Connect with us
Publicitate

Actualitate

Reguli pentru plantarea pomilor, primăvara. Cum este corect să procedezi

Publicat

Plantarea pomilor pare un lucru simplu la prima vedere, însă nu este chiar așa. Este nevoie de multă atenție la detalii, dar și despre urmarea unor pași, relatează alba24.ro

Perioadele de plantare sunt: primăvara devreme, toamna târziu înainte că pământul să înghețe și iarna, atunci când solul nu este acoperit de zăpadă, nu este înghețat și temperaturile sunt de cel puțin 2-3 º C.

Plantarea pomilor în mod corect:

  1. Alegeți un loc potrivit: Asigurați-vă că ați ales un loc adecvat pentru pom, care să ofere lumina și spațiul necesar pentru dezvoltarea pomului. Pe eticheta pomului găsiți informații detaliate despre acest lucru. Atenție și la distanța la care îl plantați de gardul vecinului.
  2. Săpați o groapă de dimensiuni potrivite: Groapa ar trebui să fie de două ori mai mare decât rădăcinile pomului și suficient de adâncă pentru a permite îngroparea completă a rădăcinilor în sol.
  • Pământul trebuie să fie afânat și bine amestecat cu îngrășăminte organice, precum compost sau gunoi de grajd.
  • Pentru arbușți gropile trebuie să aibă dimensiunea de 30  x 30 x 30 cm iar pentru pomi 60 x 60 x 60 cm.
  • Este recomandat  să săpați gropile cu cel puțin 2 săptămâni înainte de plantare pentru a activă microfloră din sol și aerarea pământului.
  1. Îndepărtați ambalajul de pe rădăcini: Dacă pomul vine într-un ambalaj, îndepărtați ambalajul cu grijă pentru a nu răni rădăcinile. Dacă rădăcinile sunt încurcate, tăiați-le pentru a le elibera.
  2. Plasați pomul în groapă: Plasați pomul în centrul gropii. Rădăcinile ar trebui să fie distribuite uniform în jurul pomului.
  3. Mocirlirea rădăcinilor: Constă în scufundarea rădăcinilor fasonate într-un amestec de balegă proaspătă, pământ și apă. Dacă nu aveți balegă faceți mocirla doar din pământ și apă având grijă să aibă consistent unei smântâni. Acest amestec stimulează apariția de noi rădăcini și ajută la vindecarea rănilor.
  4. Adăugați sol în jurul rădăcinilor: Adăugați sol în jurul rădăcinilor, compactând ușor solul cu mâinile sau cu un instrument pentru a elimina golurile de aer și a ajuta la stabilitatea acestuia.
  5. Udați pomul: Udați pomul cu apă simediat după plantare pentru a ajuta la stabilizarea solului în jurul rădăcinilor. Pomul trebuie udat în mod regulat în timpul primului an de la plantare. Înainte de plantare, pomii trebuie ţinuţi cu rădăcinile în apă măcar 24 de ore; ideal ar fi 48 de ore.
  6. Aplicați un strat de vegetație: Puteți aplica un strat subțire de paie sau frunze uscate în jurul bazei pomului pentru a proteja rădăcinile și pentru a menține solul umed. Atenție: Mulciul nu trebuie să fie prea aproape de trunchiul pomului, deoarece acest lucru poate duce la dezvoltarea bolilor și a dăunătorilor.
  7. Tutorarea: Fiecare pom are nevoie de un tutore pentru că acesta să crească drept, să nu fie îndoit de vânt, zăpadă.Așezați câte un tutore în dreptul fiecărui pom și legați în formă de 8 pomul de tutore cu rafie, sfoară sau chiar o curea din piele mai veche.

Câteva detalii suplimentare despre plantarea propriu-zisă a pomilor. Este necesară respectarea următorilor pași:

  • Nivelul pomilor la plantare trebuie să fie stabilit astfel încât punctul de altoire al acestora să se afle cu câțiva centimetri deasupra solului sau chiar la același nivel cu acesta.

Poți folosi o șipcă pentru a stabili acest nivel, astfel încât punctul de altoire să nu fie îngropat sub pământ, ulterior.

  • Pomii trebuie așezați în gropi cu punctul de altoire în direcția nord.
  • Ai grijă să nu îndoi sau să suprimi rădăcinile atunci când le fixezi pe sol. Dacă acestea nu încap, este un semn că groapă mai trebuie extinsă puțin. Rădăcinile ar trebui să stea răsfirate pe sol.
  • În cazul pomilor mai firavi, aceștia pot fi sprijiniți de un suport, de care să fie legați cu o sfoară, însă cu grijă că această să nu sugrume pomul sau să îi rănească trunchiul.
  • Pământul din partea superioară a gropii trebuie așezat la fund, spre rădăcini, în timp ce acela pe care l-ai scos ultimul, de pe fundul gropii, să fie așezat la suprafață.
  • Pe măsură ce adaugi pământ peste rădăcini, tasează-l ușor, astfel încât pomul să fie susținut corect și să stea în poziție dreaptă, dar fără să îl bătătorești.
  • Pământul prea întărit sufocă rădăcinile și nu mai permite alimentarea acestora cu substanțe minerale la fel de eficient.
  • După ce ai terminat plantarea, udă pomul la baza, acolo unde pătrunde în pământ, până când apă ajunge la rădăcini.
  • Solul nu trebuie să fie îmbibat cu apă, întrucât riști că rădăcinile pomilor să putrezească sau solul să fie spălat de nutrienți.
  • Dacă plantarea are loc toamna, este necesar să ridici un mușuroi de pământ la baza tulpinii, de 30-40 de centimetri înălțime.

Acesta va proteja rădăcinile de îngheț pe timpul iernii și va menține o temperatura constanța la nivelul rădăcinilor.

  • Pomii fructiferi pot fi înveliți cu o plasa de rafie, pentru a-i proteja de rozătoare, mai ales dacă te-ai confruntat în trecut cu această problema în livada ta.

Cum trebuie să arate un pom când îl achiziționăm?

  • Să aibă 1-2 ani și o înălțime de peste 1 m
  • Rădăcinile principale să aibă cel puțin 30 cm, să fie sănătoase, fără răni
  • Tulpină și rădăcina nu trebuie să fie deshidratate
  • În cazul pomilor de 2-3 ani, coroana este deja formată.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Nu mai suntem ultimii: Județul Botoșani începe să plătească salarii mai mari ca alte județe din România

Publicat

Economia județului Botoșani începe să devanseze tot mai multe județe din România iar locul care până în anii 2010 era numit “polul sărăciei” din țara noastră începe să plătească pentru a-și păstra angajații salarii mai mari decât în multe alte județe.

Bătălia pentru salarii mai mari în județul Botoșani pare însă a fi doar la început, iar odată cu construcția Autostrăzii Moldovei A7, care va atrage investitori în jurul acesteia, la fel cum se întâmplă în toate țările Uniunii Europene, va avea ca prim efect detronarea afacerilor multor patroni ai zilelor noastre, patroni între care pare a fi o “înțelegere nescrisă” pentru plata salariilor mici s-au chiar a salariului minim pe economie.

București, Cluj și Timiș sunt zonele cu cele mai mari salarii medii din țară, conform statisticilor oficiale.

Acestea au și cele mai mult locuri de muncă postate, după cum arată datele centralizate de o platformă de recrutare, citate de Economedia.

Potrivit INS, câştigul salarial mediu net a fost în februarie de 4.876 lei, în creştere cu 17 lei (+0,3%) față de luna ianuarie 2024 și cu 14,2% față de aceeași lună a anului trecut.

Cele mai mari venituri sunt la București, unde salariul mediu este de 6.136 de lei.

Capitala este urmată de Cluj cu 5.766 de lei și Timiș cu 5.278 de lei. Destul de bine stă și Sibiul, cu 5.051 de lei (puțin peste 1.000 de euro).

Botoșaniul se apropie tot mai mult demijlocul clasamentului, în timp ce pe ultimul loc se află Hunedoara.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (11.297 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.729 lei), loc unde județul Botoșani încă este fruntaș pe toată România.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 18 aprilie 2024

Publicat

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 18 aprilie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 18 aprilie 2024:

Loto 6/49: 27, 12, 41, 10, 21, 18

Loto 5/40: 12, 37, 24, 35, 11, 30

Noroc: 8 3 3 9 1 8 8

Super Noroc: 5 3 1 6 8 9

Noroc Plus: 9 3 1 3 8 7

Joker: 42, 6, 44, 17, 26 + 14

Citeste mai mult

Economie

Prețuri mai MICI pentru clienți la Hidroelectrica. Oferta poate fi accesată până la 31 iulie 2024

Publicat

Hidroelectrica a anunțat o reducere a prețului la energia electrică destinată unor categorii de clienți. Compania a făcut publică oferta la începutul săptămânii curente, relatează alba24.ro. În cadrul programului Business Verde destinat clienților non-casnici, începând cu data de 15 aprilie, prețul energiei electrice active (fără TG, tariful de transport) pentru o perioadă contractuală de 12 luni este de 0,55 lei/kWh.

Prețul energiei electrice active cu TG este de 0,55382 lei/kWh.

Anterior, prețul este de 0,58 lei/kWh.

Prețul energiei electrice active este fix pe o perioadă de 1 an. Termenul de plată este 30 zile de la emiterea facturii.

Ce clienți pot beneficia de ofertă

Potrivit Hidroelectrica, oferta este pentru IMM-uri, companii de stat, ca Metrorex, aeroporturi, spitale, companii din subordinea autorităților locale, instituții publice, biserici, creșe.

Oferta se adresează acestor categorii de consumatori non-casnici cu un consum anual estimat sub 100.000 kWh. Poate fi accesată până la 31 iulie 2024.

”Prețul final facturat va fi determinat în conformitate cu prevederile OUG nr. 27/18.03.2022 în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2025, aprobată prin Legea nr. 206/2022 astfel cum a fost modificată și completată prin O.U.G 119/2022 și Legea 357/2022 de aprobare și completare a O.U.G 119/2022”, potrivit companiei.

Clientul va fi facturat la prețul plafonat, dacă prețul total va fi mai mare decât cel plafonat (1 leu/kWh, respectiv 1,3 kWh pentru unii clienți non-casnici).

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România şi furnizează servicii tehnologice esenţiale pentru Sistemul Energetic Naţional. Compania operează 187 centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW. Deţine un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

De asemenea, compania deţine o cotă de 13,09% din piaţa de furnizare.

Citeste mai mult

Eveniment

Comunicat. Cătălin Flutur: Profesia de taximetrist va fi direct reprezentată în Consiliul Municipal

Publicat

Dragi prieteni,

Ne-am obișnuit ca atunci când ieșim în stradă să avem la îndemână un taxi, cât mai repede și cât mai ieftin cu putință.  Îmi permit să cred că puțini dintre noi și de puține ori ne întrebăm dacă nu cumva avem pretenții prea mari. Iată de ce afirm aceasta:

Zilele trecute, mergând prin oraș și dialogând cu oamenii, am fost oprit de câțiva taximetriști și am fost întrebat ce plan am eu, candidatul Flutur, pentru ei. Punctual, au vrut să știe și să audă din  gura mea  cum anume voi proceda din toamnă, când voi fi primar, ca să li se facă și lor dreptate, pentru că în acest moment primăria le ignoră problemele, nu puține și nu ușoare. Nefiind pe deplin avizat (cu subiectul incomplet cunoscut), i-am rugat să ne adunăm și să analizăm împreună problemele la care se referă.

Așa încât, ieri am stat de vorbă. Am rămas uimit să văd câtă lume a venit la întâlnire – o unitate de breaslă mai rar întâlnită în zilele noastre (au fost prezenți în sală peste 70 de șoferi de taxi). La fel de multe au fost și  cele semnalate: de la deszăpezirea greoaie a stațiilor de taxi și banii prea mulți dați în service-uri din cauza carosabilului găurit, prost întreținut, până la lipsa reglementărilor în plan local care să limiteze pirateria și concurența neloială. S-a vorbit foarte apăsat și argumentat despre tarifele actuale care nu sunt câtuși de puțin rentabile pentru cineva care își duce viața doar din taximetrie; pe de o parte, sunt prea mici ca să producă și beneficiul muncii, iar pe de altă parte, dacă ar fi mărite, nu ar mai fi practicabile, transportul altenativ fiind mai avantajos din acest punct de vedere pentru cetățeanul de rând.

Au fost discutate și propuse măsuri pe care primăria și primarul în funcție au refuzat și refuză să le ia în calcul, actuala administrație fiind catalogată ca lipsită de sens pentru viața adevărată a comunității. Din năduf, mai în glumă, mai în serios, din partea concetățenilor noștri a venit ideea înființării unei alte primării, una care să fie pentru oameni și nu pentru a satisface doar interese personale și de grup.

Momentan, având la îndemână pârghii mai mult politice decât administrative, prima mea reacție, venită ca o soluție imediată, a fost de a propune ca reprezentantul acestui domeniu special al transportului public să aibă un loc pe lista noastră de consilieri. Astfel, pe lângă deplina mea susținere care va veni odată cu preluarea noului mandat, profesia de taximetrist să fie direct reprezentată în Consiliul Municipal, încât problemele respective să fie expuse și tratate în cel mai transparent și eficient mod posibil.

Dragi taximetriști, cu respect pentru munca voastră cinstită și atât de necesară botoșănenilor, vă rog să aveți încrederea că cele vorbite vor fi puse în practică, de îndată ce va fi posibil.

Vă urez drum bun și curse îmbelșugate,

Cătălin Flutur

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending