Connect with us

Eveniment

Reguli pentru autorizarea școlilor de șoferi, baza materială necesară și programa școlară

Publicat

Publicitate

Ministerul Transporturilor vrea să reglementeze autorizarea școlilor de șoferi și a instructorilor în domeniul conducerii auto defensive. În acest sens a fost publicat recent un proiect de act normativ, care prevede, printre altele, stabilirea bazei materiale necesare școlilor de șoferi care efectuează conducere auto defensivă (săli de pregătire teoretică/practică, poligoane, dotări)

De asemenea, documentul reglementează și procedura de examinare și formare în domeniul conducerii auto defensive și programa școlară a cursului de conducere defensivă. 

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a publicat joi, 27 octombrie, în dezbatere publică, un proiect de ordin pentru aprobarea Normelor privind autorizarea şcolilor de conducători auto şi a instructorilor auto, a Normelor privind atestarea profesorilor de legislaţie rutieră şi a instructorilor de conducere auto, a Metodologiei de organizare şi desfăşurare a cursurilor de pregătire teoretică şi practică a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere, a Programei de şcolarizare, precum şi privind condiţiile şi obligaţiile pentru pregătirea teoretică şi practică a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere.

Potrivit documentului, cursul de conducerea auto defensivă va putea fi efectuat de către persoane care dețin permis de conducere, doar în cadrul școlilor de conducători auto și va cuprinde o parte teoretică și o parte practică.

Școlile de șoferi vor putea efectua cursul de conducere auto defensivă doar în baza unei anexe la autorizația de școală de conducători auto, eliberată de către Autoritatea Rutieră Română – A.R.R.

În vederea autorizării efectuării cursului de conducere auto defensivă, școala de conducători auto trebuie să îndeplinească cumulativ, într-o locație unică, mai multe condiții referitoare la onorabilitate, bază materială și competență profesională.

Publicitate

Astfel, fiecare sală de pregătire teoretică trebuie să fie astfel dimensionată astfel încât să asigure o suprafață efectivă de minim 2 mp respectiv 5 mc pentru fiecare cursant și pentru profesorul de conducere defensivă și trebuie să cuprindă:

  • 20 de echipamente didactice pentru cursanți și un echipament didactic pentru profesorul de conducere defensivă (mese și scaune);
  • retroproiector;
  • tablă magnetică sau flipchart;
  • acces Internet;
  • o trusă auto de prim ajutor și 2 stingătoare auto cu pulbere;

De asemenea, școlile auto vor trebui să dețină o sală de pregătire practică, dotată cu simulatoare auto și echipamente specifice. Simulatoarele auto constau în echipamente care simulează habitaclul unui autovehicul și care trebuie să asigure:

  • răsturnarea, pentru un ciclu de 540 de grade;
  • impactul frontal;

Echipamentele specifice constau în dispozitive care testează viteza de reacție și acuitatea vizuală, exemplifică poziționarea măinilor pe volan la rotirea volanului la 90, 180 și 270 de grade și exemplifică mișcarea capului unui conducător auto, în funcție de poziția tetierei.

Școlile de șoferi vor trebui să dețină și un poligon auto, cu următoarele caracteristici:

  • pista betonată/asfaltată cu o lungime de 150 m și o lățime de 10 m, în linie dreaptă;
  • pista betonată/asfaltata cu o lățime de 10 m, care este în prelungirea celei în line dreaptă și care asigură efectuarea unui viraj la 1800, raza viratoare fiind de minim 7 m;
  • 20 conuri de semnalizare rutieră;
  • spații de degajare, de minim 4 m pe fiecare din părțile laterale pentru pista care este în linie dreaptă și de minim 6 m pe fiecare din părțile laterale pentru viraje;
  • elemente de protecție elastice, în părțile laterale virajate;
  • aspersoare de apă, care să asigure udarea pistei pe o lungime de minim 50 m, în linie dreaptă.

Nu în ultimul rând, școlile de conducători auto trebuie să dețină minim două autovehicule de aceeași marcă, model și tip dintre care una dotată cu ABS iar cealaltă fără ABS.

  • minim un autoturism cu ambele punți, față și spate, viratoare;
  • minim un autoturism dotat cu dispozitivul “roți libere”.

Potrivit proiectului, o persoană poate obține calitatea de instructor auto în domeniul conducerii auto defensive dacă deține atestat de instructor auto valabil pentru categoriile B, C, CE de minim 5 ani și a promovat un examen teoretic. O persoană care deține atestat de profesor de legislație rutieră valabil poate susține și pregătirea teoretică din cadrul școlilor de conducători auto din domeniul conducerii auto defensive.

Examenul pentru obținerea calității de instructor auto în domeniul conducerii auto defensive poate fi susținut doar de către instructori auto care dețin atestate valabile în acest sens și constă într-o probă teoretică, eliminatorie, care are drept scop verificarea cunoștințelor regulilor de circulație pe drumurile publice și verificarea cunoștințelor aplicabile conducerii defensive care constă într-un test tip grilă cu 60 de întrebări, a cărei durată este de 60 minute, susținută în sistem informatic; pentru a promova această probă este necesar să se răspundă corect și complet la 54 de întrebări.

Programa școlară – curs de conducere defensivă

Competențe specifice Conținuturi Nr. ore
Teme teoretice de pedagogie Personalitatea și predicția comportamentală a) cunoașterea personalității adulților; 

b) adaptarea tehnicilor de lucru prin cunoașterea persoanlităților diferite;

c) stăpânirea comunicării educaționale în context profesional;

d) optimizarea comunicării în procesul educativ;

e) cunoașterea particularităților instruirii adulților;

f) aplicarea strategiilor și metodelor de învățământ activă;

1 oră
Teme teoretice de conducere defensivă Mașina a) poziția la volan; 

b) pregătirea autovehiculului pentru deplasare;

c) vizibilitate;

d) centrul de greutate;

e) dinalica maselor;

f) gabarit;

g) tipuri de transmisii;

h) sisteme de siguranță active;

i) sisteme de frânare

1 oră
Traficul rutier a) diminuare de risc; 

b) carosabil / anvelope;

c) aglomerație;

d) viteza;

e) statistică accidente rutiere;

f) prezentare cazuistică și analiză accidente;

g) acțiuni de prim ajutor;

h) practici periculoase la volan;

i) pericole;

2 ore
Teme practice de conducere defensivă Teme desfășrate în sală a) simulare tamponare la diferite viteze; 

b) simulare impact coloană vertebrală (cervicală)

c) simulare referitoare la poziția la volan și modul de poziționare a mâinilor pe volan

2 ore
Teme desfășurate în poligon a) reguli de siguranță în poligon; 

b) frănare de urgență la autovehicule dotate cu ABS;

c) frănare de urgență la autovehicule fără ABS;

d) evitare jaloane efectuată cu autovehicule cu/fără ABS;

e) manevre cu dispozitiv “roți libere”

f) manevre de subvirare și de supravirare;

2 ore
Total 8 ore

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Copilașii de la Grădinița nr. 3 din Dorohoi s-au întâlnit cu pompierii

Publicat

Publicitate

Multe persoane sunt superstițioase și consideră ziua de „Marţi, 13” o zi cu ghinion, dar se întâmplă ca uneori să ne facem și singuri „ghinionul” prin faptul că nu suntem destul de bine informați. De aceea, la nivelul IGSU, s-a stabilit ca, de fiecare dată când ziua de 13 pică marţea, aceasta să fie dedicată Informării Preventive.

Pompierii botoșăneni au diseminat astăzi mesajul preventiv prin distribuirea de materiale aferente campaniei în locurile aglomerate din municipiul Botoșani, dar și în celelalte localități ale județului prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență.

De asemenea, Inspectorii de Prevenire au fost prezenți la Grădinița nr. 3 din Dorohoi, unde au desfășurat diverse activități, pe parcursul cărora copiii au învățat cum trebuie să se protejeze dacă un incendiu îi surprinde în locuință sau la școală, dar și cum să reacţioneze în situația producerii unui cutremur.

Pompierii botoșăneni si membrii serviciilor voluntare din comunele județului au abordat următoarele aspecte:
✔ verificarea și curățarea coșurilor de evacuare a fumului;
✔ verificarea sobelor și alimentarea acestora cu materiale combustibile potrivite;
✔ evitarea supeaîncălzirii sobei;
✔ depozitarea cenușii și a jarului provenite de la sobe într-un loc special amenajat. Jăratecul nestins nu trebuie aruncat în apropierea casei, a adăposturilor de animale, a magaziilor de lemne sau de furaje;
✔ folosirea responsabilă a instalațiilor electrice și de gaze și verificarea acestora de către personal specializat;
✔ instalarea în locuințe a detectoarelor de fum și de gaz;
✔ supravegherea și informarea copiilor, astfel încât aceștia să cunoască riscurile la care se expun în orice împrejurare.

Activitățile urmăresc creșterea nivelului de siguranță în rândul cetățenilor și crearea unei culturi preventive, cu precădere pe respectarea regulilor privind apărarea împotriva incendiilor.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Suporterii botoșăneni sunt invitați să fie alături de echipa lor favorită, la meciul din ultima etapă a Play-out-ului SuperLigii României

Publicat

Publicitate

Suporterii botoșăneni sunt invitați să fie alături de echipa lor favorită!
Biletele pentru meciul dintre FC Botoșani și AFC Hermannstadt, din ultima etapă a Play-out-ului SuperLigii României, sunt disponibile online pe 🌐 www.fcbt.ro și 🌐 www.bilete.ro.

Partida FC Botoșani 🆚 AFC Hermannstadt va avea loc duminică, 18 mai 2025, începând cu ora 🕔 17:00, pe stadionul 🏟 Municipal din Botoșani. Hai la stadion să susții echipa ta de suflet!

Citeste mai mult

Eveniment

Minivacanță de Rusalii 2025: Angajații din România vor beneficia de trei zile libere, la începutul lunii iunie

Publicat

Publicitate

Angajații din România se vor bucura de o minivacanță de trei zile la începutul lunii iunie. Sărbătoarea Rusaliilor are loc la 50 de zile după Paște și comemorează Pogorârea Sfântului Duh asupra apostolilor. În 2025, prima zi de Rusalii va fi celebrată duminică, 8 iunie, iar a doua zi, luni, 9 iunie, va fi zi liberă legală.

Pentru angajații din România, a doua zi de Rusalii (luni, 9 iunie) este declarată zi liberă legal prin lege, ceea ce înseamnă că aceștia vor putea să se bucure de un weekend prelungit, în perioada 7 – 9 iunie.

Semnificația religioasă a sărbătorii

Cunoscută și sub denumirea de „Cincizecime”, sărbătoarea Rusaliilor reprezintă unul dintre cele mai vechi și importante praznice creștine. Aceasta comemorează momentul în care Duhul Sfânt s-a pogorât asupra apostolilor lui Iisus Hristos, la 50 de zile după Înviere, eveniment care marchează, în mod simbolic, și întemeierea Bisericii creștine.

Potrivit tradiției biblice, după ce Duhul Sfânt s-a pogorât asupra lor, apostolii au început să vorbească în limbi diferite și să predice cuvântul lui Dumnezeu, răspândind astfel învățăturile creștine în întreaga lume.

Minivacanță de Rusalii. Calendarul zilelor libere rămase în 2025

În anul 2025, românii vor beneficia de un total de 17 zile libere oferite de stat, datorită sărbătorilor legale. Dintre acestea, 13 zile libere vor fi în timpul săptămânii, în timp ce 4 zile libere vor cădea în weekend.

Iată lista completă a zilelor libere legale rămase pentru anul 2025:

Publicitate
  • 1 iunie – Ziua Copilului (duminică)
  • 8 iunie – Prima zi de Rusalii (duminică)
  • 9 iunie – A doua zi de Rusalii (luni) – zi liberă legal
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului (vineri) – zi liberă legal
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei (duminică)
  • 1 decembrie – Ziua Națională a României (luni) – zi liberă legal
  • 25 decembrie – Prima zi de Crăciun (joi) – zi liberă legal
  • 26 decembrie – A doua zi de Crăciun (vineri) – zi liberă legal

Este important de menționat că Ziua Copilului (1 iunie) cade într-o zi de duminică în 2025, suprapunându-se peste weekendul obișnuit.

Citeste mai mult

Cultura

„Noaptea Muzeelor” 2025 la Muzeul Județean Botoșani

Publicat

Publicitate

Conform tradiției ultimilor ani, Muzeul Județean Botoșani va lua parte și în 2025 la „Noaptea Muzeelor”, eveniment cultural de anvergură națională care mobilizează numeroase instituții de profil muzeal din întreaga țară într-o binevenită celebrare a culturii. Astfel, în data de 17 mai 2025, în intervalul orar 16.00-22.00, intrarea va fi liberă la următoarele muzee botoșănene:

  • Muzeul de Etnografie (Bd. Mihai Eminescu, nr. 50, Botoșani), unde, pe lângă expoziția permanentă care pune în valoare arealul etnografic al Botoșaniului, vizitatorii vor putea contempla expoziția de artă comparată „Zbor printre rădăcini”, încorporând atât piese din patrimoniul Muzeului de Etnografie, cât și lucrări de artă vizuală ale artistei Ioana Gina Poleac;
  • Casa Memorială „Nicolae Iorga” (Str. Nicolae Iorga, nr. 14, Botoșani), cu expoziția permanentă care omagiază opera și activitatea istoricului;
  • Muzeul „Ștefan Luchian” (Str. Ștefan Luchian, nr. 92, Ștefănești), cu expoziția permanentă dedicată vieții și creației artistului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending