Connect with us
Publicitate

Eveniment

Recomandările polițiștilor botoșăneni pentru MOTOCICLIȘTI și BICICLIȘTI

Publicat

Publicitate

Vremea frumoasă și perioada de vacanțe aduce mai des bicicliști și utilizatori de trotinete pe drumurile publice. De asemenea, zilele călduroase constituie un îndemn pentru pasionații de motociclism să iasă la drum.

 

Pentru prevenirea cauzelor generatoare de evenimente rutiere în care sunt implicați participanții la trafic ce se deplasează pe două roți, vă facem următoarele recomandări:

Recomandări privind circulația pe drumurile publice a MOTOCICLIȘTILOR:

 

Deși prezența motocicliștilor pe drumurile publice este una cu specific sezonier, de cele mai multe ori, consecințele accidentelor în care aceștia sunt implicați sunt grave.

Publicitate

 

– Utilizați echipamentul de protecție omologat (cască, costum, cizme și mănuși) pentru că numai acesta vă poate asigura o protecție eficientă în caz de accident.

– Fiți vizibili – folosirea permanentă a luminii de întâlnire și semnalizarea oricărei schimbări a direcției de mers este obligatorie, iar pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă, folosiți echipament reflectorizant.

Publicitate

– Respectați regulile privind efectuarea depășirii, manifestați prudență și efectuați această manevră numai prin partea stângă, fără a-i incomoda pe ceilalți parteneri de trafic.

– Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște sau accelerarea puternică a motorului produc disconfort, iar aplicarea principiului ,,mă strecor” pentru că am timp sau am loc, generează risc major de accident.

– Adaptați permanent viteza la condițiile meteo, de drum și de trafic.

– Anticipați pericolele – rulând la distanță de minim 1,5 m față de vehiculele aflate în staționare, pentru a evita deschiderea bruscă a unei portiere.

– Nu confundați strada cu pista de concurs – viteza crește exponențial riscul de accident, precum și gravitatea consecințelor.

 

Recomandări privind circulația pe drumurile publice a utilizatorilor de TROTINETE ELECTRICE:

 

Utilizarea trotinetelor electrice, în special în mediul urban, a luat amploare. Implicit, și riscul unor evenimente rutiere în care acestea sunt implicate va lua un trend ascendent, făcând astfel cu atât mai importantă cunoașterea și respectarea regulilor de circulație ce se aplică acestei categorii de autovehicule.

 

Recomandăm persoanelor care folosesc astfel de mijloace de deplasare să respecte următoarele reguli:

 

– Utilizați casca de protecție și elemente de luminare și reflectorizante în echiparea trotinetei, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.

– Limita de vârstă pentru deplasarea pe drumurile publice cu troninete electrice este de 14 ani.

-Dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, atunci trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h.

 

 

Recomandări privind circulația pe drumurile publice a BICICLIȘTILOR:

În cele mai multe dintre cazuri, biciclistul este singura persoană implicată în evenimentul rutier care suferă leziuni, aspect care crește importanța purtării echipamentului de protecție, ce poate diminua sau împiedica rănirea biciclistului.

– Utilizați casca de protecție și vesta reflectorizantă, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.

– Reamintim obligaţiile legale pentru biciclişti, referitor la limita de vârstă, de 14 ani, pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice, obligaţia de a folosi vesta şi elementele reflectorizante din echiparea bicicletei, precum şi regula de a purta casca de protecţie şi de deplasare pe partea dreaptă a drumului atunci când participă la traficul rutier.

– Recomandăm ca pentru cei care învaţă mersul pe bicicletă, în special copiii, să utilizeze exclusiv trasee special amenajate sau în afara drumului public. În special copiii de vârste mici să fie sub supravegherea părinţilor, pentru a fi instruiţi şi a se obişnui cu regulile de deplasare în traficul rutier.

– Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște şi schimbarea direcţiei de deplasare să fie făcute doar după o asigurare temeinică.

– Traversarea drumului pe trecerea pentru pietoni să nu fie făcută pe bicicletă, ci mergând pe lângă aceasta, după ce, în prealabil, v-aţi asigurat că intenţia de a traversa a fost observată de conducătorii auto şi că aceştia pot opri în condiţii de siguranţă.

 

REȚINEȚI: Traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni, în timpul deplasării pe bicicletă sau trotinetă constituie abatere de la normele de circulație rutieră și poate atrage sancționarea contravențională, sau, mai grav, implicarea într-un eveniment rutier.

 

Nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice constituie contravenție, și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, respectiv 4-5 puncte amendă (580 – 725 de lei).

 

Nerespectarea normelor privind dotarea bicicletelor sau a trotinetelor electrice se sancționează contravențional cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv 6-8 puncte amendă (870 – 1.160 de lei).

 

Poliţiştii botoșăneni recomandă tuturor participanților la trafic să conducă cu prudență, adoptând permanent o conduită preventivă, să adapteze viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și să nu se angajeze în efectuarea de manevre riscante.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Conferința internațională de studii românești, la Memorialul Ipotești

Publicat

Publicitate

Ediția a IX-a  a Conferinței internaționale de studii românești va avea loc în perioada 26-28 septembrie 2024 la Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”.

Consacrată de cele opt ediții precedente, Conferința internațională de studii românești este o manifestare științifică anuală, organizată la inițiativa și cu participarea româniștilor din patru universități fondatoare ale Consorțiului „Universitaria”: Universitatea din București, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Ajunsă la cea de-a noua sa ediție, cu o continuitate deopotrivă riguroasă și energică, dovedită atât de organizarea edițiilor din perioada pandemiei, cât și de publicațiile științifice ocazionate de edițiile anterioare, Conferința dedicată studiilor românești din țară și din străinătate se recunoaște a fi astăzi, mai mult decât la începuturile sale, la răscrucea unor drumuri, teritorii și tendințe noi, nutrite de perspectivele inovatoare ale românisticii, multe dintre ele excedând teritoriile „clasice” ale filologiei și studiilor culturale.

De aceea, ediția din 2024 invită la reflecții asupra „intersecției” în care se află astăzi studiile românești din mediul autohton și internațional, angajând cele mai diverse perspective pe care participanții le vor supune dezbaterii.

Într-un astfel de context, organizatorii au dorit să propună un dublu gest, de „reîntoarcere” și „relectură” a unor repere fundamentale, pe de o parte, prin derularea lucrărilor Conferinței în cadrul Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, iar pe de altă parte, prin includerea în program a unei secțiuni dedicate lui G. Călinescu, omagiat cu ocazia împlinirii în acest an a 125 de ani de la naștere.

Fiecare din edițiile anterioare ale Conferinței a beneficiat, de asemenea, și de prezența unor universitari și cercetători din străinătate. La ediția din acest an participă profesori și cercetători din Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Italia, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Polonia, Serbia, Ucraina.

Publicitate

Lucrările conferinței se vor desfășura în format hibrid.

Programul poate fi consultat pe site-ul Memorialului Ipotești: http://www.eminescuipotesti.ro/conferintainternationaladestudiiromanesti2024ed.a9-a.htm

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: O pisică care a rămas cu capul blocat într-o cutie de conserve a fost salvată de pompierii botoșăneni. Alarma a dat-o un trecător

Publicat

Publicitate

Pofticioasă peste măsură, o pisică a dat de necaz când a găsit o conservă cu hrană pentru feline pe stradă. Fără să stea pe gânduri, a bagat capul și rămas blocată. Zgomotul făcut de pisică în încercarea de a se elibera i-a atras atenția unui bărbat. Acesta și-a dat seama că nu poate să o ajute și a sunat la pompieri.

Salvatorii din cadrul Detașamentului Botoșani au intervenit rapid, demonstrându-și abilitățile cu blândețe și profesionalism. După câteva momente tensionate, au reușit să o elibereze.

Pisicuța a rămas în grija oamenilor care locuiesc pe strada Dobrogeanu Gherea din municipiul Botoșani și va primi îngrijirile de care va avea nevoie.

Întâmplarea a avut loc, în această dimineață.

Dincolo de această poveste, știm că imaginile pot avea un puternic impact emoțional. Totul s-a terminat cu bine pentru că oamenii cu suflet mare știu că fiecare viață contează și că animalele trebuie iubite și protejate.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Cum s-a schimbat viața țăranilor transformați în prestatori casnici. „Parcă ești patron la tine pe firmă. Dacă ai chef muncești, dacă nu, nu”

Publicat

Publicitate

Legea prestatorului casnic le-a dat aripi sătenilor care munceau cu ziua. Aceștia mărturisesc că de când s-a dat legea parcă muncesc mai cu spor, știind că au asigurare medicală și puncte la pensie. În plus, se simt protejați de stat și încurajați, scrie ADEVĂRUL

În mediul rural este nevoie de ajutor la muncile câmpului

În România, mai ales la sat, munca  cu ziua este singura activitate din care se poate întreține o bună parte a populației. Mai ales în zonele sărace din sudul și estul României. De cele mai multe ori, sătenii fără loc de muncă sunt chemați la cules via, spart lemne, reparații prin jurul casei sau la munca câmpului, de oamenii mai înstăriți, cu pământ mai mult și care au nevoie de mână de lucru. Genul acesta de muncă asigură supraviețuirea pe muchie de cuțit, dar este ”la negru” și fără beneficii sociale, adică zilierii, nu au în niciun caz asigurare de sănătate, iar munca lor nici nu contează la pensie. ”La țară munca cu ziua este baza pentru mulți. Care au avut de plecat, s-au tot dus, că până la urmă la ce să stea? Cei rămași ori s-au mai chiaburit un pic și au și ei niște animale, oleacă de pământ, ori, ăia cei mai săraci, ca să aibă ce pune pe masă, merg cu ziua. La bătrâni mai crapă lemne, mai cară apă, repară pe la acoperiș. Când este munca câmpului, merg acolo, mai ajută la animale. Și așa trăiesc”, spune o săteancă din satul Socrujeni, comuna Gorbănești.

”Nu găsim oameni și pace”
Chiar și în această luptă pentru supraviețuire, o parte a sătenilor nevoiași au început de câțiva ani să spună pas și la munca cu ziua. Ajutoarele sociale și alocațiile mărite ale copiilor, pentru că aceste familii au de obicei și mulți copii, îi țin mai degrabă pe lângă casă sau, în cel mai rău caz, pe lângă ”bufetul” sătesc. Sătenii gospodăriți, care au pământ și animale, spun că nu mai găsesc zilieri. ”Nu găsim oameni și pace. Deci, le dau 100 de lei la zi, băutură și țigări, plus mâncare. Și tot greu găsesc. Și mai greu din aceia buni”, spune un sătean din Gorbănești, obligat să culeagă doar cu soția și copiii o livadă întreagă.

De la muncitori cu ziua la prestatori casnici

Din ianuarie 2024 a apărut însă o lege prin care cei care munceau cu ziua, la negru, pot găsi o formă de beneficia inclusiv de asigurări de sănătate, dar și de pensie. Este vorba despre legea prestatorului casnic. Pe scurt, cel care face tot felul de activități sau muncă cu ziua, pentru alte persoane, poate activa într-un cadru legal cu multe beneficii. În plus, statul a găsit o modalitate și de a impozita într-un fel munca mai prin toate satele. Nu se mai numește zilier, se numește prestator casnic. Beneficiile pentru cei care lucrează cu ziua și devin prestatori casnici sunt în primul rând punctele la pensie și asigurarea de sănătate. Reprezentanții AJOFM din Botoșani, unde se practică frecvent munca cu ziua, explică care sunt condițiile pentru ca cineva să devină prestator casnic.

Publicitate

„ Beneficiarul este orice persoană care are la un moment dat are nevoie de prestarea unei activități casnice, fie că este vorba de tăiat lemne, curățenie prin casă sau cumpărături. Cel care face toate aceste munci este prestator casnic. Ca și condiții impuse de lege, prestatorul casnic trebuie să aibă minim 16 ani. Între cel care solicită ajutorul și prestatorul casnic este  o relație de înțelegere, neperfectată în formă scrisă, fără  contract dar nu este o muncă în afara legii. Este o muncă reglementată prin legea 111. Este definit în lege câte ore de muncă pe zi, în funcție de vârstă, pot munci acesti prestatori casnici. Și anume, între 16 și 18 ani, maxim 6 ore, iar peste 18 ani pot presta pana la 12 ore pe zi. Prestatorul casnic trebuie să fie plătit pentru munca pentru lui, să nu fie abuzat de beneficiar, să fie informat de echipamentele pe care trebuie să le folosească și să fie informat de beneficiile de prestator casnic. Prestatorul plătește pentru valoarea muncii sale nu primește numerar sau un virament într-un cont bancar. Sunt niște tichete, în valoare de 15 lei. Pentru aceste tichete răscumpărate, prestatorul primește contravaloare a 12 ler dintr-un tichet de 15 lei. Noi AJOFM ne comportăm în sensul legii ca un angajator pentru această persoană. Pe baza veniturilor realizate noi transmitem către ANAF acea declarație 112, iar dacă în cursul unei luni prestatorul răscumăr un număr mai mare de 85 de tichete are calitatea de asigurat în sistemul de asigurări de sănătate, intră în categoria de beneficiari fără contribuție, are calitate de asigurat în categoria asigurărilor sociale, adică se cuantifică la pensie”, spune Anca Apăvăloaie, director AJOFM Botoșani.  Pe scurt, oricine are nevoie de un om cu ziua, pentru diferite activități, comandă de pe sediul ANOFM ce număr de tichete vrea. Acestea vor fi utilizate pentru a plăti munca prestatorului. La rândul său, prestatorul se duce și le răscumpără.

”Când știi că speri la o pensie, parcă te mai îndemni”

Legea prestatorului casnic a fost bine primită prin satele județului Botoșani, de exemplu, inclusiv la oraș. Șefii de la AJOFM spun că se înmulțesc comenzile de tichete pentru prestatorul casnic, depuse de cei care vor să angajeze în acest fel oameni cu ziua. Când au auzit că au asigurări de sănătate și ceva puncte la pensie, sătenii încep să se îndemne la muncă. Ba chiar știu că oricum mai primesc bonus, țigările, mâncarea și băutura. ”Așa când știi că speri la o pensie, parcă te mai îndemni. Mai la sănătate ceva. Este mai bine parcă. Sunt mulți care vor acum să devină casnici, din ăștia”, spune un sătean din Gorbănești. Alții au senzația plăcută, spun ei, că sunt angajați, dar și că sunt proprii stăpâni pe ziua lor de muncă. Muncesc câte zile au chef și tot se aleg cu ceva. ”Este bine așa. Parcă ești patron la tine pe firmă. Dacă ai chef muncești și 12 ore, dacă nu ai chef, astăzi stai acasă. Ce, îți zice cineva ceva. Pa și pusi. Plus că dacă muncești tare, ai și pensie. Se schimbă treaba, așa devine convenabil”, spune un alt sătean, din Bătrânești.

Publicitate

ADEVĂRUL

Citeste mai mult

Eveniment

Stațiile ITP nu vor funcționa timp de două zile. Precizări de la Registrul Auto Român

Publicat

Publicitate

Stațiile ITP nu vor funcționa timp de două zile. Registrul Auto Român anunță desfășurarea unor lucrări de mentenanță la infrastructura proprie, scrie alba24.ro.

”În intervalul sâmbătă, 5 octombrie 2024, ora 8.00 – duminică, 6 octombrie 2024, ora 24.00, Registrul Auto Român va desfășura lucrări de mentenanță și upgrade la infrastructura tehnică a sistemelor proprii.

Aceste lucrări sunt esențiale pentru a asigura îmbunătățirea performanței și securității platformelor utilizate în cadrul activităților noastre curente.

Vor fi indisponibile activitățile cu stațiile ITP și atelierele TLV, precum si serviciul programări activități la RAR”, a anunțat Registrul Auto Român.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending