Connect with us

Eveniment

Reguli stabilite pentru deplasarea cu autoturismul în străinătate cu mașina personală, de serviciu sau închiriată

Publicat

Publicitate

Intenționați să călătoriți cu mașina în altă țară din UE? Sau doriți să închiriați o mașină pe durata șederii în străinătate? 

Rețineți că regulile de circulație diferă de la o țară la alta. Asigurați-vă că aveți un permis de conducere valabil și o asigurare auto corespunzătoare.

Comisia Europeană a transmis pe siteul propriu o serie de precizări legate de călătoria rutieră în interiorul UE.

Mai jos, regăsiți toate informațiile de care aveți nevoie pentru a conduce un autoturism în Europa.

Permisul de conducere

Dacă permisul v-a fost eliberat de o țară din UE, îl puteți folosi peste tot în UE.

Publicitate

Înainte de plecare, asigurați-vă că permisul este încă valabil. Dacă permisul expiră pe durata unei călătorii în străinătate, acesta își pierde automat valabilitatea și s-ar putea să nu fie recunoscut în alte țări.

Atenție! Nu puteți conduce în altă țară cu un permis sau un certificat provizoriu.

În atenția adolescenților: În unele țări din UE restricții de vârstă pentru anumite categorii de vehicule.

Caz real

  • Sofia are 14 ani și a obținut în Italia un permis pentru moped. Ea ar dori să meargă cu mopedul și în Belgia, dar acolo vârsta minimă este de 16 ani.
  • Prin urmare, Sofia va trebui să aștepte să împlinească 16 ani, înainte de a putea circula legal cu mopedul în Belgia fără a trebui să susțină un examen de conducere.

Permise eliberate în UE în schimbul unui permis dintr-o țară terță

Dacă ați înlocuit permisul eliberat de o țară din afara UE cu un permis european din țara în care locuiți în prezent, îl puteți utiliza pentru a conduce peste tot în UE.

Permise de conducere eliberate de țări din afara UE. Permis de conducere pierdut sau furat

Dacă doriți să conduceți în UE cu un permis eliberat de o țară din afara Uniunii, contactați autoritățile din țara pe care o vizitați sau ambasada ori consulatul țării dumneavoastră din statul respectiv.

Dacă v-ați pierdut sau vi s-a furat permisul de conducere în timpul unei călătorii în străinătate, contactați poliția locală și consulatul sau ambasada țării dumneavoastră pentru a raporta această situație.

Consulatul va lua legătura cu autoritățile naționale care v-au eliberat permisul de conducere (pentru a verifica dacă acesta nu era restricționat, suspendat, anulat sau revocat).

Pe baza informațiilor primite de la consulat, poliția v-ar putea elibera un document provizoriu care vă permite să conduceți pentru scurt timp în țara în care vă aflați.

Vă puteți înlocui permisul doar în țara în care aveți reședința obișnuită.

Permisele și certificatele provizorii eliberate pentru a înlocui temporar permisele pierdute sau furate nu sunt în mod automat recunoscute în alte țări din UE.În acest caz, cele 27 de state membre ale UE + Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Deplasarea în străinătate cu mașina de serviciu

Mai puțin de 6 luni

Dacă munca dumneavoastră implică deplasări periodice dintr-o țară a UE în alta, este bine să știți că puteți fi oprit de poliție pentru un control.

Poliția vă poate cere o copie a contractului de muncă sau o dovadă a activității pe care o prestați în țara respectivă, în special dacă trebuie să conduceți pe timpul nopții sau în week-end.

Peste 6 luni

Dacă trebuie să rămâneți în altă țară timp de peste 6 luni și să folosiți mașina de serviciu din țara de origine în tot acest timp, ați putea obține o derogare de la normele privind înmatricularea.

Contactați din timp autoritatea națională competentă pentru a afla dacă acest lucru este posibil.

Împrumutarea / închirierea mașinii de serviciu

Chiar dacă puteți utiliza temporar mașina de serviciu în altă țară din UE, nu aveți voie să o împrumutați sau să o închiriați altcuiva (de ex. soției sau copiilor).

În unele țări ar putea exista excepții de la această regulă, atâta timp cât utilizarea mașinii de serviciu de către o altă persoană este menționată în contractul de muncă. Contactați înainte autoritatea națională de înmatriculare.

Conducerea unei mașini închiriate în altă țară

Dacă intenționați să vă deplasați cu mașina închiriată în mai multe țări, informați firma de închirieri în momentul în care faceți rezervarea.

Dacă vă permite să mergeți cu mașina în altă țară decât cea vizitată, firma trebuie să vă furnizeze documentația corectă a vehiculului, asigurarea și defalcarea aferentă.

Dacă locuiți în UE și închiriați o mașină într-o țară din afara Uniunii, cum ar fi Elveția, se aplică reguli speciale atunci când conduceți în țările UE.

Dacă intenționați să călătoriți cu mașina închiriată nu doar în țara terță respectivă, ci și în țări din UE, de exemplu dinspre Elveția către Franța, Germania, Austria sau Italia, trebuie să informați din start firma de închirieri auto.

Aceasta vă poate pune la dispoziție o mașină înmatriculată în UE, care să respecte normele vamale europene.

Majoritatea firmelor de închirieri auto din Elveția pun la dispoziția rezidenților din UE mașini cu numere de înmatriculare UE, care respectă legislația vamală a Uniunii.

Pentru informații sigure, contactați totuși firma de închirieri auto.

Aceasta trebuie să se asigure, în același timp, că mașina respectă legislația vamală și rutieră din țara în care mergeți. De exemplu, în multe țări anvelopele de iarnă sunt obligatorii în anumite luni ale anului.

Verificați informațiile privind siguranța rutieră când mergeți în altă țară din UE.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: Alba24.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Autoritățile liniștesc populația după incidentul de la Cernobîl: „Nu a afectat România”

Publicat

Publicitate

Autoritățile liniștesc populația după incidentul de la Cernobîl: Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a transmis, vineri, că incidentul de la Cernobîl privind o dronă care a lovit sarcofagul de protecție al reactorului nuclear, nu a afectat România, scrie alba24.ro.

Potrivit instituției, evoluţia radioactivăţii mediului la nivel național se situează în limitele obişnuite.

”Incidentul, care a avut loc în timpul nopţii trecute, la Cernobîl, după ce o dronă a lovit învelişul din beton care protejează rămăşiţele Reactorului 4 al fostei centrale nucleare, din Ucraina, nu reprezintă un pericol pentru români.

În România, Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) şi coordonată de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), monitorizează permanent evoluţia radioactivăţii mediului la nivel national, iar valorile înregistrate după acest eveniment se situează în limitele obişnuite, specifice acestei perioade”, au transmis, vineri, reprezentanţii ANPM.

O dronă rusească a lovit în noaptea de joi spre vineri scutul de protecție al reactorului 4 de la Cernobîl, provocând o explozie urmată de incendiu, relatează Reuters.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat că nivelurile de radiații rămân stabile.

Publicitate

Personalul de securitate în caz de incendiu și vehicule au răspuns în câteva minute şi nu au fost raportate victime, informează AIEA.

Citeste mai mult

Educație

Admitere la liceu fără Evaluare Națională pentru olimpici, în 2025. Condițiile propuse de Ministerul Educației

Publicat

Publicitate

Admitere la liceu fără Evaluare Națională pentru olimpici, în 2025. Această facilitate urmeaă să fie disponibilă și în anul școlar următor. Ministerul Educației a pus în dezbatere proiectul privind condițiile admiterii fără examenul de Evaluare Națională, relatează alba24.ro.

Este vorba despre Metodologia de înscriere în clasa a IX-a, în anul școlar 2025 – 2026, a elevilor care au obținut, pe parcursul gimnaziului:

  • premiul I la etapa națională a olimpiadelor școlare organizate și finanțate de Ministerul Educației și Cercetării
  • premiile I, II sau III la competiții internaționale recunoscute de Ministerul Educației și Cercetării

Absolvenții menționați pot participa la procesul de înscriere în clasa a IX-a într-un singur județ, fără susținerea evaluării naționale și fără susținerea probelor de aptitudini, respectiv a probelor de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă.

Acestora nu li se calculează media de admitere și sunt înscriși peste numărul maxim de elevi în formațiunile/clasele de liceu.

Înscrierea se face pe baza listei privind corespondența specificului olimpiadei naționale/competiției internaționale cu filiera/profilul/ specializarea/domeniul de pregătire profesională.

Înscrierea și repartizarea absolvenților se realizează până la data de 31 august 2025

Publicitate

Admitere la liceu fără Evaluare Națională pentru olimpici, în 2025. Etape de înscriere

Etapele înscrierii și repartizării în clasa a IX-a, în anul școlar 2025 – 2026, a absolvenților clasei a VIII-a care au obținut, pe parcursul gimnaziului, premiile menționate, sunt următoarele:

  • depunerea dosarelor la inspectoratul școlar
  • analizarea dosarelor de către comisia de admitere județeană/a municipiului București
  • comunicarea rezultatului repartizării absolvenților
  • preluarea dosarelor absolvenților de la inspectoratul școlar și depunerea acestora la unitățile de învățământ la care au fost repartizați
  • transmiterea de către unitățile de învățământ liceal, respectiv de către unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământ profesional sau învățământ dual, a situației privind finalizarea înscrierii absolvenților
  • completarea în SIIIR a datelor aferente absolvenților clasei a VIII-a înscriși în clasa a IX-a pe baza performanțelor.

Admitere la liceu fără Evaluare Națională pentru olimpici, în 2025. Acte necesare

Comisia de admitere primește și centralizează dosarele absolvenților de clasa a VIII-a care doresc să participe la admiterea în învățământul liceal, învățământul profesional și învățământul dual, pentru anul școlar 2025-2026, pe baza performanțelor deosebite.

Dosarele conțin următoarele acte:

  • cerere pentru înscrierea în învățământul liceal/învățământul profesional și învățământul dual, pentru anul școlar 2025-2026, pe baza performanțelor deosebite obținute la olimpiadele naționale sau la competițiile internaționale obținute pe parcursul gimnaziului
  • cu exprimarea unei opțiuni privind filiera/profilul/specializarea/domeniul de pregătire profesională și unitatea de învățământ liceal, respectiv unitatea de învățământ care are ofertă educațională pentru învățământ profesional sau învățământ dual
  • documentele doveditoare ale premiilor obținute, în original și în copie
  • cartea de identitate (dacă este cazul) și certificatul de naștere, în copie certificată „Conform cu originalul” de către persoana din comisie învestită cu astfel de competențe
  • foaia matricolă pentru clasele a V-a – a VIII-a (cu calculul mediei generale) și fișa medicală, în original și în copie

Procedura

Datele personale (numele, inițiala/inițialele tatălui și prenumele) vor fi publicate în formă anonimizată (coduri)

Comisiile de admitere:

  • pe baza unui algoritm propriu stabilit, alocă coduri de anonimizare absolvenților de clasa a VIII-a și le distribuie acestora, la depunerea cererii, pe bază de semnătură
  • comunică rezultatul repartizării absolvenților de clasa a VIII-a cu performanțe deosebite, prin afișare la sediul inspectoratului școlar și postarea pe site-ul instituției
  • eliberează foile matricole pentru clasele a V-a – a VIII-a (cu calculul mediei generale) și fișele medicale pentru absolvenții clasei a VIII-a care au obținut, pe parcursul gimnaziului, premiile menționate

Admitere la liceu fără Evaluare Națională pentru olimpici, în 2025. Lista olimpiadelor

Citeste mai mult

Cultura

VIDEO: Elevii Liceului Tehnologic Ștefan cel Mare și Sfânt din Vorona au celebrat magia cărților și iubirea, descoperind povești, personaje și lecții de viață

Publicat

Publicitate

De Ziua Națională a Lecturii elevii Liceului Tehnologic Ștefan cel Mare și Sfânt din Vorona au celebrat magia cărților descoperind povești, personaje și lecții de viață. Prin acțiunile lor au încercat să arate că fiecare pagină citită ne apropie mai mult de cunoaștere și de frumusețea cuvintelor.

Concluzia desprinsă în urma activităților este că trebuie să păstrăm vie această bucurie a lecturii, nu doar în ziua în care este omagiată, ci în fiecare zi!

Cand spui unui om „te iubesc” , îi spui ca va trai vesnic. Stim ca nu e nevoie de o zi speciala pentru a sărbători iubirea dar uneori un moment dedicat sufletului ne aminteste cat de pretioasa este ea. Asta au făcut elevii clasei a III a de la Liceul Tehnologic Ștefan cel Mare și Sfânt din Vorona, care reușit să- facă pe cei din jur să simtă iubirea in forma sa cea mai inocentă! Copilașii au lecturat, au rostit împrună Imnul Dragostei”, care parcă a sunat mai profund din inimile lor calde.

Mai jos vă prezentăm câteva imagini de la eveniment

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Muncitor din Republica Moldova, depistat de polițiștii de imigrări că lucra ilegal la o firmă din Botoșani. A primit interdicție pentru șase luni

Publicat

Publicitate

În această săptămână a.c., polițiștii de imigrări din Botoșani, împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani și reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, au desfășurat o acțiune pe raza de competență, având ca scop prevenirea și combaterea șederii ilegale a străinilor și a muncii nedeclarate.

În cadrul verificărilor, a fost controlată o societate comercială cu obiect de activitate în domeniul întreținerii și reparării autovehiculelor. Au fost legitimate cinci persoane, dintre care patru cetățeni români și un cetățean din Republica Moldova, în vârstă de 26 de ani.

În urma verificărilor efectuate, echipa de control a constatat că cetățeanul moldovean desfășura activități lucrative fără a deține forme legale de angajare. Ca urmare, societatea comercială a fost sancționată contravențional, iar pe numele cetățeanului străin a fost emisă o decizie de returnare, cu termen de plecare voluntară în 15 zile.

De asemenea, față de acesta a fost dispusă măsura interzicerii intrării în Uniunea Europeană, Spațiul Economic European și Confederația Elvețiană pentru o perioadă de 6 luni, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending