Connect with us

Eveniment

Romfilatelia introduce în circulaţie, începând de vineri, emisiunea filatelică „Paris 2024”

Publicat

Publicitate

Romfilatelia introduce în circulaţie, începând de vineri, emisiunea filatelică „Paris 2024”, cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice de Vară 2024.

Compusă din şase mărci poştale, o coliţă dantelată şi două plicuri „prima zi”, emisiunea reproduce în imaginile mărcilor poştale simboluri a şapte discipline sportive la care ţara noastră are participanţi, informează un comunicat Romfilatelia transmis, joi, AGERPRES.

Mărcile poştale ale emisiunii ilustrează imagini-simbol ale unor discipline sportive la care România are reprezentanţi cu şanse mari la medalii: gimnastica (valoare nominală 10 lei), scrima (valoare nominală 3 lei), probele de atletism (valoare nominală 4 lei), kaiac-canoe (valoare nominală 5 lei), înot (valoare nominală 13 lei) şi tenis de masă (valoare nominală 6 lei).

Marca poştală a coliţei filatelice (valoare nominală 33 lei) ilustrează o probă a canotajului – 8 +1 rame.

Cele două plicuri „prima zi” prezintă în grafica lor design-ul simbolic al amprentei naţionale reprodusă pe tricourile sportivilor români şi respectiv o compoziţie cromatică în care se regăsesc şi simbolurile grafice ale monumentelor reprezentative ale Parisului.

După ce a organizat Jocurile Olimpice din 1900 şi 1924, Parisul devine al doilea oraş-gazdă pentru a treia oară, aflându-se într-o situaţie similară cu a Londrei, gazdă în 1908, 1948 şi 2012. Evenimentul olimpic al acestui an se înscrie şi ca eveniment aniversar: Centenarul Jocurilor Olimpice de la Paris (1924) şi al primei participări a României la întrecerile olimpice, în acelaşi an 1924.

Publicitate

La Paris, ţara noastră va participa la întrecerile programate pentru 18 discipline sportive cu un număr de 107 concurenţi. Purtătorii drapelului românesc la festivitatea de deschidere vor fi canotorii Ionela şi Marius Cozmiuc.

Participările României la Jocurile Olimpice au avut ca rezultat obţinerea a peste 300 de medalii, cele mai multe la gimnastică. Participând la 23 de ediţii de Jocuri Olimpice de Vară şi 22 ediţii Jocuri Olimpice de Iarnă, România s-a aflat pe podiumurile de premiere obţinând 90 de medalii de aur, 97 de argint şi 122 de bronz.

Prima medalie de aur olimpică a fost cucerită de Iosif Sârbu în 1952, la Helsinki, la proba de pistol. În anul 1976, Nadia Comăneci obţine la Montreal primul 10 olimpic din istoria gimnasticii. Cea mai bună clasare a României în întrecerile olimpice s-a înregistrat în 1984 la Los Angeles, când a ocupat locul doi la clasamentul pe naţiuni, după Statele Unite al Americii, cu un total de 53 de medalii: 20 de aur, 16 de argint şi 17 de bronz.

Emisiunea filatelică este disponibilă în reţeaua magazinelor Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul online: https://romfilatelia.ro/store/. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Accident la Havârna. Un bărbat de 45 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale

Publicat

Publicitate

Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, din localitatea Havârna, a avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unui accident rutier produs, în această după-amiază. În eveniment, care s-a produs pe DJ 293, în localitatea Mileanca, au fost implicate două autoturisme.

La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, o ambulanță aparținând SAJ și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Mileanca.

Pompierii militari și voluntari au constatat faptul că ambele autoturisme erau în șanț, iar unul dintre conducătorii auto era încarcerat. Aceștia au acționat rapid pentru scoaterea bărbatului din mașina avariată. Victima era conștientă și a fost preluată de echipajul medical, fiind transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au acționat și pentru înlăturarea pericolului de incendiu.

„Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Emisiunea filatelică „Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu” de miercuri în magazinele Romfilatelia

Publicat

Publicitate

O emisiune filatelică dedicată aniversării a 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu va fi introdusă în circulație de Romfilatelia, miercuri, de Ziua Culturii Naționale, relatează agerpres.ro.

Emisiunea va fi disponibilă în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul online.

Potrivit unui comunicat al Romfilatelia transmis, luni, AGERPRES, emisiunea ‘Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu’ cuprinde o marcă poștală, o coliță dantelată, două minicoli, un plic ‘prima zi’, precum și o mapă filatelică cu produs special în tiraj limitat.

Marca poștală cu valoarea nominală 14 lei ilustrează un portret al poetului asociat cu un facsimil al versurilor aparținând manuscrisului poeziei ‘Rugăciunea unui dac’.

Colița filatelică redă în imaginea mărcii poștale cu valoarea nominală 30 lei un portret reprodus după o gravură a marelui artist Ion Octavian Penda, încadrat de o grafică compozițională în care se regăsesc simbolurile poetului și poeziei (pana și călimara) și un portret al Ralucăi Eminovici, mama lui Eminescu.

Plicul ‘prima zi’ ilustrează alături de primul portret cunoscut al lui Eminescu o imagine de epocă a Bisericii Uspenia din Botoșani, unde nou-născutul Mihai a primit Taina Sfântului Botez și unde s-a scris actul care atestă ziua de 15 ianuarie 1850 ca dată a nașterii. Compoziția este întregită de portretele alăturate ale Ralucăi și lui Gheorghe Eminovici, părinții poetului.

Publicitate

Ziua de naștere a celui mai mare poet național, 15 ianuarie 1850, a devenit de un deceniu și jumătate, Ziua Culturii Naționale, instituită cu scopul de a promova cultura, arta și efortul academic.

Romfilatelia amintește că Mihai Eminescu este socotit de critica literară postumă ‘poetul nepereche’, a cărui operă învinge timpul, iar prin scrierile sale limba română literară a atins apogeul.

Constantin Noica scria: ‘Prin Eminescu și moștenirea miraculos rămasă de la el, ni s-a făcut un dar de care n-au avut parte alte culturi, fie și cele mari. La scara culturii noastre, funcția lui Eminescu poate fi mai vie decât cea a lui Shakespeare în Anglia sau a lui Goethe în Germania, căci el nu e un simplu poet, nici un suflet nenorocit, ci o conștiință de cultură completă, de la deschiderea către matematici, pe care abia le cunoștea, până la aceea către istorie’.

Filatelia românească l-a omagiat pe poet în numeroase emisiuni începând cu anul 1939 când au fost introduse în circulație două mărci poștale ale emisiunii comemorative ’50 de ani de la moartea lui Eminescu’.

Citeste mai mult

Eveniment

Doi bărbați din municipiul Botoșani au fost depistați cu droguri asupra lor. Cum s-au dat de gol în fața jandarmilor

Publicat

Publicitate

În noaptea de sâmbătă spre duminică a acestui sfârșit de săptămână, un echipaj de jandarmerie a observat, pe strada 1 Decembrie din orașul Darabani, două persoane care la vederea autospecialei de serviciu au încercat să evite interacțiunea cu jandarmii.

Jandarmii i-au interceptat imediat pe cei doi bărbați, în vârstă de 34, respectiv 24 de ani, iar controlul corporal a scos la iveală produse vegetale mărunțite cu miros înțepător, specific substanțelor interzise.
Jandarmii le-au întocmit actele de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere de droguri de risc pentru consum propriu, care vor fi înaintate, împreună cu substanțele vegetale ridicate în vederea confiscării, către Serviciul Județean de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani, pentru continuarea cercetărilor.

În anul 2024, jandarmii botoșăneni au constatat, pe timpul misiunilor de ordine publică executate pentru siguranța cetățenilor, 38 de infracțiuni de acest gen, prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

Citeste mai mult

Cultura

Institutul Blecher. Ediția specială – 309, la Botoșani

Publicat

Publicitate

Clubul de lectură Institutul Blecher a luat naștere în septembrie 2009, la aniversarea centenarului M. Blecher. Fondatorii și-au propus să deruleze o serie de întâlniri care să-i aibă în prim-plan pe scriitorii cei mai valoroși și mai activi ai momentului, dar și pe tinerii încă nedebutați. Iar pentru a aminti de un scriitor exemplar proiectul a fost așezat sub tutela lui M. Blecher, considerat de fondatori un model posibil pentru scriitorii tineri din orice epocă.

În peste 300 de ediții, începând din septembrie 2009, în spațiul Institutului Blecher, au citit majoritatea scriitorilor emergenți, în special poeții, înainte de a debuta în volum, dar și o bună parte dintre autorii deja consacrați. La Institutul Blecher s-au conturat câteva dintre direcțiile potențiale și au fost confirmate personalități și prestigii ale câmpului literar.

Ediția specială – 309 – cu care începe sezonul XXXII – va avea loc, la invitația Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, pe data de 15 ianuarie, începând cu ora 15:00, la Botoșani, la Cafeneaua Artelor.

Invitatele acestei ediții sunt Laura Francisca Pavel, Olga Ștefan și Ligia Keșișian.

Ediția 309 va fi moderată de Claudiu Komartin.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending