Connect with us

Educație

Sacrificiile părinților de la țară pentru a-și trimite copiii la școală. „Regim pe barabule ca să înceapă copilul școala”

Publicat

Publicitate

Deschiderea anului școlar în România oferă imaginea unui tablou cutremurător. Pe de o parte sunt elevii bine îmbrăcați care participă la festivități pompoase cu oficialități iar de cealaltă parte sunt câteva zeci de mii de copii nevoiași care vin la școală cu hainele uzate ale fraților mai mari, relatează ADEVĂRUL.

În jur de trei milioane de elevi, din România,  au început, pe 9 septembrie, un nou an de școală. Pentru mulți dintre ei este un prilej de bucurie, fie încep o nouă experiență educațională, fie își revăd colegii după o vacanță lungă. Începutul anului școlar a fost o provocare mai ales pentru părinți. Pregătirile au început în cele mai multe cazuri, încă de acum o săptămână. Mulți părinți au pus la bătaie și câte 2000 de lei pentru ca elevii să ajungă în prima zi de școală cu haine noi, papuci așijderea și rechizite pe măsură. Evident, nu au fost uitat buchetele sau aranjamentele florale pentru cadrele didactice. La școlile și liceele cu ștaif, mai ales cele din mediul urban, au fost organizate festivități pompoase de început de an școlar, cu multe oficialități care au luat cuvântul, dar și mascote sau alte surprize rezervate părinților și elevilor.

Dincolo de această feerie de 9 septembrie, mai există un alt început de an școlar, pentru copiii altei Români. Este vorba despre zeci de mii de elevi de la țară, pentru care anul școlar începe cu sacrificiile enorme ale părinților, cu hainele fraților mai mari, cu rechizitele cele mai ieftine, cu papuci second-hand sau ghiozdane și penare de căpătat. Ei sunt aceea parte a realității educației românești, pe care nimeni parcă nu și-a asumă. La acești copii, vine cel mult primarul din localitate, preotul din parohie și dacă au noroc și șeful de post. La ei, nu se înghesuie nici parlamentari, nici șefi de instituții.

Elevii din lumea sărăciei

Dincolo de granițele orașelor sau ale comunelor bogate, există și o lume rurală profund afectată de sărăcie. Conform statisticilor, numai în anul 2021, în România existau 25.000 de copii, ajunși sub pragul de risc, care trăiesc în sărăcie extremă. O parte dintre aceștia se află și în județul Botoșani, unul dintre cele mai sărace și îmbătrânite din România. Pentru acești începutul de an școlar reprezintă doar o șansă de a lua o gustare în plus, fie prin programul laptele și cornul, fie prin cele de masă caldă accesat de o parte a școlilor din județul Botoșani. Părinții nu au bani nici de haine de firme, nici de rechizite deosebite, abia au cu ce să-i trimite la școală. Mulți ajung să vină în prima zi, cu hainele fraților mai mari. Cu papuci și ghiozdane de căpătat, scrie ADEVĂRUL.

La școala Baranca FOTO Cosmin Zamfirache
La școala Baranca FOTO Cosmin Zamfirache

”Am fost la Dorohoi la niște second-hand-uri și am găsit greu așa o pereche pe numărul lui. Am fost bucuroasă că erau aproape noi. Ghiozdanul îl are de la un vecin care a terminat a opta iar treningul de la fratele mai mare, care acum a trecut într-a șasea”, spune o femeie din Baranca -Hudești, venită cu copilul de clasa a IV a, la școală. De altfel, la școala Baranca, o unitate de învățământ aflată într-o zonă săracă, astfel de povești sunt aproape la tot pasul. Profesorii își aduc aminte imaginea tulburătoare de acum câțiva ani a unui elev de clasa a V  a, care scria doar cu o pastă de pix, pentru un caiet la aproape toate obiectele și îmbrăcat cu aceeași pereche de pantaloni de trening. „ În general, copiii provin din familii sărace. Sprijin nu prea au de acasă.”, mărturisește un preot care preda religia la școală.  Culmea, la copiii din Baranca, nu se înghesuie nicio oficialitate cu ștaif la începutul anului școlar.

”Regim pe barabule ca să înceapă copilul școală”

Și la Costești, într-un sat aflat la 10 kilometri de municipiul Botoșani, mulți părinți se descurcă greu cu pregătirea elevilor pentru prima zi de școală. Muncesc din greu, doar pentru a le asigura necesarul minim. ”Este tot mai greu. Dăm 1000 de lei pe haine, rechizite, ce are nevoie. Vrem să facă școală, că asta este șansa lor la țară. Este tot mai greu„, spune mama unui copil de 10 ani. Cei mai săraci, fac economie la mâncare numai pentru a-și echipa copiii pentru școală.

Publicitate
Început de școală în satul Costești FOTO Cosmin Zamfirache
Început de școală în satul Costești FOTO Cosmin Zamfirache

”Regim pe barabule ca să înceapă copilul școala. Oamenii au înțeles că trebuie să-i dea la școală. Mănâncă borș cu pâine și barabule toată ziua și strâng bani să-l ducă ca oamenii la școală. Care cum poate, din alocații, ajutor social, munca cu ziua„, spune o altă săteancă. Vasile are 41 de ani, trei copii, toți la școală, unul după altul, clasa a II, a III a, a IVa. A muncit și câte 10-12 ore pentru a face rost de bani în plus. ”A fost muncă șefu aici la țară, perioada asta și nu am zis nu, la nimeni. Mi-a zis ”haine la lemne„, am mers la lemne, ”hai la strujăni”, m-am dus la strujăni. Nu mai îmi simt pălmile și spatele, dar copilul s-a dus ca de oameni gospodari la școală”, mărturisește săteanul.

Sursa: ADEVĂRUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Redacția Botoșani24.ro vă urează Paște Fericit! Hristos a înviat!

Publicat

Publicitate

Hristos a Înviat!

Cu ocazia celei mai însemnate sărbători a creștinătății, vă transmitem cele mai calde gânduri și urări de bine. Paștele este momentul renașterii, al speranței și al iubirii, o sărbătoare a luminii care ne amintește de puterea credinței și a sacrificiului făcut din dragoste pentru omenire.

Fie ca bucuria Învierii Domnului să vă aducă liniște în suflet, pace în familie și clipe pline de armonie alături de cei dragi. Să întâmpinați Sfintele Paști cu inimile deschise, cu recunoștință și iubire!

Să aveți parte de sănătate, împliniri și Sărbători pline de lumină!
Paște Fericit alături de cei pe care îi iubiți!

Redacția Botoșani24.ro

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Primarul comunei Știubieni, Pavel Ștefanache: Sfintele Sărbători să vă facă viaţa frumoasă, casa mai bogată şi masa înbelşugată

Publicat

Publicitate

Primarul comunei Știubieni, Pavel Ștefanache, vă transmite cele mai calde urări cu ocazia Sărbătorilor Pascale.

„Cu ocazia Învierii Domnului vrem să vă urăm toate cele bune: lumina în suflet, dragoste și sănătate. 

Fie ca sfânta sărbătoare a Învierii Domnului să-ţi aducă cele 4 taine divine: încredere, lumină, iubire, speranţă. Clipe de neuitat alături de cei dragi şi numai realizări!

Sfintele Sărbători să vă facă viaţa mai frumoasă, casa mai bogată şi masa înbelşugată. Fie ca Învierea Mântuitorului să ne facă să aducem lumină, căldură şi iubire în suflet.

Un Paste Fericit! Hristos a înviat!”, a transmis primarul comunei Știubieni, Pavel Ștefanache.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Primarul comunei Călărași, Claudiu Vrajotis: Fie ca bucuria Învierii Domnului să vă aducă clipe magice alături de cei dragi!

Publicat

Publicitate

Primarul comunei Călărași, Claudiu Vrajotis, vă transmite cele mai calde urări cu ocazia Sărbătorilor Pascale.

„Hristos a Înviat ! Paște Fericit !

Sărbătoarea Paștelui reprezintă cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii, care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos.

Este un moment de pace sufletească, de interiorizare, de împăcare, de bucurie.

Fie ca bucuria Învierii Domnului să vă aducă în suflet linişte, pace şi fericirea de a petrece aceste clipe magice alături de cei dragi. Hristos a înviat!

Să aveți un Paște fericit! Sărbători fericite!”, a transmis primarul comunei Călărași, Claudiu Vrajotis.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Primarul comunei Gorbănești, Ionuț-Lucian Melinte: Lumina cea pururea vie a Învierii lui Hristos să vă lumineze sufletul cu pace

Publicat

Publicitate

Primarul comunei Gorbănești, Ionuț-Lucian Melinte, vă transmite cele mai calde urări cu ocazia Sărbătorilor Pascale.

„Lumina cea pururea vie a Învierii lui Hristos să vă lumineze sufletul cu pace, să vă umple inima de bucurie cerească și să vă călăuzească spre toată fapta cea bineplăcută Lui.

Fie ca Sfintele Sărbători să ne facă viaţa mai frumoasă, casa mai bogată şi masa înbelşugată. Fie ca Învierea Mântuitorului să ne facă să aducem lumină, căldură şi iubire în suflet. Hristos a Înviat!”, a transmis primarul comunei Gorbănești, Ionuț-Lucian Melinte.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending