Connect with us
Publicitate

Actualitate

Românii stau cu becul stins, dar primesc facturi uriașe. Cum se calculează consumul lunar de energie electrică, din 1 septembrie

Publicat

Publicitate

Tocmai când se așteptau ca măsurile luate de guvern să le aducă mai multă încredere că vor reuși să treacă peste iarnă cu bine, zeci de mii de români s-au trezit că primesc facturi imense de la furnizorii de energie electrică, notează alba24.ro.

Este vorba, în cele mai multe cazuri, de noua modalitate de calculare a facturii, foarte complicată, pe care populația o decontează chiar în această toamnă.

Dumitru Chisăliță, preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă a explicat pentru pentru SpotMedia.ro modul de calcul al facturilor pe care românii le pot primi în această perioadă.

Publicitate

Cum se calculează facturile la energie electrică de la 1 septembrie
Pe factura de la energie electrică sunt trecute datele despre consumul mediu lunar pe anul trecut, respectiv 2021. Potrivit ordonanţei pe energie, care se aplică de la 1 septembrie, cei care au înregistrat în 2021 un consum mediu lunar la energie electrică cuprins între 0 şi 100 KWh inclusiv, vor plăti în continuare un tarif de 0,68 de lei/kWh.

Cei care au înregistrat în 2021 un consum mediu lunar cuprins între 100,01 şi 300 KWh inclusiv, vor plăti în continuare un tarif de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, dar numai pentru un consum lunar de maximum 255 kWh.

Consumul de energie electrică ce depășeste 255KWh /lună se facturează la preț întreg, adică la prețul pe care îl stabilește furnizorul de energie electrică

Publicitate

Cei care nu îndeplinesc însă prima condiție, a consumului mediu anual de maximum 300 kw din 2021, plătesc încă din aprilie și vor plăti în continuare tot consumul lunar la prețul pieţii, indiferent câte economii vor face în fiecare lună. ”Populația stă cu becul stins dar primește facturi umflate” spune Dumitru Chisăliță.

După ce au fost asigurați că nu va crește prețul la gaze, cca. 40% din consumatorii casnici de gaze vor achita în iarna 2022/2023, prețuri plafonate, care vor fi până la dublu față de prețul mediu plătit pentru gaze în iarna 2021/2022.

Vin primele facturi regularizate în baza OUG din aprilie
Până acum regulile s-au schimbat de 3 ori:

Publicitate

iarna trecută compensarea a funcționat pentru orice consum lunar și fără vreo limită privind consumul din 2021.
în aprilie 2022 a intervenit condiția consumului mediu în 2021 sub 300kw.
în septembrie s-a adăugat limitarea compensării în fiecare lună la 255 kw.
Acum vin primele facturi regularizate conform regulilor OUG din aprilie. Și ele sunt foarte mari pentru cei care anul trecut au avut consumul mediu mai mare de 300 kw.

Dacă nu ai făcut economie la energie în 2021, degeaba stingi becurile anul acesta
„După ce au fost îndrumați să facă economie la energie electrică, pentru că astfel vor beneficia de preț plafonat, oamenii constată că chiar dacă au redus factura lunară din august 2022 sub 255 lei/kWh, în loc să aibă pe factură prețul promis plafonat de 0,8 lei/kWh constată că au prețul de 1,8 lei/kWh.

Adică pentru un apartament cu 3 camere care a consumat 250 kWh în luna august 2022, proprietarul în loc sa achite 200 lei, va achita 450 lei (2,25 ori mai mare).

Publicitate

De ce? Pentru că Legea prevede că se aplică prețul plafonat, doar dacă consumul mediu anual din anul 2021 este sub 255/300 kWh.

Oamenii trebuie să știe că dacă nu ai făcut economie la energie în 2021, degeaba faci economie la energie anul acesta, că nu primești în luna curentă prețul plafonat promis, pe factură va fi prețul pieței (cel puțin dublu față de prețul plafonat)”, a explicat Dumitru Chisăliţă, preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă.

„Circa 47% dintre gospodării, mai precis 4.166.360, au un consum mediu de 54,16 kWh pe lună, asta înseamnă o factură medie de 37 de lei. Mai mult de jumătate din populaţia României acolo va plăti”, spune Virgil Popescu, ministrul Energiei.

„Sunt case de mărimea unei băi a unui apartament sau case din Bucureşti, în care în afară de câteva becuri şi un aparat de radio nu găseşti absolut nimic. Este o sărăcie cruntă”, a explicat Dumitru Chisăliţă, pentru Observator.

surse: Spotmedia.ro, Observatornews.ro, financialintelligence.ro

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Amendă de 3000 de lei pentru proprietarul unui câine dintr-o rasă periculoasă. L-a lăsat liber și fără botniță la Coțușca

Publicat

Publicitate

În misiunile desfășurate de către echipajele Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani în acest weekend, cu scopul de a preveni faptele antisociale, atât independent, cât și în colaborare cu polițiștii botoșăneni, au fost impuse sancțiuni contravenționale în sumă totală de peste 12.000 de lei, cu precădere pentru încălcări ale ordinii și liniștii publice.

Cea mai mare amendă, în sumă de 3000 de lei, a fost aplicată unui bărbat aflat sub influența băuturilor alcoolice, care sâmbătă seară a lăsat liber și fără botniță un câine din rasa Cane Corso în incinta spațiului de joacă pentru copii de lângă Primăria comunei Coțușca, fără să îi pese de posibilele consecințele ale atacului canin asupra unei persoane.

Rasa de câini Cane Corso face parte din categoria a II-a de câini periculoși, așa cum este definită de Ordonanța de Urgență nr.55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi.

Publicitate

“Proprietarii sau deținătorii temporari ai câinilor din rasele periculoase trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, capacitate deplină de exercițiu și să nu fi fost condamnați pentru săvârșirea unei infracțiuni contra persoanei.

De asemenea, accesul câinilor periculoși din categoria a II-a (American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor) în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum și în părțile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceștia poartă botniță și sunt ținuți în lesă de o persoană care îndeplinește condițiile legale, iar nerespectarea acestei prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1500 de lei la 3000 de lei”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, plutonier adjutant șef Dan Izotov.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

BLOCADA scoate ce este mai rău din trafic. Peste 300 de amenzi aplicate de polițiștii din Botoșani în ultimele 24 de ore

Publicat

Publicitate

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 7 acțiuni punctuale în județ, în cadrul planului BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la 41 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 313 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 200.000 de lei.

De asemenea, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 23 de permise de conducere și 17 certificate de înmatriculare.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Un pirat auto din Hudești nu mai are voie să circule cu mașina șase luni

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe DN 29A, în comuna Păltiniș, un autoturism condus de un bărbat, de 48 de ani, din comuna Hudești.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta transporta două persoane, în regim taxi, fără a avea acest drept.

Publicitate

 

Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 2.000 de lei, iar ca măsură complementară i-a fost suspendat dreptul de a utiliza autovehiculul pentru următoarele 6 luni.

 

Publicitate

 

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Aproape de comă alcoolică, așa a condus un șofer de 62 de ani din municipiul Botoșani. Polițiștilor nu le-a venit să creadă

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul Rutier au oprit pentru control, pe Aleea Amurgului, din municipiul Botoșani, un autoturism care avea o deplasare sinuoasă, condus de un bărbat, de 62 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma testării cu apartul etilotets, valoarea rezultată a fost de 1,24 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending