Connect with us
Publicitate

Actualitate

România intră în Schengen. Cum vom călători începând de duminică

Publicat

România intră oficial în spațiul Schengen, aerian și maritim, în noaptea de sâmbătă spre duminică, și autoritățile au repetat, joi, pe aeroportul din Otopeni, măsurile impuse în urma aderării la „Air Schengen“. Ce trebuie să reținem este că persoanele care vor călători din România către un stat Schengen sau dintr-un stat Schengen către România nu vor mai trece prin controlul de la punctele de control la frontieră. Ele vor trece doar prin controlul de securitate și ar trebui să aibă asupra lor doar documentul de identitate și documentul de îmbarcare, relatează Adevărul.

România intră în Schengen aerian și maritim, de duminică, 31 martie, iar oficiali din Ministerul Afacerilor Interne au explicat că pe fluxurile de pasageri pentru aceste destinații nu vor mai exista controale de documente, ci numai verificări aleatorii. „Dorim să prezentăm şi să lămurim toate aspectele ce ţin de măsurile dispuse de Ministerul Afacerilor Interne începând cu data de 31 martie 2024, respectiv măsurile necesare odată cu intrarea României în spaţiul Schengen, când vor fi ridicate controalele la frontieră pe spaţiul aerian şi maritim. Această situaţie nu impune nicio obligaţie suplimentară pentru pasageri. Obligaţiile suplimentare sunt exclusiv în sarcina autorităţilor”, a declarat secretarul de stat Bogdan Despescu.

Polițiștii de frontieră vor fi în continuare în aeroporturi, dar nu pentru controale de rutină. „Începând cu 31 martie 2024, persoanele care călătoresc către sau dinspre destinaţii din statele membre Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră. Ceea ce vă prezentăm astăzi se va aplica începând cu 31 martie şi în celelalte 16 aeroporturi şi 4 porturi maritime, cele situate în judeţul Constanţa (Mangalia, Agigea, Midia și Constanța Port – n.red.). Concret, persoanele care intră în terminal, după ce parcurg procedura de control la securitate, activitate care este curentă în toate aeroporturile din Spaţiul Schengen şi, bineînţeles, celelalte aeroporturi internaţionale, persoanele respective nu vor fi supuse controlului la frontieră aşa cum este astăzi, la tonetele pe care cu toţii le ştim. Pasagerii vor merge direct către porţile de îmbarcare. Fac precizarea că aceste ghişee care astăzi sunt şi pentru Schengen şi pentru non-Schengen vor funcţiona, începând de duminică, numai pe fluxul non-Schengen”, a declarat secretarul de stat.

Cum se fac controalele aleatorii

El a adăugat că vor fi făcute controale aleatorii pentru depistarea celor care au acte false de călătorie, a persoanelor urmărite sau a celor care au interdicţia de a părăsi ţara. „Polițiștii au la dispoziție aplicația EDAC care este încărcată pe tablete. Aceasta scanează documentul de identitate prezentat de persoana verificată, compară în bazele de date și afișează imediat dacă vorbim de un urmărit sau de cineva care are vreo interdicție. Evident, în primul rând aplicația verifică legalitatea actelor. Țin să spun că aceste controale se pot face nu numai în aeroport, în zona de check-in sau în cea de îmbarcare, ci și în parcarea aerogării, de exemplu, dacă o persoană este suspectă sau există unele informații operative. Totuși, subliniez, în principiu vorbim de controale aleatorii care au ca scop verificarea legalității celor care vor să călătorească și combaterea traficului de droguri, între altele. Dacă în cadrul procedurilor de control ale echipelor de Poliţie şi Jandarmerie nu sunt constatate probleme, pasagerii vor continua călătoria fără niciun fel de problemă, iar în cazul în care vor fi identificate anumite probleme, persoana în cauză sau persoanele în cauză vor fi conduse în linia a doua de verificare, unde, pe baza activităţilor suplimentare, se va clarifica situaţia acestora”, a transmis oficialul de la Interne. Este vorba de încăperi speciale în care vor fi interogate persoanele suspecte.

Mai multe informații pe Adevărul

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Dosar penal pentru un tânăr de 19 ani, depistat cu țigări de contrabandă în mașină

Publicat

Poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Botoșani au depistat în trafic un cetăţean român care transporta 40.000 de țigarete fără timbru de acciză. Ţigaretele, în valoare de 25.000 de lei, au fost indisponibilizate în vederea confiscării, în cauză a fost întocmită lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă.

 

În data de 10 aprilie a.c., în jurul orei 21.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Botoșani au organizat o acţiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigarete. Astfel, în jurul orelor 21.00, a fost oprit în localitatea Stăuceni un autoturism înmatriculat în județul Suceava, condus de un cetățean român în vârstă de 19 ani, suspect a fi implicat în activități de contrabandă.

Autoturismul a fost condus la sediul poliției de frontieră, iar în urma unui control amănunțit, în portbagajul acestuia, într-un locaș special amenajat, a fost descoperită cantitatea de 40.000 de țigarete fără timbru de acciză.

Pe numele tânărului poliţiştii de frontieră au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia.

Autoturismul, în valoare de 20.000 de lei, a fost indisponibilizat la sediul Poliţiei de Frontieră Botoșani, iar ţigările în valoare de 25.000 de lei au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

Citeste mai mult

Eveniment

Una din construcțiile ineficiente ale municipiului Botoșani va fi dărâmată

Publicat

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a semnat contractul de achiziție a lucrărilor de demolare a construcției de pe Bulevardul Mihai Eminescu nr. 34 B, în vecinătatea punctului de lucru Nova Apaserv.

În valoare de 192.000 de lei, contractul are ca termen 120 de zile, din care 60 de zile pentru proiectare și 60 de zile pentru execuția lucrărilor de la data ordinului de începere.

Pe suprafața dezafectată va fi amenajată o parcare.

„Vom continua astfel modernizarea întregii zone a Parcului Mihai Eminescu. Amenajarea unei parcări completează proiectele de dezvoltare implementate”, a conchis primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.

În parcul central, prin proiectul „Eminescu: o cultură, o rută în zona transfrontalieră Botoșani – Bălți” a fost amenajat un traseu turistic – cultural, au fost reabilitate foișoarele iar pe strada Vârnav a fost realizată o zonă de recreere, cu pistă de alergare, bănci SMART, alei pietonale, cișmele și fântână arteziană.

Citeste mai mult

Administratie

Finanțare de 7,5 milioane de lei atrasă de Consiliul Județean Botoșani

Publicat

Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, a semnat contractul de finanțare din Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat a proiectului de consolidare și eficientizare energetică a clădirii Protecției Civile, în care funcționează acum SMURD Botoșani. Valoarea finanțării atrase se ridică la 7,5 milioane de lei, în timp ce Consiliul Județean va asigura o cofinanțare de 200 de mii de lei. 

„Acordăm o atenție deosebită patrimoniului județului nostru, iar clădirea Protecției Civile este una dintre cele mai frumoase. Dat fiind că, acum, găzduiește sediul SMURD, clădirea a căpătat o importanță mare în arhitectura sistemului sanitar botoșănean și se impune aducerea ei la cele mai înalte standarde. Proiectul de reabilitare depus de Consiliul Județean Botoșani este printre primele 50 din țară care au fost admise la finanțare în prima etapă a Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

În urma semnării contractului de finanțare, a fost emis și ordinul de începere a elaborării proiectului tehnic, ulterior urmând a fi realizată licitația pentru execuția lucrărilor.

Citeste mai mult

Eveniment

Școala de elită a textiliștilor români. Fac practica la fabrici care produc pentru mari branduri din Europa

Publicat

Botoșani se poate lăuda cu una dintre cele mai bune școli de meseriași confecționeri din România. Elevii învață să lucreze pe utilaje clasice, dar și de ultimă generație și fac practică la cele mai puternice fabrici din industria textilă din nordul Moldovei, scrie Adevărul.

Județul Botoșani are o tradiție de peste șapte decenii în industria textilă. Chiar și după 1990, unica ramură industrială care a supraviețuit și chiar prosperat la Botoșani a fost industria textilă. Și astăzi în județ funcționează zeci de fabrici, multe cu capital străin, în care lucrează mii de oameni.

Ceea ce a atras ca un magnet investitorii străini în domeniul confecțiilor este forța de muncă calificată din Botoșani. Aici sunt cei mai buni textiliști și filatori din România. Majoritatea au fost pregătiți, de-a lungul timpului, la o școală de meseriași cu tradiție în domeniul confecțiilor.

Este vorba despre Liceul „Alexandru cel Bun”, din municipiul Botoșani sau Liceul Textil, așa cum era cunoscut în perioada comunistă. Și astăzi, acești meseriași de top în domeniul confecțiilor continuă să se pregătească, mai ales că există o cerere constantă de angajați în domeniul confecțiilor, cu precădere în Botoșani.

„Regina industriei ușoare românești”
„Industria textilă din Botoşani a fost regina industriei uşoare româneşti. Cei care i-au adus faima au fost chiar muncitorii care lucrau în halele de producţie. Cei mai buni textilişti din România au învăţat meserie la Botoşani”, spune Vasile Chiru, sindicalist și fost angajat al unei fabrici de confecții din Botoșani.

În perioada comunistă, la Botoșani funcționau numeroase întreprinderi de confecții, mai ales că în zonă există tradiție. Prima fabrică de confecții s-a deschis în 1948. Au urmat și altele la Botoșani, Dorohoi, Darabani sau Flămânzi.

Una dintre cele mai mari, Uzinele Textile Moldova, avea pe vremuri peste 10.000 de angajați. Tocmai de aceea, printr-o hotărâre a Consiliului de Miniștri din 1974 lua naștere la Botoșani Liceul Textil, o școală de elită pentru pregătirea confecționerilor și filaturiștilor.

Citește și: 160 de salariaţi ai unei fabrici de confecţii din Motru, în izolare după ce o angajată a fost confirmată cu coronavirus
„La vremea aceea, la examenul de admitere, la Liceul Textil erau 14 pe loc, așa de mare era concurența”, spune Vasile Chiru

După 1990, odată cu industria textilă, a supraviețuit și școala de meseriași de la Liceul Textil, devenit Liceul „Alexandru cel Bun”. Profilurile s-au diversificat, inclusiv cu cele teoretice, dar baza rămâne școala de confecționeri. Totul a fost conceput pe niveluri care să răspundă cerințelor de pe piața muncii. Altfel spus, Liceul „Alexandru cel Bun” este unul dintre puținele din țară care oferă întreg procesul de calificare în industria textilă, de la școala profesională și până la post-liceală.

„Oferim calificări în industria textilă și pielărie începând cu învățământul profesional nivel III. Absolvenții nivelului profesional pot continua studiile liceale, în același domeniu, pe industrie textilă și pielărie, unde avem profilul de tehnician în industria textilă și tehnician designer vestimentar. Iar absolvenții de liceu cu sau fără examenul de bacalaureat pot urma studiile învățământului post-liceal nivelul V”, spune Mihaela Achihăiței, director al liceului.

Practică pe utilaje de ultimă generație, în colaborare cu agenții economici
Profesorii care predau la aceste profiluri sunt ingineri textiliști cu experiență, care îi învață pe elevi toate operațiunile necesare.

„În primul rând, îi pregătim pentru a se angaja și a intra în producție. După aceea, și pentru ei. Chiar dacă nu vor lucra în domeniu, eu le arăt cum se fac și fermoarul, și betelia, să se descurce singuri acasă. Pot lucra oricând și în străinătate. Acolo trebuie să știi să coși, iar noi asta-i învățăm aici”, spune Maria Baida, profesor de specialitate.

Elevii beneficiază de practică la fabricile de confecții din județ, multe dintre acestea lucrând, mai ales în sistem lohn, pentru mari branduri din Europa. Avantajul este dublu, pe de o parte, elevii învață meserie, iar patronii de fabrici fac rost de angajați calificați.

Pentru profilul de filator, liceul botoșănean face învățământ dual în parteneriat cu o fabrică de confecții. În orele de practică, de învățare, la liceu, elevii lucrează mai ales pe utilaje de ultimă generație.

„Chiar și la postliceală îi învățăm să proiecteze utilizând ultimele tehnologii”, spune directoarea.

După minimum trei ani de studii, adică cel puțin ciclul profesional, elevii primesc certificate de calificare valabile în toată Uniunea Europeană.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending