Connect with us

Economie

Românii să se abțină de la credite, o perioadă. Recomandare controversată de la BNR

Publicat

Publicitate

O recomandare făcută de un reprezentant BNR a generat reacții în mediul bancar. Acesta susține că, având în vedere perioada cu dobânzi foarte mari, consumatorii ar fi bine să evite creditele.

Alexandru Păunescu, director în BNR şi reprezentant al BNR în cadrul Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor Bancare (CSALB), recomandă românilor să îşi amâne planurile de a lua credite pentru cumpărarea unui imobil sau a unor bunuri de folosinţă îndelungată cel puţin pentru anul 2023.

„Având în vedere că suntem într-o perioadă de dobânzi extrem de ridicate, recomandarea noastră pentru consumatori este să îşi amâne investiţia într-un imobil cu credit sau achiziţionarea unor bunuri de folosinţă îndelungată, măcar pe parcursul acestui an. Există situaţii în care oameni care se calificau la a lua un credit acum câteva luni, ca urmare a creşterii destul de însemnate a dobânzilor nu se mai califică. Mai bine să mai aştepte o perioadă. Dacă aş fi în locul consumatorilor nu aş face un credit în această perioadă, cel puţin pe parcursul anului 2023“, spunea Alexandru Păunescu.

În timp ce unii bancherii au spus pentru ZF că în vreme de incertitudine nu ar trebui luate decizii importante care pot fi amânate, alţii susţin că o amânare înseamnă un pas către necunoscut pentru că nu se ştie dacă în viitor situaţia va fi mai bună sau nu decât acum.

Reacția băncilor

În ceea ce priveşte BCR, a doua cea mai mare bancă din sistemul bancar după active, dobânda fixă pe 5-10 ani este una dintre direcţiile pe care banca le recomandă clienţilor care vor să facă investiţii sau au planuri care implică contractarea unui credit pe termen lung, precum creditele ipotecare.

„Noi le-am recomandat întotdeauna clienţilor să cântărească bine decizia de achiziţie a unei case prin credit imobiliar. Acest lucru înseamnă evaluarea atentă a condiţiilor de piaţă, a ofertelor şi inclusiv un exerciţiu personal de punere deoparte a potenţialei rate, timp de cel puţin 3-6 luni pentru a vedea cum se acomodează în bugetul personal.

Publicitate

Totodată, le-am indicat mereu clienţilor să se orienteze către credite cu dobândă fixă pe 5-10 ani pentru a avea o predictibilitate cât mai mare a ratei de credit, la pachet cu contractarea de asigurări de viaţă suplimentare, cum sunt cele pentru venit sau şomaj“, au explicat reprezentanţii BCR pentru ZF.

Decizie individuală

Din perspectiva lui Aurelian Dochia, analist economic şi fost bancher, el consideră că recomandarea de amânare a planurilor de creditare nu are un impact mare în comportamentul băncilor sau al clienţilor pentru că decizia de a lua sau nu un credit depinde de mai mulţi factori, este individuală şi fiecare are situaţia lui.

„Nu cred că astfel de declaraţii au mare impact în comportamentul băncilor şi al clienţilor pentru că decizia de a lua un credit sau nu depinde de mulţi factori, este individuală, fiecare are situaţia lui şi nu cred că o anumită conjunctură, care de altfel nu este nouă, va schimba deciziile celor care vor să pornească într-o anumită direcţie, precum cumpărarea locuinţei.

Cei care au ajuns la decizia de a cumpăra o locuinţă şi sunt foarte aproape de a o îndeplini nu cred că vor fi schimbaţi în decizia lor de lucrul acesta. O amânare până la urmă înseamnă un pas către necunoscut. De fapt nu ştii dacă mai târziu va fi mai rău sau va fi mai bine. Faci o amânare în ideea că va fi mai rău mai târziu, dar de fapt nu se ştie“, a explicat Aurelian Dochia pentru ZF.

Cele mai multe credite acordate populației, la Noua Casă

El a mai adăugat că în nici un caz această recomandare a reprezentantului BNR nu va avea un impact de amploare mare nici pentru bănci, ţinând cont de faptul că cele mai multe credite acordate ca volum populaţiei sunt legate de programul guvernamental Noua casă.

„Este vorba de garanţii oferite de stat, condiţii reglementate mai favorabil. Acest lucru nu se schimbă, rămâne în funcţiune. Nu cred că va fi un impact mare. Cel mai mare impact, dar aici volumul de credite este mic, este legat de creditele de consum, pe termen mai scurt, iar aici variaţiile sunt mai mari. Cine ajunge să îşi ia un credit de consum înseamnă că acceptă condiţiile mai deza­van­tajoase unui asemenea credit.

În primul rând dobânzi mult mai ridicate. Nu cred că va fi un impact important sau va influenţa comporta­mentul băncilor. Chiar dacă va încetini creditarea în 2023 va fi influenţată de mersul general al economiei nu de comportamentul populaţiei“, susţine Aurelian Dochia.

Decizii majore în vreme de incertitudini mari

În acelaşi timp, Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank, a spus pentru ZF că în vreme de incertitudini mari, deciziile majore de investiţii trebuie cântărite foarte bine şi este evident că nu ar trebui luate decizii importante care pot fi amânate.

„În vreme de incertitudini mari deciziile majore de investiţii trebuie cântărite foarte bine. Când ai incertitudini mari la orizont legate de situaţia economică, cu impact asupra situaţiei financiare la nivel personal evident că nu iei decizii importante care pot fi amânate. Acesta este comportamentul ciclic. Sunt industrii puternic ciclice precum real-estate, vânzările de bunuri de folosinţă îndelungată. Astfel de bunuri nu sunt esenţiale, poate fi amânată cumpărarea lor. Nu te apuci să-ţi schimbi maşina dacă ai o incertitudine mare la orizont de exemplu.

Pe partea de persoane fizice, dacă vorbim de creditele ipotecare, este clar că va fi o oarecare reticenţă de a cumpăra, de a face o achiziţie pentru că există incertitudini mari legate de ce se poate întâmpla. Dacă este o decizie ce mai poate aştepta este bine să o cântăreşti mai bine. Pe de altă parte, unii au venituri care le aduce un grad de siguranţă mai mare, iar alţii au un grad de siguranţă mai mic şi venituri mai mici“, susţine Ionuţ Dumitru.

El a mai explicat că, în ceea ce priveşte segmentul corporate, discuţia este diferită pentru că probabil vor fi în continuare programe guvernamentale, scheme de suport care vor ajuta creditarea.

„De asemenea, chiar şi în criză multe companii investesc. De exemplu multe companii investesc în eficienţă energetică pentru că au fost loviţi puternic de preţurile la energie. Sunt anumite oportunităţi pe care nu poţi să le ratezi ca şi companie. Este recomandabil să lucrezi cu scenarii mai puţin favorabile. Adică să se ia în calcul scenariile pesimiste.

Dacă calculul pe care îl faci cu scenarii pesimiste iese pe plus nu au cum să ratezi investiţia de exemplu. Dacă sentimentul consumatorului este prost pentru că sunt incertitudini mari la orizont, evident că nu face achiziţii majore sau face dar cu prudenţă mai mare. Vedem o încetinire a dinamicii creditului. Anul trecut am avut o dinamică de 12% la creşterea stocului de credite, probabil că vom avea anul acesta o creştere între 5%-10% pe care o estimăm noi“, a mai adăugat Ionuţ Dumitru.

sursă: Mediafax

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Șofer din Iași, scos din trafic de polițiști la Călărași. Ce alcoolemie avea

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Hlipiceni au identificat, marți, pe drumul comunal DC 35 B, în comuna Călărași, un autoturism care se afla în șanțul de pe marginea drumului, iar conducătorul auto, un bărbat de 62 de ani, din județul Iași,  era ieșit în afara acestuia.

 

Întrucât emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 1, 25 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Pericol public! Șofer din Viișoara, prins conducând beat criță două zile la rând. Alcoolemie peste 1,30 mg/l alcool pur în aerul expirat. A fost reținut

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Darabani au emis, marți,  ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 40 de ani, din comuna Viișoara, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 12 mai 2025, a fost depistat în timp ce se deplasa cu autoturismul pe drumul public, din comuna Viișoara, fiind sub influența alcoolului, respectiv, 1,20 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Ulterior, la data de 13 mai 2025, acesta a fost din nou identificat în trafic, pe drumul județean DJ 293, în comuna Coțușca, fiind sub influența alcoolului, de data aceasta, valoarea rezultată în urma testării cu aparatul alcooltest, fiind de 1,32 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Publicitate

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate pentru comiterea a două infracțiuni de conducere sub influența alcoolului. Urmează ca în cursul zilei de astăzi, să fie prezentat în fața instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.   

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 43 de ani, din municipiul Botoșani, reținut pentru furt    

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 43 de ani, din municipiul Botoșani, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de furt.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, la data de 9 mai a.c., în timp ce se afla într-o stație de transport în comun, din municipiul Botoșani, profitând de neatenția victimei, o femeie de 37 de ani, din comuna Ungureni, i-ar fi sustras acesteia telefonul mobil, din buzunarul exterior al hainei.

 

Prejudiciul cauzat ca urmare a activității infracționale a fost recuperat.

 

Publicitate

Bărbatul de 43 de ani a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani.

 

Citeste mai mult

Administratie

Începe restaurarea Muzeului de Științele Naturii Dorohoi

Publicat

Publicitate

Institutul Național al Patrimoniului a emis ordinul de începere a lucrărilor de restaurare, consolidare și punere în valoare a clădirii Muzeul de Științele Naturii Dorohoi, care își va recăpăta astfel strălucirea de odinioară.

            „Este un proiect în care puțini au crezut, dar pe care, în calitate de președinte al Consiliului Județean, l-am promovat și susținut cu toată convingerea. Am demonstrat că, atunci când există determinare și profesionalism, imposibilul devine posibil. Asocierea formată din firmele Mădbeton (Borșa) și Euras (Satu Mare) are la dispoziție 36 de luni pentru a transforma muzeul din Dorohoi într-unul modern, care să pună în valoare exponatele deosebite din patrimoniu”, a declarat senatorul Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

            Lucrările prevăd consolidarea structurală, restaurarea arhitecturală și reconfigurarea spațiilor interioare pentru a răspunde nevoilor actuale ale publicului și ale personalului muzeal. Valoarea totală a contractului de execuție este de 42.959.495,05 lei, inclusiv TVA. Finanțarea este asigurată de Institutul Național al Patrimoniului, proiectul fiind cel mai important care a obținut sprijin în cadrul Programului Național de Restaurare a Monumentelor Istorice.

            Prin implementarea acestui proiect, județul va beneficia de un muzeu modern, care va pune în lumină colecții deosebite, precum cea de insecte și fluturi exotici a profesorului Ioan Nemeș, cea de fluturi exotici a farmacistului Wilhelm Weber, cea de păsări de pe continentul african a profesorului Cătălin Rang sau expoziția de obiecte din sticlă și porțelan realizate în fosta fabrică de sticlă din Dorohoi.

            „Pe lângă lucrările de consolidare, restaurare și punere în valoare a patrimoniului expozițional, la Muzeul Științelor Naturii din Dorohoi se va readuce la viață biblioteca, care deține peste 6.500 de volume de specialitate și care vor putea fi consultate în sala de lectură. De asemenea, se vor amenaja un auditorium, o sală de educație muzeală, o sală pentru conferințe și simpozioane, precum și o cafenea. La subsolul clădirii vor fi amenajate două laboratoare – unul de cercetare și unul de conservare”, a mai spus senatorul Doina Federovici.

            Clădirea muzeului a fost construită în 1887, ca sediu al Prefecturii județului Dorohoi, fiind prima clădire publică din oraș care a beneficiat de instalație de apă, canalizare și încălzire centralizată.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending