Connect with us

Eveniment

Românii din Diaspora nu vor mai putea vota după închiderea urnelor în România. Cine a avut ideea și cum a fost motivată

Publicat

Publicitate

Românii din Diaspora nu vor mai putea vota după închiderea urnelor în România. Votul în străinătate se va desfășura pe o perioadă de trei zile.  Secţiile de vot se vor închide în 4 mai, la ora 21,00, ora României, nu la cea locală, cum era până acum, scrie alba24.ro.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a spus că măsura a fost adoptată la propunerea Autorităţii Electorale Permanente pentru a împiedica influențarea votului atunci când el s-a închis în România.

” Duminică, în 4 mai, atunci când se întâmplă votul şi în ţară a intervenit o modificare.

(…) Duminică, votul începe în secţiile de votare din străinătate la ora 7,00, ora locală, dar se încheie fie la ora 21,00, ora locală, dacă ne aflăm pe meridianul care precede, la est de România, cum s-a întâmplat şi până acum, dar în zona ce înseamnă la vest de România, pe celelalte fusuri orare, votul se va închide la ora 21,00, ora României.

Asta înseamnă că, dacă mergem la o extremă în Statele Unite la o secţie de votare, duminică 4 mai, votul se va închide atunci când în România este ora 21,00.

Această măsură a fost adoptată la propunerea Autorităţii Electorale Permanente tocmai pentru a nu mai lăsa acel ecart de timp de influenţarea votului atunci când el s-a închis în România, dar a rămas deschis în străinătate, în secţiile care sunt la vest de România, pe fusurile orare aferente”, a explicat Constantin.

Publicitate

Potrivit lui Constantin, va exista din nou o prevedere valabilă şi în ţară şi în străinătate ca, în cazul în care, la ora 21,00, când se închid urnele, există oameni la coadă la secţia de votare, procesul de vot să fie prelungit cu trei ore cel mult, până la miezul nopţii în România.

El a mai spus că perioada electorală va începe pe 18 februarie 2025.

Primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025 va avea loc în data de 4 mai, potrivit calendarului aprobat joi de Guvern.

Perioada electorală va începe în 18 februarie, potrivit Agerpres

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX: Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului

Publicat

Publicitate

Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului – 14 aprilie

 

Sfântul Pahomie, încă din tinereţile lui, era iubitor de Hristos, doritor de viaţă pustnicească, având o fierbinte dragoste către Dumnezeu. Intrat în mânăstire ca tânăr frate ascultător şi evlavios. Sfântul a parcurs, după rânduială, toate încercările duhovniceşti, supunându-se poruncilor egumenului şi fraţilor, fiind un exemplu de nevoinţă întru toate. Nici n-a împlinit vârsta de 25 de ani, că faptele sale l-au făcut vrednic de mult dorita călugărie, primind – în anul 1697 – tunderea de la egumenul Ioan. Cuviosul, iscusit în taina rugăciunii, bun chivernisitor al treburilor mânăstirii, este ales de fraţi eclesiarh mare, încredinţându-i-se toate ale bisericii. Primind această ascultare, Sfântul a început mai cu osârdie a se nevoi, din putere în putere sporind întru faptele bune, chip şi pildă făcându-se tuturor. După moartea egumenului Ioan, obştea marii lavre a Neamţului l-a aşezat în fruntea ei, deşi avea vârsta de nici treizeci de ani. Înălţarea sa în cinste nu l-a semeţit ci, dimpotrivă, Cuviosul şi-a sporit şi mai mult nevoinţele. Dorind împlinire duhovnicească cu adevărat şi arzând de dragostea cea dumnezeiască, Părintele Pahomie pleacă la Kiev, unde petrece doi ani. În anul 1706, după ce a dobândit mult folos sufletesc şi după binecuvântarea primită de la Sfântul Dimitrie al Rostovului, Cuviosul Pahomie s-a întors la Mânăstirea Neamţ. Apoi, plăcutul lui Dumnezeu, vrednic slujitor al harului, a ajuns păstor al Romanului începând cu luna ianuarie 1707. Dar la 1 martie 1714, Ierarhul Pahomie părăseşte de bună voie scaunul arhieresc, “socotind că trece lumea şi toate ale lumii ca umbra”. Spre sfârşitul vieţii sale, vrăjmaşul diavol şi vremurile tulburi i-au adus multe suferinţe, necazuri şi lipsuri. Pentru aceasta, în anul 1717 Sfântul Ierarh Pahomie a pornit în pribegie în Transilvania, pentru ca apoi să se oprească la Lavra Pecerska. A primit şi marea schimă, numindu-se în continuare Pimen. În Pecerska, fără tihnă, cu dorul nestins după Pocrov şi Neamţ şi cu gândul întoarcerii acasă, s-a nevoit până la sfârşitul vieţii, când a trecut la cele veşnice în anul 1724, la 14 aprilie.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Ctitoria părintelui Ionică Alupoaiei, dusă mai departe de părintele Daniel Țăranu. Ceremonia de învestire a noului paroh al Bisericii „Izvorul Tămăduirii”

Publicat

Publicitate

Enoriașii Parohiei „Izvorul Tămăduirii” Botoșani au trăit duminică emoții copleșitoare la ceremonia de învestire a noului preot paroh Daniel-Constantin Țăranu, închizându-se astfel o rană a sufletului comunității greu încercate după plecarea în veșnicie a regretatului duhovnic Ionică Alupoaiei. Părintele protopop Petru Fercal a ținut un cuvânt electrizant și extrem de emoționant, în care a îndemnat la rugăciune și la frecventarea slujbelor bisericii, la păstrarea valorilor tradiționale ale familiei, având convingerea că „Fără Dumnezeu nu poți face nimic! Oricine ai fi”. Evenimentul a fost onorat de mai mulți preoți, printre aceștia regăsindu-se părintele Florin Lucian Marcu, din parohia vecină, „Duminica MAre”, părintele Mihail Ulman, parohul Bisericii „Pentru și Pavel II”, șeful cercului misionar din care face parte Parohia Izvorul Tămăduirii”.

Un buchet imens de flori vii, cadoul pentru părintele Daniel

În Duminica Floriilor, la o zi după ce  a împlinit 46 de ani, părintele Daniel a preluat oficial moștenirea lăsată de părintele Ionică Alupoaiei, o biserică măreață de zid și o biserică vie, formată din sute de suflete care au rămas unite în încercarea care a îndoliat un oraș întreg. Săptămâni la rând au îngenuncheat, în lacrimi și s-au rugat la Dumnezeu să le dea un păstor cu inimă bună, „în duhul părintelui Ionică”. Oamenii cred că fostul lor paroh a mijlocit la Tronul împărătesc, pentru că dorința li s-a împlinit. Au acum un nou călăuzitor pe calea mântuirii, un preot cu inimă caldă și credință profundă.

Sărbătoarea a început cu Sfânta și dumnezeiasca Liturghie, oficiată de părintele Constantin Bolohan și părintele Daniel-Constantin Țăranu. Credincioșii i-au făcut o surpriză noului paroh și au împodobit biserica ca pe o adevărată mireasă, cu flori albe care au înfrumusețat catapeteasma. Dar cele mai frumoase flori au fost credincioșii care au umplut biserica până la refuz, cea mai frumoasă cunună lăsată moștenire de părintele Ionică Alupoaiei.

„Mulțumim, părintelui Constantin Bolohan”

Interimatul până la venirea părintelui Daniel, l-a asigurat părintele Constantin Bolohan, un preot blajin și carismatic, care a încercat să țină comunitatea unită. A primit ascultarea de la părintele protopop de Botoșaniși a dus-o cu rezultate bune până la capăt, osteneala sa fiind recunoscută de oamenii prezenți la slujbă care l-au petrecut cu flori. Râvna părintelui Constantin Bolohan a fost răplătită și de părintele protopop Petru Fercal, în cuvântul său, dar și de noul paroh Daniel Țăranu. De mâine, părintele Constantin Bolohan se va întoarce în Parohia Pacea din municipiul Botoșani, în calitate de coslujitor.

Publicitate

Macheta bisericii, darul fiicei părintelui Alupoaiei

Ceremonia de învestire a noul paroh al Bisericii „Izvorul Tămăduirii” a fost presărată cu momente de neuitat. Între credincioșii prezenți la slujbă, au asistat într-o smerenie absolută preoteasa Eusebia Alupoaiei, fiica ei Teofana Costea și soțul ei, Ovidiu. Îmbrăcați în haine cernite, nu mai aveau pe chip imaginea cruntă a durerii care a persistat multă vreme. La momentul cuvenit, și-au prezentat omagiul oferind un buchet de flori și o frumoasă machetă a bisericii, gestul fiind asemuit de cei către prezenți ca o predare de ștafetă, o reunoaștere a faptului că frumoasa ctitorie a părintelui lor se află acum pe mâini bune.

Părintele Cleopa, îndrumător în chip nevăzut al părintelui Daniel Țăranu

Smerită, într-un loc ferit, neștiută de nimeni, a asistat la ceremonia emoționantă mama părintelui Daniel, venită de la Bacău, special pentru eveniment, împreună cu alți membri ai familiei, printre care și fratele părintelui paroh. Cu lacrimi de bucurie, fosta educatoare, a mulțumit Maicii Domnului că și-a văzut fiul fericit și împlinit. „Ce simt? O mare mulțumire sufletească. Știu cât de mult și-a dorit și acum am satisfacția aceasta de a-l vedea bucuros”, a spus mama părintelui Danil. A dezvăluit apoi că și-a dus fiul la biserică imediat cum a prins merge în piciorușe. Dumnezeu a lucrat în chip nevăzut cu părintele Daniel care a crescut ascultând, în timp ce se juca, casetele cu predicile Sfântului Cuvios Ilie Cleopa, care era de loc din Botoșani. Astfel încât, în clasa a opta, și-a surprins mama când i-a spus că vrea să încerce să intre la Seminarul de la Dorohoi, cu toate că locuința lor era în Bacău. Ca o plasă de siguranță, parcă neîncrezătoare, mama a pregătit o a doua opțiune, pentru un liceu din orașul de domiciliu. Însă, din voia lui Dumnezeu, viitorul părinte Daniel a intrat fără probleme la seminarul dorit, cu toate că a fost o concurență acerbă.

Părintele Daniel Constantin Țăranu a trecut prin furcile caudine ale unui examen foarte complex pentru a deveni noul paroh al Bisericii „Izvorul Tămăduirii”. Absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă ”Dumitru Stăniloae” Iași, acum 25 de ani, părintele Daniel are în spate o vastă experiență căpătată în Parohia Sf. Ilie Cristesti, Botosani.

Acum, noii săi ucenici au așteptări mari de la duhovnicul lor. Cunoscut ca fiind un bun administrator, om cu inimă bună, dar și aspru dacă circumstanțele o cer, părintele Daniel este chemat să pună în ordine lucrurile răscolite în parohie după moartea părintelui Ionică. Alături îi va sta în misiunea sa preoteasa Gabriela-Mihaela Țăranu, care este psiholog, o prezență discretă în primă fază, dar cu spirit de inițiativă și spirit de sacrificiu dus la extrem.

***

Părintele Ionică a zidit doar o biserică, nu a pus doar cărămidă peste cărămidă, ci a pus suflete peste suflete, inimi peste inimi, lacrimi peste lacrimi și lasă în urmă construcție atât de frumoasă și o biserică vie, a credincioșilor, de care se va îngriji și după moarte din postura de rugător la Tronul împărătesc. O dovadă în acest sens este noul paroh Daniel Țaranu, un apărător al credinței strămoșești și a tradițiilor autentice.

Redacția Botoșani24.ro urează părintelui Daniel Constantin Țăranu slujire rodnică, să ducă această cruce cu credință lucrătoare și să fie în permanentă stare de trezvie și ascultare!

 

 

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 13 aprilie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 13 aprilie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 13 aprilie 2025:

Loto 6/49: 11, 29, 20, 3, 43, 16

Loto 5/40: 13, 22, 7, 3, 6, 5

Joker: 16, 40, 18, 32, 29 + 8

Noroc: 7 2 7 5 6 9 0

Publicitate

Noroc Plus: 2 5 1 9 2 6

Super Noroc: 1 3 0 9 8 1

Citeste mai mult

Educație

Două eleve, o pasiune și un succes deosebit: Rezultate remarcabile pentru Botoșani la Olimpiada Națională de Limba Germană

Publicat

Publicitate

În perioada 7–13 aprilie 2025, la Alba Iulia, s-a desfășurat etapa națională a Olimpiadei de Limba Germană Modernă, eveniment organizat de Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Alba, în colaborare cu Institutul Goethe din București.

Județul Botoșani a fost reprezentat de două eleve extraordinare, pasionate de limba germană: Zaharia Denisa Ioana, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani și Apopei Ecaterina-Maria, elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Elena Rareș” Botoșani.

Domnul profesor Cezar Ciobîcă, de la Școala Gimnazială „Elena Rareș” Botoșani, a fost cel care, cu implicare, dăruire și profesionalism, a pregătit cele două eleve.

Premiată la etapa națională a Olimpiadei de Limba germană modernă a fost eleva Apopei Ecaterina-Maria, care a obținut Premiul al II-lea la proba scrisă și Premiul al III-lea la proba de proiect.

Profesorul însoțitor de lot la această etapă a fost domnul Ovidiu Doctorescu de la Liceul Teoretic „Grigore Antipa” Botoșani.

„Suntem mândri de performanța excepțională obținută de eleva noastră. Acest rezultat remarcabil reflectă atât talentul și determinarea elevilor din județul Botoșani, cât și efortul susținut al profesorilor care îi ghidează spre excelență.” a declarat Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general ISJ Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending