Connect with us

Educație

Sacrificiile părinților de la țară pentru a-și trimite copiii la școală. „Regim pe barabule ca să înceapă copilul școala”

Publicat

Publicitate

Deschiderea anului școlar în România oferă imaginea unui tablou cutremurător. Pe de o parte sunt elevii bine îmbrăcați care participă la festivități pompoase cu oficialități iar de cealaltă parte sunt câteva zeci de mii de copii nevoiași care vin la școală cu hainele uzate ale fraților mai mari, relatează ADEVĂRUL.

În jur de trei milioane de elevi, din România,  au început, pe 9 septembrie, un nou an de școală. Pentru mulți dintre ei este un prilej de bucurie, fie încep o nouă experiență educațională, fie își revăd colegii după o vacanță lungă. Începutul anului școlar a fost o provocare mai ales pentru părinți. Pregătirile au început în cele mai multe cazuri, încă de acum o săptămână. Mulți părinți au pus la bătaie și câte 2000 de lei pentru ca elevii să ajungă în prima zi de școală cu haine noi, papuci așijderea și rechizite pe măsură. Evident, nu au fost uitat buchetele sau aranjamentele florale pentru cadrele didactice. La școlile și liceele cu ștaif, mai ales cele din mediul urban, au fost organizate festivități pompoase de început de an școlar, cu multe oficialități care au luat cuvântul, dar și mascote sau alte surprize rezervate părinților și elevilor.

Dincolo de această feerie de 9 septembrie, mai există un alt început de an școlar, pentru copiii altei Români. Este vorba despre zeci de mii de elevi de la țară, pentru care anul școlar începe cu sacrificiile enorme ale părinților, cu hainele fraților mai mari, cu rechizitele cele mai ieftine, cu papuci second-hand sau ghiozdane și penare de căpătat. Ei sunt aceea parte a realității educației românești, pe care nimeni parcă nu și-a asumă. La acești copii, vine cel mult primarul din localitate, preotul din parohie și dacă au noroc și șeful de post. La ei, nu se înghesuie nici parlamentari, nici șefi de instituții.

Elevii din lumea sărăciei

Dincolo de granițele orașelor sau ale comunelor bogate, există și o lume rurală profund afectată de sărăcie. Conform statisticilor, numai în anul 2021, în România existau 25.000 de copii, ajunși sub pragul de risc, care trăiesc în sărăcie extremă. O parte dintre aceștia se află și în județul Botoșani, unul dintre cele mai sărace și îmbătrânite din România. Pentru acești începutul de an școlar reprezintă doar o șansă de a lua o gustare în plus, fie prin programul laptele și cornul, fie prin cele de masă caldă accesat de o parte a școlilor din județul Botoșani. Părinții nu au bani nici de haine de firme, nici de rechizite deosebite, abia au cu ce să-i trimite la școală. Mulți ajung să vină în prima zi, cu hainele fraților mai mari. Cu papuci și ghiozdane de căpătat, scrie ADEVĂRUL.

La școala Baranca FOTO Cosmin Zamfirache
La școala Baranca FOTO Cosmin Zamfirache

”Am fost la Dorohoi la niște second-hand-uri și am găsit greu așa o pereche pe numărul lui. Am fost bucuroasă că erau aproape noi. Ghiozdanul îl are de la un vecin care a terminat a opta iar treningul de la fratele mai mare, care acum a trecut într-a șasea”, spune o femeie din Baranca -Hudești, venită cu copilul de clasa a IV a, la școală. De altfel, la școala Baranca, o unitate de învățământ aflată într-o zonă săracă, astfel de povești sunt aproape la tot pasul. Profesorii își aduc aminte imaginea tulburătoare de acum câțiva ani a unui elev de clasa a V  a, care scria doar cu o pastă de pix, pentru un caiet la aproape toate obiectele și îmbrăcat cu aceeași pereche de pantaloni de trening. „ În general, copiii provin din familii sărace. Sprijin nu prea au de acasă.”, mărturisește un preot care preda religia la școală.  Culmea, la copiii din Baranca, nu se înghesuie nicio oficialitate cu ștaif la începutul anului școlar.

”Regim pe barabule ca să înceapă copilul școală”

Și la Costești, într-un sat aflat la 10 kilometri de municipiul Botoșani, mulți părinți se descurcă greu cu pregătirea elevilor pentru prima zi de școală. Muncesc din greu, doar pentru a le asigura necesarul minim. ”Este tot mai greu. Dăm 1000 de lei pe haine, rechizite, ce are nevoie. Vrem să facă școală, că asta este șansa lor la țară. Este tot mai greu„, spune mama unui copil de 10 ani. Cei mai săraci, fac economie la mâncare numai pentru a-și echipa copiii pentru școală.

Publicitate
Început de școală în satul Costești FOTO Cosmin Zamfirache
Început de școală în satul Costești FOTO Cosmin Zamfirache

”Regim pe barabule ca să înceapă copilul școala. Oamenii au înțeles că trebuie să-i dea la școală. Mănâncă borș cu pâine și barabule toată ziua și strâng bani să-l ducă ca oamenii la școală. Care cum poate, din alocații, ajutor social, munca cu ziua„, spune o altă săteancă. Vasile are 41 de ani, trei copii, toți la școală, unul după altul, clasa a II, a III a, a IVa. A muncit și câte 10-12 ore pentru a face rost de bani în plus. ”A fost muncă șefu aici la țară, perioada asta și nu am zis nu, la nimeni. Mi-a zis ”haine la lemne„, am mers la lemne, ”hai la strujăni”, m-am dus la strujăni. Nu mai îmi simt pălmile și spatele, dar copilul s-a dus ca de oameni gospodari la școală”, mărturisește săteanul.

Sursa: ADEVĂRUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Bucecea

Avertisment oficial la Bucecea: Apa de la patru izvoare nu mai este potabilă. Primarul Angel Gheorghiu cere populației să nu o consume

Publicat

Publicitate

Primarul orașului Bucecea, Angel Gheorghiu, a transmis luni un anunț important prin care avertizează populația că apa provenită de la cele patru izvoare publice din oraș nu mai este potabilă și prezintă un risc real pentru sănătate.

„Dragi cetățeni, în urma analizelor de laborator realizate recent de instituții specializate, vă informăm că apa provenită de la cele patru izvoare publice (Izvorul Fântânele, Izvorul de la Gura Leului, Izvorul de la Lupu, Izvorul Elvira) NU mai este potabilă și prezintă un risc real pentru sănătate, în special pentru copii și persoanele cu imunitate scăzută”, a transmis edilul în mesajul public.

Primăria precizează că rezultatele analizelor de laborator au evidențiat prezența unor substanțe peste limitele admise. Cauza principală o reprezintă poluarea excesivă a solului din zonă, generată de activitățile agricole intensive.

„Analizele au evidențiat prezența unor substanțe peste limitele admise, rezultat al unei poluări excesive cauzate de activitățile agricole – în special din cauza folosirii intensive a insecticidelor, îngrășămintelor chimice și altor substanțe parțial toxice care s-au infiltrat în sol și au afectat sursele subterane de apă”, a explicat primarul Angel Gheorghiu.

Din acest motiv, autoritățile locale le cer oamenilor să nu mai folosească apa de la aceste izvoare pentru băut, gătit sau alte utilizări alimentare, până la o nouă informare oficială.

„Vă rugăm să nu mai consumați apa de la aceste izvoare pentru băut, gătit sau alte utilizări alimentare, până la o nouă informare oficială”, se mai arată în apelul transmis populației.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu violent la Mileanca: Un garaj cu tot cu autoturismul din interior și uneltele agricole a fost distrus de flăcări

Publicat

Publicitate

Un incendiu puternic a izbucnit, în această după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Mileanca. Flăcările au cuprins un garaj în care se aflau un autoturism, mai multe bunuri și unelte electrice. Din fericire, nu s-au înregistrat victime, însă pagubele materiale sunt considerabile.

La fața locului au intervenit pompierii militari din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Detașamentului Dorohoi, sprijiniți de Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Darabani și Mileanca. Trei autospeciale de stingere au fost mobilizate pentru a limita extinderea incendiului.

La sosirea echipajelor, garajul ardea în totalitate. Pompierii au acționat rapid pentru a împiedica propagarea flăcărilor către casă și celelalte construcții din curte. În urma incendiului au ars garajul, autoturismul aflat în interior, două drujbe, două motoare electrice, o pompă electrică și patru roți auto.

Cauza probabilă a izbucnirii incendiului este un scurtcircuit la instalația electrică a autoturismului.

Pentru a preveni incendiile auto, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri:

✔ verificaţi instalaţia electrică;

Publicitate

✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;

✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;

✔ nu faceți improvizații la instalația electrică;

✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea vieții.

Citeste mai mult

Eveniment

Antifrauda rămâne organizată pe structuri regionale. OUG aprobat de Guvern

Publicat

Publicitate

Guvernul a decis, printr-o ordonanță de urgență adoptată luni, ca Direcția Generală Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF să-și păstreze actuala structură, cu sedii doar la nivel regional. Astfel, se renunță la planurile de înființare a unor structuri antifraudă județene, care ar fi trebuit să devină operaționale începând cu 1 iulie 2025.

Potrivit unui comunicat transmis de Guvern, măsura a fost luată pentru a păstra o viziune unitară în analiza riscurilor și pentru a evita costuri suplimentare legate de funcționarea unor noi sedii județene și angajarea de personal nou.

Tot prin această ordonanță, a fost amânată până la 1 octombrie 2025 obligativitatea folosirii sistemului RO e-Factura de către institutele culturale străine care activează în România și de agricultorii persoane fizice aflați în regim special. Autoritățile spun că aceste categorii nu pot, în prezent, respecta cerințele tehnice ale sistemului.

Decizia face parte din obiectivele guvernării 2025–2028, care include reorganizarea ANAF pentru a crește eficiența și veniturile bugetare, dar fără a genera cheltuieli administrative suplimentare.

Citeste mai mult

Eveniment

Scădere de 22% a înmatriculărilor de autoturisme noi în România, în primele șase luni

Publicat

Publicitate

Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 22% în primele șase luni ale acestui an, până la un volum de 64.339 de unități, față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele preliminare publicate, marți, de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA).

Conform statisticii provenite de la Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), în luna iunie înmatriculările de autoturisme noi sunt în scădere cu 50,1% față de iunie 2024, ajungând la un volum de 10.522 unități.

Totodată, autoturismele pur electrice înregistrează o scădere de 54,3% față de iunie 2024, realizând o cotă de piață de 4,1%.

În iunie, în topul mărcilor auto, pe primele trei poziții se clasează Dacia – cu 2.744 de unități înmatriculate, Toyota (969) și Skoda (938). Pe locurile următoare se află: Volkswagen (721 de unități), Renault (580), Hyundai (544), Ford (472), Mercedes-Benz (467), BMW (368) și Peugeot (309).

APIA este o organizație non-profit, o entitate reprezentativă în industria auto din România, înființată în anul 1994, membră a Organizației Mondiale a Constructorilor de Automobile – OICA, din 1996.

Asociația profesională a dezvoltat CarS, unica platformă online de analiză dinamică a pieței auto din România.

Publicitate

AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending