Connect with us
Publicitate

Eveniment

Reguli pentru autorizarea școlilor de șoferi, baza materială necesară și programa școlară

Publicat

Publicitate

Ministerul Transporturilor vrea să reglementeze autorizarea școlilor de șoferi și a instructorilor în domeniul conducerii auto defensive. În acest sens a fost publicat recent un proiect de act normativ, care prevede, printre altele, stabilirea bazei materiale necesare școlilor de șoferi care efectuează conducere auto defensivă (săli de pregătire teoretică/practică, poligoane, dotări)

De asemenea, documentul reglementează și procedura de examinare și formare în domeniul conducerii auto defensive și programa școlară a cursului de conducere defensivă. 

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a publicat joi, 27 octombrie, în dezbatere publică, un proiect de ordin pentru aprobarea Normelor privind autorizarea şcolilor de conducători auto şi a instructorilor auto, a Normelor privind atestarea profesorilor de legislaţie rutieră şi a instructorilor de conducere auto, a Metodologiei de organizare şi desfăşurare a cursurilor de pregătire teoretică şi practică a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere, a Programei de şcolarizare, precum şi privind condiţiile şi obligaţiile pentru pregătirea teoretică şi practică a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere.

Publicitate

Potrivit documentului, cursul de conducerea auto defensivă va putea fi efectuat de către persoane care dețin permis de conducere, doar în cadrul școlilor de conducători auto și va cuprinde o parte teoretică și o parte practică.

Școlile de șoferi vor putea efectua cursul de conducere auto defensivă doar în baza unei anexe la autorizația de școală de conducători auto, eliberată de către Autoritatea Rutieră Română – A.R.R.

În vederea autorizării efectuării cursului de conducere auto defensivă, școala de conducători auto trebuie să îndeplinească cumulativ, într-o locație unică, mai multe condiții referitoare la onorabilitate, bază materială și competență profesională.

Publicitate

Astfel, fiecare sală de pregătire teoretică trebuie să fie astfel dimensionată astfel încât să asigure o suprafață efectivă de minim 2 mp respectiv 5 mc pentru fiecare cursant și pentru profesorul de conducere defensivă și trebuie să cuprindă:

  • 20 de echipamente didactice pentru cursanți și un echipament didactic pentru profesorul de conducere defensivă (mese și scaune);
  • retroproiector;
  • tablă magnetică sau flipchart;
  • acces Internet;
  • o trusă auto de prim ajutor și 2 stingătoare auto cu pulbere;

De asemenea, școlile auto vor trebui să dețină o sală de pregătire practică, dotată cu simulatoare auto și echipamente specifice. Simulatoarele auto constau în echipamente care simulează habitaclul unui autovehicul și care trebuie să asigure:

  • răsturnarea, pentru un ciclu de 540 de grade;
  • impactul frontal;

Echipamentele specifice constau în dispozitive care testează viteza de reacție și acuitatea vizuală, exemplifică poziționarea măinilor pe volan la rotirea volanului la 90, 180 și 270 de grade și exemplifică mișcarea capului unui conducător auto, în funcție de poziția tetierei.

Publicitate

Școlile de șoferi vor trebui să dețină și un poligon auto, cu următoarele caracteristici:

  • pista betonată/asfaltată cu o lungime de 150 m și o lățime de 10 m, în linie dreaptă;
  • pista betonată/asfaltata cu o lățime de 10 m, care este în prelungirea celei în line dreaptă și care asigură efectuarea unui viraj la 1800, raza viratoare fiind de minim 7 m;
  • 20 conuri de semnalizare rutieră;
  • spații de degajare, de minim 4 m pe fiecare din părțile laterale pentru pista care este în linie dreaptă și de minim 6 m pe fiecare din părțile laterale pentru viraje;
  • elemente de protecție elastice, în părțile laterale virajate;
  • aspersoare de apă, care să asigure udarea pistei pe o lungime de minim 50 m, în linie dreaptă.

Nu în ultimul rând, școlile de conducători auto trebuie să dețină minim două autovehicule de aceeași marcă, model și tip dintre care una dotată cu ABS iar cealaltă fără ABS.

  • minim un autoturism cu ambele punți, față și spate, viratoare;
  • minim un autoturism dotat cu dispozitivul “roți libere”.

Potrivit proiectului, o persoană poate obține calitatea de instructor auto în domeniul conducerii auto defensive dacă deține atestat de instructor auto valabil pentru categoriile B, C, CE de minim 5 ani și a promovat un examen teoretic. O persoană care deține atestat de profesor de legislație rutieră valabil poate susține și pregătirea teoretică din cadrul școlilor de conducători auto din domeniul conducerii auto defensive.

Publicitate

Examenul pentru obținerea calității de instructor auto în domeniul conducerii auto defensive poate fi susținut doar de către instructori auto care dețin atestate valabile în acest sens și constă într-o probă teoretică, eliminatorie, care are drept scop verificarea cunoștințelor regulilor de circulație pe drumurile publice și verificarea cunoștințelor aplicabile conducerii defensive care constă într-un test tip grilă cu 60 de întrebări, a cărei durată este de 60 minute, susținută în sistem informatic; pentru a promova această probă este necesar să se răspundă corect și complet la 54 de întrebări.

Programa școlară – curs de conducere defensivă

Competențe specifice Conținuturi Nr. ore
Teme teoretice de pedagogie Personalitatea și predicția comportamentală a) cunoașterea personalității adulților; 

b) adaptarea tehnicilor de lucru prin cunoașterea persoanlităților diferite;

c) stăpânirea comunicării educaționale în context profesional;

d) optimizarea comunicării în procesul educativ;

e) cunoașterea particularităților instruirii adulților;

f) aplicarea strategiilor și metodelor de învățământ activă;

1 oră
Teme teoretice de conducere defensivă Mașina a) poziția la volan; 

b) pregătirea autovehiculului pentru deplasare;

c) vizibilitate;

d) centrul de greutate;

e) dinalica maselor;

f) gabarit;

g) tipuri de transmisii;

h) sisteme de siguranță active;

i) sisteme de frânare

1 oră
Traficul rutier a) diminuare de risc; 

b) carosabil / anvelope;

c) aglomerație;

d) viteza;

e) statistică accidente rutiere;

f) prezentare cazuistică și analiză accidente;

g) acțiuni de prim ajutor;

h) practici periculoase la volan;

i) pericole;

2 ore
Teme practice de conducere defensivă Teme desfășrate în sală a) simulare tamponare la diferite viteze; 

b) simulare impact coloană vertebrală (cervicală)

c) simulare referitoare la poziția la volan și modul de poziționare a mâinilor pe volan

2 ore
Teme desfășurate în poligon a) reguli de siguranță în poligon; 

b) frănare de urgență la autovehicule dotate cu ABS;

c) frănare de urgență la autovehicule fără ABS;

d) evitare jaloane efectuată cu autovehicule cu/fără ABS;

e) manevre cu dispozitiv “roți libere”

f) manevre de subvirare și de supravirare;

2 ore
Total 8 ore

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Tânără rănită, dusă cu ajutorul pompierilor la ambulanță

Publicat

Publicitate

O tânără, în vârstă de 25 de ani, din localitatea Cătămărăști Deal, rănită după ce a căzut de pe bicicletă, a avut nevoie de ajutorul pompierilor militari pentru a ajunge la ambulanță. Evenimentul a avut loc în pădurea Ipotești, într-o zonă greu accesibilă dintre Lacul cu Nuferi și Observator, în această după-amiază.

La caz s-a deplasat, inițial, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Cadrele medicale au constatat faptul că nu o pot transporta la ambulanță și au solicitat sprijinul pompierilor.

Un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu o șenilata a ajuns, în cel mai scurt timp, la tânăra rănită și a adus-o, în siguranță, la ambulanța SAJ. Ulterior, pacienta a ajuns la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Publicitate

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Ioan Butnaru, primarul comunei Hilișeu-Horia, Botoșani

Publicat

Publicitate

Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Ioan Butnaru, primarul comunei Hilișeu-Horia, Botoșani.
Ioan Butnaru a vorbit despre candidatura sa pentru un nou mandat de primar al acestei comune, dar și despre investițiile care se fac în această zonă din Nordul României prin Programul Național de Reconstrucție și Dezvoltare (PNRR), Programul Național „Anghel Saligny”, proiectele care se desfășoară prin AFM, PIM, POR sau cu bani de la Compania Națională de Dezvoltare. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Incendiu la Flămânzi. Un transformator electric pe bază de ulei a luat foc. Două ore au luptat pompierii cu flăcările

Publicat

Publicitate

Un transformator electric pe bază de ulei a luat foc, cel mai probabil, din cauza suprasolicitării. S-a întâmplat în această după-amiază, la un punct de trasformare din orașul Flămânzi. Localnicii au observat că iese fum din clădire și au sunat la 112 după ajutor.

La caz s-au deplasat pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și reprezentanți ai furnizorului de energie electrică. Aceștia au constatat faptul că ardea violent transformatorul și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se se extindă la celelalte încăperi ale clădirii, dar și la alte construcții din apropiere, inclusiv la Casa de Cultură din orașul Flămânzi. După stingerea incendiului, pompierii au răcit transformatorul, eliminând astfel pericolul de explozie care putea să apară că urmare a supraîncălzirii celor aproximativ 1000 de litri de ulei.

Intervenția a durat mai bine de două ore.

Publicitate

Specialiștii furnizorului de energie electrică urmează să remedieze defecţiunile.

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Publicitate

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

3 Mai: Ziua soțiilor de militari

Publicat

Publicitate

Nu e uşor să fii soţie de pompier! Deloc! E mai greu decât să fii chiar pompier! Pentru că soţiile noastre poartă în suflet toată responsabilitatea familiei. Ele ne poartă de grijă atunci când plecăm, ele se frământă toată noaptea, până ne întoarcem sănătoşi, ele încurajează copiii şi îndepărtează grijile din jurul lor, când suntem în misiune, a dezvăluit maiorul Alin Găleată de la ISU BUCOVINA.

Dar cele mai grele momente pentru soţiile de pompier sunt acelea în care vin să-şi comemoreze soţii căzuţi la datorie sau pe cei care au pierdut bătălia cu boli necruţătoare, unele survenite la vârste la care nici la pensie nu apuci să te gândeşti…

Nu! Nu e uşor să fii soţie de pompier! Şi dacă pentru pompieri sunt atât de multe statui ridicate, sunt sigur că şi soţiile noastre merită adevărate monumente închinate lor, pentru viaţa pe care şi-o asumă alături de noi…

Publicitate

* * *

Ziua soțiilor de militari a fost decisă, la nivel internațional, în anul 1984.

La mulți ani cu sănătate jumătăților noastre, care ne-au fost alături si fără de care nu am fi putut suporta privațiunile serviciului militar!

Publicitate

La mulți ani tuturor soțiilor de militari !

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending