Connect with us
Publicitate

Eveniment

România a cucerit aurul la opt plus unu feminin la Jocurile Olimpice de la Paris. Încă o medalie pentru botoșăneanca Simona Radiș

Publicat

Publicitate

România a cucerit aurul la opt plus unu feminin la Jocurile Olimpice de la Paris, sâmbătă, după ce a dominat finala probei regine a canotajului.

România, în formula Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu, s-a impus cu timpul de 5 min 54 sec 39/100, terminând cu mai mult de o barcă avans faţă de Canada (Jessica Sevick, Caileigh Filmer, Maya Meschkuleit, Kasia Gruchala-Wesierski, Avalon Wasteneys, Sydney Payne, Kristina Walker, Abby Dent, Kristen Kit), campioana olimpică en titre, înregistrată din 5 min 58 sec 84/100.

Tricolorele au luat cursa pe cont propriu după ce au trecut de 500 de metri, punct de control pe care Canada l-a trecut cu un uşor avantaj.

Medaliile de bronz au revenit Marii Britanii (Heidi Long, Rowan McKellar, Holly Dunford, Emily Ford, Lauren Irwin, Eve Stewart, Harriet Taylor, Annie Campbell-Orde, Henry Fieldman), în 5 min 59 sec 51/100.

În urmă cu trei ani, la Tokyo, România ocupa doar locul şase în finală, după ce în serii stabilise un nou record mondial şi olimpic (5:52.99).

Ultima medalie olimpică a României în această probă – bronz – data din 2016, de la Rio.

Publicitate

Acesta este al patrulea titlu olimpic al României la opt plus unu feminin, după cele din 1996, 2000, 2004.

România a calificat nouă echipaje în Finalele A la JO de la Paris din cele douăsprezece pe care le-a avut: dublu vâsle feminin – categorie uşoară, dublu rame feminin, dublu rame masculin, patru rame masculin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, patru rame feminin, opt plus unu feminin, opt plus unu masculin. Sâmbătă vor avea loc finalele la opt plus unu feminin şi opt plus unu masculin

Canotajul are acum cinci medalii la JO 2024, două de aur şi trei de argint.

Publicitate

România a ajuns la un bilanţ de şapte medalii, trei de aur, trei de argint şi una de bronz. Aur au câştigat înotătorul David Popovici la 200 metri liber, canotorii Andrei Cornea şi Marian Enache la dublu vâsle masculin şi echipajul feminin de opt plus unu (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu), argintul a fost obţinut de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş la dublu vâsle feminin, de Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel la dublu rame feminin şi de Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin – categorie uşoară, în timp ce bronzul a fost cucerit de David Popovici la 100 metri liber.
AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Parcarea principală a Spitalului de Urgență „Mavromati” va fi închisă. Nu mai intră decât ambulanțele și pacienții nedeplasabili

Publicat

Publicitate

Conducerea Spitalului de Urgență „Mavromati” a informat că de luni, 16 septembrie,  va fi închisă parcarea principala din sediul central str. Marchian nr.11, ca urmare a  începerii lucrărilor de construire a Ambulatorului de specialitate și spitalizare de zi.

Accesul va fi restricționat pentru toate autovehiculele cu excepția Ambulanțelor și a pacienților nedeplasabili.
Conducerea spitalului a dispus reorganizarea circuitelor din parcarea principala după cum urmează:
1. Vor avea acces în parcarea principala doar pacienții nedeplasabili/ imobilizați pentru consulturile de specialitate sau Urgențe medicale,
2. Aparținători vor avea acces doar pietonal prin intrarea secundară a spitalului Județean dinspre Casa de Asigurări Botoșani respectiv și Bulevardul Mihai Eminescu. Va fi permis accesul autovehiculelor doar pentru a prelua pacienții externați nedeplasabili, fără a permite staționarea autovehiculelor în parcarea din spatele spitalului.
3. Perioada de închidere a parcării principale este estimată la 12 luni.
4. Conducerea spitalului va înainta adrese oficiale către Poliția Locală respectiv Serviciul Poliției Rutiere a municipiului Botoșani pentru fluidizarea traficului din zona spitalului judetean și pentru a permite parcarea autovehiculelor pe prima bandă a străzii Marchian.
5. Vă mulțumim pentru înțelegere și ne cerem scuze disconfortul creat.

Citeste mai mult

Eveniment

Bonuri de masă 2024-2025: Ce valoare maximă vor avea tichetele de masă, de la 1 octombrie. Majorarea pentru următoarele luni

Publicat

Publicitate

Valoarea tichetelor este stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018. Valoarea maximă a unui tichet de masă se va majora începând cu 1 octombrie 2024, de la 40 de lei la 40,04 lei, scrie alba24.ro.

Pentru semestrul II al anului 2024, începând cu luna octombrie 2024, valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăşi cuantumul de 40,04 lei.

Valoarea nominală stabilită se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2025, respectiv februarie 2025 și martie 2025.

Proiectul de ordin a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Muncii, din 9 septembrie.

Angajatorii nu sunt obligați să acorde angajaților valoarea maximă a tichetelor. Aceștia pot acorda bonuri de masă care au o valoare nominală sub nivelul stabilit prin ordonanța citată.

Publicitate

Tichetul de masă este valabil în anul calendaristic în care a fost emis, cu excepția tichetului emis în perioada 1 noiembrie – 31 decembrie, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie a anului următor.

Salariații beneficiază lunar de un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile lucrate, iar acest număr nu poate depăși numărul de zile lucrătoare din luna pentru care se acordă tichetele.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Activități preventive desfășurate de polițiștii din Botoșani în cadrul Campaniei naţionale SafeRailway

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoşani, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii împreună cu poliţiştii din cadrul Biroului Judeţean de Poliţie Transporturi Botoşani au desfășurat o activitate preventivă destinată reducerii riscurilor asociate consumului de alcool sau a altor substanţe în sectorul transporturilor feroviare din Romania în cadrul Campaniei naţionale SafeRailway.

Activitatea s-a derulat la şcoala de personal organizată la Staţia Căi Ferate Truşeşti, la care au participat angajaţi cu atribuţii privind circulaţia feroviară.
Campania presupune susţinerea unor prezentări în cadrul şedinţelor de siguranţa circulaţiei din cadrul companiilor feroviare, prilej cu care să fie explicate şi prezentate riscurile la care se expun angajaţii cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei pe calea ferată.
Activitatea a inclus o prezentare concretă a situaţiilor de risc cu care se pot confrunta angajaţii CFR, o descriere a principalelor substanţe interzise, precum şi tipuri de comportamente care trebuie să fie semnalate poliţiştilor.

Activităţi similare vor fi derulate pe tot parcursul derulării campanie.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Singura biserică din Patriarhia Română ce o are ca ocrotitoare pe Sfânta Pulheria și-a serbat hramul

Publicat

Publicitate

Biserica din satul Pârcovaci, orașul Hârlău, județul Iași, a fost construită în anul 1834 de boierii Gheorghe și Pulheria Ghica. Anul acesta, comunitatea din Pârcovaci a avut o îndoită bucurie, întrucât și localitatea a serbat 400 de ani de la prima atestare documentară. Cu acest prilej, în ziua de 9 septembrie, la altarul de vară s-a săvârșit slujba Vecerniei Mari unite cu Litia, iar marți, 10 septembrie, a fost oficiată Sfânta Liturghie arhierească.

Luni seara, la Vecernia și Litia oficiate în Altarul de vară din curtea bisericii au participat numeroși enoriași și un sobor de 10 preoți.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Ioan Băisan, parohul Bisericii „Sfânta Parascheva” din localitatea Filipești, județul Bacău. Părintele Ioan a vorbit despre binefacerile pe care le primesc credincioșii care se închină la icoanele făcătoare de minuni din țară și străinătate, precum și importanța pelerinajelor la aceste icoane, una dintre acestea aflându-se în biserica din Pârcovaci, iar alta, mult mai cunoscută, la Mănăstirea Giurgeni din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

Marți dimineață a fost săvârșită slujba de sfințire a apei și Utrenia, urmate de Sfânta Liturghie arhierească.

Delegatul Înaltpreasfințitului Teofan a fost Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, care a mulțumit IPS Teofan pentru această binecuvântare de a sluji la hramul bisericii din Pârcovaci, dar și părintelui paroh Nicolae Crăciun, fost coleg de facultate, pentru invitație.

A fost prezentată viața atât de pilduitoare a Sfintei Împărătese Pulheria Fecioara, scoțându-se în evidență virtuțile ei deosebite și râvna în apărarea Ortodoxiei la Sinoade Ecumenice de la Efes și Calcedon.

Publicitate

Preasfinția sa a lăudat râvna părintelui paroh pentru cele sfinte și pentru bună chivernisire a parohiei. Amintind de anii studenției petrecuți la Facultatea de Teologie din Iași, a evidențiat celor prezenți entuziasmul studenților basarabeni și bucuria lor de a studia Teologia în țara mamă, România.

Totodată, Preasfinția Sa dăruit bisericii o frumoasă candelă a „Unității Naționale” și i-a încurajat pe cei prezenți să vegheze, ca aceasta să rămână aprinsă până când Moldova de peste Prut se va întoarce la Patria Mamă.

La final, a luat cuvântul și profesorul de Istorie, Cristian Axinte, care a prezentat pe scurt istoria acestui eveniment aniversar.

Publicitate

Gheorghiță Curcă, primarul orașului Hârlău, a mulțumit Preasfințitului Antonie pentru prezența sa la acest moment festiv al satului Pârcovaci și părintelui Nicolae Crăciun pentru frumoasa organizare.

Părintele paroh a evocat cei 190 de ani de la zidirea bisericii parohiale, precum și activitățile rodnice ale celor trei preoți parohi care, din 1937, când Pârcovaciul a devenit Parohie, s-au străduit să păstreze și să înfrumusețeze sfântul locaș. Felicitându-i pe cei câteva sute de enoriași prezenți la Sfânta Liturghie, părintele a acordat Diplome de apreciere celor șase fii ai satului, care, în prezent, slujesc în patru parohii și două mănăstiri, domnului primar, Consiliului Local Hârlău, profesorului Cristian Axinte și domnului Radu Găină, realizator de programe la Universul Credinței de la Televiziunea Română, fiu al satului.

Corul Basileus al Seminarului Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, dirijat de Arhidiaconul Mihai Ursache, a oferit răspunsurile la strană.

Biserica Parohiei Pârcovaci datează din anul 1834, fiind ctitorită de Gheorghe şi Pulheria Ghica, de aici şi hramul nemaiîntâlnit la sfintele lăcaşuri din ţara noastră. Din 1993, s-au făcut multiple restaurări, iar pe 30 septembrie 2001 a fost resfinţită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în vremea arhipăstoririi sale ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending