Connect with us

Actualitate

Românii care au construit fără autorizație vor putea intra în legalitate. Ce reprezintă autorizația de regularizare

Publicat

Publicitate

Românii care și-au construit case, anexe gospodărești sau și-au închis balcoanele fără autorizație de construire sau cu încălcarea dispozițiilor acesteia vor putea intra în curând în legalitate, relatează alba24.ro.

Mai exact, în cazul construcțiilor neautorizate, cetățenii vor avea obligația de a solicita emiterea unei autorizații de regularizare, prin care se va impune conformarea construcției la toate normele aplicabile și avizarea corespunzătoare a documentației.

Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, actul normativ care reunește toate regulile din aceste trei domenii, a fost adoptat recent de Guvern. Proiectul va merge acum la Parlament, pentru dezbatere și vot.

Documentul introduce un nou tip de autorizație, respectiv autorizația de regularizare.

Ce reprezintă autorizația de regularizare

În situația în care au fost realizate lucrări cu nerespectarea autorizației de construire, titularul lucrării are obligația de a solicita emiterea unei autorizații de regularizare, autorității administrației publice competente să emită și autorizația de construire.

Autorizația de regularizare se va putea emite doar pentru:

Publicitate
  • clădirile cu funcțiunea de locuințe unifamiliale cu regim de înălțime parter/parter și etaj cu o suprafață de maximum 150 mp, care nu sunt monumente istorice și sunt situate în afara zonelor de protecție ale monumentelor istorice sau a zonelor construite protejate;
  • anexe ale locuințelor, anexe gospodărești sau anexe ale exploatațiilor agricole în suprafață de maxim 150 mp;
  • lucrări de închidere a balcoanelor fără extinderea pe domeniul public.

Cine poate emite autorizații de regularizare

Autorizațiile de regularizare se vor putea emite de către autoritățile administrației publice locale, potrivit competențelor ce le revin:

  • de către primarul comunei, orașului sau municipiului, după caz;
  • de către președintele consiliului județean

Autorizația de regularizare se emite de către autoritatea publică numai dacă sunt îndeplinite în mod cumulativ condițiile impuse de legislația specială privind protecția mediului, cerințele fundamentale aplicabile construcțiilor prevăzute la art. 398, cerințele specifice imobilelor cu caracter special aparținând instituțiilor din SNAOPSN și au fost respectate reglementările urbanistice aplicabile.

Condițiile privind impactul asupra mediului se verifică de către autoritățile competente cu protecția mediului și se referă la îndeplinirea următoarelor cerințe:

  • lucrările realizate respectă actul administrativ emis de către autoritatea publică competentă pentru protecția mediului;
  • autoritatea publică competentă pentru protecția mediului a emis clasarea notificării privind evaluarea impactului asupra mediului, iar lucrările realizate nu conduc la modificarea clasării;
  • lucrările realizate nu intră sub incidența Legii nr. 292/2018, a art. 28 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 și a art. 48 și 54 din Legea apelor nr. 107/1996, cu modificările și completările ulterioare.

În situația în care condițiile prevăzute nu sunt îndeplinite în mod cumulativ, autoritatea publică locală aplică prevederile legale privind desființarea lucrărilor realizate. În situația în care există soluții tehnice pentru îndeplinirea cumulativă, autoritatea publică locală poate impune obținerea unei autorizații de construire sau desființare parțială, după caz.

Autorizația de regularizare, emisă temporar și pentru alte categorii de construcții

Prin excepție, pentru o perioadă de maxim 1 an de la intrarea în vigoare a prezentei legi, autorizația de regularizare se emite și pentru alte categorii construcții decât cele menționate anterior, realizate fără respectarea procedurilor legale privind autorizarea executării lucrărilor de construire, cu condiția încadrării lucrărilor în prevederile reglementărilor de urbanism aprobate la data execuției lucrărilor, a cerințelor fundamentale privind calitatea în construcții și a îndeplinirii obligațiilor fiscale.

În această situație, valoarea cotelor aferente controlului de stat în amenajarea teritoriului urbanism și construcții este de zece ori valoarea cotelor care ar fi fost datorate dacă lucrările ar fi fost legal executate iar taxa de certificat de urbanism și de autorizare a construirii datorată este de zece ori valoarea taxei stabilite prin Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Verificarea respectării cerințelor fundamentale de calitate în construcții se face pe bază de expertize tehnice întocmite de experți tehnici în construcții atestați pentru fiecare domenii și specialități, respectiv rezistență mecanică și stabilitate, securitate la incendiu, igienă, sănătate și mediu înconjurător, siguranța și accesibilitatea în exploatare, protecție împotriva zgomotului și economie de energie și izolare termică iar verificarea respectării reglementărilor urbanistice se face de către structura de specialitate de la nivelul autorităților administrației publice locale sau în lipsa personalului calificat, de către specialiști cu drept de semnătură în domeniul urbanismului angajați de solicitant.

De asemenea, executarea fără autorizație de construire, de desființare, de regularizare sau de modificare ori cu nerespectarea prevederilor acestora a lucrărilor de construire, de intervenție, de amenajare sau desființare va putea fi amendată cu sume cuprinse între 50.000 și 1.000.000 de lei, în raport cu gravitatea faptei și cu impactul asupra vecinătăților.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO: Hramul Bisericii „Întâmpinarea Domnului” din Botoșani a unit zeci de preoți și credincioși în duh și rugăciune

Publicat

Publicitate

La 40 de zile după Naşterea Domnului, cinstim ziua aducerii Pruncului Iisus la templul din Ierusalim, de Preasfânta Lui Maică şi de Dreptul Iosif, care ascultau și împlineau porunca Legii vechi. În această zi bătrânul Simeon, mişcat de Duhul Sfânt, a venit şi el la templu, unde i s-a împlinit, înainte de moarte, aşteptarea de a-L vedea pe Mesia, precum i se făgăduise.

Credincioșii din Botoșani nu-și amintesc să fi avut vreodată o zi atât de frumoasă și însorită la praznicul împărătesc al Întâmpinării Domnului, prilej pentru o sărbătoare de neuitat pentru enoriașii Bisericii Rosetti din municipiul reședință de județ, un lăcaș de cult zidit în anul 1826, care își sărbătorește hramul.

Zeci de preoți de la bisericile din municipiul Botoșani, în frunte cu părintele protopop Petru Fercal, au săvârșit sâmbătă seară slujba Vecerniei cu Litie, la care au participat credincioși din tot orașul. Cu toții s-au unit în duh de rugăciune, pregătiți să Îl întâmpine pe Mântuitorul Iisus Hristos, rostind cu toții imnuri de slavă.

Răspunsurile la strană au fost oferite de mai mulți cântăreți din municipiul Botoșani.

Starețul Mănăstirii Coșula, părintele arhimandrit Calinic Chervase, a binecuvântat, prin rugăciunea Litiei, pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.

Cuvântul de învățătură a aparținut protopopului de Botoșani, părintele Petru Fercal, care învăluit cu blândețea predicii mulțimea de credincioși, îndemnând la comuniune pace și iubire, la apărarea valorilor frumoase, așa cum cum ne-a lăsat vorbă Mântuitorul, pentru ca acest popor să rămână în dreaptă credință.

Publicitate

„Iubiți credincioși, dăm slavă lui Dumnezeu pentru momentul acesta frumos și pentru acest așezământ, casa lui Dumnezeu care aici este înălțată și unde Domnul ni se aduce, iată, ca să ÎL întâmpinăm și în felul acesta să ne bucurăm că suntem chemați ca să intrăm în Împărăția Iubirii Domnului nostru Iisus Hristos, acea împărăție în care toți dorim să fim sub Lumina lui Hristos, Mângâierea Maicii Domnului și sub ocrotirea tuturor sfinților.

Părintele paroh al Bisericii Rosetti, Gheorghe Grigorași, a îndemnat credincioșii să își călăuzească viața după două virtuți esențiale, pe care să le lucreze permanent și să le transmită mai departe, să nu neglijeze rugăciunea și mai ales să aibă ÎNCREDERE în Dumnezeu.

Sărbătoarea a continuat, duminică, cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, după care a urmat o agapă frățească ca semn al bucuriei și iubirii frățești.

Scurt istoric

Biserica „Întâmpinarea Domnului“ din Botoşani a fost zidită în anul 1826 de către Costache Roset, vornic de Botoşani, şi soţia sa Maria. A fost închinată, conform voinţei sale testamentare, ca metoc al Mănăstirii Vorona din ţinutul Botoşanilor, situaţie care a durat scurt timp (1862-1864). Prin secularizarea averilor mănăstireşti din 1864, Biserica nu mai administrează moşia care trece în patrimoniul statului. Lăcaşul de închinăciune era înconjurat de un parc mare, teren donat de ctitori în suprafaţă de circa două hectare. De-a lungul timpului a suferit trei exproprieri. Astăzi, curtea sfântului lăcaş mai are o suprafaţă de 1782 mp. Până prin anii 1892-1894 curtea lăcaşului de închinăciune a servit ca cimitir. În 1894 s-au dezgropat din curtea bisericii şi osemintele ctitorilor care s-au pus într-o criptă din zidul bisericii înspre miazăzi, unde sunt şi astăzi. În anul 1992, odată cu venirea preotului Gheorghe Grigoraşi, s-au efectuat ample lucrări, care au fost încununate de slujba de resfinţire, săvârşită în anul 2004 de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În luna mai a anului 2011, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a binecuvântat ultimele lucrări care au fost realizate la exteriorul acestui sfânt lăcaş.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Crin Antonescu, validat candidat la alegerile prezidențiale și de Congresul PSD

Publicat

Publicitate

Delegații congresului extraordinar al PSD au validat candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale, după ce PNL și UDMR au făcut același lucru, deci va fi candidatul comun al forțelor proeuropene din România, relatează agerpres.ro.

Crin Antonescu a fost validat, duminică, cu 5.484 de voturi pentru, 18 împotrivă și 14 abțineri candidatul la alegerile prezidențiale din partea PSD.

Crin Antonescu a declarat că intră în cursa prezidențială pornind de la convingerea ‘nu că partidele sunt minunate’, ci de la părerea că dispariția partidelor, promovată în discursul și îndemnul ‘falsei icoane purtătoare de false minuni’, înseamnă direct dispariția democrației, a pluralismului, dispariția libertății.

Crin Antonescu a participat, duminică, la Palatul Parlamentului, la congresul extraordinar al PSD unde social-democrații au validat candidatura sa la alegerile prezidențiale.

„Este o mare onoare pentru mine să fiu astăzi împreună cu dumneavoastră, să fiu în fața dumneavoastră și să fim, fiecare pe măsura lui, asociați într-o misiune pe care ne-o asumăm conștienți de ce înseamnă, de importanța și de urgența ei. Noi trăim de aproape două luni într-un vârf al unei nemulțumiri și chiar isterii generale împotriva a ceea ce se numește indistinct sistem, împotriva partidelor, împotriva politicienilor, împotriva politicii, adică, de fapt, că știu sau că nu știu, oamenii care alimentează asta împotriva democrației și libertății. Partidele și, sigur, partidele care în acești 30-35 de ani au asumat și povara guvernării au făcut și bune, au făcut și rele, aceste partide par a fi, pentru mulți oameni, răul cel mare al României. Ei bine, eu sunt aici și am răspuns chemării dumneavoastră și vin cu toată încrederea în acest rol pe care mi-l conferiți, dacă o veți face, pornind de la convingerea nu că partidele sunt minunate, nu că partidele nu au dezamăgit, că nu m-au dezamăgit și pe mine în calitate de cetățean, ci de la părerea că noi toți avem de ales între discursul și îndemnul falsei icoane purtătoare de false minuni care ne anunță liniștit și ușor voios că partidele vor dispărea și credința și dorința mea ca acest lucru să nu se întâmple. Pentru că dispariția partidelor înseamnă direct dispariția democrației, dispariția pluralismului, dispariția libertății”, a declarat Crin Antonescu.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Congresul PSD. Ciolacu: Producem de 8 ori mai mult ca pe vremea lui Ceaușescu. Să te îndrepți către înțelepciunea rusească este o erezie mizerabilă

Publicat

Publicitate

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat, duminică, la Congresul partidului, că România produce, astăzi, de opt ori mai mult decât în timpul lui Ceaușescu și este ‘o erezie mizerabilă’ să contești aparteneța României la lumea occidentală și să te îndrepți către ‘înțelepciunea rusească’, relatează agerpres.ro.

„Astăzi producem de opt ori mai mult ca pe vremea lui Ceaușescu, unde vor alții să ne întoarcă. Ce s-ar întâmpla dacă după alegeri am alunga toți investitorii din România? Ar putea oare suplini industria calului închiderea uzinelor Dacia și Ford și zecile de mii de șomeri, de exemplu? Suntem pregătiți să stăm iarăși la cozi să ne luăm vize pentru a petrece un banal concediu în Europa?”, a afirmat Ciolacu.

El a punctat că economia „nu crește prin firul divin”, ci cu bani, cu fonduri europene și cu multă seriozitate.

„De aceea este o erezie mizerabilă să contești apartenența României la lumea occidentală și să te îndrepți către înțelepciunea rusească”, a adăugat liderul PSD.

Citeste mai mult

Eveniment

Hai iarnă, HAI la Botoșani. ANM: Ninsoare, vânt puternic și temperaturi în scădere în toată țara

Publicat

Publicitate

Administrația Națională de Meteorologie a emis, duminică, o informare meteo de ninsoare, intensificări de vânt și răcire semnificativă pentru toată țara, valabilă până luni seara, relatează agerpres.ro.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 2 februarie, ora 10:00 – 3 februarie, ora 22:00, temporar, vor fi precipitații pe parcursul zilei de duminică pe arii extinse în jumătatea de nord a teritoriului, iar în noaptea de duminică spre luni și luni, local în centru, est și sud-est.

În nordul și centrul Moldovei, în Maramureș, nordul și estul Transilvaniei, vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă în general de 1 – 5 cm, iar în Carpații Orientali, local de până la 10 cm. În celelalte regiuni vor fi mai ales ploi și lapoviță. Izolat se va forma polei sau ghețuș.

Vântul se va intensifica pe parcursul zilei de luni în regiunile estice, sud-estice și sud-vestice, unde vor fi viteze de 40 – 45 km/h, precum și în zona montană înaltă, cu rafale de 60 – 80 km/h în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură.

Temperaturile maxime vor scădea semnificativ duminică în nord-vestul și nordul țării și luni (3 februarie) și în celelalte regiuni, iar minimele vor deveni preponderent negative.

‘Pe tot parcursul săptămânii, vremea va fi rece, pe arii restrânse geroasă în depresiunile din nordul și centrul țării. Intensificări temporare ale vântului vor mai fi în regiunile estice și la munte‘, afirmă specialiștii ANM.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending