Connect with us

Actualitate

Să le spunem „LA MULȚI ANI!!!”. 20 de ani de la înființarea Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și a ISU Botoșani

Publicat

Publicitate

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) sărbătorește, pe 15 decembrie a.c., 20 de ani de activitate dedicată protecției și siguranței cetățenilor.

Înființat în 2004 prin comasarea Inspectoratului Genenral al Corpului Pompierilor Militari și Comandamentului Protecţie Civilă, IGSU a devenit o instituție esențială în gestionarea situațiilor de urgență, oferind un răspuns prompt și eficient în fața provocărilor din România.

Începând cu aceeași dată, la Botoșani, a fost înființat Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, prin fuzionarea Grupului de Pompieri cu Inspectoratul Judeţean de Protecţie Civilă.

Misiunile celor două structuri s-au întrepătruns, devenind o instituţie modernă, flexibilă, capabilă să asigure creşterea gradului de siguranţă al cetăţeanului. Complexitatea, intensitatea şi dinamismul diverselor situaţii cu care ne confruntăm zi de zi impun adoptarea rapidă şi implementarea celor mai bune practici menite să ofere dezvoltarea instituţională pe cele trei paliere: prevenire, pregătire şi intervenţie.

I.S.U. Botoşani are în subordine cinci gărzi de intervenţie la Botoşani, Dorohoi, Ştefăneşti, Săveni, Truşeşti și trei puncte de lucru la Flămânzi, Darabani și Coțușca, care deservesc o populaţie de 455 238 locuitori, pe o suprafaţă de 4.986 km².

Dacă în primul an de funcţionare sub noua siglă, salvatorii botoșăneni au fost solicitați şi au intervenit la 298 de evenimente, în 2024, numărul misiunilor a ajuns la 8.296, ceea ce reprezintă o creștere de peste 2.700%.

Publicitate

Față de 2005, când pompierii botoşăneni nu plecau zilnic în misiune, anul acesta au avut, în medie, 25 intervenții de salvare a vieţii şi bunurilor pe zi.

De-a lungul celor 20 de ani, militarii în termen au fost înlocuiţi cu profesionişti în urma celor două etape de profesionalizare din 2006 şi 2007, iar numărul mijloacelor tehnice de intervenţie s-a triplat, de la 30, câte aveau la dispoziţie forţele I.S.U. Botoşani în 2005, la peste 100, astăzi.

Pe 16 decembrie 2010, la cinci ani de la înfiinţarea ISU Botoşani, a fost operaţionalizat Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), inspectoratul fiind dotat cu două ambulanţe de tip B2, repartizate la Detaşamentele de Pompieri Botoşani şi Dorohoi.

Pe 9 mai 2012, în judeţul Botoşani au fost deschise alte două substaţii SMURD la Săveni şi Ştefăneşti.

În ziua de 17 septembrie 2013 a fost operaţionalizat echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD.

Pentru eficientizarea acțiunilor de intervenție prin reducerea timpului de răspuns, au fost operaționalizate trei puncte de lucru, astfel:

– 21 decembrie 2016, la Darabani;

– 01 octombrie 2017, la Flămânzi;

– 16 iunie 2023, la Coțușca.

În cei aproape 20 ani, I.S.U. Botoşani s-a dezvoltat continuu şi a ajuns o structură eficientă, aliniată la standardele impuse de statutul de ţară membră a Uniunii Europene, capabilă să ofere o creştere a nivelului de securitate a vieţii cetăţenilor, proprietăţii şi mediului.

Cu această ocazie, mulțumim tuturor celor care au contribuit la construirea unei instituții de elită, care, de-a lungul anilor, au salvat vieți, au protejat comunități și au demonstrat un angajament necondiționat față de misiunea lor.

Multumim și partenerilor instituționali, dar și comunităților locale, care au sprijinit activitatea ISU Botoșani. Privind spre viitor, ne reafirmăm misiunea de a rămâne un pilon de siguranță și încredere pentru toți cetățenii.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

George Simion, depășit de Nicușor Dan într-un sondaj IRSOP. Ce procente au fiecare înainte de turul doi al prezidențialelor

Publicat

Publicitate

George Simion, depășit de Nicușor Dan într-un sondaj IRSOP dat publicității joi. Dan ar avea 52%, pe când Simion 48%. Asta după ce, în primul tur, candidatul AUR a obținut un procent dublu de voturi față de candidatul independent. De asemenea, 51% dintre români preferă tandemul Nicușor Dan – Ilie Bolojan pentru conducerea țării, față de tandemul George Simion – Călin Georgescu, scrie alba24.ro

Candidatul independent Nicușor Dan este cotat peste George Simion, candidatul AUR, într-un sondaj de opinie realizat de IRSOP și prezentat joi, 15 mai 2025.

George Simion, depășit de Nicușor Dan: Potrivit rezultatelor, dacă alegerile prezidențiale ar avea loc acum, 52% dintre românii cu intenția fermă de a vota l-ar susține pe Nicușor Dan, în timp ce George Simion ar obține 48% din voturi.

Estimarea privind prezența la urne este de peste 60%, conform analizei IRSOP, prezentate de G4Media.

Sondajul oferă și o perspectivă asupra preferințelor legate de echipa care ar trebui să conducă România.

51% dintre respondenți susțin tandemul Nicușor Dan – Ilie Bolojan, în timp ce 42% ar opta pentru o conducere George Simion – Călin Georgescu.

Publicitate

Cercetarea a fost realizată telefonic, în perioada 10–13 mai 2025, pe un eșantion de 951 de persoane, reprezentativ pentru populația adultă din România. Marja de eroare este de ±3,2%, la un nivel de încredere de 95%.

Sondajul a fost finanțat integral de IRSOP, institut independent de cercetare și consultanță cu o activitate continuă din 1990.

Reprezentanții IRSOP au subliniat că acest studiu are caracter exclusiv informativ, în sprijinul unei dezbateri democratice transparente.

Citeste mai mult

Eveniment

Substanțe periculoase cu destinația Franța oprite la intrarea în țară

Publicat

Publicitate

Echipa comună de control formată din polițiști de frontieră și lucrători vamali a descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui autoturism condus de un bărbat cu cetățenie română, o cutie ce conținea o butelie de freon precum și cantitatea totală de 48 de litri de alcool.

În data de 14 mai a.c., în jurul orei 15.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți, s-a prezentat la controlul de frontieră un bărbat cu cetățenie română, în vârstă de 27 de ani, aflat la volanul unui autoturism ce se deplasa către Franța.

În baza profilului de risc, echipa comună de control a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport, ocazie cu care a fost descoperită o cutie ce conținea o butelie cu freon, cantitatea de 18 litri de vin spumant și 30 litri de băuturi spirtoase.

Persoana în cauză nu deținea autorizație de transport pentru butelia cu freon transportată, iar întreaga cantitate de bunuri, în valoare de aproximativ 3.500 lei, a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor.

În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la transportul și tranzitul de substanțe și preparate periculoase, cu încălcarea prevederilor legale în vigoare, urmând ca, la finalizarea acestora, să fie propuse soluții legale prin unitatea de parchet.

Conform prevederilor legale, pentru bunurile transportate ilegal, persoana a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 10.000 de lei, iar autoturismul a fost reținut până la plata amenzii.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Contrabandă cu băuturi și carne, oprită la frontiera Stânca

Publicat

Publicitate

Echipa comună de control formată din polițiști de frontieră și lucrători vamali a descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui ansamblu auto, condus de un bărbat cu cetățenie română, ascunsă și nedeclarată cantitatea totală de 480 litri de vin, 24 litri de băuturi spirtoase și 240 kilograme carne de porc.

În data de 14 mai a.c., în jurul orei 21.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca, pe sensul de intrare în țară, s-a prezentat la controlul de frontieră un bărbat cu cetățenie română, în vârstă de 41 de ani, aflat la volanul unui ansamblu rutier format dintr-un autocar și o remorcă, ambele înmatriculate în R. Moldova.

În baza profilului de risc, echipa comună de control a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport, ocazie cu care a fost descoperită cantitatea de 480 de litri de vin, 24 litri de băuturi spirtoase și 240 kilograme carne de porc congelată.

Conform prevederilor legale, persoana au fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 10.000 de lei, iar bunurile, în valoare totală de peste 16.275 de lei au fost ridicate în vederea confiscării.

Citeste mai mult

Eveniment

Ei sunt viitorul! Câștigătorii concursului profesional „Trofeul Electricianului”, desfășurat la Botoșani în această săptămână, au fost premiați

Publicat

Publicitate

Cei mai buni specialiști ai companiei Delgaz Grid și elevi de la licee de profil partenere au fost premiați la Trofeul Electricianului 2025

 

  • 27 de specialiști Delgaz Grid și 3 elevi electricieni au urcat pe podium, în cadrul etapei pe companie;
  • Câștigătorii vor reprezenta compania la etapa națională a competiției Trofeul Electricianului care va fi organizată în iulie la Craiova.

 

După două zile de probe teoretice și practice, cei mai buni 27 de specialiști ai Delgaz Grid au fost premiați la cele nouă specializări de la etapa pe companie a concursului profesional „Trofeul Electricianului”, desfășurat la Botoșani în această săptămână.

 

Ei vor reprezenta compania la etapa națională a competiției care va avea loc în luna iulie la Craiova, unde vor concura cu specialiști din mai multe companii de distribuție de energie electrică din țară.

Publicitate

 

La competiția Delgaz Grid încheiată miercuri, 14 mai, au participat peste 130 de electricieni și ingineri din Delgaz Grid și 15 tineri electricieni de la cinci licee de profil din zona Moldovei.

 

Electricienii Delgaz Grid au concurat la specializările: exploatare stații de transformare, exploatare rețele de medie și joasă tensiune, PRAM (protecții și automatizări), măsură energie electrică, montare și reparații echipament primar 110 KV și medie tensiune din stații de transformare, montare și reparații instalații de medie tensiune și joasă tensiune (posturi de transformare, linii electrice aeriene și subterane), defectoscopie linii electrice subterane de medie și joasă tensiune, dispecer energetic de distribuție.

 

În paralel s-a derulat și competiția dedicată inginerilor, aflată la a patra ediție.

 

Evenimentul a inclus, pentru al nouălea an, și Trofeul Electricianului Junior, secțiune la care au participat elevi de la cinci unități de învățământ care au clase cu profil energetic: Colegiul Tehnic N.V. Karpen din Bacău,  Liceul „Dimitrie Leonida” din Iași, Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” din Suceava, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Botoșani și Colegiul Tehnic „Grigore Cobălcescu” din Moinești, Bacău.

 

Șapte electricieni din Suceava, cinci din Iași și câte patru din Botoșani, Bacău, Neamț au urcat pe podium în aplauzele colegilor.

 

La specializarea Dispecer energetic de distribuție, locurile I și II au ajuns la Iași, iar locul III a ajuns la Suceava.

 

La secțiunea pentru ingineri, locurile I și III au ajuns la Suceava, iar locul II la Vaslui.

 

La Trofeul Electricianului Junior, locul I a fost câștigat de Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” Suceava, locul II de Colegiul Tehnic „Grigore Cobălcescu” Moinești, jud. Bacău, iar locul III de Liceul „Dimitrie Leonida” din Iași.

 

În lumea în care trăim electricitatea este oxigenul economiei și al oricăror activități, iar sistemul de distribuție asigură clienților noștri energia de care au nevoie. Acest lucru este posibil doar prin profesionalismul, dedicarea și efortul permanent depus de electricienii și specialiștii noștri care asigură funcționarea rețelelor și echipamentelor. Felicitări pentru rezultatele obținute la Trofeu, dar și pentru activitatea de zi cu zi și vă doresc să vă întoarceți de la etapa națională cu cât mai multe premii”, a declarat Cristian Ifrim, director general adjunct al Delgaz Grid.

 

Ca în fiecare an, în cadrul evenimentului au fost prezenți cu standuri expoziționale producători de echipamente, materiale, dispozitive și unelte, aparate de măsură specifice domeniului, dar, în premieră și firme constructoare de rețele electrice cu care colaborăm.

 

„Trofeul Electricianului” este un eveniment de tradiție, probabil cel mai longeviv și de anvergură concurs profesional din România. Istoria de 48 de ani a competiției începe 1977 și este strâns legată de Moldova și de municipiul Iași, unde a avut loc prima ediție a competiției.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending