Connect with us

Actualitate

Românii muncesc mult și prost. Un expert a explicat de ce suntem mai puțin productivi decât alți europeni

Publicat

Publicitate

Anul trecut am muncit mai mult decât majoritatea cetățenilor europeni. Media de lucru pentru țara noastră este de peste 2.000 de ore, dar cu toate acestea economia țării a încetinit la 2,2% în 2023, potrivit unei prognoze a Comisiei Europene. Consilierul în carieră Gabriel Chicioreanu a explicat, pentru „Adevărul“, de ce productivitatea la noi este sub media europeană, deși stăm foarte mult la serviciu.

Muncim mai mult decât alți europeni, dar suntem mai puțin productivi – Foto Shutterstock

Românii au muncit mai mult decât alți europeni anul trecut, mai exact suntem pe primul loc în Europa cu o medie de 2.029 de ore lucrate tot anul, arată datele publicate de instituția franceză Rexecode Institute. Asta și pentru că suntem printre țările cu cele mai multe ore de lucru pe săptămână, respectiv 40,2 ore, în timp ce media la nivel european este de 37,5 ore.

Totuși, cea mai lungă săptămână de lucru a fost în Grecia (41 ore de lucru), urmată de Polonia – cu 40,4 ore de lucru. Bulgarii împart cu românii locul trei în topul celor mai lungi săptămâni de lucru, cu 40,2 ore.

În timp ce românii au lucrat anul trecut peste 2.000 de ore, media la nivel european este de 1.679 de ore. De exemplu, datele Eurostat arată că durata medie anuală a timpului de lucru efectiv al angajaților cu normă întreagă din Finlanda este cea mai scăzută din Europa, respectiv 1.640 de ore de muncă/an. Și francezii au o medie mai mică decât cea europeană, aceștia petrec 1.668 de ore la locul de muncă. Nemții petrec, în medie, 1.790 de ore la muncă, anual.

Alături de noi, bulgarii (1.993 ore de lucru) și grecii (1.979 ore de lucru) petrec cel mai mult timp la muncă. Și în ceea ce privește angajații cu contracte de muncă part-time, România se află în top alături de Italia, cu 1.075 de ore de lucru pe an, respectiv 1.076 de ore.

Publicitate

Cu toate acestea, prognoza de toamnă a Comisiei Europene arată că va încetini creșterea economică în România la 2,2% în 2023, iar deficitul bugetar va depăși 6,3% din PIB.

Muncim mult, dar prost
Mai exact, productivitatea muncii în țara noastră este cu 30% sub media europeană, arată datele Eurostat din 2022.

Mai concret, am avut a opta cea mai mică productivitate a muncii per oră lucrată raportată la media Uniunii Europene în anul 2022. Valori mai mici s-au înregistrat în Croaţia, Letonia, Ungaria, Portugalia, Slovacia, Grecia şi Bulgaria.

În schimb, Germania a înregistrat o productivitate a muncii cu peste 22% mai mare decât media europeană. Iar cea mai mare valoare a productivității muncii a fost în Irlanda, cu 123,5% peste medie.

Dar, dacă ne uităm la salariile medii, nemții câștigă, în medie, 4.000 de euro pe lună, în timp ce salariile medii din țara noastră sunt de 870 de euro pe lună.

Practic, creșterea productivității muncii este influențată de salariu, de beneficiile extrasalariale sau de stilul de lucru al liderilor, spun responsabilii de Resurse Umane din țara noastră.

Lucrăm mai mult pe hârtie
Consilierul în carieră şi antreprenorul Gabriel Chicioreanu a explicat pentru „Adevărul“ că timpul petrecut la muncă este legat de productivitate și că mulți angajați români, chiar dacă stau mult la serviciu, nu-și petrec tot timpul lucrând.

Citește și: Sondaj: Britanicii vor să revină pe piața unică UE
„De multe ori, oamenii preferă să-și ia multe pauze, cum e pauza de țigară, și sunt și cei care nu fumează, dar ar vrea și ei pauză. S-au făcut studii care arată că media la nivel de țară, pe toate industriile, toate activitățile, a timpului efectiv de lucru era lejer sub patru ore de lucru, trei ore și ceva. Vorbim de media pe toate industriile, pentru că sunt și locuri de muncă unde ești la foc continuu sau unde se lucrează peste 8 ore, inclusiv în domeniul public, nu numai în cel privat“, spune expertul.

Iar studiile recente întăresc ceea ce spune acesta. Potrivit unei cercetări YouGov pe fumătorii din Germania, angajații care ies des în pauze de tutun muncesc cu două săptămâni mai puțin în fiecare an.

Astfel, chiar dacă statisticile Eurostat arată că românii petrec cel mai mare număr de ore la muncă, anual, acest timp nu este valorificat pentru a se obține rezultate mai bune din punct de vedere financiar.

Legat de faptul că săptămâna de lucru are 40,2 ore în România, potrivit datelor citate, Gabriel Chicioreanu spune că diferența față de media europeană ar fi legată de pauza de masă pe care o au angajații din alte țări.

„De exemplu, în Franța, au lejer o oră pauză sau chiar o oră și jumătate, două ore, pauză la prânz. Iar vinerea au program mai scurt, o parte dintre angajați“, explică consilierul în carieră.

Un alt motiv pentru care românii ar avea un număr mai mare de ore petrecute la lucru este legat de faptul că multe persoane au și al doilea job.

„Sunt mai mulți angajați cu normă întreagă care își iau și al doilea sau al treilea serviciu cu contract de muncă, iar de aici se contorizează și alte ore, pentru că au rate de plătit, au nevoie de bani pentru întreținerea familiei, și aici vorbim doar de cei care sunt înregistrați din punct de vedere legal“, spune expertul.

El crede că majorarea salariilor nu i-ar motiva pe români să fie mai productivi.

„Chiar dacă ar crește salariul românilor, productivitatea ar fi tot mai în urmă. Pe de o parte, sunt o parte dintre salariați care gândesc că, fie că merge sau nu firma, ei își vor lua salariul, ține de atitudinea oamenilor. Iar în alte țări europene, cum ar fi Franța, oamenii sunt obișnuiți încă din școală să stea opt ore la școală, astfel sunt învățați cu cele opt ore de muncă pe zi. Sunt obișnuiți ca ulterior să fie niște harnici angajați“, subliniază specialistul.

Oficialul mai precizează că românii sunt comozi și nu vor să se recalifice, pentru a câștiga mai mult.

„Dacă angajații români ar fi mai harnici și firmele ar produce mai mult și ar avea capacitate de producție mai mare, atunci o parte dintre proprietarii de business ar plăti mai mult“, completează acesta.

Bonusurile ar putea crește productivitatea, însă nu la modul general.

„Bonusurile sunt un bun exemplu, pentru că, dacă angajatul știe că dacă a atins norma de 10 produse, dar vinde două bucăți peste și primește un bonus pentru asta, poate ar fi motivat să tragă mai tare. Însă sunt și persoane care se mulțumesc cu cele 10 piese vândute și le este suficient atât. Ține și de mentalitate, și de modul în care suntem crescuți“, explică Gabriel Chicioreanu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Copii fericiți de ziua lor de naștere”: Proiectul a mai făcut fericiți opt aniversați, cu ajutorul oamenilor cu suflet mare

Publicat

Publicitate
Proiectul „Copii fericiți de ziua lor de naștere”,  desfășurat de Parohia Pacea și ” Cutia cu iubire”, a început în forță cu sărbătorirea a opt copii care nu s-au bucurat niciodată de o zi de naștere așa cum merită. Cu sprijinul oamenilor de bine din Botoșani și nu numai, surpriza a fost posibilă și a adus rezultatele contate. Bucuria copiilor a fost nemăsurată și de neuitat. Evenimentul s-a consumat joi, iar detaliile au fost făcute public de preoteasa Ana Maria Macuc. 
„LA MULTI ANI tuturor copiilor pe care i-am sărbătorit in luna IANUARIE, in cadrul proiectului ” COPII FERICITI DE ZIUA LOR DE NASTERE !” desfășurat lunar de Parohia Pacea, ” Cutia cu iubire” si IMPREUNA CU DV.
Va multumim tuturor celor ce ati contribuit la bucuria celor 8 sarbatoriti si a celorlalti copii prezenti, alaturi de ei.
In total, ati reusit sa bucurati peste 30 DE COPII, dintre care, unii au pasit pentru prima data intr-un spatiu de joaca.
Nu putem descrie în cuvinte cat de mult s-au bucurat copiii de tort, de pizza, de cadouri ( hainute, jucarii, carti, rechizite, porumbei ), de spatiu de joaca, de mascotele Minnie Mouse si Mickey Mouse s.a.
S-au împrietenit rapid unii cu alții, desi s-au văzut pentru prima data și s-au jucat atat de frumos impreuna.
Inclusiv, copiii mai mari, care au pasit pentru prima data in viata, intr-un spațiu de joaca, erau foarte entuziasmati de tot ce era in jurul lor si nu știau cu ce sa se joace mai intai.
Unii dintre copii au mers a 2-a zi la scoala si le-au povestit doamnelor învățătoare, cat de frumos a fost si ce daruri frumoase au primit, fiind bucurosi inclusiv pentru pachețele cu dulciuri pentru scoala, pe care le-au primit.
CU AJUTORUL DV, am reusit sa organizam acest eveniment, în doar doua zile și am avut emoții ca nu ne vom incadra sa le rezolvam pe toate, dar Dumnezeu a randuit sa fie totul foarte bine.
Primisem foarte puține alimente și nu știam cum o sa le împărțim pentru a ajunge la toate familiile ( fiecare avand povestea ei trista), dar aproape de finalul petrecerii, a venit o mamica, cu doi copii mici de mana, și ne-a adus 7 sacose mari, pline cu alimente, dulciuri si fructe.
Un domn pasionat de porumbei, a daruit 6 porumbei voiajori, mancare pentru porumbei si hainute cadou, baiatului cu dizabilitati ce s-a simțit rau si nu a putut ajunge la petrecere. I-a dus porumbeii, cadourile si tortul acasă.
Ioan, baietelul orfan de tata, care este pasionat de fotbal, a primit mai multe echipamente de fotbal și un abonament gratuit, pe perioada nedeterminata, la un club de fotbal din Botosani.
Astazi, sase fratiori, dintre care unul a fost sărbătorit de noi , au mai primit un cadou. Mamica lor, le-a mai adus pe lume un fratior.
Toti copiii radiau de bucurie în spatiu de joaca si ne tot imbratisau plini de recunostinta!
Ne-am simțit ca intr-o mare familie!
Multumim mult spațiului de joaca Ana Kids Land pentru călduroasă găzduire și ospitalitate!
Multumim mult Andreea Cozma Fotograf pentru frumoasele fotografii!
Va multumim tuturor pentru torturi, cadouri, pizza, sucuri, șampanii pentru copii, confetti, cifre aniversare s.a.
Multora nici nu va cunoaștem numele pentru a va multumi personal.
Ce frumos cand oamenii se unesc și daruiesc bucurii impreuna!
Pentru ca ne dorim ca-n fiecare luna sa oferim ZAMBETE NOI, proiectul nostru, cu ajutorul dv, continua si-n luna FEBRUARIE si-n celelalte luni.
Pentru luna februarie avem deja înscriși pe lista 7 copii. Vom stabili ulterior data pe care-i vom sarbatori pe toți, dar între timp, dacă cunoașteți copii care sunt NASCUTI in luna FEBRUARIE sau in ALTE LUNI si a caror parinti nu-si permit financiar sa le organizeze ziua de nastere ne puteti comunica la NR DE TELEFON +40783050260 și vom incerca sa le organizam noi si sa le oferim, GRATUIT, tort, pizza, cadouri si o petrecere frumoasa.
Ne dorim, IMPREUNA, sa putem bucura cat mai multi copii de ziua lor de nastere! Va multumim mult!”, a scris pe pagina de facebook preoteasa ANa MAria MAcuc, cea care a mobilizat oamenii cu suflet bun și s-a ocupat de organizarea evenimentului.

Citeste mai mult

Eveniment

Mai mulți câini au fost împușcați pe raza comunei Corlăteni. Polițiștii au pornit o anchetă

Publicat

Publicitate

La data de 01 ianuarie 2025, polițiștii din cadrul I.P.J. Botoșani s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de ,,uciderea animalelor, cu intenție fără drept”, ca urmare a apariției în mediul online a unor informații conform cărora, pe raza comunei Corlăteni, jud. Botoșani, ar fi fost împușcate mai multe exemplare canine.

S-a constituit echipa operativă formată din polițiști din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor și Serviciului Arme Explozivi și substanțe Periculoase, iar în urma verificãrilor efectuate s-a constatat faptul că la data de 30 ianuarie 2025, în comuna Corlăteni a fost organizatã o acțiune de îndepărtare și recoltare a animalelor sălbatice de pe raza comunei, în baza unui contract incheiat între autoritățile locale și A.J.V.P.S. Botoșani.

Pentru desfășurarea activităților a fost emisă o autorizația de vânătoare pentru următoarele tipuri de vânat: vulpi, gaiță, coțofană și câini hoinari.

Confom prevederilor Legii nr. 407/2006 – a vânãtorii și a protecției fondului cinegetic, art. 19 alin. (3) ,,pisicile hoinare si câinii salbãticiți sau hoinari gãsiți pe suprafețele fondurilor cinegetice se captureazã sau se impușcă fără restricții si făra obligarea la despăgubiri, iar fapta nu poate fi sancționată”.

În cadrul activităților au fost executate focuri de armă utilizând muniție tip alică asupra a doi câini hoinari, ce au părăsit imediat zona, nefiind identificați ulterior, existând posibilitatea să fie loviți de proiectile. În același context au mai fost recoltate o vulpe, 4 coțofene și 2 gaițe.

Activitatea de vânătoare si uzul de armă au fost efectuate conform prevederilor Legii nr. 407/2006 privind organizarea vânătorii.

Publicitate

În cauză se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii sus menționate, urmând ca la finalizarea acestora să se propune soluție procedurală.

Citeste mai mult

Eveniment

O casă din orașul Darabani a fost la un pas să se facă scrum. Cauza probabilă stabilită de pompieri

Publicat

Publicitate

O casă din orașul Darabani a fost în pericol, în această seară, după ce funinginea depusă pe pereții interiori ai coșului de fum s-a aprins.
Pompierii militari de la Punctul de Lucru Darabani și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Darabani au acționat prompt și au stins flăcările înainte de a produce pagube materiale.

Pentru prevenirea unor situații similare, ISU Botoșani vă reamintește:

– verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.);

– curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

– tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

– îngrășați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

Publicitate

– păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Citeste mai mult

Economie

Ministrul Finanțelor: Noi nu calculăm nicio majorare de taxe sau de impozite în 2025

Publicat

Publicitate

Guvernul României a alocat 2 miliarde de lei pentru acordarea unui ajutor financiar one-off (plată unică) destinat pensionarilor cu venituri mici.

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, explică faptul că Guvernul a alocat deja un buget de 2 miliarde de lei pentru un ajutor one-off (adică o plată unică) destinat pensionarilor cu pensii mici. Totuși, deocamdată nu s-a stabilit clar:

  • Cine va beneficia – Nu s-a decis până la ce nivel al pensiei se va acorda acest sprijin.
  • Cum va fi distribuit – Nu se știe dacă banii vor fi plătiți într-o singură tranșă sau în mai multe (ex. două sau trei tranșe).
  • Metoda exactă de alocare – Nu există încă un plan detaliat despre modul în care se va împărți suma alocată.

Detaliile specifice, precum pragul maxim al pensiei pentru eligibilitate și modalitatea de plată, urmează să fie stabilite de către Ministerul Muncii după aprobarea bugetului.

 

Măsurile care urmează să fie luate

  • Ministerul Muncii trebuie să facă o analiză și să vină cu propuneri concrete.
  • După această analiză, se va decide în cadrul Coaliției de guvernare care sunt criteriile exacte și modalitatea de plată.
  • Se estimează că aceste detalii vor fi clarificate în una-două săptămâni după aprobarea bugetului.

Declarația ministrului Finanțelor

Până în momentul de față, avem o anvelopă aprobată (2 miliarde de lei, n.r.). Din câte știu, nu a existat nicio discuție concretă cu privire la modul de alocare, modul de împărțire și la nivelul pensiei până la care se va aloca un sprijin anual one-off pentru cei cu pensii mici.

Trebuie să așteptăm ca Ministerul Muncii să înceapă această analiză și să putem analiza variantele. Eu nu am văzut nici măcar un material de lucru. Cu siguranță, după aprobarea bugetului, în cel mai scurt timp, Ministerul Muncii va pregăti pentru Coaliție câteva alternative și se vor lua decizii acolo” a precizat ministrul Finanțelor.

Publicitate

El a explicat, de asemenea, că nu există nicio discuție concretă nici cu privire la modalitatea de plată, respectiv dacă se va plăti o dată sau se va plăti în două sau trei tranșe, și nici cu privire la pensia maximă până la care se va acorda acest ajutor.

”Rugămintea mea este să așteptăm o săptămână, două săptămâni. În această perioadă, după aprobarea bugetului, cu siguranță Ministerul Muncii va avea posibilitatea să vină cu un calcul concret pentru Coaliție”, a mai spus Tanczos Barna.

Conform unor surse guvernamentale citate de economedia.ro, se ia în considerare ca acest ajutor să fie acordat pensionarilor cu pensii de până la 3.000 de lei. Totuși, aceste detalii nu au fost încă finalizate și vor fi clarificate în perioada următoare

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending