33% dintre elevii de clasa a XII-a care au dat simularea la Bac 2025 nu au luat nota 5 la limba română, potrivit rezultatelor publicate de Ministerul Educației, marți, 8 aprilie. Asta înseamnă o scădere de 8% față de 2024. La proba obligatorie a profilului, Istorie sau Matematică, cei mai mulți elevi, 36%, nu au reușit să obțină nota 5, procent similar cu cel de anul trecut, iar la proba la alegere a specializării a scăzut procentul elevilor care nu au luat 5, cu aproape 6%.
Pentru a trece proba e necesară o notă de minimum 5, însă examenul este promovat dacă media este de peste 6.
Edupedu.ro a scris despre Generația Experiment 2012-2025, cea mai mică generație de elevi ca număr de înscriși la școală, cu un parcurs școlar marcat de abandon, stagnare curriculară și lipsa de coerență a reformelor educaționale.
Ministerul Educației a publicat marți, rezultatele de la simulare Bac 2025, care a avut loc în perioada 24 -27 martie. 33% dintre elevii prezenți la proba de limba română nu au obținut nota 5, adică 33.330 de elevi, cu aproape 8% mai puțin decât anul trecut.
La simularea de Bac 2025, în total au fost evaluate 101.433 lucrări la limba română, dintre care peste 14.600 au fost note între 1 și 4.99. Cele mai multe note au fost între 5 și 6, peste 25 de mii.
Număr lucrări cu note între 1 și 1.99 – 1.469
Număr lucrări cu note între 2 și 2.99 – 4.155
Număr lucrări cu note între 3 și 3.99 – 9.158
Publicitate
Număr lucrări cu note mai mari sau egale cu 5: 67.793, adică 66,84%.
Rezultate la nivel național, pe tranșe de note:
La disciplina obligatorie a profilului: Istorie sau Matematică, 36% nu au luat nota 5, adică peste 36.000 de elevi. Procentul este similar cu cel de anul trecut, 35%. De remarcat, anul acesta, numărul elevilor cu note între 1 și 2 este similar cu cel al elevilor care au luat între 9 și 10.
În total au fost evaluate 99.958 de lucrări dintre care:
Număr lucrări între 1 și 1.99 – 9.894
Număr lucrări cu note între 2 și 2.99 – 6.685
Număr lucrări cu note între 3 și 3.99 – 8.491
Număr lucrări cu note între 9 și 9.99 – 9.314
Număr lucrări cu note mai mari sau egale cu 5: 63.250, adică 63,28%.
Rezultate la nivel național, pe tranșe de note:
La proba la alegere a profilului și specializării 29% dintre elevi nu au luat nota 5, față de 35% anul trecut.
Număr lucrări evaluate: 98.347.
Număr lucrări cu note mai mari sau egale cu 5: 68.313.
Procentul notelor mai mari sau egale cu 5: 69,46%.
Proba: E.b) – Limba maternă
Număr lucrări evaluate: 5.554.
Număr lucrări cu note mai mari sau egale cu 5: 4.582.
Procentul notelor mai mari sau egale cu 5: 82,5%.
Rezultate la nivel național, pe tranșe de note:
Circa 100.000 de elevi de clasele a XII-a și a XIII-a au participat de la probele scrise de la simularea examenului de Bacalaureat 2025, potrivit datelor de prezență ale Ministerului Educației și Cercetării (MEC). 20% din această cohortă nu s-a prezentat la aceste simulări, cel puțin la proba la alegere de miercuri. Ministerul susține că sunt 123.000 de elevi înscriși în ultimul an de liceu.
Potrivit comunicatului Ministerului Educației:
„Lucrările scrise ale elevilor care au susținut simularea probelor scrise din cadrul examenului de bacalaureat se află în unitățile de învățământ în care elevii au susținut probele scrise.
Profesorii care predau disciplinele la care s-au susținut probele simulării au acces la lucrările elevilor din clasele în care susțin cursuri, precum și la borderourile de evaluare corespunzătoare.Conducerile unităților de învățământ vor pune la dispoziția cadrelor didactice borderourile de evaluare transmise de la nivelul Ministerului Educației și Cercetării prin inspectoratele școlare, pentru a fi folosite în procesul de vizualizare a lucrărilor de către candidați.
În contextul utilizării platformei de evaluare digitalizată, Ministerul Educației și Cercetării va face publice, în cursul acestei săptămâni, statistici privind gradul de reușită pe fiecare item, pe tipuri de probă, la nivel național.
Precizăm că datele care stau la baza acestei sinteze au fost extrase din platforma de evaluare digitalizată și prelucrate la nivelul Ministerului Educației și Cercetării. Informațiile care permit astfel de analize, precum și analize ale gradului de reușită pe itemi vor fi disponibile la nivelul fiecărui inspectorat școlar județean/Inspectoratului Școlar al Municipiului București, respectiv al fiecărei unități de învățământ odată cu transmiterea borderourilor de evaluare.
Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare”.
Cum vor fi comunicate rezultatele, conform procedurii
„Rezultatele înregistrate la probele scrise ale simulării examenului național de bacalaureat 2025 au fost transmise inspectoratelor școlare județene/ISMB. La momentul transmiterii acestei informări, rezultatele sunt în curs de a fi transmise de la nivelul inspectoratelor școlare către fiecare unitate de învățământ sub forma cataloagelor cu notele finale.
Dat fiind numărul mare de discipline/tipuri de subiecte, borderourile asociate fiecărei evaluări vor fi transmise în cursul acestei zile de către Ministerul Educației și Cercetării inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București, urmând a fi distribuite de către inspectorate către fiecare unitate de învățământ cel târziu până la sfârșitul acestei săptămâni”, anunță Ministerul Educației.
Rezultatele simulărilor nu vor fi publice, ci transmise individual fiecărui elev printr-un cod unic. „Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice” (art. 19 (1)), iar „comunicarea rezultatelor se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților” (art. 19 (4)).
Dacă elevii doresc, notele obținute la simulare pot fi trecute în catalog, dar doar la cererea scrisă a acestora sau a părinților. „La solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/tutorelui, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog” (art. 20 (2)).
Calendarul examenului național de bacalaureat – Sesiunea iunie-iulie 2025:
16 – 20 decembrie 2024: Înscrierea candidaților pentru susținerea probelor A, B, C, D din cadrul examenului național de bacalaureat – 2025
27-29 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
29-31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
3-5 februarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
5-7 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale – proba D
30 mai – 4 iunie 2025: Susținerea probelor A, B, C, D pentru elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate
2-6 iunie 2025: Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
6 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
20 iunie 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
30 iunie 2025: Afișarea rezultatelor finale
23-24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Vineri, pentru mai mulți elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 11 din Botoșani, clopoțelul nu a sunat pentru ore, ci pentru zâmbete, alergări și îmbrățișări. Într-o atmosferă plină de emoție și râsete, în sala de sport a Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare”, s-a derulat o competiție sportivă cu totul specială, inclusă într-un proiect marca Școala Nr. 11, aflat acum la a doua ediție, în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Botoşani.
În cadrul activității, nu doar copiii au fost în centrul atenției, ci și părinții lor, cu toții alergând, trăgând de frânghie, încurajându-se, redescoperind astfel, împreună, bucuria pură a jocului.
„Familia mea face sport”, un demers plin de căldură, este un proiect gândit și propus anul trecut de îndrăgita profesoară de la Școala Gimnazială Nr. 11, Carmen Socianu, care a găsit înțelegere la conducerea unității de învățământ și sprijin la DJST.
Lecția bucuriei în pași de alergare: Părinți și copii, împreună sala de sport a Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare”
Aproape o sută copii și părinți, din două clase, au lăsat grijile deoparte și s-au aliniat la start, cu emoții în suflet și mâinile strânse unele în altele. Au urmat probele de viteză și rezistență, unde nu timpul a contat, ci râsul din ochii copiilor și efortul comun. Iar când a venit vremea tragerii de frânghie, sala a fost cuprinsă de o veselie molipsitoare. Susținătoare de nădejde a micuților din clasele întâi A și D au fost cele două reputate învățătoare Mirela Brehuescu
Doina Răduţac.
„După prima ediție am descoperit că implicarea părintelui în activitatea sportivă a motivat copilul sa facă mai multă mișcare. Ediția aII-a a adus la activitate mai mulți părinți, dornici să facă sport alături de copiii lor, mai dezinvolti și mai competitivi”, a spus, cu ochii luminați de emoție, profesoara Carmen Socianu.
Publicitate
Pentru părinții și frații prezenți, singurul regret a fost… că s-a terminat prea repede. „Am trăit clipe foarte amuzante, împreună cu micuții și părinții, dar și o mare bucurie pentru că m-am simțit din nou ca în clasele primare. Și da, îmi voi lua revanșa la următoarea ediție”, a glumit o adolescentă care a venit să-și susțină sora în competiție, învinsă de câteva ori de gravitație, dar și de bucuria momentului.
La final, copiii și părinții au fost răsplătiți cu diplome, oferite de Ana Țepeș, inspector sportiv, dar adevărata recompensă a fost bucuria împărtășită, timpul petrecut împreună și amintirile care vor rămâne vii mult timp de acum încolo.
Ziua de 9 Mai nu este doar o filă de istorie, ci o triplă reverberație în inima românilor: este ziua în care, în 1877, România și-a proclamat independența, este ziua în care, în 1945, omenirea a respirat ușurată la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, dar și momentul în care, astăzi, celebrăm idealul comun al păcii și unității – Ziua Europei.
La Vorona, această zi a prins culoare, sunet și gust în sufletele elevilor de la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt”, care au marcat-o printr-o activitate aparte, încărcată de semnificații și emoție. S-au unit, la propriu și la figurat, clasele V-XI într-un adevărat festival al diversității europene, în care fiecare grupă de elevi a reprezentat câte o țară membră a Uniunii Europene.
Holurile liceului s-au transformat în bulevardele unei Europe în miniatură. Costumele tradiționale, muzica autentică, dansurile specifice, mâncărurile care au făcut istorie în bucătăriile continentului, monumentele și personalitățile marcante ale fiecărei națiuni – toate au fost prezentate cu entuziasm și migală.
Standurile au fost evaluate de un juriu format din elevii clasei a XII-a și profesori ai școlii, care au avut sarcina dificilă de a alege cele mai bine pregătite echipe. După degustări savuroase și prezentări atent construite, au fost desemnate țările câștigătoare, dar adevărata victorie a fost aceea a înțelegerii, a implicării și a respectului reciproc.
„A fost un concurs, da, dar mai presus de toate a fost o lecție despre ce înseamnă să fii european fără să renunți la cine ești. Tradițiile noastre nu se pierd, ci se împletesc cu ale altora într-un mozaic cultural de care putem fi mândri”, au transmis cadrele didactice coordonatoare.
Prin această inițiativă, elevii nu doar că au învățat despre țările Europei, ci au exersat spiritul civic și apartenența la o comunitate mai mare, una care își pune în centrul valorilor demnitatea, libertatea, respectul, solidaritatea și pacea.
Publicitate
“Felicitări tuturor participanților!
La mulți ani, Europa! La mulți ani, România europeană!”, au transmis cadrele didactice coordonatoare din cadrul Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona.
Iată și câteva imagini surprinse cu această ocazie:
Duminică, 11 mai 2025, creștinii din DOrohoi vor avea parte de aleasă trăire duhovnicească, sub binecuvântarea și căldura rugăciunii aduse de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. În mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, ierarhul va oficia Sfânta Liturghie, învăluind sufletele celor prezenți cu liniștea și har.
După cuvântul de învățătură, în care va așeza semințele credinței și iubirii creștine, Preasfințitul Nichifor va înălța o rugăciune specială pentru doi tineri care își vor uni destinele în fața altarului, în Sfânta Taină a Cununiei. Comunitatea va fi astfel martora unui început de drum, pecetluit de rugăciune și binecuvântare arhierească.
Parohia care îi va găzdui pe credincioși în această zi de sărbătoare are o poveste tăcută, dar vie. Înființată în 1997, prin grija și binecuvântarea de atunci a Preafericitului Părinte Daniel, parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a crescut în credință și jertfelnicie. Prima capelă, o construcție provizorie dar plină de suflet, a fost sfințită în 1998 de Înaltpreasfințitul Calinic, oferind oamenilor un loc de rugăciune în vremuri de început. Cu inimă plină de râvnă, părintele Constantin Ceobanu a fost cel care a pus temelia visului unei biserici mari, cu proiecte, fonduri și o comunitate unită în jurul altarului.
Spre seară, pașii Preasfințitului Nichifor se vor îndrepta către comuna Vorniceni, acolo unde, în Parohia „Sfântul Ilie” – Dealu Crucii, va avea loc sfințirea casei praznicale. O clădire nu doar de piatră, ci de nădejde și comuniune, loc al întâlnirilor sufletești după fiecare Sfântă Liturghie, loc în care bucuriile și durerile credincioșilor se vor împărtăși sub semnul dragostei frățești.
Ziua de 11 mai se anunță a fi una a bucuriei, a binecuvântării și a prezenței vii a credinței, în care oamenii se vor simți mai aproape de cer, prin păstorul lor, Preasfințitul Nichifor.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Slovacă asupra faptului că, în contextul focarelor de febră aftoasă, autoritățile slovace au decis prelungirea controalelor la frontierele cu Ungaria și Austria, până la data de 7 iulie, la miezul nopții.
De asemenea, autoritățile slovace au decis închiderea temporară, în aceeași perioadă de timp, a următoarelor puncte de trecere a frontierei:
Autoritățile din Republica Slovacă atenționează că pe durata controalelor ministerul slovac de interne poate stabili ca unele puncte de frontieră să fie închise traficului rutier.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale misiunii diplomatice a României la Bratislava: + 421 2 207 27 447, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.
Publicitate
De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al Ambasadei României la Bratislava: +421 902 411 268.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet bratislava.mae.ro și www.mae.ro. AGERPRES