Ingrediente
– 1 varză medie
– 500 g cartofi
– 2 cepe medii
– 1 morcov
– 5 căței de usturoi
– 150-200 ml sos de roșii
– 2 frunze de dafin
– sare, boia, cimbru, rozmarin și piper după gust
Cum se prepară
Curăță cartofii, taie-i și pune-i 5-10 minute la fiert. Taie ceapa julien și pune-o la călit, cu puțină sare. Toacă varza (tot julien) și adaugă-o peste ceapă. Amestecă, pune capacul și lasă la făcut. Taie morcovul (în fâșii lungi, subțiri, cu ajutorul curățătorului de cartofi) și pune-i și pe ei la călit, potrivit retete.unica.ro.
Adaugă cartofii peste varză, condimentează, amestecă ușor, pune capacul și lasă la făcut până când se pătrund cartofii. Spre final, adaugă și sosul de roșii, frunzele de dafin și usturoiul (întreg, feliat sau pisat – după cum dorești). Mai lasă 5 minute, acoperit, apoi servește.
BONUS: Ciulama de gălbiori cu mămăliguță
Ingrediente
– 500 g gălbiori (se pot înlocui cu hribi, ghebe sau alt soi de ciuperci)
– 300 g smântână grasă
– 2 cepe
– 2 căței de usturoi
– 2 linguri ulei/unt
– 2 linguri de făină pentru rântaș
– câteva fire de pătrunjel
– sare și piper
Cum se prepară
Gălbiorii se curăță și se spală în 3-4 ape. Într-o oală cu apă clocotită cu sare se adaugă gălbiorii și se dau într-un clocot. Ceapa se taie mărunt și se călește în puțin ulei. Se adaugă și gălbiorii împreună cu câteva linguri de apă fierbinte. Se călesc împreună cca. 5-7 minute. Smântâna se amestecă cu făina și se toarnă peste ciuperci, scrie acasalaromani.ro. Se mai lasă pe foc să fiarbă câteva minute (să mai dea câteva clocote). Se potrivește de sare și piper, se adaugă usturoiul tăiat bucățele și firele de pătrunjelul tocate. Se servește cu mămăliguță.
Sursa: DC NEWS
Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News