Connect with us

Eveniment

Românii vor avea cărți de identitate digitale. Cum vor fi utilizate

Publicat

Publicitate

Românii vor avea cărți de identitate digitale. Guvernul a aprobat joi un proiect prin care se promovează digitalizarea cărților de identitate. Aceste acte vor putea fi stocate pe telefoanele mobile, scrie alba24.ro

Este vorba despre proiectul de investiţii ,,D4eID -Digitalizare pentru promovarea cărţii de identitate electronice”. Investiția este de 380 de milioane de lei, bani din PNRR.

Proiectul are ca obiectiv general sprijinirea tranziției și adoptării cărții de identitate electronice de către cetățenii români.

Vor fi dezvoltate și lansate în mediul online 11 servicii publice electronice.

Se va organiza și campanie de încurajare a utilizării la scară largă a cărții de identitate electronice.

Cele 11 servicii publice online vor fi accesibile prin utilizarea cărții de identitate electronice, cu un nivel de sofisticare de cel puțin „3”. Aceste servicii publice online vor include:

Publicitate
  • infrastructură IT&C pentru dezvoltarea, furnizarea și continuitatea sporită a serviciilor accesate prin intermediul unei cărți de identitate electronice
  • soluții de virtualizare pentru îmbunătățirea disponibilității infrastructurii în vederea asigurării accesului la serviciile electronice
  • extinderea actualei „copii de rezervă și recuperare în caz de dezastru” cu soluții modulare

Cărțile de identitate electronice. Cum vor putea fi folosite

Cu cărțile de identitate electronice, românii se vor putea autentifica în sistemele informatice ale administrației publice, inclusiv cel al Casei de sănătate.

Printre serviciile oferite se vor număra, potrivit hotnews.ro:

  • înregistrarea reşedinţei
  • eliberarea automată a certificatului de domiciliu în România
  • eliberarea automată a certificatului de domicilii anterioare în România
  • schimbarea adresei de domiciliu
  • primirea cererilor pentru modificarca/corectarea datelor personale
  • transmiterea și primirea acordurilor specifice (ex, acordul de consimțământ pentru luarea in spațiu)
  • verificarea valabilități documentelor de identitate
  • verificarea datelor personale inclusiv istoricul datelor stocate in Registrul național de evidență a persoanelor
  • programarea online (pentru consumarea diverselor servicii)
  • reînnoirea certificatului digital de autentificare/semnătură electronică avansată
  • dematerializarea cărții electronice de identitate (crearea unui act digital care să poată fi prezentat cu un dispozitiv mobil).

Primele servicii electronice ar urma să fie disponibile la începutul anului 2025.

Deocamdată, implementarea cărților de identitate electronice este în teste. În țară, se derulează proiectul pilot la Cluj-Napoca.

Beneficii ale cărților de identitate electronice

  • acces rapid, facil și îmbunătățit la serviciile publice: cetățenii vor putea accesa serviciile publice administrative de oriunde și oricând, adaptate nevoilor proprii
  • securitate și confidențialitate: cartea de identitate electronic oferă un nivel ridicat de securitate și protecție a datelor personale, reducând riscul de fraudă și acces neautorizat la datele cetățenilor
  • incluziune digitală: promovarea utilizării tehnologiilor digitale va încuraja alfabetizarea digitală și va facilita integrarea tuturor categoriilor sociale în societatea digitală modernă

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Un incendiu violent într-o gospodărie din localitatea Zosin, comuna Coșula

Publicat

Publicitate

Un incendiu violent s-a produs, în această dimineață, într-o gospodărie din localitatea Zosin, comuna Coșula. Casa și o anexă au cuprinse de flăcări, cel mai probabil, din cauza unui coș de fum necurațat de funingine. Când s-a produs evenimentul, proprietarul nu era acasă. Focul a fost observant de un vecin, care a sunat la 112, după ajutor.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD. La sosirea forțelor de intervenție, casa și anexa ardeau în totaliatate.

Nu au fost persoane rănite, dar pagubele sunt însemnate. Pompierii au protejat de foc o altă anexă din gospodărie.

În ultima perioadă, s-a înregistrat o creștere alarmantă a incendiilor provocate de coșurile de fum necurățate de funingine, neprotejate termic față de materialele combustibile sau deteriorate. Aceste incidente pun în pericol atât viețile oamenilor, cât și bunurile acestora, fiind una dintre principalele cauze ale incendiilor în sezonul rece.

Atragem, din nou, atenția asupra necesității curățării periodice a coșurilor de fum, o măsură esențială pentru prevenirea incendiilor. Depunerile de funingine și gudron se pot aprinde, iar focul se poate extinde rapid la structura acoperișului și la întreaga locuință.

Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).

Publicitate

Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).

Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.

Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult

Cultura

Programul concurs „Povestiri din copilărie”, prilejuit de aniversarea zilei de naștere a marelui povestitor Ion Creangă, la Teatrul Vasilache

Publicat

Publicitate

Programul concurs „Povestiri din copilărie” prilejuit de aniversarea zilei de naștere a marelui povestitor Ion Creangă (1 martie 1837) începe la Teatrul Vasilache!

O nouă ediție a programului aduce în atenția publicului zece reprezentații pe tot parcursul lunii martie.

Cei mici Teatrul „Vasilache” sunt invitați să vizioneze spectacolul „Capra cu trei iezi”, primul spectacol din Programul „POVESTIRI DIN COPILĂRIE”, pe care îl puteţi viziona în zilele de joi, 27 februarie 2025, cu începere de la ora 18:00, şi duminică, 2 martie 2025,  de la orele 11:00 şi 12:30

 

Spectacolul „Capra cu trei iezi” este o adaptare după Ion Creangă, dramatizare de Mihai Donţu. Regia artistică este semnată de Mihai Donţu, scenografia îi aparţine lui Mihai Pastramagiu, iar muzica este compusă de Cristian Lungu.

Din distribuţie fac parte actorii: Anamaria Chelaru, Renata Voloșcu, Oana Asofiei, Marius Rusu, Florin Iftode, Andrei Iurescu şi Alin Gheorghiu

Publicitate

„Toate teatrele din ţară au în repertoriu povestea Caprei şi a celor trei iezi. De ce Capra cu trei iezi? O poveste clasică în care am încercat să combin elemente moderne, giumbuşlucuri, pe placul copiilor. Deşi suntem în secolul XXI, propun o întoarcere în timp cu poveştile şi povestirile lui Ion Creangă. Au fost, sunt şi vor fi pe înţelesul copiilor” (Mihai Donţu, regizor artistic)

 

Vârsta publicului: 3-9 ani

 

Preţ bilet 20 lei

 

Biletele pentru spectacolele Teatrului „Vasilache” se pot achiziţiona on line https://www.entertix.ro/g/334/teatrul-pentru-copii-si-tineret-vasilache.html sau accesând www.teatrulvasilache.ro secțiunea Cumpără Bilet, ori de la sediul instituţiei, de marţi şi până vineri, între orele 10:30 şi 12:30, dar şi înainte de începerea fiecărui spectacol, în limita locurilor disponibile.

Accesul în sala de spectacole se face cu o jumătate de oră înainte de începerea spectacolului.

Citeste mai mult

Economie

Fondurile de pensii facultative, în creștere cu 17% la nivelul lunii decembrie. Care a fost contribuția medie

Publicat

Publicitate

Fondurile de pensii facultative, creștere cu 17%, la nivelul lunii decembrie. Fondurile de pensii facultative aveau la finalul lunii decembrie 2024 active în valoare de 5,55 miliarde de lei, în creștere cu 17% comparativ cu nivelul înregistrat la aceeași dată a anului anterior, conform unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), scrie alba24.ro.

„Cele mai multe investiții au fost efectuate local (96%), majoritatea fiind denominate în lei (89%)”, se arată în raportul citat de Agerpres.

Valoarea contribuțiilor virate în luna decembrie a fost de 78,8 milioane lei, în timp ce contribuția medie a fost 185 lei.

Titlurile de stat dețineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 3,72 miliarde de lei, respectiv 67%. Pe locul doi se aflau acțiunile, cu 1,35 miliarde de lei (24,4%). Obligațiunile corporative se situau pe locul trei din acest punct de vedere, cu 214,61 milioane de lei, respectiv 3,9% din totalul activelor.

Potrivit datelor ASF, fondurile de pensii facultative aveau 832.538 de participanți în luna decembrie 2024.

Pe Pilonul III sunt active următoarele fonduri de pensii: Aegon Esential, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, Generali Stabil, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea și Raiffeisen Acumulare.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Controale ANPC în spitale din țară: amenzi de peste 480.000 de lei, produse alimentare retrase. Nereguli constatate

Publicat

Publicitate

Controale ANPC în spitale din țară. Protecția Consumatorilor a dat amenzi de peste 480.000 de lei după controalele derulate în spitale până acum. Au fost derulate verificări în unități de alimentație publică și chioșcuri din spitale, sub coordonarea președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Cristian Popescu Piedone. Acțiunea a vizat respectarea normelor legale de siguranță alimentară, scrie alba24.ro.

În cadrul acțiunii, 75 de unități de alimentație publică din spitale au fost verificate, iar 55 dintre ele au avut nereguli. De asemenea, 111 chioșcuri și magazine din incinta sau apropierea spitalelor au fost controlate, iar 109 prezentau abateri, potrivit Mediafax.

Controale ANPC în spitale din țară. Sancțiuni aplicate

Potrivit ANPC, s-au aplicat următoarele sancțiuni:

  • 1.345 kg de produse au fost retrase definitiv de la vânzare, în valoare de 25.475 lei
  • 17 kg de produse (în valoare de 520 lei) au fost oprite temporar până la remedierea deficiențelor
  • 55 de amenzi contravenționale în valoare totală de 485.000 lei
  • 27 de avertismente

S-au impus măsuri de remediere pentru numeroase unități din spitale și chioșcuri din apropierea acestora.

Controale ANPC în spitale din țară. Nereguli constatate

Printre cele mai frecvente nereguli constatate de inspectori se numără: fructe și legume alterate, ustensile deteriorate și neigienizate, produse cu termene de valabilitate expirate și probleme de igienă. De asemenea, unele produse erau depozitate direct pe podea sau fără etichete adecvate.

În unele cazuri, echipelor ANPC nu li s-a permis accesul în incinta spitalelor. Este vorba de următoarele instituții:

Publicitate
  • Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș, unde managerul a refuzat accesul în cantină, invocând un ordin telefonic de la Ministerul Sănătății
  • Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, unde accesul a fost interzis pe motiv că nu există un ordin ANPC, deși acesta fusese emis de Președintele instituției
  • Spitalul Județean Dâmbovița, unde controlul a fost blocat până la sosirea unei echipe de la Direcția de Sănătate Publică (DSP), dar nu s-a primit un răspuns din partea DSP Dâmbovița.

ANPC anunță că va continua monitorizarea și va aplica măsurile legale necesare pentru protejarea consumatorilor și pentru a asigura condiții sigure în unitățile sanitare și de alimentație publică.

foto: arhivă, rol ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending