Connect with us
Publicitate

Eveniment

Românii vor merge la vot pentru alegerile parlamentare și prezidențiale în trei duminici consecutive

Publicat

Publicitate

Românii vor merge la urne pentru alegerile parlamentare și prezidențiale în trei duminici consecutive. Ultimele alegeri din acest an vor avea loc în lunile noiembrie și decembrie, relatează alba24.ro.

Alegerile parlamentare şi prezidenţiale din 2024 au loc în trei duminici consecutive: 24 noiembrie – primul tur al alegerilor prezidenţiale; 1 decembrie – alegerile parlamentare; 8 decembrie – al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

De asemenea pe lângă alegerile propriu zise există perioada de campanie electorală, unde candidații își pot face publicitate electorală.

Campania electorală

Campania electorală începe la 25 octombrie şi se încheie pe 23 noiembrie, ora 7.00.

Până la 25 octombrie, primarii, cu sprijinul prefecţilor şi a Autorităţii Electorale Permanente, aduc la cunoştinţa publicului delimitarea şi numerotarea fiecărei secţii de votare, precum şi a sediilor acestora.

Publicitate

6 noiembrie este data până la care Autoritatea Electorală Permanentă stabileşte, prin hotărâre, sediile secţiilor de votare din străinătate.

Zilele votării

Votarea în străinătate are loc pe parcursul a două zile: 22 noiembrie (orele 12.00 – 21.00); 23 noiembrie (orele 7.00 – 21.00).

Votarea în ţară începe pe 24 noiembrie 2024, ora 7.00, şi se încheie la ora 21.00.

Publicitate

Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare, pentru a intra în localul de vot, pot să îşi exercite dreptul de vot până la ora 23.59.

Al doilea tur de scrutin

Până la cel târziu 29 noiembrie, Curtea Constituţională aduce la cunoştinţa publică numele celor doi candidaţi care vor participa la al doilea tur de scrutin, precum şi a datei alegerilor.

Campania electorală pentru cel de-al doilea tur de scrutin începe pe 29 noiembrie şi se încheie la 7 decembrie, ora 7.00.

La 1 decembrie, Biroul Electoral Central (BEC) comunică Regiei Autonome „Monitorul Oficial” şi Curţii Constituţionale ordinea de înscriere a candidaţilor şi a semnelor electorale ale acestora în buletinul de vot. De asemenea, BEC aduce la cunoştinţă publică ordinea de înscriere a candidaţilor şi a semnelor electorale ale acestora în buletinul de vot.

În străinătate, votarea pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale are loc pe parcursul a două zile: 6 decembrie, între orele 12.00-21.00; 7 decembrie, între orele 7.00-21.00.

În ţară, votarea are loc în ziua de 8 decembrie, între orele 7.00-21.00. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare, pentru a intra în localul de vot, pot să îşi exercite dreptul de vot.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani: Oferte depuse pentru 28  de microbuze ecologice școlare

Publicat

Publicitate

Consiliul Județean Botoșani achiziționează 28 de microbuze școlare ecologice, 18 hibrid și 10 electrice, prin două licitații publice în cadrul a două programe de finanțare.

Pentru microbuzele hibride, ce vor fi achiziționate printr-o finanțare din Fondul de Mediu, a fost depusă o ofertă care se află în procedură de evaluare tehnică. În cazul microbuzelor electrice, care sunt achiziționate din PNRR, au fost depuse două oferte. Această achiziție se realizează din economiile făcute la prima licitație derulată în cadrul finanțării de peste 7,2 milioane de euro atrasă de Consiliul Județean Botoșani și în care au fost contractate deja 26 de microbuze școlare electrice. „Primele microbuze vor ajunge în județ în perioada imediat următoare. Suntem printre primele județe care vor primi microbuzele școlare electrice. De asemenea, suntem primul consiliu județean care a scos la licitație achiziționarea a încă 10 microbuze electrice din economiile făcute în cadrul primei proceduri. Ne bucurăm că și această licitație a atras atenția antreprenorilor care au depus două oferte angajante”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Cele 10 microbuze școlare electrice vor deservi școlile din comunele: Vlădeni, Trușești, Vârfu Câmpului, Știubieni, Lunca, Mihai Eminescu, Răuseni, Drăgușeni, Hănești și Broscăuți, în timp ce microbuzele hibride sunt destinate celor două școli speciale „Sfântul Stelian” Botoșani și „Ion Pillat” Dorohoi, precum și  școlilor din: Darabani, Săveni, Bălușeni, Cordăreni, Corlăteni, Curtești, Frumușica, Hudești, Ibănești, Manoleasa, Mileanca, Mitoc, Românești, Suharău, Șendriceni și Vlăsinești.

„Microbuzele vor aduce o îmbunătățire substanțială a condițiilor de transport pentru elevii din mediul rural și vor asigura accesul la școală al copiilor din zonele defavorizate. Mă bucur că vom putea oferi unui număr semnificativ de elevi un mijloc de transport sigur, confortabil și ecologic, a conchis Doina Federovici.

Citeste mai mult

Eveniment

Solidaritatea depășește limitele județului: 32 de pompieri din Botoșani au plecat în zonele afectate de inundații din Galați

Publicat

Publicitate

32 de pompieri de la toate subunitățile I.S.U. Botoșani, au plecat, în urmă cu puțin timp, spre zonele afectate de inundații din județul Galați.

Alături de colegii din alte 24 de inspectorate județene pentru situații de urgență (AB, AR, BH, BN, BV, CJ, CT, DJ, GR, GJ, HD, IS, MH, MM, MS, OT, PH, SB, SM, SV, TM, TR, VL, BIF) și de la Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență Ciolpani, salvatorii botoșăneni vor contribui la efortul comun pentru înlăturarea efectelor produse de inundații.

Aceștia sunt pregătiți să își desfășoare activitatea pentru cel puțin trei zile. Printre misiunile care le vor fi încredințate amintim: evacuarea mâlului din locuințe, curți și subsoluri, curățarea drumurilor locale de aluviunile aduse de ape și evacuarea bunurile cetățenilor.

În perioada 16-19 septembrie, forțele care au intervenit în județul Galați au acționat intens pentru a gestiona efectele inundațiilor. Acestea au fost implicate în evacuarea apei din 231 de gospodării, inclusiv beciuri, și au avut peste 1.000 de misiuni pentru curățarea curților, a caselor, a șanțurilor și a fântânilor afectate.

Datorită eforturilor pompierilor, patru biserici, 10 școli și centre sociale de pe raza județului au fost curățate de apa murdară și de mâl.

De asemenea, aceștia au intervenit și pentru recuperarea animalelor surprinse de viituri și pentru realizarea unor lucrări de decolmatare.

Publicitate

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență monitorizează constant situația pentru a se asigura că toate măsurile necesare sunt implementate eficient în gestionarea misiunilor din zona afectată.

Informare preventivă

În fața naturii dezlănțuite fiecare dintre noi trebuie să știe cum să reacționeze, iar cele mai importante sunt măsurile de protecție, luate din timp. Așadar, aveți grijă să curățați șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale. Nu aruncaţi peturi, alte ambalaje sau resturi vegetale în albiile apelor curgătoare și nici în şanţurile sau canalele de colectare a apei.

Publicitate

În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu le traverseze și să nu se apropie de malurile acestora.

Pe platforma Naţională de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă “FII PREGĂTIT” pot fi consultate ghidurile special create pentru a afla cum vă puteţi proteja în diverse situaţii de urgenţă, generate de fenomene meteo extreme.

Citeste mai mult

Eveniment

Pensionarii vor putea obține GRATUIT adeverințele de vechime în muncă de la firmele de arhivare. Sunt necesare la mica recalculare

Publicat

Publicitate

O parte dintre pensionari vor putea să obţină gratuit adeverinţele de vechime muncă de la firmele de arhivare, potrivit unui proiect de lege care urmează să fie aprobat în Parlament, scrie alba24.ro.

În prezent obținerea actelor care atestă anii lucrați la diverse firme îi costă acum chiar și mii de lei pe pensionari, mai ales că acestea sunt necesare pentru a doua recalculare.

Potrivit profit.ro pensionarii cu pensii de până la 3.000 lei vor putea deconta integral, la Agenția Națională pentru Plății și Inspecție Socială, tarifele pentru adeverințele de muncă percepute de firmele de arhivare.

Totodată, pensionarii cu pensii între 3.001 și 6.000 lei vor beneficia de o decontare de 50% a respectivelor tarife, potrivit unui proiect legislativ al actualei puteri.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Safety Days, acțiune a polițiștilor din Botoșani, în cadrul calendarului de activități al organizației internaționale a polițiilor rutiere ROADPOL

Publicat

Publicitate

ROADPOL Safety Days

În acestă săptămână, polițiștii rutieri acționează în cadrul calendarului de activități al organizației internaționale a polițiilor rutiere ROADPOL, perioada având denumirea Safety Days.

Proiectul este susținut de Comisia Europeană și își propune concentrarea eforturilor pentru reducerea numărului accidentelor rutiere și a consecințelor acestora, prin adoptarea, de către participanții la trafic, a unei conduite preventive atunci când se deplasează pe drumurile publice.

Ziua de 18 septembrie 2024 a avut un obiectiv deosebit – să devină o zi fără persoane decedate din accidente rutiere.


Astfel, polițiștii Serviciului Rutier Botoșani împreună cu polițiștii structurilor rutiere din cadrul polițiilor municipale și orășenești , au continuat acțiunile pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere.

În acest context, reamintim modificările referitoare la modul în care se aplică pedepsele în situația producerii accidentelor din care rezultă decesul unor participanți la trafic, iar conducătorul auto responsabil se află sub influența alcoolului, a drogurilor sau conduce fără drept. În aceste cazuri pedeapsa aplicată va fi inchisoare cu executare.

Publicitate

În ultimele 24 de ore, pe drumurile din județul Botoșani nu s-a înregistrat niciun accident rutier cu victime.

Ca urmare a abaterilor constatate de către polițiști, au fost aplicate, pentru abateri de la normele rutiere, 164 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 80.000 de lei, fiind reținute 16 permise de conducere și retrase 7 certificate de înmatriculare.

Publicitate

Din totalul abaterilor la regimul rutier constatate de polițiștii argeșeni în ultimele 24 de ore, 11 au fost depășiri ale regimului legal de viteză.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending