Connect with us
Publicitate

Eveniment

România, țara copiilor abandonați. Motivele pentru care mamele își părăsesc copiii încă de la naștere

Publicat

Publicitate

Numărul copiilor abandonați la naștere este într-o continuă creștere, în România. Cele mai afectate județe de aceste fenomen dramatic sunt și cele mai sărace din țară. Neonatologii spun că principala cauză invocată de mame este lipsa bunurilor materiale, imposibilitatea de a-i crește, scrie Adevărul.

Un fenomen dramatic capătă amploare, mai ales în maternitățile din județele sărace ale României. Tot mai mulți copii nou-născuți sunt efectiv abandonați în maternitate. În mare parte, mamele care-și abandonează copiii sunt femei din familii sărace și fără noțiuni elementare de educație sanitară sau educație sexuală. Statisticile confirmă această realitate sumbră. În jur de 9000 de copii sunt abandonați, pe an, în România. Unii în maternitate, alții în spitale sau, pur și simplu, dați statului fiindcă nu pot fi întreținuți de familie. În aceste condiții, România se află pe primul loc în Europa la numărul de copii abandonați. Specialistul în neonatologie, Carmen Zaboloteanu, de la Maternitatea Botoșani, spune că numărul copiilor abandonați anual este în continuă creștere în județul nord-moldav. ”Sunt mai mulți copii abandonați decât în anii anteriori. Mamele spun că nu pot crește copilul, invocând motive medicale sau sociale”, precizează Carmen Zaboloteanu.

”Sărăcia este o problemă invocată”

“Sunt cazuri în care mama pur și simplu lasă copilul în maternitate și pleacă. În majoritatea cazurilor anunță personalul despre decizia ei, iar de de cele mai multe ori motivul invocat este sărăcia. Mărturisește că nu are cu ce să-l crească. De multe ori nici nu are locuință sau surse de venit. Sunt și cazuri în care copilul se naște în cadrul unei relații de concubinaj, iar mama nu are certitudinea că va avea o familie în care să-l crească. Sărăcia este o problemă invocată. Condițiile economice nu le ajută să poată crește acel copil. Nu au locuință, nu au venituri, nu au condiții”, precizează Carmen Zaboloteanu. Culmea, o caracteristică a mamelor care-și abandonează copilul la maternitate, cel puțin în județul Botoșani, este faptul că au deja mai mulți copii acasă. Unele nu se află la primul abandon. „Sunt mame care mai au copii acasă, în îngrijire. Și unul dintre motive este acesta, că nu pot să mai aibă grijă de încă unul. Mai mult, provin din familii care mai au și alți copii în plasament. Și asta ridică un semn de întrebare”, adaugă Carmen Zaboloteanu.

Femei fără niciun fel de educație sexuală
Se pune întrebarea de ce mai concep copiii, dacă nu-i doresc sau nu-i pot întreține? Specialiștii spun că este vorba despre lipsa oricărei forme de educație sanitară sau educație sexuală. Despre planning familial nici nu poate fi vorba. Cu alte cuvinte nu se protejează în timpul actului sexual și nici nu-și pun problema. Deși pare greu de crezut, metodele de contracepție le sunt total străine. “Nu au cunoștințe de planning familial sau noțiuni de educație sexuală. Și asta este o problemă”, adaugă Carmen Zaboloteanu. În plus, trăiesc în medii defavorizate, de multe ori ostile, cu parteneri abuzivi, în relații de concubinaj. De foarte multe ori, tații nu-și asumă responsabilitatea.

În toate cazurile, sarcina nu este monitorizată, femeile ajungând la spital doar atunci când nasc. Sunt și cele care și-ar dori copilul dar nu-l păstrează fiindcă se tem de reacția concubinului, a părinților, sau efectiv din cauza sărăciei. În acel moment, specialiștii de la Maternitate le conving să nu abandoneze copilul și să apeleze la sprijinul unui centru maternal. ”Noi le îndemnăm să nu-și abandoneze copilul. Dacă observăm că și-l doresc cât de cât, le încurajăm să se transfere la Centrul Maternal”, adaugă Carmen Zaboloteanu.

Publicitate

Zeci de mii de copii în grija statului
Dacă copilul este abandonat în maternitate, sunt anunțați specialiștii de la Direcția Generală de Asistență Socială. Inițial, se face o anchetă socială, inclusiv în familia care și-a abandonat copilul. Mai apoi, dacă nu există șansa integrării în familie, micuțul este dat în grija unor asistenți maternali. Conform statisticilor Autorității Naționale pentru Adopție, în grija statului se află peste 40.000 de copii, cei mai mulți abandonați de părinți. Sărăcia este principalul motiv.

Sursa: Adevărul.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Eustatie și soția să, Teopista, cu cei doi fii: Agapie și Teopist

Publicat

Publicitate

Sfântul Eustatie a fost general al armatei române din vremea împăratului Traian (98-117). Înainte de a primi botezul se numea Placid.

Din viață să aflăm că într-o zi, aflându-se la vânătoare, a gonit un cerb. Prin descoperire dumnezeiască, vede între coarnele cerbului cinstită Cruce a Mântuitorului și aude un glas de la Cruce: “Placide, pentru ce Mă prigonesti? Eu sunt Hristos, pe Care tu Îl cinstești fără să știi, prin lucrările tale cele bune“. La puțîn timp după această minune, Placid împreună cu soția și copiii săi, s-au botezat. La botez au primit numele de Eustatie, soția lui – Teopista, iar cei doi copii: Agapie și Teopist.

După botez, a mers la locul unde i s-a descoperit Dumnezeu pentru a-I mulțumi și aude din nou glasul Domnului care îi vestește că va lua moarte mucenicească. Se retrage din armata pentru o vreme, dar revine la insistențele împăratului Traian. Acesta dorea să iasă învingător din lupta cu barbarii. Armata română iese învingătoare avându-l conducător pe Eustatie. Între timp împăratul Traian a murit, iar noul împărat Adrian, i-a cerut să aducă jertfe idolilor. Pentru că a refuzat, a fost aruncat la fiare împreună cu familia să. Pentru că acestea nu le-au făcut niciun rău, au fost aruncați într-un cazan de aramă încins. În a treia zi, trupurile lor au fost scoase întregi și nearse.

Potrivit documentelor din arhivă parohiei, particele din moaștele Sfinților Mucenici Eustatie, Teopista, Agapie și Teopist, făcători de minuni și ocrotitori ai familiei creștine, au fost aduse la biserica Iancu Vechi – Mătăsari în anul 1840 de către un credincios din București, Mihai Zidaru, de la Baia (județul Suceava), prima cetate de scaun a Moldovei (secolul al XIV-lea). De atunci, acestea sunt păstrate că un dar de mare preț al bisericii Iancu Vechi-Mătăsari și venerate cu evlavie. Reputați istorici români, între care menționăm pe Nicolae Iorga (în lucrarea Inscripțîi din bisericile României adnotate și publicate, București, 1905-1907), atestă existența moaștelor Sfinților Mucenici Eustatie, Teopista, Agapie și Teopist, făcători de minuni și ocrotitori ai familiei creștine, la biserica Iancu Vechi- Mătăsari.

Troparul Sfântului Mucenic Eustatie și al celor împreună cu dansul: soția să Teopisti cu cei doi fii ai lor Agapie și Teopist

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricaciunii au dobândit de la Ține, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase indrazniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Publicitate

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfinților Mărturisitori Ipatie, episcopul, și Andrei, preotul;

– Sfinților Martin, episcop al Romei, și Maxim cel Înțelept;

Publicitate

– Sfinților Anastasie, Teodor și Euprepie, ucenici ai Sfântului Maxim;

– Sfinților Mucenici Artemidor și Taleleu;

– Sfântului Cuvios Meletie, episcopul Ciprului; a lui Ioan Egipteanul, mărturisitorul, și a Sfântului Mucenic Ilarion Criteanul.

 

Citeste mai mult

Educație

“O masă sănătoasă” la Mehedinți: 90 de copii și părinți au ajuns la SPITAL după ce au mâncat paste la ȘCOALĂ

Publicat

Publicitate

90 de persoane au ajuns joi la spital în urma unui focar de toxiinfecţie alimentară apărut în judeţul Mehedinţi, a anunţat Ministerul Educaţiei. Sursa posibilă sunt preparatele care ar fi fost furnizate de o firmă de catering în şcoli, relatează mediafax.ro. Mai exact, este vorba de pastele furnizate în cadrul programului “O masă sănătoasă”  de către o firmă de catering.

Potrivit unei informări a Ministerului Sănătăţii, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin s-au prezentat 79 de persoane cu greţuri, vărsături şi astenie, 4 persoane la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Craiova şi 7 persoane la Spitalul Municipal Băileşti.

„Formele de boală sunt uşoare şi medii. În urma evaluării medicale, 26 dintre pacienţi au fost externaţi, iar alţi bolnavi urmează să fie externaţi în această seară”, a transmis ministerul.

Conform instituţiei, sursa posibilă a toxiinfecţiei sunt preparatele alimentare furnizate în şcoli de către o firmă de catering.

Direcţia de Sănătate Publică Mehedinţi a informat DSVSA Mehedinţi cu privire la suspiciunea de toxiinfecţie alimentară, precum şi prestatorul de servicii. Au fost iniţiate controale atât la firma de catering, cât şi în unităţile de învăţământ unde s-a servit meniul. Au fost recoltate probe alimentare, precum si probe biologice de la pacienţi.

ISU Mehedinţi a anunţat joi că zeci de copii şi adulţi care prezintă stări de rău şi simptome de toxiinfecţie alimentară au avut nevoie de asistenţă medicală şi au fost cerute în sprijin echipaje de la ISU Caraş-Severin, ISU Dolj şi ISU Gorj.

Publicitate

La spital au ajuns şi câţiva părinţi care au mâncat din pastele pe care unii copii le-au dus acasă, relatează și agerpres.ro.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Mehedinţi, Zenaida Jugravu, toţi copiii sunt stabili, dar cu simptomatologie de gastroenterocolită, cu dureri abdominale, greaţă, vărsături, scaune diareice, tegumente palide. Toţi au fost transportaţi la spitalul din Drobeta Turnu Severin.

“În momentul de faţă sunt 72 de copii centralizaţi de Serviciul de Ambulanţă Mehedinţi şi ISU, iar activitatea este în desfăşurare, fiind în continuare solicitări. Cazurile sunt de toxiinfecţie alimentară la Almăjel, Oprişor, Salcia şi Ştircoviţa, dar am avut solicitări şi la Schela. Unii au ajuns şi cu maşinile proprii la spital. Toţi copiii sunt stabili, dar cu simptomatologie de gastroenterocolită, cu dureri abdominale, greaţă, vărsături, scaune diareice, tegumente palide. Toţi au consumat astăzi paste la şcoală. Am avut şi adulţi, pentru că unii copii nu au mâncat la şcoală şi au dus caserola acasă şi au mâncat şi părinţii. Chiar acum am transportat un tătic de 34 de ani de la Almăjel cu colică abdominală, greaţă, vărsături, scaune diareice. Încă se mai sună la ambulanţă”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al SAJ Mehedinţi.

Publicitate

Peste 70 de copii dar și mai mulți adulţi din localităţile Almăjel, Oprişor, Salcia, Ştircoviţa şi Schela au nevoie de asistenţă medicală în urma unei toxiinfecţii alimentare provocată de pastele de care le-au consumat la şcoală, mâncare primită în cadrul programului “O masă sănătoasă”, de la acelaşi furnizor. Din cauza numărului mare de cazuri, în judeţ a fost activat Planul Roşu de intervenţie.

S-a intervenit cu peste 15 echipaje de la SMURD, autospeciale de transport personal şi victime multiple, ambulanţe SAJ, microbuz şcolar.

În sprijin au fost trimise două autospeciale de transport personal şi victime multiple cu doi paramedici şi un microbuz din cadrul ISU Caraş-Severin; două autospeciale de transport personal şi victime multiple din cadrul ISU Dolj; o autospecială de transport personal şi victime multiple cu doi paramedici din cadrul ISU Gorj; două echipaje de prim ajutor din cadrul ISU Gorj.

Citeste mai mult

Eveniment

Încă o zi, încă un scandal MONSTRU în Centrul Istoric din Botoșani: Beții, scandaluri și înjurături vegheate de polițiști

Publicat

Publicitate

Încă o zi, încă un scandal monstru în Centrul Istoric din municipiul Botoșani, un “no man’s land” pe care autoritățile locale din Botoșani și nici polițiștii par tot mai des că nu pot să-l mai țină sub control.

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Dispecerat de la Botoșani au anunțat astăzi că în ziua de 18 septembrie a.c., în jurul orei 18⁰⁰, pe timpul îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, conform competențelor reglementate prin Legea nr. 155/2010, au observat pe una din camerele de supraveghere instalate în Centrul Istoric a municipiului Botoșani, un grup de aproximativ 15 persoane care prin țipete și larmă deranja ordinea și liniștea publică din zonă.

Datorită faptului că, între aceștia a izbucnit un scandal, imediat au sesizat patrula de ordine și liniște publică a Poliției Locale din zona de responsabilitate dar și Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani pentru aplicarea măsurilor care se impun, au transmis polițiștii.

În aceeași zi, tot în Centrul Istoric, polițiștii locali din cadrul Serviciului Ordine și Liniște Publică, au aplicat un număr de 7 sancțiuni contravenționale cu amendă în cuantum total de 2.800 lei, unor persoane care au încălcat prevederile Legii nr. 61/1991 (consum de băuturi alcoolice pe domeniul public, adresarea de injurii și expresii jignitoare dar și tulburarea ordinii și liniștii publice), fapte vizualizate și prin intermediul camerelor de supraveghere din zonă.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 19 septembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 19 septembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 19 septembrie 2024:

Loto 6/49: 13, 36, 47, 5, 25, 33

Loto 5/40: 28, 24, 27, 29, 26, 1

Joker: 15, 40, 33, 19, 41 + 6

Noroc: 5 6 2 5 4 9 8

Publicitate

Noroc Plus: 1 3 7 5 4 7

Super Noroc: 6 1 6 2 0 8

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending