Connect with us
Publicitate

Actualitate

Reguli noi pentru vaccinul antigripal. Pacienții își vor procura serul din farmacii, doar cu rețetă

Publicat

Publicitate

Sezonul rece bate la ușă, iar vaccinul împotriva gripei a apărut deja în farmacii. Numai că, din această toamnă, medicii de familie nu vor mai avea stocuri în cabinete. Serul va putea fi obținut doar cu rețetă.Tinerii de până în 18 ani și adulții de peste 65, dar și pacienții cu boli cronice, vor beneficia gratuit. Vaccinul va putea fi cumpărat și la liber, dar la preț întreg, informează AGERPRES.

Dacă interesul pentru vaccinul antigripal este crescut, pentru cel împotriva Covid-19 lucrurile stau diferit, cu toate că în ultima perioadă reprezentanții DSP spun că aceste cazuri au crescut. La Cluj-Napoca mai funcționează un singur centru de vaccinare împotriva Covid-19, dar vaccinul poate fi făcut în continuare la medicul de familie.

Mulți clujeni sunt obișnuiți să își facă din timp vaccinul antigripal. De câteva zile, au început să se intereseze de ser la farmacii.

Publicitate

Lucrurile se schimbă, însă, din această toamnă. Medicii de familie nu vor mai avea stocuri de vaccin în cabinete. Pacienții vor primi o rețetă de la ei, îl vor lua de la farmacie, fie gratuit, fie compensat, în funcție de categoria de vârstă și de afecțiuni. Apoi, vor reveni în cabinetul medicului de familie pentru imunizare.

Ioan Mureșan, medic de familie: Începând cu anul 2023 s-a hotărât la nivel de minister ca vaccinul să fie luat de pacient din farmacie, pe baza unei prescripții medicale eliberate de medicul de familie. Se va da pe gratis pentru copii în vârstă de până la 18 ani și pentru cei de peste 65 de ani, iar pentru celelalte categorii se va da în procent de 50%.

Farmacist: Pacienții au început să ceară vaccinul antigripal. El se găsește în farmacie. Există două tipuri de vaccin. Există varianta achiziționării lui contra cost, dar începând cu acest an va putea fi achiziționat și compensat sau gratuit. Medicul de familie va elibera o rețetă, în funcție de categoria de pacient.

Publicitate

Pacientul va trebui să transporte vaccinul într-un recipient sau ambalaj special, care să îi mențină temperatura. Iar dacă nu merge imediat la medic, serul trebuie depozitat la o temperatură de 2-8 grade Celsius. Din decembrie, alte 14 vaccinuri vor putea fi luate fie gratuit, fie compensat. Mare interes îl reprezintă vaccinul anti-HPV, spun medicii.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Un botoșănean care a ieșit la plimbare cu familia în pădurea de la Lozna a dat peste…o grenadă defensivă

Publicat

Publicitate

O grenadă de mână defensivă a fost găsită într-o pădure din localitatea Lozna, în această după – amiază, de un bărbat. Acesta era la plimbare cu familia, când a observat obiectul pirotehnic. A realizat pericolul și a sunat după ajutor la 112

În cel mai scurt timp, echipa pirotehnică a ISU Botoșani a ajuns la caz și a constatat că muniția era în perfectă stare de funcționare și putea exploda la orice acțiune mecanică.

Grenada a fost transportată, în siguranţă, în poligonul militar de la Copălău, în vederea distrugerii la o dată ulterioară.

Publicitate

Dacă se întâmplă să găsiți obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce seamănă cu elemente de muniţie neexplodată trebuie să respectați următoarele reguli:
✅ să nu le mișcați de pe locurile pe care se află;
✅ să nu le desfaceți şi să nu le predați operatorilor economici;
✅ să nu le introduceți în clădiri, încăperi sau locuinţe;
✅ să nu le folosiți pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;
✅ să nu le loviți, să nu le tăiați şi să nu le demontați;
✅ să nu folosiți focul deschis în apropierea acestora.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia. Este COD GALBEN

Publicat

Publicitate

Hidrologii au anunțat că există risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia și au instituit Cod Galben până astăzi, la ora 24.00.

Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale COTELOR DE ATENȚIE”.

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.

Publicitate

Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate este permanent monitorizată atât prin Centrul Operaţional al inspectoratului, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

👩‍🚒 Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

‼️ Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

Publicitate

▪️curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

▪️ nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro ( https://fiipregatit.ro/ghid/ghid-inundatie/) sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

#ISU_BOTOSANI #pompierii #salvatorii #prevenire #pregatire #mereuladatorie

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Mai multe comune din județul Botoșani, plasate sub COD PORTOCALIU

Publicat

Publicitate

🟠 Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o avertizare nowcasting tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru localitățile Flămânzi, Vorona, Frumușica, Tudora, Cristești, Copălău și Prăjeni.

Aceasta se va manifesta prin grindină de mici și medii dimensiuni, averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și va fi valabilă până la ora 16:30.

Pentru a gestiona în mod operativ situațiile de urgență care ar putea apărea din cauza fenomenelor meteorologice periculoase, pompierii botoșăneni sunt la datorie, pregătiți să intervină cu mijloacele tehnice din dotare.

Publicitate

De asemenea, au fost înștiințate unitățile administrativ-teritoriale vizate cu privire la fenomenele meteorologice prognozate.

Deoarece există riscul producerii unor inundații locale, recomandăm cetățenilor să:

– curețe șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
– nu arunce gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei;
– construiască bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă, în caz de inundație;
– urmărească la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor;
– în cazul unei situații de urgență reale, sesizați evenimentul la numărul unic 112.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Cetățenii vor fi avertizați și prin mesaj RO-ALERT.

#ISU_BOTOSANI #pompierii #salvatorii #prevenire #pregatire #mereuladatorie

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Comunele Vorona și Tudora se află sub COD GALBEN. Se anunță grindină și descărcări electrice

Publicat

Publicitate

Până la ora 16:00, localitățile Vorona și Tudora
se vor afla sub o atenționare meteorologică tip cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Se anunță averse care vor acumula peste 20…35 l/mp, grindină, descărcări electrice, intensificări ale vântului.

Pentru a preveni situațiile de urgență, vă recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

Publicitate

✔️curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
✔️nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei;

✔️ în măsura în care este posibil, dacă vântul bate cu putere, întrerupeți activitățile în aer liber și adăpostiți-vă în locuințe sau în spații care să vă asigure protecția; închideți ușile și ferestrele;
✔️fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

✔️ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
✔️ nu atingeți firele căzute la pământ.

Publicitate

Pe platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență FII PREGĂTIT pot fi consultate ghidurile special create pentru a afla cum vă puteți proteja în diverse situații de urgență, generate de fenomene meteo extreme.

FURTUNĂ: https://fiipregatit.ro/ghid/furtuna/

ℹ️ Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute și din aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Publicitate

#ISU_BOTOSANI #pompierii #salvatorii #prevenire #pregatire #mereuladatorie

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending