Connect with us
Publicitate

Actualitate

S-a aprobat! Mai mulți bani de la stat pentru cultivatorii de roșii și usturoi. Care este valoarea ajutorului financiar

Publicat

Publicitate

Mai mulți bani de la stat pentru cultivatorii de roșii și usturoi. Camera Deputaților a adoptat luni, ca for decizional, un proiect pentru aprobarea OUG nr. 13/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat.

Cuantumul ajutorului de stat prevăzut în ordonanţă se suplimentează cu echivalentul în lei al sumei de 1.500 euro pentru 1.000 mp. Se va respecta pragul maxim de 280.000 euro/beneficiar, prevede un amendament.

Potrivit OUG 13/2024, cuantumul ajutorului de stat care se acordă per beneficiar este echivalentul în lei al sumei de 1.500 euro pentru 1.000 mp (4,9334 lei/euro), indiferent de suprafaţa cultivată.

Prin urmare, se vor acorda:

  • 1.500 euro/1000 mp, pentru înființarea culturii de tomate
  • 1.500 euro/1000 mp, pentru valorificarea producției

Plata acestei sume reprezentând ajutor de stat se efectuează până la data de 30 septembrie 2024 inclusiv, potrivit Agerpres.

Condiția este depunerea documentelor privind obţinerea şi valorificarea unei cantităţi de minimum 3 kg tomate/mp, de pe suprafaţa de 1.000 mp, potrivit unui alt amendament.

Publicitate

Mai mulți bani de la stat pentru cultivatorii de tomate. Motivul suplimentării

„Având în vedere creşterile excepţional de mari şi neaşteptate ale preţurilor, în special la gaze naturale, energie electrică, îngrăşăminte chimice, precum şi la alte categorii de inputuri, creându-se astfel efecte directe sau indirecte care au afectat sectorul legumicol, este necesară o suplimentare a sprijinului financiar cu încă 1.500 euro, pentru compensarea unei părţi din pierderile generate de activităţile desfăşurate pentru cultura de tomate în spaţii protejate”, argumentează iniţiatorii amendamentului.

Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 371.189.020 lei, echivalentul sumei de 75.240.000 euro. Se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2024.

Ajutor de la stat pentru cultivatorii de usturoi

Pentru cultivatorii de usturoi, se acordă o sumă suplimentară de 1.500 de euro, pentru compensarea unei părți din pierderile generate de activități, în contextul creșterilor de prețuri la utilități.

Publicitate

Aceștia vor primi:

  • 1500 euro/ha, pentru înființarea culturilor de usturoi
  • 1500 euro/ha, cu respectarea pragului maxim de 280.000 euro/beneficiar pentru valorificarea producției de usturoi

Plata ajutorului de stat se va face până în 20 decembrie 2024, inclusiv. Condiția este depunerea documentelor privind obținerea și valorificarea a cel puțin 3 kg/10 mp de usturoi de pe suprafața stabilită de Direcția Agricolă.

Documentele reprezintă copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/factura/fila/filele din carnetul de comercializare. Acestea trebuie depuse de către beneficiari la Direcția Agricolă până cel târziu 2 decembrie 2024, inclusiv.

În OUG nr.13/2024 au fost prevăzute resurse financiare de 20.868.280 lei, având în vedere estimarea unei suprafețe cultivate cu usturoi de 2.820 ha, pentru care se acorda 1500 euro/ha.

Direcțiile agricole au raportat o suprafață cultivată de către fermierii înscriși în program, de 5.850 hectare. Astfel, este necesar buget de 86.581.160 lei.

Cererile de acordare a ajutorului de stat, depuse potrivit OUG 13/2024 îşi păstrează valabilitatea în vederea acordării sumelor suplimentare.

Bani de la stat pentru cultivatorii de roșii și usturoi. Condiții

Potrivit OUG 13, grantul financiar reprezintă suma care se acordă producătorilor agricoli care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, în vederea compensării parțiale a pierderilor la:

  • cultura de tomate în spații protejate înființată în decembrie 2023-30 aprilie 2024
  • și/sau la cultura de usturoi înființată în toamna anului 2023-primăvara anului 2024.

Schema se aplică pe întreg teritoriul României pentru producătorii agricoli care utilizează o suprafață cumulată de

  • minimum 1.000 mp, cultivată exclusiv cu tomate în spații protejate
  • și/sau care înființează culturi de usturoi pe o suprafață de minimum 0,3 ha

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

24 iunie: Sânzienele, una dintre cele mai vechi tradiții din România. Legătura cu natura

Publicat

Publicitate

Tradiția ființelor mitice a fost asimilată Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul şi a Aducerii Moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, scrie alba24.ro.

De asemenea, Sânzienele au mai fost asimilate cu încă un eveniment.  Solstiţiul de vară, ziua cea mai lungă a anului, care marchează mijlocul verii agrare.

Cine sunt Sânzienele

Sânzienele erau considerate a fi nişte femei frumoase, divinităţi nocturne care plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie. Acestea cântă şi dansează, fac să rodească ogoarele, înmulţesc animalele şi păsările, lecuiesc bolile şi suferinţele oamenilor.

Sărbătoarea Sânzienelor marchează mijlocul verii şi este considerat cel mai bun moment pentru culegerea plantelor de leac.

De unde își au originea Sânzienele

Sânzienele îşi au originea într-un străvechi cult solar.

Denumirea sărbătorii provine, cel mai probabil, de la zeiţa silvestră Santa Diana. Dar Sânzienelor li se mai spune Frumoasele, Zânele sau Drăgaicele.

Publicitate

24 iunie: Sânzienele. În mitologia românească, sunt cunoscute şi sub alte denumiri. Dânse, Vâlve, Iezme, Irodiade, Nagode, Vântoase, Zâne, Domniţe, Măiastre, Împărătesele Văzduhului şi încă multe altele, în funcţie de regiune.

Considerate a fi nişte femei frumoase, Sânzienele înzestrează plantele cu puteri vindecătoare. Împart rod holdelor şi femeilor căsătorite, înmulţesc păsările şi animalele, tămăduiesc bolile şi suferinţele oamenilor, apără semănăturile de grindină şi de vijelii.

Ele sunt zâne bune, dar, atunci când oamenii le nesocotesc, pot deveni şi forţe distructive.

Publicitate

O veche serbare și tradiție la români, de Sânziene

Sânzienele sau Drăgaica reprezintă una dintre cele mai îndrăgite serbări câmpeneşti, sărbătoare aşteptată cu nerăbdare de fetele tinere, care obişnuiau, printre altele, să strângă flori de sânziene pentru a le pune sub pernă în noaptea dinainte, pentru a-şi visa ursitul.

În unele zone, fetele îşi făceau cununi din aceste flori, pe care le lăsau în noaptea respectivă în grădină. Dacă le găseau dimineaţa pline de rouă, era semn sigur de măritiş.

Zeiţă agrară ce protejează lanurile de grâu şi femeile măritate, Drăgaica, este invocată de fecioare la vremea căsătoriei şi de neveste cu copii în braţe, în timpul dansului ei nupţial, Jocul Drăgaicei, alaiul său fiind format din zâne fecioare şi din fete frumoase.

Noaptea de Sânziene: De ce este misterioasă

24 iunie: Sânzienele. Noaptea de Sânziene este considerată misterioasă din cauza asocierii sale cu elementele supranaturale, magice și mitice. Există mai multe aspecte care contribuie la această atmosferă misterioasă:

Puteri magice și supranaturale: Se crede că în această noapte, forțele supranaturale și magice sunt mai active.

Sânzienele, personaje mitice feminine, sunt considerate a fi în putere și capabile să aducă noroc, fertilitate și protecție.

Astfel, se consideră că se întâmplă evenimente neobișnuite și că legătura dintre lumea oamenilor și lumea supranaturală se subțiază.

Legătura cu natura și elementele: Sânzienele și Noaptea de Sânziene sunt strâns legate de ciclurile naturii și solstițiul de vară, care în sine are o semnificație specială. Această perioadă de trecere și transformare a anotimpurilor creează o atmosferă de mister și energie în jurul evenimentului.

Ritualuri și practici magice: Tradițiile asociate cu Noaptea de Sânziene implică adesea ritualuri și practici magice, cum ar fi adunarea și legarea coroanelor de flori, dansurile în jurul focurilor de tabără și cântecele speciale.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfânta TREIME. Lunea Rusaliilor

Publicat

Publicitate

Creştinii ortodocşi slăvesc pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh – Sfânta Treime, singurul Dumnezeu. Urmând Sfintele Scripturi şi învăţătura Sfinţilor Părinţi, Biserica Ortodoxă mărturiseşte că Sfânta Treime înseamnă trei Persoane (ipostasuri), care împărtăşesc aceeaşi substanţă sau natură.

Această credinţă poate să pară paradoxală, dar acesta este modul în care Dumnezeu ni S-a revelat. Toate cele trei Persoane sunt cosubstanţiale Una cu Cealaltă, adică, Ele sunt de aceeaşi esenţă şi coeterne. Nu a existat niciodată un timp în care Una dintre Persoanele Treimii să nu fi existat. Dumnezeu este dincolo şi înainte de timp şi totuşi lucrează înăuntrul timpului, mişcându-Se şi vorbindu-ne în cadrul istoriei.

Dumnezeu nu este o substanţă impersonală sau doar o „mare forţă”, ci, mai degrabă, fiecare dintre Persoanele Divine este în legătură personală, de iubire: intratrinitară, pe de o parte, şi cu creaţia, pe de altă parte. Dumnezeu nu este un nume pentru trei zei (politeism), ci, dimpotrivă, credinţa Ortodoxă este monoteistă şi, în acelaşi timp, trinitariană. Dumnezeul Bisericii Creştin-Ortodoxe este Dumnezeul lui Avraam, Isaac şi Iacov, adică „cel viu”, care lucrează în creaţia Sa: EU SUNT care s-a revelat pe Sine lui Moise, în rugul aprins („Eu sunt Cel ce sunt” – Ieşire 3, 14). Sursa şi unitatea Sfintei Treimi este Tatăl, din care se naşte fără de timp Fiul şi din care purcede Sfântul Duh.

Astfel, Tatăl este, în acelaşi timp, fundamentul unităţii Sfintei Treimi, cât şi al distincţiei. A încerca să înţelegi nenaşterea (Tatăl), naşterea (Fiul), sau purcederea (Duhul Sfânt) conduce la nebunie, spune Sfântul Grigorie Teologul, şi, astfel, Biserica se apropie de Dumnezeu în mister divin, apofatic, fiind mulţumită să-L întâlnească personal pe Dumnezeu şi să realizeze, în acelaşi timp, neputinţa minţii umane de a-L înţelege. Afirmaţia principală despre ceea ce crede Biserica despre Dumnezeu este găsită în Crezul Niceo-Constantinopolitan.

Noi credem într-un singur Dumnezeu, într-un singur principiu, fără de început, necreat, nenăscut, nepieritor şi nemuritor, veşnic, infinit, necircumscris, nemărginit, infinit de puternic, simplu, necompus, necorporal, nestricăcios, impasibil, imuabil, neprefăcut, nevăzut, izvorul bunătăţii şi al dreptãţii, lumină spirituală, inaccesibil; putere, care nu se poate cunoaşte cu nici o  măsură,  ci  se  măsoară  numai  cu  propria  ei  voinţă.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Patru, Doamne și TOȚI patru: Și ultimul din cei patru bărbați căzuți în bazinul de la Fabrica de Cașcaval de la Ibănești a murit

Publicat

Publicitate

Și ultimul dintre cei patru oameni care au căzut astăzi în bazinul de decantare de la fabrica de cașcaval de la Ibănești a murit în această după amiază la Iași, după ce a fost transportat cu un elicopter SMURD în încercarea de a fi salvat.

Viorel Secrieru era ultimul din cei patru și a murit după ce medicii ieșeni au făcut eforturi ore în șir pentru a-l salva.

Patronul firmei, Radu Tudose, apoi Valeriu Bulubenchi și Mitică Racu, sunt ceilalți trei care au murit în cursul după amiezii de astăzi, în ziua de Rusalii, la Ibănești.

Cele patru persoane, cu vârste cuprinse între 47 și 56 de ani, au fost scoase din bazinul de decantare de la Fabrica de Cașcaval de la Ibănești în jurul orelor amiezii de către pompieri și preluate de echipajele medicale aflate la fața locului.

Una dintre victime era conștientă și a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate, o alta a fost transportată urgent la Iași cu un elicopter SMURD, în timp ce alte două persoane au murit pe loc.

Până la orele serii însă, toți patru au murit.

Publicitate

Cazul este cercetat în prezent de organele de cercetare penală și de Inspecția Muncii Botoșani.

Mai multe despre acest caz puteți citi aici: Dramă la fabrica de cașcaval de la Ibănești. Patru bărbați au căzut în bazinul de decantare. Doi au murit pe loc 

Citeste mai mult

Eveniment

23-24 iunie, NOAPTEA de Sânziene: Ce se întâmplă cu dorințele puse în această noapte. Tradiții și superstiții

Publicat

Publicitate

Noaptea de Sânziene are loc între 23 și 24 iunie și este legată de sărbătorirea solstițiului de vară. Aceasta este o sărbătoare românească străveche, plină de tradiții și superstiții, combinând credințe ancestrale cu practici creștine, care continuă să fie respectate și celebrate în multe părți ale României. Sânzienele reflectă legătura profundă a oamenilor cu natura și dorința de a aduce prosperitate și noroc în viața cotidiană, relatează alba24.ro. Ele nu reprezintă doar o simplă sărbătoare, ci și o ocazie de a celebra frumusețea și misterul lumii înconjurătoare.

Noaptea de Sânziene este considerată a fi o noapte magică și mistică, în care se crede că forțele supranaturale sunt la lucru. Sânzienele, după cum sugerează și numele, reprezintă personaje mitice feminine, adesea descrise ca fiind femei tinere și frumoase cu puteri magice.

Tradițiile asociate cu Noaptea de Sânziene pot varia în funcție de regiune, dar unele obiceiuri comune includ adunarea și legarea coroanelor de flori, în special de sânziene (flori galbene), dansuri în jurul focurilor de tabără, cântece și povestiri populare.

Se spune că fetele și femeile care participă la aceste ritualuri pot avea parte de noroc în dragoste și căsătorie.

Această sărbătoare își are originile în tradițiile și credințele precreștine și este adesea asociată cu venerarea naturii, fertilitatea și ritualurile legate de trecerea în noul an agricol.

Este important de menționat că tradițiile și semnificațiile specifice ale Noptii de Sânziene pot varia în funcție de regiune și de practicile culturale locale.

Publicitate

Ce Sunt Sânzienele?

Sânzienele, cunoscute și sub numele de Drăgaica în anumite regiuni ale României, reprezintă o sărbătoare tradițională românească, celebrată pe 24 iunie.

Această sărbătoare este legată de solstițiul de vară și are rădăcini adânci în credințele și ritualurile precreștine. Numele „Sânziene” provine de la zeița agrară romană Sancta Diana, care era considerată protectoarea naturii și a recoltelor.

Sânzienele și Noaptea de Sânziene sunt strâns legate de ciclurile naturii și solstițiul de vară, care în sine are o semnificație specială. Această perioadă de trecere și transformare a anotimpurilor creează o atmosferă de mister și energie în jurul evenimentului.

Publicitate

Tradiții de Sânziene

Sânzienele sunt marcate de o serie de tradiții și ritualuri care variază de la o regiune la alta, dar care au în comun celebrarea naturii și a fertilității.

Tradițiile asociate cu Noaptea de Sânziene implică adesea ritualuri și practici magice, cum ar fi adunarea și legarea coroanelor de flori, dansurile în jurul focurilor de tabără și cântecele speciale.

Aceste acțiuni pot crea o atmosferă mistică și misterioasă în timpul sărbătorii.

Culegerea Florilor de Sânziene:

În noaptea de 23 spre 24 iunie, fetele tinere culeg flori de sânziene (Galium verum), considerate magice și purtătoare de noroc. Florile sunt împletite în coronițe și purtate pe cap sau aruncate pe acoperișurile caselor pentru a aduce belșug și sănătate.

Dansul Drăgaicelor:

În unele zone, grupuri de fete, numite „Drăgaice”, îmbrăcate în costume tradiționale și împodobite cu flori, dansează și cântă pe câmpuri. Se crede că dansul lor ajută la fertilitatea pământului și a animalelor.

Drăgaica este adesea asociată cu obiceiuri și tradiții agricole specifice, iar în unele regiuni ale României este celebrată în special în zonele rurale.

În timpul acestei sărbători, fetele și femeile se adună și formează grupuri în care dansează, cântă și se rotesc în jurul unui băț sau al unui copac, într-un dans ritualic numit „Hora Drăgaicelor”.

Dansul este însoțit de cântece tradiționale și de decorarea cu flori a fetelor.

Această sărbătoare are origini vechi, îmbinând elemente pagane și creștine, și reprezintă un moment de legătură între lumea oamenilor și lumea spirituală.

Se crede că în această perioadă puterile supranaturale sunt mai puternice și că natura este în plină înflorire.

Tradițiile și practicile specifice ale sărbătorii Drăgaica pot varia, dar ideea de bază a venerării fertilității și a solstițiului de vară este comună în toate acestea.

Focuri de Sânziene:

Focurile de Sânziene sunt aprinse în unele comunități pentru a alunga spiritele rele și pentru a proteja recoltele. Tinerii sar peste focuri, un gest simbolic care semnifică purificarea și protecția împotriva bolilor.

Superstiții de Sânziene

Sânzienele sunt înconjurate de numeroase superstiții, multe dintre ele având la bază credința în puterile magice ale acestei nopți.

Împlinirea Dorințelor:

Se spune că dorințele puse în noaptea de Sânziene se împlinesc. De aceea, oamenii își scriu dorințele pe bucăți de hârtie pe care le ard în focul de Sânziene sau le pun sub pernă.

Visul prevestitor:

Fetele tinere își pun sub pernă flori de sânziene în speranța că își vor visa ursitul. Se crede că visele din această noapte sunt prevestitoare și pot dezvălui viitorul.

Puterea vindecătoare a Sânzienelor:

Florile de sânziene sunt considerate a avea puteri vindecătoare. Ceaiurile și infuziile făcute din aceste flori sunt folosite pentru tratarea diferitelor afecțiuni. Totodată, se spune că scăldatul în roua de pe flori în dimineața de Sânziene aduce sănătate și frumusețe.
Protecția Gospodăriilor:

Coronițele de sânziene sunt agățate la ferestre și uși pentru a proteja gospodăriile de rele și de duhurile necurate. De asemenea, aceste coronițe sunt puse în grajduri pentru a proteja animalele.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending