Connect with us

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 1 septembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 1 septembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 1 septembrie 2024:

Loto 6/49: 38, 41, 5, 9, 39, 34

Loto 5/40: 23, 16, 37, 18, 9, 35

Noroc: 6 1 7 1 7 6 6

Noroc Plus: 8 0 3 1 0 7

Publicitate

Super Noroc: 4 3 6 0 9 6

Joker: 17, 35, 41, 44, 45 + 16

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cristian Popescu Piedone a fost demis de la șefia ANPC. Ilie Bolojan a semnat decizia

Publicat

Publicitate

Cristian Popescu Piedone a fost demis de la șefia ANPC: Premierul Ilie Bolojan a semnat miercuri decizia de eliberare a acestuia din funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, scrie alba24.ro.

”Decizia a fost luată miercuri „după analiza actelor primite de la ANPC și DNA din care rezultă ca dl Cristian – Victor Popescu Piedone nu își mai poate îndeplini atribuțiile de serviciu”, au explicat reprezentanții Guvernului, potrivit Mediafax.

Atribuțiile sale vor fi preluate de vicepreședintele ANPC, Sebastian Ioan Hotca, până la numirea unui nou șef al instituției în condițiile legii, au precizat reprezentanții Guvernului.

Reamintim că Cristian Popescu Piedone a fost plasat sub control judiciar și i s-a interzis exercitarea funcției de șef al Autorității Naționale de Protecție a Consumatorilor (ANPC) în urma perchezițiilor de marți.

Piedone este acuzat că ar fi divulgat informații care nu erau destinate publicității unui operator economic.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu puternic la o casă din Todireni, provocat de panourile fotovoltaice. Trei persoane au suferit atacuri de panică. Mai multe animale au murit

Publicat

Publicitate

Un incendiu s-a produs, astăzi, într-o gospodărie din localitatea Cernești. Acoperișul unei case a fost cuprins de flăcări, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit produs la panourile fotovoltaice.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești, cu două autospeciale de stingere, o ambulanță aparținând SAJ, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Todireni. Aceștia au constatat faptul că ardeau acoperișul casei pe o suprafață de peste 200 de metri pătrați, dar și o camera din spatele locuinței folosită ca adăpost de animale. Pompierii au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la întreaga clădire. Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor s-a intervenit mai bine de două ore.
În incendiu au murit doi porci și un câine.

Trei persoane au primit îngrijiri medicale la fața locului de la echipajul SAJ, după ce au suferit atacuri de panică. Acestea au refuzat transportul la spital.

Pentru înlăturarea riscului de incendiu, ISU Botoșani recomandă:

– montați panourile fotovoltaice doar cu specialiști autorizați;

– curățați panourile fotovoltaice de praf și murdărie. Praful, frunzele sau mizeria pot face panourile să se încingă prea tare;

Publicitate

– verificați instalația o dată pe an. Chemați un electrician sau un specialist să vadă dacă totul funcționează corect. Verificați mai ales după furtuni, grindină sau zăpadă abundentă;

– protejați cablurile de animale. Șoarecii și păsările pot roade firele. Puneți plase sau tuburi speciale ca să le protejați;

– țineți un stingător aproape. Dacă invertorul e montat în casă sau garaj, e bine să aveți un stingător în apropiere. Ideal unul cu pulbere sau CO₂.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (371)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

VERSURILE UNUI POET OBOSIT

Mihai Babei a debutat în „Convorbiri literare” din 1974 având supervizarea lui Ioanid Romanescu. După o pauză consistentă (cauzele sunt necunoscute), în poet se activează virusul poetic și debutează editorial în 2020 cu „Nori de vișin alb”. Urmează „Orașul de zgură roșie”(2021), „Declarații de dragoste”(2021), „Tornade de fum” (2022) și volumul în discuție, „La capătul liniei o stea căzătoare” (Editura „Pim” Iași, 2023). Cuvântul „obosit” din titlul acestor considerații nu este unul depreciativ. Mihai Babei face o excursie prin propria existență ca și cum ai face o călătorie pentru prima dată pe Transfăgărășan. La final ajungi obosit, dar fericit, simțind nevoia imperativă de a explica și altora aventura ta. .Mihai Babei vede viața ca o derută a simțurilor, cum ar zice Constantin Abăluță, pe care nu o poate atenua decât supunând totul metaforei curgerii ca alunecare laminară într-o clepsidră. Curgerea revine obsesiv în poeme punând în evidență un flux unificator legând lucrurile mici de marile elemente ale universului: briciul se ascute de roata cerului, Botoșaniului i se dă senzația de a fi un imperiu, copilăria se pierde prin universul rugăciunilor, dintr-un cer plin de smoală plouă cu schizofrenici, vântul e chemat să facă ordine printre cuvinte, uneori ploaia se dezbracă nud, vremea se topește într-o mutră de viperă, moartea este poștaș pe pământ, tăcerile se metamorfozează în rinoceri care atacă, furtunile se varsă în lucruri, fulgerele se răzvrătesc în cer și cad ca o negură cu nori, toamna e în sevraj etc. Deși se știe că apariția existenței din nonexistență înseamnă creație, Mihai Babei leagă existența de existență, ceea ce nu e rău, el marșând , astfel, undeva spre nouăzeciști, excelând prin oralitatea poeziei și prin funcția exploratorie pe care i-o dă: „… acum am pornit în marea călătorie/ când a început o ploaie vinovată// atunci cândva în silă și-n „underground”/ nu recunosc nimic din ce văd din ce simt/ din ce apuc din ce țip/ și-mi dau seama că pe povârnișurile iertării/ nu am fost niciodată/ nu m-au pătruns nici iubirea/ nici întrebările/ nici frica/ toiate astea le-am adunat dintr-o crescătorie/ de hortensii bete// doar silueta mestecenilor/ bizară în culori și forme absurde/ se prelinge pe mâna mea stângă…” („… privirea mestecenilor alunecă către felinarele iubirii ce se sting…!!!”).

Faptul că este un poet cu liniștea sfărâmată, de unde și senzația de oboseală pe care o dă cititorului, face din Mihai Babei un poet special, un poet ale cărui poeme par a se pierde la „răscrucea singurătății”. Atunci face un pact cu propriul Eu pentru a-i permite alternanța dintre schimnic și înger: „răsăritul s-a spart în zorii catifelați/ adăpați de roua cristalină acoperitoare cu ciudă/ în câteva bucăți ascuțite colțuroase/ demult/ când s-au prăbușit peste odaia mea zăvorâtă/ de pătratul somnului meu// sunt un poet cu liniștea sfărâmată/ de ziua ce închide o fereastră/ eu voi clădi ziua plantată în cercul ei/ fără regrete fără întoarceri…” („pătura zilei ce-mi descântă ochii”).

Poezia din acest volum nu constituie un recurs la memorie, pe poet nu-l interesează legătura cu timpul trecut. Mihai Babei salvează prezentul său: „eu stau în nemișcare și-mi dresez creierul orei/ să trăiesc oroarea/ suferința mă paralizează viața a devenit un tren/ ce se prelinge cu viața celorlalți/ dar din ce în ce mai greu împing locomotiva clipei/ vitraliile din ferestrele catedralelor/ mă îndeamnă spre o spovedanie/…” („privesc în urma focului și nu se vede decât lumea răstignită dar nimic despre mine”).

Publicitate

Aflat între trecut (trăitul) și viitor (netrăitul), acest volum al lui Mihai Babei este unul al unui prezent impregnat de o letargie personală și, de aici, senzația poetului de cetățean obosit. Repet, nu în sens depreciativ. Cu toate acestea, să fim atenți la aceste versuri reținute din poemul care dă titlul volumului: … mă ridic pendulând pe străzile știrbe/ îmi aleg concitadinii îi flagelez cu biciul răzbunării/ frăgezindu-le carnea pe care o plămădesc/ ca pe o respirare a vieții ce curge pe râul pestilențial/ din dosul abatorului de șacali”.

 

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Peste 1.700 de botoșăneni și-au găsit un loc de muncă în primele șase luni ale acestui an, cu sprijinul AJOFM

Publicat

Publicitate

În perioada ianuarie-iunie 2025, au fost integrate pe piața muncii datorită măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă implementate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani un număr total de 1.758 persoane.

Din totalul persoanelor ocupate până la data de 30 iunie 2025, 863 au peste 45 de ani, 258 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 81 au între 30 și 35 de ani, 159 au între 25 și 30 de ani, iar 397 sunt tineri sub 25 de ani. Din totalul persoanelor ocupate, 556 sunt tineri NEETs.

Numărul femeilor încadrate este de 732, iar al bărbaţilor de 1.026, ponderea acestora în totalul persoanelor încadrate fiind de 41,64%, respectiv de 58,36 %.

În funcţie de rezidenţă, 758 persoane angajate în perioada de referinţă provin din mediul urban, iar 1.000 persoane sunt din mediul rural.

Nivelul de pregătire al persoanelor pentru care a fost identificat un loc de muncă arată cele mai multe au studii liceale (615), profesionale (462), gimnaziale (469), postliceale (38) iar (119) fiind cu studii universitare. Din totalul persoanelor încadrate prin intermediul AJOFM Botoșani la data de 30.06.2025, un număr de 455 persoane fac parte din categoria celor greu şi foarte greu ocupabile .

Precizăm încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele AJOFM Botoşani.

Publicitate

În perioada de referință, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane în căutare de loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 5.038 persoane.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending