Connect with us
Publicitate

Actualitate

Reforma teritorială a României: Asocierea localităților în consorții administrative, în vederea finanțării

Publicat

Senatul a adoptat luni în calitate de cameră decizională un proiect de lege inițiat în septembrie de Guvern pentru modificarea şi completarea OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ, care permite constituirea consorţiilor administrative. Legea prevede și alocări bugetare speciale pentru localitățile care se asociază, notează alba24.ro.

Legea, care mai trebuie promulgată de președintele Iohannis, face primul pas spre reforma teritorială.

E vorba despre înființarea consorțiilor administrative – asocierea voluntară dintre două sau mai multe localități învecinate, potrivit proiectului pus în dezbatere publică.

Proiectul face primul pas spre reforma teritorial-administrativă. Atenție însă, nu vor fi comasate UAT-uri. PNL și PSD nu sunt de acord cu acest lucru pentru că ar duce la dispariția unor primării controlate de aceste partide.

Proiectul face posibilă înființarea așa-numitelor consorții administrative care presupune asocierea voluntară dintre două sau mai multe localități învecinate.

Primăriile se vor putea asocia pentru a dezvolta proiecte în comun, cum ar fi dezvoltarea rețelelor de utilități sau transportul public.

Această modificare a fost asumată de România prin PNRR și se află în prezent în dezbatere publică.

”Două sau mai multe comune ori orașe care au în componența lor localități rurale, învecinate au dreptul ca, în limitele competenței autorităților lor deliberative și executive, să coopereze și să se asocieze, în condițiile legii, în consorții administrative, în scopul îmbunătățirii eficienței serviciilor publice, creșterii eficacității implementării investițiilor sau pentru eficientizarea utilizării resurselor umane specializate pentru atingerea intereselor colectivităților locale” – articol din lege.

Aceste consorții administrative nu vor avea însă personalitate juridică.

Program de finanțare multianual, din 2024
„Pentru a stimula cooperarea unităţilor administrativ-teritoriale în consorţii administrative, începând cu anul 2024 se înfiinţează Programul multianual pentru sprijinirea cooperării unităţilor administrativ teritoriale membre ale consorţiilor administrative, a cărui finanţare este asigurată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Creditele de angajament şi creditele bugetare se prevăd prin legea bugetului de stat. Descrierea Programului multianual pentru sprijinirea cooperării unităţilor administrativ-teritoriale membre ale consorţiilor administrative se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministerului cu atribuţii în domeniul administraţiei publice”, prevede proiectul adoptat de Senat.

Unele administrații nu au mai așteptat legea: s-au asociat deja pe anumite proiecte
Administrațiile locale au mai încercat asemenea asocieri, chiar în lipsa unei asemenea legi. Spre exemplu, două localități din Alba s-au asociat pentru a realiza împreună un drum, iar rezultatul a fost surprinzător.

Foto: Cătălin Cădan
Este vorba despre Ciugud și Sântimbru. Drumul realizat are o lungime de aproximativ 4,5 kilometri și străbate o pădure, înainte de satul Dumitra.

Pentru finanțarea lucrărilor, cele două administrații au folosit Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ciugud-Sântimbru, care a obținut o finanțare europeană.

FOTO: Harta rezultatelor la alegerile parlamentare din România.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

Eveniment

ANAF va amenda operatorii care nu dotează automatele cu aparate de marcat electronice

Publicat

ANAF anunță că operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF) vor fi sancţionaţi, începând din octombrie, cu amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activităţii.

„Operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale care funcţionează pe bază de plăţi cu cardul, precum şi de acceptatoare de bancnote sau monede, au obligaţia de a le dota cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF) prevăzute la art. 3 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999, privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, conform prevederilor art. IV din Ordonanţa Guvernului nr. 11/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru modificarea unor termene”, se arată într-un comunicat al Fiscului, potrivit Agerpres.

Începând cu data de 1 octombrie 2024, operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu AMEF în vederea transmiterii datelor fiscale către sistemul informatic al ANAF, vor fi sancţionaţi cu: amendă de la 8.000 de lei la 10.000 de lei; confiscarea sumelor nejustificate; suspendarea activităţii operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, până la dotarea cu AMEF şi prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, după caz.

În plus, de la data de 1 iulie, operatorii economici care nu transmit facturile în mod electronic către ANAF prin sistemul național e-Factură vor fi și ei sancționați, prin amenzi de curpinse între 1.000 și 10.000 de lei, la care se va adăuga și un procent de 15% din valoarea totală a facturilor netransmise în cadrul sistemului digital de facturare.

Citeste mai mult
Publicitate Enter ad code here

Eveniment

FOTO Botoșani: Primul Muzeu Multimedia, pregătit de deschidere

Publicat

Primul Muzeu Multimedia din municipiul Botoșani își va primi oaspeții în curând.
Dedicat diversității culturale, muzeul a fost realizat în cadrul proiectului „Întoarcere la rădăcinile noastre comune”, implementat în cadrul Programului Comun România-Ucraina 2014-2020 și este amenajat în unul din beciurile din Centrul Istoric.

Citeste mai mult
Publicitate Enter ad code here

Eveniment

COD GALBEN de ceață pentru mai multe localități din județul Botoșani

Publicat

Meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru localitățile: Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni, Dersca, George Enescu, Hilișeu-Horia, Păltiniș, Broscăuți, Mileanca, Pomârla, Știubieni, Darabani, Drăgușeni, Corlăteni, Cordăreni, Viișoara, Concești, Lozna, Mitoc, Dimăcheni și Adășeni, valabil până la ora 12:00.

Din această cauză, pe drumurile din localitățile menționate se va reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, adresăm conducătorilor auto recomandarea de a adapta viteza la condițiile de drum. Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic.

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112!

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult
Publicitate Enter ad code here

Eveniment

Lângă noi: Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”

Publicat

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul “Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de construire, beneficiar fiind omul de afaceri Cristin Zămosteanu.

Printre cei 26 de inculpaţi trimişi în judecată se află funcţionari din Primăria Iaşi şi Poliţia Locală Iaşi, dar şi oameni de afaceri şi membri ai familiei Zămosteanu.

De asemenea, au fost deferiţi justiţiei arhitectul şef, Alexandru Mustiaţă, şeful Direcţiei Juridice, Cristina Oţeleanu, şi Raluca Mocanu – fost arhitect şef al municipiului Iaşi.

DIICOT nu a emis un comunicat de presă privind trimiterea lui Chirica în judecată, însă dosarul a fost înregistrat vineri la Curtea de Apel Iaşi, conform portalului instanţelor.

În comunicatele emise anterior de DIICOT, acuzaţiile din dosar sunt de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, uzurparea funcţiei, delapidare, spălarea banilor, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului societăţii într-un scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Ancheta vizează procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcţii de către dezvoltatori imobiliari care s-au folosit de conexiunile cu funcţionari din administraţia publică locală cu atribuţii în domeniul emiterii şi urmăririi respectării documentaţiilor de urbanism. AGERPRES/

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending