Connect with us
Publicitate

Eveniment

Reguli stabilite pentru deplasarea cu autoturismul în străinătate cu mașina personală, de serviciu sau închiriată

Publicat

Publicitate

Intenționați să călătoriți cu mașina în altă țară din UE? Sau doriți să închiriați o mașină pe durata șederii în străinătate? 

Rețineți că regulile de circulație diferă de la o țară la alta. Asigurați-vă că aveți un permis de conducere valabil și o asigurare auto corespunzătoare.

Comisia Europeană a transmis pe siteul propriu o serie de precizări legate de călătoria rutieră în interiorul UE.

Publicitate

Mai jos, regăsiți toate informațiile de care aveți nevoie pentru a conduce un autoturism în Europa.

Permisul de conducere

Dacă permisul v-a fost eliberat de o țară din UE, îl puteți folosi peste tot în UE.

Publicitate

Înainte de plecare, asigurați-vă că permisul este încă valabil. Dacă permisul expiră pe durata unei călătorii în străinătate, acesta își pierde automat valabilitatea și s-ar putea să nu fie recunoscut în alte țări.

Atenție! Nu puteți conduce în altă țară cu un permis sau un certificat provizoriu.

În atenția adolescenților: În unele țări din UE restricții de vârstă pentru anumite categorii de vehicule.

Publicitate

Caz real

  • Sofia are 14 ani și a obținut în Italia un permis pentru moped. Ea ar dori să meargă cu mopedul și în Belgia, dar acolo vârsta minimă este de 16 ani.
  • Prin urmare, Sofia va trebui să aștepte să împlinească 16 ani, înainte de a putea circula legal cu mopedul în Belgia fără a trebui să susțină un examen de conducere.

Permise eliberate în UE în schimbul unui permis dintr-o țară terță

Dacă ați înlocuit permisul eliberat de o țară din afara UE cu un permis european din țara în care locuiți în prezent, îl puteți utiliza pentru a conduce peste tot în UE.

Permise de conducere eliberate de țări din afara UE. Permis de conducere pierdut sau furat

Dacă doriți să conduceți în UE cu un permis eliberat de o țară din afara Uniunii, contactați autoritățile din țara pe care o vizitați sau ambasada ori consulatul țării dumneavoastră din statul respectiv.

Dacă v-ați pierdut sau vi s-a furat permisul de conducere în timpul unei călătorii în străinătate, contactați poliția locală și consulatul sau ambasada țării dumneavoastră pentru a raporta această situație.

Consulatul va lua legătura cu autoritățile naționale care v-au eliberat permisul de conducere (pentru a verifica dacă acesta nu era restricționat, suspendat, anulat sau revocat).

Pe baza informațiilor primite de la consulat, poliția v-ar putea elibera un document provizoriu care vă permite să conduceți pentru scurt timp în țara în care vă aflați.

Vă puteți înlocui permisul doar în țara în care aveți reședința obișnuită.

Permisele și certificatele provizorii eliberate pentru a înlocui temporar permisele pierdute sau furate nu sunt în mod automat recunoscute în alte țări din UE.În acest caz, cele 27 de state membre ale UE + Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Deplasarea în străinătate cu mașina de serviciu

Mai puțin de 6 luni

Dacă munca dumneavoastră implică deplasări periodice dintr-o țară a UE în alta, este bine să știți că puteți fi oprit de poliție pentru un control.

Poliția vă poate cere o copie a contractului de muncă sau o dovadă a activității pe care o prestați în țara respectivă, în special dacă trebuie să conduceți pe timpul nopții sau în week-end.

Peste 6 luni

Dacă trebuie să rămâneți în altă țară timp de peste 6 luni și să folosiți mașina de serviciu din țara de origine în tot acest timp, ați putea obține o derogare de la normele privind înmatricularea.

Contactați din timp autoritatea națională competentă pentru a afla dacă acest lucru este posibil.

Împrumutarea / închirierea mașinii de serviciu

Chiar dacă puteți utiliza temporar mașina de serviciu în altă țară din UE, nu aveți voie să o împrumutați sau să o închiriați altcuiva (de ex. soției sau copiilor).

În unele țări ar putea exista excepții de la această regulă, atâta timp cât utilizarea mașinii de serviciu de către o altă persoană este menționată în contractul de muncă. Contactați înainte autoritatea națională de înmatriculare.

Conducerea unei mașini închiriate în altă țară

Dacă intenționați să vă deplasați cu mașina închiriată în mai multe țări, informați firma de închirieri în momentul în care faceți rezervarea.

Dacă vă permite să mergeți cu mașina în altă țară decât cea vizitată, firma trebuie să vă furnizeze documentația corectă a vehiculului, asigurarea și defalcarea aferentă.

Dacă locuiți în UE și închiriați o mașină într-o țară din afara Uniunii, cum ar fi Elveția, se aplică reguli speciale atunci când conduceți în țările UE.

Dacă intenționați să călătoriți cu mașina închiriată nu doar în țara terță respectivă, ci și în țări din UE, de exemplu dinspre Elveția către Franța, Germania, Austria sau Italia, trebuie să informați din start firma de închirieri auto.

Aceasta vă poate pune la dispoziție o mașină înmatriculată în UE, care să respecte normele vamale europene.

Majoritatea firmelor de închirieri auto din Elveția pun la dispoziția rezidenților din UE mașini cu numere de înmatriculare UE, care respectă legislația vamală a Uniunii.

Pentru informații sigure, contactați totuși firma de închirieri auto.

Aceasta trebuie să se asigure, în același timp, că mașina respectă legislația vamală și rutieră din țara în care mergeți. De exemplu, în multe țări anvelopele de iarnă sunt obligatorii în anumite luni ale anului.

Verificați informațiile privind siguranța rutieră când mergeți în altă țară din UE.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: Alba24.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

În sfârșit: Tăierile ilegale devin INFRACŢIUNE în noul Cod Silvic. Camioanele implicate în transportul ilegal de lemn, confiscate

Publicat

Publicitate

Tăierile ilegale din spaţiile verzi urbane dar și din alte zone vor fi considerate infracţiuni, anunţă USR, care a introdus un amendament în noul Cod Silvic. Astfel, distrugerea vegetaţiei din parcuri şi alte zone urbane va fi pedepsită penal, o schimbare faţă de amenzile simbolice de până acum, relateazză mediafax.ro.

„E o victorie imensă pentru societatea civilă şi opoziţie. Nu mai vrem cazuri ca cel din Parcul IOR, unde amenzile de 25 de lei au fost ridicol de mici comparativ cu distrugerea de hectare de spaţiu verde”, a declarat Diana Buzoianu, deputată USR şi vicepreşedintă a Comisiei pentru mediu, într-un comunicat al partidului.

Pentru a fi adoptat definitiv, Codul Silvic trebuie să treacă şi de comisiile de agricultură şi juridică din Camera Deputaţilor, iar USR solicită ca dezbaterile să nu fie întârziate. Proiectul este considerat o urgenţă, dat fiind ritmul alarmant al defrişărilor ilegale din România.

Publicitate

Pe lângă înăsprirea sancţiunilor pentru tăierile ilegale, noul Cod Silvic include măsuri suplimentare, cum ar fi confiscarea camioanelor implicate în transportul ilegal de lemn. Totodată, USR a relansat apelul pentru înfiinţarea unei structuri specializate, „DNA-ul pădurilor”, care să se ocupe de investigarea infracţiunilor de mediu.

USR a avut iniţiative legislative şi pentru a permite jandarmilor să oprească transporturile ilegale de lemn, dar proiectul este blocat de mai bine de doi ani la Camera Deputaţilor.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naţionale de Mediu a aplicat în octombrie amenzi de 475.000 lei

Publicat

Publicitate

Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naţionale de Mediu a anunțat că în luna octombrie 2024  a efectuat un număr de 86 acțiuni de inspecţie și control, din care 44 de inspecţii au fost neplanificate iar alte 42 inspecții erau planificate.

Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naţionale de Mediu a precizat că controalele au fost efectuate conform HG nr. 1005/2012 privind organizarea și funcționarea Gărzii Naționale de Mediu, OUG 195/2005 privind protecția mediului, OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor, Ordonanța nr. 27/2002 privind reglemenarea activității de soluționare a petițiilor astfel:

-42 acțiuni de inspecție și control la Unitățile Administrativ Teritoriale, conform tematicului planificat pentru verificarea stadiului de realizare a măsurilor prioritare de guvernanță privind gestionarea deșeurilor municipale (conform PNGD) și a stării de salubritate a localităților.

Publicitate

-2 acțiuni de inspecție și control pentru verificarea respectării măsurilor din actele de reglementare,

-1 acțiune de inspecție și control ca urmare a autosesizării,

-1 acțiune de inspecție și control în vederea soluționării sesizărilor,

Publicitate

-1 acțiune de inspecție și control ca urmare a anunțării unei ameninţări iminente cu un prejudiciu asupra mediului,

-37 acțiuni de inspecție și control dispuse de Comisariatul General,

-2 acțiuni de inspecție și control pentru identificarea de obiective noi.

Publicitate

“Urmare a acestor inspecții, pentru neconformitățile constatate au fost aplicate 54 sancțiuni contravenționale, din care: 38 avertisment și 16 amenzi contravenționale, în valoare totală de 475.000 lei (3 amenzi fiind achitate, 11 în termenul de achitare, 2 contestate).

S-au înregistrat un număr de 14 petiții fiind soluționate 10 petiții (inclusiv petiții redirecționate sau clasate), 4 fiind în termenul de soluționare.

Nu s-au înregistrat incidente/accidente de mediu”, a transmis Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naţionale de Mediu.

Citeste mai mult

Cultura

România se pregătește să sărbătorească în fiecare an ZIUA Națională a Meșteșugarilor Tradiționali și Populari

Publicat

Publicitate

O propunere legislativă privind declararea zilei de 10 iunie ca Ziua Națională a Meșteșugarilor Tradiționali și Populari a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 28 octombrie, relatează alba24.ro.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la PNL, meșteșugurile trediționale și populare din România reprezintă o parte importantă a patrimoniului cultural imaterial național, fiind expresii autentice ale creativității și identității comunităților locale.

Publicitate

În anul 2015, România a devenit una dintre puținele țări care au aderat la celebrarea Zilei Mondiale a Meșteșugurilor, marcată de UNESCO pe 10 iunie. Astfel, se recunoaște importanța acestor arte și meșteșuguri în păstrarea tradițiilor și valorilor culturale, precum și în dezvoltarea economiei locale și a turismului cultural.

În ciuda bogatei tradiții meșteșugărești, România nu dispune, până în prezent, de o zi naționala dedicată meșteșugarilor tradiționali și populari. Această zi ar avea rolul de a recunoaște
meritele mesteșugarilor, de a proteja și promova activitățile acestora și de a sublinia importanța păstrării acestor traditii vii, atât la nivel național, cât și internațional.

Publicitate

România va avea o Zi Națională a Meșteșugarilor Tradiționali și Populari

Inițiativa legislativă prevede instituirea zilei de 10 iunie ca Ziua Națională a Meșteșugarilor Tradiționali și Populari.

Potrivit proiectului, ziua de 10 iunie va fi marcată anual prin organizarea de activități specifice la nivelul flecarei unități administrativ-teritoriale, precum și la nivel național, prin sprijinul autorităților locale și centrale, al societății civile și al organizațiilor non-guvernamentale.

Publicitate

Autoritățile administrației publice centrale și locale, instituțiile culturale, educaționale și de promovare a patrimoniului cultural imaterial, precum și Uniunea Națională a Mesteșugarilor Tradiționali din România vor organiza și sprijini activități specifice pentru a marca această zi.

Acțiunile dedicate Zilei Naționale a Meșteșugarilor Tradiționali și Populari vor include târguri meșteșugărești, expoziții, ateliere de creație, demonstrații de tehnici meșteșugărești tradiționale, precum și manifestări culturale care să evidențieze importanța și contribuția meșteșugarilor la păstrarea și promovarea tradițiilor românești.

Citeste mai mult

Eveniment

Paracetamolul şi Metforminul ar putea dispărea din farmacii

Publicat

Publicitate

Românii ar putea rămâne fără Paracetamol şi Metformin, cel mai utilizat tratament accesibil pentru diabet, din cauza blocajelor legislative şi administrative “persistente”, susţin producătorii de medicamente generice.

Producătorii români de medicamente generice atrag atenţia că, fără măsuri “urgente”, pacienţii vor rămâne fără acces la tratamente de bază sau vor plăti mai mult pentru ele, iar autorităţile vor pierde ocazia de a realiza optimizări bugetare semnificative în sistemul public de sănătate.

“Birocraţia nu poate justifica pierderi de vieţi sau de resurse financiare. Solicităm autorităţilor competente, Ministerul Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului, să ia măsuri pentru a modifica legislaţia, astfel încât pacienţii să aibă acces mai rapid la medicamentele generice şi biosimilare. În acest fel, resursele financiare existente vor putea fi utilizate mai eficient pentru a trata un număr cât mai mare de pacienţi. Într-un moment în care sănătatea publică este o prioritate şi în care bugetul pentru compensarea medicamentelor nu este suficient, optimizarea bugetelor prin facilitarea accesului pacienţilor la medicamente cu preţuri mai mici este o măsură necesară şi urgentă”, a declarat Simona Cocoş, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România – APMGR, potrivit unui comunicat remis marţi AGERPRES.

Publicitate

Conform APMGR, Directiva UE privind tratarea apelor urbane reziduale este “cea mai nouă lovitură” dată producătorilor de medicamente generice şi, implicit, pacienţilor, din cauză că aceasta impune taxe noi.

“Cel mai probabil, ea va avea un impact devastator asupra unor fabrici de medicamente generice 100% româneşti şi/sau asupra unor linii de producţie şi va afecta grav securitatea aprovizionării cu medicamente generice, ameninţând disponibilitatea unor medicamente critice. De pildă, ar putea duce la dispariţia Paracetamolului şi a Metforminului – cel mai frecvent medicament prescris oral pentru pacienţii cu diabet zaharat de tip 2. Ce se întâmplă, de fapt, este că această directivă impune taxe noi pentru producătorii de medicamente, care nu pot să gestioneze costurile prin majorarea preţurilor, deoarece acestea sunt strict reglementate de Ministerul Sănătăţii”, se explică în comunicat.

Astfel, afirmă APMGR, în cazul Paracetamolului, dat fiind că este un medicament cu preţ nereglementat, impactul directivei va fi o creştere a preţului cu 45% care va fi suportată integral de pacienţi.

Publicitate

De asemenea, în cazul Metforminului, “preţul ar trebui să crească cu 48%”, însă fiind vorba despre un medicament cu preţ reglementat de stat, “probabil va fi retras din piaţă”, nemaiputând fi sustenabil.

“În aceeaşi situaţie, se regăsesc cele peste 700 de medicamente generice compensate cu preţuri de până în 10 lei. (…) În România, preţurile la medicamente sunt stabilite folosind un sistem de referinţă, care ia în calcul cel mai mic preţ dintr-un coş de 12 state membre UE. Acest sistem pune în impas multe medicamente cu preţuri mici”, transmite APMGR.

Potrivit reprezentanţilor producătorilor de medicamente generice, începând din 2023, în România, taxa clawback pentru medicamentele generice este de 15%, “o valoare dificil de suportat” pentru medicamentele cu preţuri mici şi care face ca multe dintre acestea să devină nesustenabile.

Publicitate

APMGR susţine că, în perioada 2013 – 2020, peste 2.000 de medicamente generice au dispărut de pe piaţă.

“În România, în contractele cost-volum dintre CNAS şi producătorii de medicamente intră în principal medicamentele inovative, iar când brevetele acestora expiră medicamentele generice ar trebui să intre automat în listele de rambursare. Realitatea însă arată diferit: accesul medicamentelor generice pe lista medicamentelor compensate se produce cu o întârziere şi de doi ani de la expirarea brevetului medicamentului inovativ ceea ce duce la cheltuieli importante şi pierde şansa de a trata mai mulţi pacienţi”, mai susţin reprezentanţii APMGR.

Medicamentele generice tratează “peste 70%” dintre pacienţi, intră pe piaţă cu preţuri mai mici decât medicamentul inovativ cu 40% (în primul an) – 70% (în al patrulea an), asigură medicamente esenţiale pentru un grup demografic mai larg.

“În ariile terapeutice unde au intrat medicamentele generice numărul pacienţilor trataţi a crescut de până la 3 ori (studiu IQVIA). În perioada 2016 – 2023, prin intrarea pe piaţă a medicamentelor generice s-a realizat peste 1 miliard euro optimizare bugetară, prin urmare, CNAS poate trata mai mulţi pacienţi. În perioada 2023 – 2028 se estimează peste 500 milioane euro optimizare bugetară ca urmare a intrării medicamentelor generice în urma pierderii brevetelor medicamentelor inovative”, se mai explică în comunicatul APMGR. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending