Connect with us

Eveniment

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii A MURIT. Până la 96 de ani a avut cea mai lungă domnie din istorie

Publicat

Publicitate

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord a murit, joi, 8 septembrie, la Castelul Balmoral, reședința sa din Scoția, unde Regina s-a retras în ultima perioadă.

Regina avea 96 de ani și se afla pe tron de 70 de ani, având cea mai îndelungată domnie din istorie.

Regina Elisabeta a II-a a murit la vârsta de 96 de ani, anunță Palatul Buckingham.

Moartea reginei pune capăt celei mai lungi domnii din istoria Marii Britanii.

Regina Elisabeta a fost, de asemenea, cel mai în vârstă șef de stat din lume.

„Regina a murit în pace, la Balmoral în această după-amiază. Regele și Regina Consort vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce mâine la Londra”, a precizat Palatul Buckingham.

Publicitate

La moartea ei, fiul cel mare și moștenitorul reginei, Charles, fostul Prinț de Wales, a devenit rege al Regatului Unit și al 14 regate din Commonwealth.

Regina Elisabeta a Marii Britanii: Cea mai lungă domnie din istorie a ajuns la final.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord a murit, joi, 8 septembrie, la Castelul Balmoral, reședința sa din Scoția, unde Regina s-a retras în ultima perioadă. Regina avea 96 de ani și se afla pe tron de 70 de ani, având cea mai îndelungată domnie din istorie.

Prințul Charles, dar și fiii lui, William și Harry, au mers azi la castelul Balmoral, imediat ce s-a aflat de starea Reginei. Regina a avut patru copii. Toți i-au fost alături la Castelul Balmoral, reședința sa din Scoția, unde Regina s-a retras în ultima perioadă.

Protocolul regal este clar în astfel de cazuri : Lansarea „Operațiunii London Bridge” înseamnă automat că Regina a murit și în aceeași zi Charles devine Rege.

Dar durerea britanicilor nu ține de protocol. Mii de oameni s-au adunat pentru a se ruga și pentru a-și își iau rămas bun de la cea mai iubită regină.

Regina Elisabeta este singurul suveran care a ajuns la 70 de ani de domnie

Britanicii o cunosc, practic, pe Elisabeta a II-a încă de când s-au născut. A fost o regină a istoriei, a trecutului și a prezentului, cel mai longeviv monarh, cu cea mai lungă domnie din istoria Regatului Unit.

Elizabeth Alexandra Mary s-a născut în 21 aprilie 1926, fiind primul copil al viitorului rege George al VI-lea. Mama ei făcea parte dintr-o familie străveche nobiliară, care deținea cele mai întinse domenii din Scoția. Și iată cum Regina azi a murit la Balmoral, în Scoția.

Prințesa Elisabeta a II-a a venit la tron într-o perioadă dificilă a Marii Britanii.

Unchiul ei, regele Edward al VIII-lea, a abdicat, în 11 decembrie 1936, pentru a se putea căsători cu femeia pe care o iubea, o americancă, pe nume Wallis Simpson. Coroana a revenit automat lui George al VI-lea, tatălui fetei care avea atunci 10 ani.

Elisabeta a devenit atunci moștenitoarea tronului și viața i s-a schimbat imediat.

Ca adolescentă, Elisabeta nu a stat deoparte când țara a avut nevoie de ea în Primul Război Mondial. A fost șofer pe ambulanță.

În 1947, când avea 21 de ani, a susţinut primul său discurs către Commonwealth: „Declar solemn în faţa tuturor că întreaga mea viaţă, fie lungă sau scurtă, va fi dedicată slujirii voastre şi marii noastre familii imperiale căreia îi aparţinem cu toţii”.

În același an, 1947, Elisabeta s-a căsătorit cu Philip, prinț de Grecia și Danemarca. La cununie au participat zeci de capete încoronate din Europa, printre care și vărul ei, Regele Mihai al României, cu care a păstrat o relație foarte apropiată.

Elisabeta și Philip au avut patru copii. Primul a fost moştenitorul tronului, prințul Charles, născut la un an după nuntă. Au urmat Anne, Andrew şi Edward. Regina are 8 nepoți și 12 strănepoți.

A trăit o viață pentru monarhie și pentru britanici, dar și stropită cu scandalurile. Dar cel mai controversat a fost cel legat de moartea prințesei Diana, un eveniment care a lăsat urme adânci în familai reglă britanică și a zdruncinat serios monarhia. Tăcerea Palatului Buckingham nu a fost niciodată uitată.

Nu doar Charles a divorțat, ci și alți doi copii reginei. Practic, astăzi doar mezinul Edward nu este divorțat.

Ce se întâmplă după decesul Reginei Elisabeta: Charles devine imediat Rege

„Operațiunea London Bridge” – Acesta este numele de cod dat planului pus la punct de mult timp pentru zilele și săptămânile ce vin după decesul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Regina Elisabeta a II-a se află pe tron din 1952. A fost cea mai lungă domnie a unui monarh din istoria Marii Britanii și în tot acest timp a pus zeci de prim-miniștri britanici, a participat la peste 20 de olimpiade de vară și s-a întâlnit cu mai mulți Suverani Pontif.

Regina este piatra de temelie a Commonwealth-ului, patroana a sute de organizații de caritate și a jucat un rol esențial în alianța Regatului Unit cu multe țări.

Decesul ei aduce extrem de multă greutate, nu doar pentru Regatul Unit, ci pentru întreaga lume.

Imediat după ce pornește „Operațiunea London Bridge”, secretarul ei particular, onorabilul Edward Young,  transmite imediat un mesaj prim-ministrului în exercițiu. Astăzi, Liz Truss

Acest mesaj ar trebui să sune astfel: „Podul Londrei a căzut”.

Operațiunea Londom Bridge- declanșata imediat după moartea reginei

Primul ministru este cel care va declanșa operațiunea London Bridge.

În câteva minute, cele 15 guverne din afara Regatului Unit, unde regina este șef de stat, vor fi informate prin intermediul unor rețele speciale, securizate. Iar acest lucru va fi urmat și pentru celelalte 36 de națiuni din Commonwealth și pentru liderii din întreaga lume.

Pe poarta Palatului Buckingham va apărea o informare cu vestea.

În același timp, se trimite un flash de știri pentru a alerta mass-media din întreaga lume.

Fiecare organ de presă este pregătit pentru știrea privind decesul Reginei. Fiecare post de radio are o rețea de lumini care va indica o catastrofă națională de acest fel.

Toate emisiunile BBC se vor opri și vor trece la difuzarea unui flux dedicat știrii. Prezentatorii de știri se vor schimba în costumele și hainele negre care sunt la îndemână în permanență în noul studio, iar marca tradițională BBC News de culoare roșie va deveni neagră.

Ziarele, canalele de televiziune și posturile de radio au pregătite zile întregi de reportaje.

În aceeași zi cu moartea Reginei, fiul cel mare al reginei, Charles, va deveni imediat rege, și se pare că afacerile de la Bursă și magazinele din Marea Britanie vor fi probabil închise în această zi, din respect pentru Regină.

Ce se întâmplă a doua zi după moartea reginei

A doua zi după moartea reginei, în transmisiune directă, Charles va ține primul său discurs oficial ca Rege, iar guvernul va depune jurământul la Deligence în sunetul unui salut cu 41 de tunuri în Hyde Park, Londra.

După aceea, Regele Charles, dacă acesta este numele pe care și-l va alege, va pleca într-o vizită în Marea Britanie, vizitând liderii de guvern în capitalele fiecărei țări, Edinburgh, Belfast și Cardiff, înainte de a se întoarce la Londra.

În această perioadă, canalele de televiziune vor difuza numeroasele documentare realizate deja în onoarea Reginei, iar BBC se va abține să difuzeze emisiuni de comedie, în semn de respect, până după funeralii.

La patru zile după moartea Reginei, sicriul va fi condus într-o procesiune militară de la Palatul Buckingham la Westminster Hall. Aici va fi depusă pentru următoarele patru zile.

După acestea, Regele Charles, familia și demnitarii îi vor prezenta respectul lor.

Apoi, ușile se vor deschide probabil pentru sutele de mii de oameni care vor sta la rând afară. Se estimează că înmormântarea va avea loc la 10-12 zile de la trecerea în neființă a Reginei, dar un lucru este sigur: ziua înmormântării va fi o zi de sărbătoare oficială pentru întreg Regatul Unit.

Bursa de Valori se va închide pentru a doua oară în mai puțin de 2 săptămâni, iar multe întreprinderi vor face același lucru și la ora 11:00 fix. Clopotele Big Ben vor bate, țara va tăcea, iar sicriul va fi adus în interiorul Westminster Abbey, unde 2000 de invitați speciali își vor pleca capetele în rugăciune.

După slujbă, sicriul va fi dus la Castelul Windsor și apoi, în cele din urmă, la Capela Saint George, unde Regina Elisabeta a II-a va fi probabil înmormântat alături de tatăl ei, Regele George al II-lea.

Probabil la un an după înmormântare va avea loc o încoronare oficială pentru Regele Charles va avea loc în cadrul unei alte sărbători.

În total, ținând cont de multiplele sărbători, de cheltuielile de înmormântare și de încoronare, se estimează că decesul Reginei va costa economia britanică miliarde de lire sterline.

În plus, sute de schimbări vor avea loc în Marea Britanie în lunile următoare.

Noua monedă britanică va fi tipărită cu portretul Regelui, iar cele cu chipul Reginei vor fi încet-încet eliminate din uz. Același lucru se va întâmpla și cu timbrele, cu pașapoartele și uniformele poliției și armatei.

Iar imnul național va fi schimbat în „God save the King”.

Întreaga lume, nu doar Commonwealth-ul, va reacționa la noul rege, care ar putea modifica familia regală britanică pentru totdeauna. De exemplu, în Australia există un sprijin tot mai mare pentru ca țara să devină o republică, iar moartea Reginei ar putea ascunde acest sprijin. Acest lucru ar putea determina alte țări să urmeze exemplul, ceea ce ar slăbi aproape sigur monarhia britanică.

Odată cu lansarea „Operațiunii London Bridge” va avea loc probabil cea mai mare înmormântare la care omenirea a asistat vreodată. Și poate fi sfârșitul unei epoci.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

sursa: mediafax.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Procesiunea de Florii din Dorohoi, Darabani și Săveni, sub lupa jandarmilor

Publicat

Publicitate

În week-end-ul care urmează, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, împreună cu efective de poliție, poliție locală și pompieri, va asigura ordinea și siguranța publică la manifestările cu caracter promoțional, cultural-artistic, sportiv și religios cu participare numeroasă, organizate în mai multe localități din județ.
De vineri până duminică , între orele 08.00 – 18.00, jandarmii botoșăneni vor acționa pentru prevenirea faptelor antisociale în Piața Revoluției din municipiul Botoșani, la Târgul Produselor Alimentare Locale, organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani.

Sâmbătă și duminică, jandarmii vor fi alături de participanții la etapa finală a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar, competiție de cros organizată în pădurea Rediu.

Tot sâmbătă, efectivele de jandarmerie vor lua măsurile necesare în vederea desfășurării în condiții de siguranță și fair-play a meciului de fotbal din Liga a III-a, disputat de echipele Gloria Ultra – F.C.. Bacău pe Baza Sportivă 1 Mai din municipiul Dorohoi, dar vor avea în atenție și zona din apropierea Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiul Botoșani, cu prilejul desfășurării Etapei Interjudețene a Olimpiadei Naționale Corale, eveniment organizat de Inspectoratul Școlar Județean Botoșani.

Nu în ultimul rând, jandarmii, împreună cu partenerii instituționali, vor veghea la buna desfășurare, din punct de vedere a ordinii și siguranței publice, a procesiunilor prilejuite de sărbătorirea Floriilor în municipiul Dorohoi, orașul Darabani și orașull Săveni.
Având în vedere că circulația autovehiculelor pe traseele de deplasare a pelerinajelor va fi restricționată progresiv de polițiștii rutieri, recomandăm conducătorilor auto să manifeste răbdare și înțelegere față de măsurile luate de autorități pentru siguranța participanților.
De asemenea, recomandăm participanților la manifestările publice să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine, să acorde atenția cuvenită minorilor care îi însoțesc și să solicite sprijinul autorităților în mod direct în cazul sesizării unor fapte antisociale de natură penală și contravențională.

Precizări privind intervalele orare și traseele pelerinajelor de Florii, în ziua de 12 aprilie:
– În municipiul Dorohoi, între orele 13.00 – 15.00, pe traseul: Catedrala ,,Adormirea Maicii Domnului” – str. A.I. Cuza – Pietonalul Grigore Ghica – Bulevardul Victoriei – Aleea Dumbrava – Biserica ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena”;
– În orașul Darabani, începând cu ora 17.00, pe traseul: Biserica ,,Sfântul Nicolae” – D.N. 29A până la Monumentul Eroilor de lângă Primăria orașului Darabani – D.N. 29A până la Biserica ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena”;
– În orașul Săveni, între orele 12.30 – 13.30, pe traseul: Biserica ,,Sfântul Gheorghe” – str. Dobrogeanu Gherea – str. Tudor Vladimirescu – str. Independenței – str. A.I. Cuza – Biserica ,,Sfântul Nicolae”.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Faza zonală a competiției de Minihandbal „Campion în Școală”, la Săveni

Publicat

Publicitate

Primăria Orașului Săveni, reprezentată de domnul primar Relu Petru Tîrzioru, alături de Agenția Națională pentru Sport, Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Botoșani, vă invită să fiți parte dintr-un eveniment sportiv de anvergură – faza zonală a competiției de Minihandbal „Campion în Școală”.

Evenimentul reunește echipe mixte din județele Botoșani, Vaslui, Neamț, Bacău, Iași și Suceava, într-o competiție care pune în valoare energia, fair-play-ul și pasiunea pentru sport a celor mai talentați elevi din regiune.
Parteneri: Clubul Sportiv Unirea Săveni, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Botoșani, Societatea Cultural Artistică Arlechin Botoșani.

Coordonatori:
Prof. Gabriela Răducanu – Director competiție
Cătălin Vasile Ungureanu – Inspector Școlar.

„Susținem cu toată convingerea educația prin sport și ne bucurăm că orașul Săveni este gazda unui astfel de eveniment regional dedicat celor mai talentați și ambițioși tineri handbaliști. Le dorim tuturor mult succes și îi așteptăm pe toți cei care iubesc sportul să fie alături de noi în tribune.”
— Flavius Alin Damean, Consilier în Cabinetul Primarului Orașului Săveni și CEO al Societății Culturale Artistice Arlechin Botoșani

Intrarea este liberă.

Mai multe detalii: www.saveni7days.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

Primăria Mihai Eminescu informează că a început perioada de depunere a Cererilor de Plată pentru anul 2025 la APIA. DOCUMENTE

Publicat

Publicitate

ÎN ATENȚIA LOCUITORILOR COMUNEI MIHAI EMINESCU,


Primăria Comunei Mihai Eminescu, vă aduce la cunoștință că a început perioada de depunere a Cererilor de Plată pentru anul 2025 la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Fermierii vor putea depune Cererea de plată până în data de 30 Mai, fără a mai fi necesară deplasarea la Centrele APIA, ci doar prin accesarea aplicației geospațiale AGI Online, conform instrucțiunilor de utilizare disponibile în interfața aplicației, pe site-ul APIA: www.apia.org.ro.

În cazul în care, fermierii vor dori să actualizeze culturile, aceștia sunt așteptați la sediul Primăriei Comunei Mihai Eminescu, Compartimentul Registrul Agricol, cu următoarele documente:

  1. Copie de pe cartea de identitate/buletinul de identitate/pașaport/certificatul de înregistrare la ONRC/actul de înființare/actul constitutiv/statutul/actul normativ de înființare/regulamentul de organizare si funcționare, după caz, iar în cazul reprezentantului, copie de pe datele de identificare, respectiv carte de identitate/buletin de identitate/pașaport;
  2. Dovada deținerii unui cont bancar activ în lei (RON) deschis la o bancă care desfășoară activitate pe teritoriul României;
  3. Documentele necesare care dovedesc că terenul agricol se află la dispoziția fermierului, inclusiv adeverința conform înscrisurilor din registrul agricol, trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii de plată și trebuie să fie valabile la data depunerii cererii;
  4. Documentele care fac dovada utilizării pajiștilor permanente;
  5. Documentele care fac dovada utilizării terenurilor agricole aparținând Agenția Domeniilor Statului sau altor entități de drept public;

Reamintim faptul că, la depunerea cererii de plată sau a modificărilor aduse acesteia, trebuie să transmiteți/prezentați documentele necesare care dovedesc utilizarea terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conțin zone neagricole, precum și a animalelor.

De asemenea, vă informăm că suprafețele declarate în cererile de plată pentru care nu se depun documentele care fac dovada utilizării terenului până la data-limită de depunere a cererilor de plată (30 mai 2025) sunt NEELIGIBILE.

Publicitate

Apia Pliant 1

Apia Pliant 2

Apia Pliant 3

Apia Pliant 4

Apia Pliant 5

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Municipiul Botoșani a fost premiat pentru al treilea an consecutiv

Publicat

Publicitate

Municipiul Botoșani a fost premiat, pentru al treilea an consecutiv, în cadrul unei Gale organizate de Asociația Română pentru Smart City (ARSC)!

Premiul obținut pentru proiectul „Modernizarea transportului public la nivelul Zonei Urbane Funcționale a municipiului Botoșani prin achiziția de autobuze electrice”, la Categoria MOBILITATE URBANĂ SUSTENABILĂ, a fost acordat primarului Cosmin Andrei.

„Munca în echipă, determinarea colegilor și suportul cetățenilor au fost ingredientele acestui rezultat deosebit pentru orașul nostru”, a precizat șeful municipalității botoșănene.

Gala de decernare a premiilor pentru Sustenabilitate în Administrația Locală 2025 a avut loc ieri, 10 aprilie 2025, în cadrul Congresului Primarilor și Administrației Locale din România, eveniment organizat la Romexpo București.

Primăria Municipiului Botoșani a mai obținut, în anul 2023, premiul pentru „Orașul cu cel mai accelerat potențial de dezvoltare – proiecte depuse spre finanțare de peste 100 milioane de euro în 12 luni”, la Categoria SMART ECONOMY iar în 2024 – premiul pentru proiectul „Eminescu – o cultură, o rută în zona transfrontalieră Botoșani – Bălți”, la Categoria EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ÎN ORAȘELE INTELIGENTE.

Congresul, eveniment organizat în cadrul expozițiilor GREEN ENERGY EXPO ROMENVIROTEC și URBAN SMART EXPO 2025, a avut ca tematică „Administrația Viitorului: eficiență, digitalizare și sustenabilitate”, funcționând ca o platformă pentru schimb de idei și oportunități de parteneriat între autoritățile publice, mediul de afaceri, instituțiile financiare și societatea civilă.

Publicitate

Expozițiile au reunit peste 500 de branduri internaționale și locale, prezentând soluții inovatoare pentru susținerea administrațiilor locale în eficietizarea serviciilor publice și dezvoltarea urbană inteligentă, având secțiuni dedicate: energie regenerabilă, Managementul Deșeurilor, Managementul Apei și Smart City.

În cadrul aceluiași eveniment, primarul Cosmin Andrei a participat, în calitate de speaker, la o conferință despre investițiile strategice în energie, apă și deșeuri, discuțiile fiind axate pe facturi mai mici și eficiență mai mare în utilizarea energiei regenerabile, modele de colectare selectivă, reciclare a deșeurilor și economie circulară sau oportunități de finanțare pentru administrația locală, pe aceste componente.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending