Deschiderea anului școlar în România oferă imaginea unui tablou cutremurător. Pe de o parte sunt elevii bine îmbrăcați care participă la festivități pompoase cu oficialități iar de cealaltă parte sunt câteva zeci de mii de copii nevoiași care vin la școală cu hainele uzate ale fraților mai mari, relatează ADEVĂRUL.
În jur de trei milioane de elevi, din România, au început, pe 9 septembrie, un nou an de școală. Pentru mulți dintre ei este un prilej de bucurie, fie încep o nouă experiență educațională, fie își revăd colegii după o vacanță lungă. Începutul anului școlar a fost o provocare mai ales pentru părinți. Pregătirile au început în cele mai multe cazuri, încă de acum o săptămână. Mulți părinți au pus la bătaie și câte 2000 de lei pentru ca elevii să ajungă în prima zi de școală cu haine noi, papuci așijderea și rechizite pe măsură. Evident, nu au fost uitat buchetele sau aranjamentele florale pentru cadrele didactice. La școlile și liceele cu ștaif, mai ales cele din mediul urban, au fost organizate festivități pompoase de început de an școlar, cu multe oficialități care au luat cuvântul, dar și mascote sau alte surprize rezervate părinților și elevilor.
Dincolo de această feerie de 9 septembrie, mai există un alt început de an școlar, pentru copiii altei Români. Este vorba despre zeci de mii de elevi de la țară, pentru care anul școlar începe cu sacrificiile enorme ale părinților, cu hainele fraților mai mari, cu rechizitele cele mai ieftine, cu papuci second-hand sau ghiozdane și penare de căpătat. Ei sunt aceea parte a realității educației românești, pe care nimeni parcă nu și-a asumă. La acești copii, vine cel mult primarul din localitate, preotul din parohie și dacă au noroc și șeful de post. La ei, nu se înghesuie nici parlamentari, nici șefi de instituții.
Publicitate
Elevii din lumea sărăciei
Dincolo de granițele orașelor sau ale comunelor bogate, există și o lume rurală profund afectată de sărăcie. Conform statisticilor, numai în anul 2021, în România existau 25.000 de copii, ajunși sub pragul de risc, care trăiesc în sărăcie extremă. O parte dintre aceștia se află și în județul Botoșani, unul dintre cele mai sărace și îmbătrânite din România. Pentru acești începutul de an școlar reprezintă doar o șansă de a lua o gustare în plus, fie prin programul laptele și cornul, fie prin cele de masă caldă accesat de o parte a școlilor din județul Botoșani. Părinții nu au bani nici de haine de firme, nici de rechizite deosebite, abia au cu ce să-i trimite la școală. Mulți ajung să vină în prima zi, cu hainele fraților mai mari. Cu papuci și ghiozdane de căpătat, scrie ADEVĂRUL.
La școala Baranca FOTO Cosmin Zamfirache
”Am fost la Dorohoi la niște second-hand-uri și am găsit greu așa o pereche pe numărul lui. Am fost bucuroasă că erau aproape noi. Ghiozdanul îl are de la un vecin care a terminat a opta iar treningul de la fratele mai mare, care acum a trecut într-a șasea”, spune o femeie din Baranca -Hudești, venită cu copilul de clasa a IV a, la școală. De altfel, la școala Baranca, o unitate de învățământ aflată într-o zonă săracă, astfel de povești sunt aproape la tot pasul. Profesorii își aduc aminte imaginea tulburătoare de acum câțiva ani a unui elev de clasa a V a, care scria doar cu o pastă de pix, pentru un caiet la aproape toate obiectele și îmbrăcat cu aceeași pereche de pantaloni de trening. „ În general, copiii provin din familii sărace. Sprijin nu prea au de acasă.”, mărturisește un preot care preda religia la școală. Culmea, la copiii din Baranca, nu se înghesuie nicio oficialitate cu ștaif la începutul anului școlar.
”Regim pe barabule ca să înceapă copilul școală”
Și la Costești, într-un sat aflat la 10 kilometri de municipiul Botoșani, mulți părinți se descurcă greu cu pregătirea elevilor pentru prima zi de școală. Muncesc din greu, doar pentru a le asigura necesarul minim. ”Este tot mai greu. Dăm 1000 de lei pe haine, rechizite, ce are nevoie. Vrem să facă școală, că asta este șansa lor la țară. Este tot mai greu„, spune mama unui copil de 10 ani. Cei mai săraci, fac economie la mâncare numai pentru a-și echipa copiii pentru școală.
Publicitate
Început de școală în satul Costești FOTO Cosmin Zamfirache
”Regim pe barabule ca să înceapă copilul școala. Oamenii au înțeles că trebuie să-i dea la școală. Mănâncă borș cu pâine și barabule toată ziua și strâng bani să-l ducă ca oamenii la școală. Care cum poate, din alocații, ajutor social, munca cu ziua„, spune o altă săteancă. Vasile are 41 de ani, trei copii, toți la școală, unul după altul, clasa a II, a III a, a IVa. A muncit și câte 10-12 ore pentru a face rost de bani în plus. ”A fost muncă șefu aici la țară, perioada asta și nu am zis nu, la nimeni. Mi-a zis ”haine la lemne„, am mers la lemne, ”hai la strujăni”, m-am dus la strujăni. Nu mai îmi simt pălmile și spatele, dar copilul s-a dus ca de oameni gospodari la școală”, mărturisește săteanul.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Așa se face treabă în județ! Cam atât de eficient se lucrează și se rezolvă problemele, atunci când pleci pe teren după fiecare sesizare pe care o fac oamenii. Dacă stăteam și eu prin birouri, la căldură, îmbrăcat la costum, așteptând să mi se aducă documente la semnat, condamnam județul la alți 4 ani de stagnare și amorțeală, cum bine ne-a obișnuit PSD.
Mă bucur că reușesc să aduc o altă abordare și că și voi observați asta, judecând după numărul de mesaje pe care îl primesc de la voi! Vă îndemn să continuăm să lucrăm la fel de uniți, iar eu vă asigur că voi ajunge oriunde îmi veți semnala o problemă. Mandatul aceste este despre dialog, lucru în echipă și mobilizare pe teren. Acesta e drumul pe care trebuie să înaintăm dacă vrem să schimbăm real ceva în Botoșani!
Cum poți face ITP la mașină, chiar dacă aplicația nu funcționează: Stațiile ITP din toată țara efectuează marți inspecția tehnică prin înregistrare manuală, din cauză că aplicația utilizată în mod uzual nu funcționează de câteva zile.
Un incident tehnic neprevăzut, apărut în camera serverelor centrale ale Registrului Auto Român, generat de sistemele de prevenire a incendiilor, a provocat o întrerupere a echipamentelor vitale care susțin infrastructura IT a RAR.
Decizia temporară pe care instituția a decis să o urmeze este ca stațiile ITP din toată țara să efectueze inspecția tehnică prin înregistrare manuală, până la reluarea funcționării aplicației.
Publicitate
Măsura a fost luată pentru ca șoferii să nu fie amendați din cauza lipsei dovezii inspecției tehnice. Reprezentanții RAR explică faptul că această măsură este temporară, deoarece aplicația online care gestionează evidența inspecțiilor nu funcționează încă, după incidentul cibernetic de săptămâna trecută.
Între timp, specialiștii lucrează pentru a repara sistemul cât mai repede posibil, spun reprezentanții Registrului Auto.
În acest an, Festivalul Internațional de Colinde al Diasporei Române, ediția a VI-a, se va desfășura la Iași, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2024. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan și a Înaltpreasfințitului Mitropolit Iosif, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și implicarea Ateneului Național din Iași și al Asociației Culturale Educație ReCreație, evenimentul reunește în acest an cinci corale din diaspora.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Iosif și sub egida Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale (MOREOM), Asociația „La Chorale les Saints Archanges – Paris” a organizat, la inițiativa președintelui Ionuț Furtună, prima ediție a „Festivalului Internațional de Colinde”, care a avut loc la Catedrala Ortodoxă Română „Sfinții Arhangheli” din Paris, în 2016.
Festivalul a continuat în anii următori la Torino (2017), Viena (2018) și Nürenberg (2019), bucurându-se de aprecierea atât a comunităților de români, cât și a diverselor comunități din spațiul gazdelor. La fiecare ediție, peste 500 de persoane au fost prezente în cele două zile de desfășurare, iar peste 8000 de auditori au urmărit evenimentul online. Au fost prezenți reprezentanți ai Centrelor Culturale Române, ai Ambasadelor și Guvernului României, membri ai fundațiilor și asociațiilor internaționale cu care colaborăm, reprezentanți politici locali, precum și mass-media locală și internațională.
Publicitate
După pauza pandemică, sub egida și împreună cu Episcopia Ortodoxă Română din Italia, asociația „La Chorale les Saints Archanges – Paris” a organizat, în perioada 1-3 decembrie 2023, a V-a ediție a Festivalului, la Roma (Castel Gandolfo, Centro Mariapoli). Spre deosebire de edițiile anterioare, festivalul a marcat și Ziua Națională a României, devenind un festival al colindelor și al apartenenței naționale, având titlul „Festivalul Internațional de Colinde și Cântece Patriotice”, ediția a V-a. Totodată, festivalul a adus pe scenă, pentru prima dată în cele cinci ediții, o corală formată din 35 de copii români și 40 de tineri ai asociației NEPSIS.
În acest an, Festivalul Internațional de Colinde al Diasporei Române, ediția a VI-a, se va desfășura la Iași, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2024. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan și a Înaltpreasfințitului Mitropolit Iosif, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și implicarea Ateneului Național din Iași și al Asociației Culturale Educație ReCreație, evenimentul reunește în acest an cinci corale din diaspora.
Vor participa Corala „Sfinții Arhangheli” din Paris, Franța; Corul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din Viena, Austria; Corala „Cântăm Domnului” din Torino, Italia; Corul „Sfântul Roman Melodul” al asociației tinerilor NEPSIS din Irlanda; Ansamblul etnofolcloric „Izvoraș” din Cernăuți, Ucraina; Corul mic de copii „VITEJII” al IPLT „Mihai Viteazul” din Chișinău, Republica Moldova. Participanții vor fi întâmpinați cu căldura caracteristică gazdelor ieșene, în glasurile îngerești ale coralei de copii a Școlii „Varlaam Mitropolitul” din Iași.
Publicitate
Festivalul Internațional de Colinde contribuie la promovarea imaginii României în Europa, prin intermediul artei și culturii românești. Identitatea națională a unui popor nu se limitează la granițele sale. În procesul de integrare într-o nouă societate, este esențial să ne păstrăm identitatea românească. Aceasta se realizează prin implicarea în activități care vizează conservarea și transmiterea culturii și tradițiilor românești.
Sărbătoarea Nașterii Domnului, alături de Sfintele Paști, constituie un pilon esențial al culturii românești. Tradiția de a asculta și cânta colinde în ajunul Crăciunului face parte din ființa noastră, devenind un simbol al identității noastre culturale, naționale și spirituale.
Muzeul Judeţean Botoşani organizează miercuri, 27 noiembrie 2024, ora 13.00, la Casa Memorială „Nicolae Iorga”, manifestările prilejuite de împlinirea a 84 de ani de la trecerea în eternitate a istoricului.
Programul manifestărilor:
depunere de flori la bustul lui Nicolae Iorga, opera sculptorului Oscar Han;
vernisajul expoziției foto-documentare „Nicolae Iorga – elev la Botoșani”;
fragmente din opera lui Nicolae Iorga, în lectura istoricului Andrei Pippidi.