Connect with us

Eveniment

S-a izbit într-un cap de pod și s-a ales cu dosar penal după conducere cu 1,31 mg/l alcool “la bord”

Publicat

Un botoșănean din Flămânzi care nu mai vedea pe unde conduce din cauza alcoolului s-a izbit într-un cap de cap de pod iar la coborâre din mașină a dat nas în nas cu poliția.

La data de 11 martie 2023, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi au depistat un autoturism, care era ieșit în afara părții carosabile, ca urmare a producerii unui accident rutier.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că un bărbat, de 39 de ani, din orașul Flămânzi, în timp ce se deplasa pe drumul european D.E. 58,  din orașul Flămânzi, ar fi pierdut controlul asupra direcției de mers și a intrat în impact cu un cap de pod, rezultând avarierea autoturismului.

Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 1,31 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Educație

Concurs național de informatică găzduit la Botoșani

Publicat

În perioada 24 – 26 martie 2023, municipiul Botoșani va fi gazda unui eveniment de anvergură, înscris în Calendarul concursurilor naționale școlare finanțate de către Ministerul Educației – Concursul Național de Informatică „Urmașii lui Moisil”, ce se va desfășura la Colegiul Național ”A. T. Laurian” din Botoșani.

Organizat de Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, în parteneriat cu Societatea de Excelență și Performanță în Informatică, Consiliul Județean Botoșani și Colegiul Național ”A. T. Laurian” din Botoșani, concursul va reuni elevii care au obținut punctajele cele mai mari la Olimpiada de Informatică, din 18 judeţe ale ţării și din municipiul Bucureşti. În cadrul concursului vor concura și echipe din Republica Moldova.

Competiția a fost inițiată în anul 2001 de către Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi, în onoarea patronului liceului, academicianul Grigore C. Moisil (1906 – 1973), fondator de şcoală de informatică în România, personalitate recunoscută pe plan mondial pentru fundamentarea informaticii ca ştiinţă. A mai fost organizat la Botoșani în 2018 și 2019, la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, sub coordonarea regretatei profesoare, inspector școlar la acea vreme, Liliana Chira.

Concursul de Informatică “Urmaşii lui Moisil” se desfăşoară într-o singură zi (25 martie 2023) şi constă într-o probă practică pe o platformă de concurs dedicată, realizată în parteneriat cu Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică. Durata de desfășurare a probei practice este de trei ore și constă  în  rezolvarea  a  două  probleme  de  natură  algoritmică,  cu  ajutorul  calculatorului.

Festivitatea de deschidere va avea loc vineri, 24 martie 2023, ora 19.00, în Aula Magna a Colegiului Național ”A.T. Laurian”.

”Le urăm succes tuturor participanților și ne dorim ca zilele petrecute la Botoșani să fie stimulante și inspirate și să marcheze un schimb autentic de experiență. Pentru informații actualizate despre eveniment îi invităm pe cei interesați să acceseze site-ul: https://moisil.sepi.ro/”, este mesajul Danielei Nour, inspectorul școlar pentru informatică.

Citeste mai mult

Eveniment

Noi condiții de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, stabilite de Guvern, pentru acordarea asistenței sociale

Publicat

Guvernul a adus modificări la Grila națională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice. Este vorba despre condițiile în care acestea pot beneficia de asistență socială.

Prin hotărârea aprobată, se aduc modificări HG nr. 886/2000 pentru aprobarea Grilei naționale de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, ca urmare a schimbărilor intervenite în această perioadă în legislația care reglementează sistemul național de asistență socială, respectiv de asistență socială a persoanelor vârstnice.

Ce se schimbă

În acord cu prevederile Legii asistenței sociale nr. 292/2011, modificările prevăd că:

  • evaluarea autonomiei funcţionale se realizează, de regulă, la domiciliul persoanei, de o echipă mobilă de evaluatori
  • în cazul persoanelor asistate în unităţi sanitare cu paturi, evaluarea se poate realiza şi la patul bolnavului, la solicitarea medicului curant sau a asistentului social angajat al spitalului
  • fișa de evaluare sociomedicală va exista, în mod obligatoriu, și în dosarul persoanei vârstnice care solicită îngrijire într-un centru de zi de asistență și recuperare.

Îngrijire de lungă durată a persoanelor fizice

Documentul adoptat de Executiv este parte dintr-un întreg pachet de acte normative care stabilesc un mecanism sustenabil de asigurare a îngrijirii de lungă durată a persoanelor vârstnice, cu prioritate la domiciliu și în centre de zi de asistență și recuperare.

”Prin implementarea acestor măsuri se urmărește facilitarea accesului persoanelor vârstnice dependente la servicii sociale adecvate, care să fie acordate potrivit nevoilor lor reale, pe baza unei evaluări complete.

De asemenea, se are în vedere și eficientizarea planificării și finanțării serviciilor sociale, astfel încât finanțarea să se facă per beneficiar, indiferent de furnizorul de servicii de asistență socială, iar abordarea să fie personalizată și integrată în funcție de profilul fiecărei persoane vârstnice”, arată Ministerul Muncii, într-un comunicat.

În cursul acestui an, în implementarea Strategiei naționale privind îngrijirea de lungă durată și îmbătrânirea activă pentru perioada 2023-2030 și pe baza documentelor de asistență tehnică prevăzute în Acordul pentru Servicii de Asistență Tehnică Rambursabilă privind Sprijin în operaționalizarea reformelor în protecție socială din PNRR, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Sănătății au efectuat o revizuire de fond a instrumentului standard de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, inclusiv a criteriilor de încadrare în grade de dependență, prevăzute în Anexa nr.1 din HG nr. 886/2000.

Citeste mai mult

Cultura

Evenimentul privind acordarea Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia va fi reluat

Publicat

Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu”- Opera Omnia, acordat de Primăria Municipiului Botoșani, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România și Fundația Hyperion – Caiete Botoșănene

Evenimentul privind acordarea Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia va fi reluat, organizarea fiind realizată într-o formulă partenerială între Primăria Municipiului Botoșani, Uniunea Scriitorilor din România (USR) și Fundația Culturală Hyperion – Caiete Botoșănene.
În urma mai multor discuții ale părților implicate, s-a convenit asupra unor acțiuni comune privind organizarea evenimentului cultural.
În acest an, festivitățile vor avea loc pe data de 15 iunie, urmând ca de anul viitor, Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia să fie decernat, ca de obicei, în luna ianuarie.
Procedura de selecție a poeților nominalizați și de desemnare a laureatului va fi identică edițiilor anterioare.
Juriul de desemnare a laureatului va fi format din 4 membri propuși de Uniunea Scriitorilor din România, 2 membri propuși de Fundația Culturală Hyperion – Caiete Botoșănene și un membru propus de Primăria Municipiului Botoșani.
Laureatul va primi, prin hotărâre de Consiliul Local, titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani și un premiu finanțat de municipalitate, în valoare de 25.000 de lei, indexat anual în funcție de rata cumulată a inflației.
Cu sprijinul municipalității, va fi alcătuită o antologie din creațiile poetului premiat, prezentată la festivitatea organizată anul următor.
Primăria Municipiului Botoșani va asigura cheltuielile pentru deplasarea și cazarea membrilor juriului și a poeților nominalizați și va asigura condițiile pentru desfășurarea ceremoniei.

 

Citeste mai mult

Eveniment

O femeie din Botoșani, găsită de jandarmi rătăcind pe stradă

Publicat

În această dimineață, un jandarm care execută serviciul de pază și protecție instituțională la Tribunalul Botoșani a observat o femeie dezorientată în apropierea obiectivului unde își desfășoară activitatea.
Comportamentul femei, dar mai ales îmbrăcămintea subțire, nepotrivită temperaturii de la acea oră, precum și faptul că era încălțată cu șlapi, l-a determinat pe subofițer să o întrebe dacă are nevoie de ajutor.
Femeia în vârstă de 67 de ani i-a povestit că a plecat de la un cămin de bătrâni din municipiul Botoșani fără să anunțe personalul care o îngrijește și fără un motiv anume, iar acum nu știe unde se află.
Jandarmul a luat legătura cu căminul de bătrâni, astfel că un reprezentant al acestuia a venit în scurt timp și a condus-o la centrul de cazare.
Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani execută misiunea de pază și protecție instituțională la 18 obiective din zona de competență, concomitent cu asigurarea ordinii interioare necesare desfășurării în condiții de siguranță a activităților la instanțele judecătorești în 17 săli de judecată.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending