate

Comisia de standarde ştiinţifice ne-a cerut, în afară de standarde şi de alte probe legate de caracter sau de temperamentul acestei rase, ne-au cerut examene de displazie coxofemurală, ne-au cerut examene de teste ADN, de filiaţie şi, bineînţeles, ne-au cerut nişte teste privind comportamentul acestor câini faţă de om.

Noi am îndeplinit aceste solicitări. Trebuie să spun că au costat foarte mult aceste lucruri, pentru că la cel puţin 50 de câini a trebuit să facem teste de displazie, bani pe care i-a suportat în întregime Asociaţia Chinologică Română”, a spus Ştefănescu.

Foto: Ciobănesc Românesc Corb – pagină de Facebook

Citeste mai mult

Eveniment

Sute de oameni au participat festivitățile prilejuite de Ziua pompierilor, la Darabani

Publicat

Publicitate

În fiecare an, pe 13 septembrie, pompierii își sărbătoresc ziua. Anul acesta, festivitățile au avut loc la Darabani, unde sute de oameni s-au adunat în centrul orașului pentru a-i ovaționa.
Au fost prezente, ca în fiecare an, oficialitățile județului, colegi ai acestora și directori de instituții.

La festivitățile din Darabani a participat și Ovidiu Jitaru, primul pe lista candidaților PNL la Senat în Botoșani. Acesta s-a declarat un admirator al pompierilor, pe care îi consideră adevărați paznici ai vieților.

Prefectul liberal al județului, Dan Nechifor, a fost prezent la sărbătoarea de astăzi chiar în ziua în care a fost instalat în funcție. El susține că pompierii reprezintă viața și că meseria pe care aceștia o practică este una dintre cele mai dificile, deoarece zilnic, în acțiunile lor, își asumă riscuri imense.

Au avut loc avansări în grad, s-au acordat distincții, iar toți pompierii au defilat pe străzile din Darabani spre deliciul publicului adunat în centrul orașului. Zece salvatori care au participat la diferite concursuri internaționale și naționale, au primit diplome de apreciere. Copiii au admirat mașinile de serviciu ale pompierilor, autoutilitarele, mascota unității, cu care s-au înghesuit să facă poze, și uniformele de intervenție.
Parada pompierilor si a tehnicii a încheiat festivitățile, însă darabănenii, de la mic la mare, au rămas în zonă pentru a se bucura de prezența salvatorilor de vieți.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: O șoferiță de 49 de ani s-a răsturnat cu mașina la Draxini

Publicat

Publicitate

O femeie de 49 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unui accident rutier ce s-a produs, în această după-amiază, în localitatea Draxini. În eveniment a fost implicat un singur autoturism.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere, dotată cu modul de descarcerare și o ambulanță SAJ.

Pompierii au găsit mașina răsturnată pe plafon. Femeia care se află la volan era ieșită din interior. Aceasta a fost preluată de ambulanța SAJ și transportată la Unitatea de Primiri Urgențe Botoșani.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending