Rețete simple de dulciuri pentru Crăciun. În perioada sărbătorilor de iarnă, rețetele de dulciuri de Crăciun devin adevărate comori culinare. Pregătirea deserturilor se face de obicei în familie, pentru cei mici fiind o adevărată distracție, mai ales decoratul acestora, dezvăluie alba14.ro.
Nu este nevoie să fiți un maestru cofetar pentru a crea deserturi deosebite de Crăciun. De la turtă dulce și cornulețe, la rulouri cu scorțișoară sau fursecuri pentru Moș Crăciun, aceste delicii culinare aromate completează farmecul și atmosfera festivă.
Iată câteva rețete simple, perfecte pentru a aduce o notă dulce în perioada sărbătorilor de iarnă:
Rețete simple de dulciuri pentru Crăciun: turtă dulce de Crăciun
Ingrediente:
300 g făină
o linguriță de bicarbonat de sodiu
două lingurițe de ghimbir măcinat
o jumătate de linguriță de scorțișoară măcinată
o jumătate de linguriță de nucșoară măcinată
125 g de unt nesărat
100 g zahăr brun
trei linguri de miere de albine
Mod de preparare:
Într-un bol se amestecă făina, bicarbonatul de sodiu și condimentele (ghimbirul măcinat, scorțișoara și nucșoara)
Într-o tigaie se topesc la foc mic untul, zahărul și mierea. Se amestecă până când zahărul se dizolvă, apoi se adaugă în bol.
Se amestecă compoziția până când se formează un aluat tare. Aluatul se împarte în două iar fiecare parte se așează pe hârtie de copt.
Se întinde aluatul la o grosime de circa 5 mm, apoi se taie în forme, direct pe hârtia de copt, lăsând circa 2 cm între fiecare.
Se preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius, apoi se introduce turta dulce în cuptor, pe tăvi de copt. Se coace aproximativ 12 minute, până când devine ușor aurie.
După ce sunt gata, se lasă să se răcească pe hârtia de copt câteva minute. Turta dulce poate fi ornată cu zahăr pudră, bombonele sau sclipici alimentar.
Cornulețe de Crăciun
Ingrediente:
un pachet unt
o cutie cremă de brânză (200 g)
un kilogram de făină
un praf sare
Ingrediente pentru umplutură:
gem (prune, caise, sau orice alt gem aveți în casă)
nucă tocată
Mod de preparare:
Ingredientele pentru aluat se pun într-un vas și se frământă pentru 5 – 7 minute. Mai apoi, bila de aluat obținută se pune la frigider, într-o folie de plastic, pentru 4-5 ore.
Aluatul se împarte în patru părți. Fiecare parte se întinde în formă de cerc și se taie mai apoi în 8 „triunghiuri” egale.
În partea exterioară a fiecărui triunghi se pune o linguriță de gem și puțină nucă tocată cu cuțitul. Cornulețele se rulează apoi către vârful triunghiurilor.
Cornulețele se coc la 180 de grade, circa 25 – 30 de minute, până se rumenesc frumos.
Se presară apoi cu zahăr pudră.
Rețete simple de dulciuri pentru Crăciun: fursecuri pentru Moș Crăciun
Ingrediente:
100 g unt
100 g zahăr alb
70 g zahăr brun
130 grame unt de arahide
o jumătate de linguriță extract de vanilie
un ou
o cană de făină
o linguriță bicarbonat de sodiu
un sfert de linguriță de sare
o jumătate de cană de fulgi de ovăz
o cană de fulgi de ciocolată
Mod de preparare:
Într-un bol se amestecă untul, zahărul alb și zahărul brun până se omogenizează
Compoziția se amestecă cu untul de arahide, extractul de vanilie și ou. Se combină mai apoi cu făina, cu bicarbonatul de sodiu și sarea. Se amestecă până se face aluat.
Se amestecă fulgii de ovăz cu cei de ciocolată și se distribuie uniform pe aluat.
Se pune în tavă cu lingura pe voi de copt
Se încălzește cuptorul la 175 grade C. Se coc în cuptorul încins circa 10 – 12 minute, până când marginile devin maro.
Rulouri cu scorțișoară
Ingrediente:
un litru de lapte
500 g făină
50 g zahăr
un cub de drojdie
150 g unt
Ingrediente pentru umplutură:
150 g unt
100 g zahăr
două linguri de scorțișoară măcinată
Mod de preparare:
Se amestecă ingredientele și se frământă într-un aluat neted. Aluatul obținut se lasă apoi să crească o jumătate de oră.
Se pune într-o cratiță mică untul, zahărul și scorțișoara pentru umplutură. Lăsați să se topească în timp ce amestecați.
Se întinde aluatul. Cu o pensulă, se întinde amestecul de unt, zahăr și scorțișoară.
Aluatul se rulează și mai apoi se taie în felii goase de aproximativ un centimetru.
Feliile astfel obținute se coc timp de aproximativ 20 de minute, la 180 grade Celsius, până se rumenesc.