Connect with us
Publicitate

Eveniment

Reguli de circulație mai puțin cunoscute, care îți pot aduce o amendă

Publicat

Codul Rutier se schimbă periodic. Apar reguli noi, care pot aduce amenzi semnificative șoferilor, la fel cum există reguli vechi, pe care șoferii fie le-au uitat, fie nu le-au cunoscut bine nicioadată, relatează alba24.ro. 

Printre cele mai întâlnite situații, la care șoferii nu mai sunt atenți, putem enumera unele banale, cum ar fi cele de mai jos.

Atenție însă, există și reguli noi, aplicabile din 2022, dublate de un nou nivel al sancțiunilor.

  • Numărul de înmatriculare trebuie să fie curat și vizibil. La fel și geamurile.
  • Forțarea semaforului: conform legislației, este interzis să treci pe culoarea galben a semaforului, cu o excepție: nu poți opri în siguranță la timp sau ești prins în intersecție. Aceste situații sunt discutabile oricum și îți pot aduce amendă din partea Poliției Rutiere.
  • Anvelope de iarnă și lichid de parbriz. Poliția și RAR pot verifica inclusiv existența lichidului de parbriz.
  • Femeile însărcinate, instructorii auto și șoferii de taxi (atunci când sunt în timpul programului – au client) reprezintă categoriile exceptate de la purtarea centurii de siguranță.
  • Utilizarea telefonului mobil la volan, fără un dispozitiv hands-free, este interzisă în toate țările UE.
  • În unele țări, este obligatorie utilizarea permanentă a luminilor de zi.

CODUL RUTIER 2022: REGULI noi

– depășirea neregulamentară: permis suspendat 60 de zile (în prezent 30 de zile) și amenzile cresc de la 580 lei – 725 lei la 870 lei – 1.160 lei; dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale – suspendare permis 90 de zile (în prezenta 60 de zile) și amenzi majorate de la de la 870 lei -1.160 lei la 1.305 lei – 2.900 lei

Codul Rutier 2022: Clasele de sancţiuni

  • clasa I: 2/3 puncte-amendă (290 – 435 lei)
  • clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă (580 lei – 725 lei)
  • clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă (870 lei – 1.160 lei)
  • clasa a IV-a: 9-20 de puncte-amendă (1.305 lei – 2.900 lei)
  • clasa a V-a (pentru PJ): 21-100 de puncte-amendă (3.045 lei – 14.500 lei)

Modificări în Codul Rutier 2022

– permisul de conducere va putea fi reținut pentru 120 de zile pentru depășirea vitezei regulamentare cu 70 km/h peste limita maximă admisă; nu se va putea reduce perioada de suspendare la o lună; în prezent, permisul poate fi suspendat până la 90 de zile.

 

– sancțiuni noi pentru nerespectarea regulilor de circulație pe autostradă:

  • întoarcerea și mersul pe contrasens atrage suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 4 luni (în prezent, 2 luni) fără posibilitatea de reducere a perioadei de suspendare; aceeași măsură și pentru circularea sau traversarea de pe un sens de circulaţie pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părţi carosabile și circularea în sens contrar direcţiei de mers pe calea unidirecţională
  • mersul nejustificat pe banda de urgență – suspendarea permisului pentru 90 de zile (în prezent, doar amendă); de asemenea, amenzile pentru această contravenție cresc de la 580-725 lei la 1.300- 2.900 lei.

– comportamentul agresiv în trafic: amenzi clasa II sancțiuni, între 580 lei și 725 lei şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile; dacă s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale – amendă din clasa a III-a de sancţiuni (870 lei – 1.160 lei) şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile

Cod Rutier 2022: Transportul copiilor în mașină. Când au voie pe locul din față

Aceștia trebuie să călătorească în scaune speciale, prinși în centură.

Transportul copiilor pe scaunul din față ar trebui făcut în mod excepțional pentru că în caz de accident, persoana aflata în dreapta șoferului este cea mai expusă.

Potrivit Codului Rutier în vigoare până în 2015, copiii puteau ocupa locul din față dacăîmpliniseră vârsta de 12 ani. Din 2015, însă, noul Codul Rutier s-a schimbat.

Concret, un copil care nu a ajuns încă la înălțimea de 135 de centimetri poate fi transportat în mașină doar într-un dispozitiv de fixare omologat, pe locurile din spate.

Cei care depășesc această înălțime trebuie să poarte centuri de siguranță fixate în așa fel încât să nu traverseze zona feței sau a gâtului.

Există, însă, și o excepție de la această prevedere. Este vorba despre copiii cu afecțiuni grave, care au un certificat medical ce atestă existența acestor afecțiuni în cazul cărora este contraindicată fixarea cu ajutorul dispozitivelor de siguranță.

Pe certificatul medical trebuie să fie menționată durata de valabilitate a acestuia.

Atenție: conducătorul auto trebuie să aibă permanent asupra să certificatul medical al copilului pentru a-l prezența polițiștilor de la circulație ori de câte ori i se solicită acest lucru.

De asemenea, până la vârsta de 3 ani, copilul trebuie să fie supravegheat de un adult, altul decât conducătorul auto.

OUG – Articolul 36

(1^3) Conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii în vârstă de până la 3 ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă, cu excepţia celor destinate transportului public de persoane, precum şi a taxiurilor dacă în acestea din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă, în condiţiile prevăzute în regulament. Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.

Regulament – Articolul 97

(1) Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri, denumite în continuare sisteme de siguranţă, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.

(1^2) Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.

(2^3) Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunele din faţă

Dispozitivele de fixare în scaun pentru copii se clasifică în 5 grupe de masă:

a) grupa 0, pentru copii cu masa mai mică de 10 kg;

b) grupa 0+, pentru copii cu masa mai mică de 13 kg;

c) grupa I, pentru copii cu masa între 9 şi 18 kg;

d) grupa II, pentru copii cu masa între 15 şi 25 kg;

e) grupa III, pentru copii cu masa între 22 şi 36 kg.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Primele detectoare au ajuns în casele botoșănenilor din Cristești

Publicat

Casele a patru familii din comuna Cristești sunt mai sigure, de astăzi, datorită campaniei „Detector pentru viață”. Pompierii militari și voluntari, dar și reprezentanți ai DELGAZ GRID au instalat, în aceste locuințe, detectoare de monoxid de carbon și fum.

Astfel de dispozitive, care semnalează imediat apariția unui incendiu sau prezența monoxidului de carbon în spațiile în care sunt amplasate, vor fi montate și în alte 495 de case din Albești, Brăești, Coțușca, Cristești, Frumușica, Havârna, Hudești, Lunca, Românești, Suharău, Știubieni, Trușești, Ungureni, Vorona și Ștefănești, zilele următoare.

Pe lângă instalarea detectoarelor, pompierii vor instrui familiile beneficiare cu privire la modul de utilizare și întrebuințare a acestor dispozitive. La fiecare casă, vor lăsa și materiale informative din campanile naționale – „Împreună pentru siguranță”, care are ca obiectiv reducerea numărului de victime generate de incendiile de locuințe în rândul persoanelor vârstnice, precum și materialele din cadrul celorlalte campanii, respectiv – RISC – „Renunță, Improvizațiile sunt Catastrofale”, „Ai grijă la cea mai mare grijă – Siguranța copilului tău”, „Stop incendiilor de vegetație uscată”, Îndepărtează pericolele! Protejează-i pe cei dragi!” și „Un cămin sigur pentru copilul tău”.

Vă reamintim faptul că, Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență derulează, în 20 de județe printre care și Botoșani, campania „Detector pentru viață”. Aceasta se adresează persoanelor în vârstă, cu dizabilități sau din medii sociale defavorizate, unde încălzirea locuințelor se face cu sobe sau alte mijloace similare și constă în instalarea, cu titlu gratuit, a unor detectoare de fum și de monoxid de carbon.

Totodată, urmărește să evidențieze importanța montării unor astfel de dispozitive cu rol de avertizare, care să semnaleze imediat apariția unui incendiu sau prezența monoxidului de carbon.

Fiți responsabili și instalați detectoare de fum, monoxid de carbon și de gaze în locuințe! În caz de pericol, acestea vor declanșa alarma în timp util și, în acest fel, veți putea reacționa la momentul potrivit.

Atenție! Detectoarele nu alertează în mod automat autoritățile, nu este interconectat cu sisteme de stingere a incendiilor – rolul lui este doar de avertizare a ocupanților construcției de izbucnirea unui incendiu sau prezența monoxidului de carbon.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Citeste mai mult

Eveniment

Cum vor fi localizate apelurile 112. Legea a fost promulgată

Publicat

Noua configuraţie va permite arii mult mai restrânse, cu precizii de localizare de ordinul zecilor sau sutelor de metri, în funcţie de tehnologia de comunicaţii mobile utilizată. Practic, localizarea cu precizie a apelului la 112 se va realiza atât din telefonul mobil, cât şi din reţea, informează alba24.ro.

Îmbunătățiri la Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă. Este vorba despre un nou tip de localizare cu acurateţe crescută a apelurilor la 112. Legea care aprobă OUG în acest sens a fost promulgată miercuri. 

Ordonanţa de Urgenţă adoptată în mai anul trecut de Executiv prevede implementarea unor măsuri de creştere a preciziei localizării apelurilor efectuate la 112.

Acest nou tip de localizare este furnizat doar pe timpul gestionării unei situaţii de urgenţă. Poate fi realizat independent de tipul de telefon mobil utilizat, inclusiv pentru cele cu tehnologii mai vechi.

Ariile de determinare a poziţiei vor fi restrânse de până la 25 de ori în unele cazuri, potrivit Agerpres.

Iniţiativa legislativă aparţine Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării. A fost elaborată împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi cu Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, în urma consultărilor cu operatorii de telefonie mobilă din România.

Îmbunătățiri la sistemul național unic pentru apeluri de urgență

Actul normativ permite implementarea unei soluţii tehnice care reprezintă o premieră la nivelul serviciilor de urgenţă europene. Sunt rezultatul analizării celor mai noi tehnologii disponibile în domeniu.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Cătălin Flutur: Am încheiat etapa de consultare publică pe care am lansat-o în vederea întocmirii Noii Viziuni de Dezvoltare a Municipiului Botoșani – NOVIO 2024

Publicat

Ieri am încheiat etapa de consultare publică pe care am lansat-o în vederea întocmirii Noii Viziuni de Dezvoltare a Municipiului Botoșani – NOVIO 2024.

Am avut bucuria să constat o implicare consistentă din partea dumneavoastră, participarea la cercetare fiind peste așteptări. Ca să exemplific cu date concrete, formularul de chestionar – asupra căruia aș face observația că a fost în mod necesar unul complex – a avut 1.481  de accesări. De asemenea, rata de răspuns a depășit-o cu mult pe cea aferentă consultării inițiate de actuala administrație locală în anul 2022 (pentru proiectarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU), la acea dată au fost menționate ca sursă numai 267 de chestionare provenite de la cetățeni – informația este preluată de pe site-ul primăriei) . Avem, în concluzie, 515 răspunsuri complete, validate științific, care ne dau o imagine clară a stării de fapt, o radiografie a orașului prin care se evidențiază lipsa de performanță în domenii cheie, cum ar fi cel edilitar-administrativ, al antreprenoriatului și pieței locurilor de muncă, dar și în ceea ce privește urbanismul, sănătatea, educația sau cultura.

Pentru a proba cu un exemplu cele afirmate, expunem rezultatele de la prima întrebare din formular, exact așa cum au fost redate de către aplicația soft utilizată pentru culegerea și prelucrarea datelor (platforma Survio):

Rezultatele cercetării vin și cu o listă impresionantă de propuneri de proiecte, dar și cu fixarea unor repere de dezvoltare locală, considerate de către dumneavoastră a fi  modele de civilizație urbană (Oradea și Cluj, mai cu seamă,  dar și Iașul).

În cele ce urmează vom parcurge a doua etapă de lucru, analiza rezultatelor, urmând ca, în final, să dezvoltăm și să propunem programul administrativ NOVIO 2024 (cele mai importante idei-cadru vor fi prezentate public în cea mai scurtă vreme).

Țin să vă mulțumesc încă o dată pentru contribuțiile aduse acestui proiect!

Cu prețuire,

Cătălin Flutur

Citeste mai mult

Eveniment

OPINII. Cătălin Silegeanu: Eliberăm perimetrele școlilor de tentații periculoase

Publicat

În calitate de candidat la funcția de primar al municipiului Botoșani, una dintre prioritățile mele vizează protecția tinerilor față de tentațiile și riscurile asociate cu unitățile care comercializează produse pe bază de cafea, tutun și alcool în apropierea școlilor.

Această problemă, des întâlnită în preajma unităților de învățământ, subminează eforturile educative și pune în pericol sănătatea elevilor. De aceea, propun implementarea unor restricții suplimentare care să extindă zona de siguranță din jurul școlilor. Așa cum susțin și cetățenii cu care am discutat în acțiunile stradale, este necesar să interzicem funcționarea chioșcurilor și a localurilor care desfac produse destinate adulților pe o rază mai mare decât cea actualmente stipulată de lege.

Prin această măsură, nu doar că vom limita accesul elevilor la substanțe nocive, dar vom contribui și la creșterea prezenței acestora la ore. Observăm frecvent că proximitatea acestor puncte de vânzare facilitează absenteismul, elevii fiind tentați să își petreacă timpul liber în aceste locații în timpul orelor de curs. Extinderea zonei de restricție va reduce semnificativ aceste oportunități de a chiuli, încurajând frecvența școlară și concentrarea asupra educației.

Adițional, măsurile propuse includ și o colaborare mai strânsă cu Inspectoratul Școlar și cu Poliția Locală pentru a asigura respectarea noilor reglementări. Implementarea unui sistem eficient de monitorizare și sancționare va descuraja proprietarii de localuri să încalce regulile, contribuind la un mediu mai sigur și mai sănătos pentru elevii noștri. De asemenea, vom organiza campanii de conștientizare în rândul elevilor despre riscurile consumului de alcool, tutun și alte substanțe stimulative.

Măsurile pe care le propun reprezintă o viziune comună pentru un viitor în care educația și sănătatea tinerilor noștri sunt pe primul loc. Aștept în continuare idei și sugestii care să completeze această inițiativă și programul de guvernare locală pe care îl propun botoșănenilor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending