Connect with us

Actualitate

Reclamele la alimente nesănătoase, INTERZISE în timpul programelor pentru copii

Publicat

Publicitate

Reclamele la alimente nesănătoase vor fi interzise pe timpul difuzării programelor pentru copii după ce un proiect de modificare a Legii audiovizualului a fost depus la Parlament.

”Este interzis ca în timpul programelor pentru copii și în comunicările comerciale audiovizuale adresate minorilor să se difuzeze publicitate și teleshopping

  • având ca obiect produsele alimentare și băuturile cu un aport substanțial de compuși cu efect dăunător sănătății
  • ca acizi grași trans, grăsimi, sare, sodiu, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari
  • al căror consum nu este recomandat în regimul alimentar global, în acord cu art. (2) și art. (9), lit. a) din Legea nr. 123 din 27 mai 2008 pentru o alimentație sănătoasă în unitățile de învățământ preuniversitar”, prevede proiectul de completare a Legii audiovizualului, potrivit Agerpres.

Interdicția se referă și la publicitate și teleshopping care prezintă minori consumând produse alimentare și băuturi

  • cu un aport substanțial de compuși cu efect dăunător sănătății (acizi grași trans, grăsimi, sare, sodiu, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentar)
  • al căror consum nu este recomandat în regimul alimentar global.

Reclamele în care se promovează astfel de produse vor avertiza publicul printr-un insert scris și/sau sonor că produsul nu se adresează minorilor.

Se vor încheia cu avertismentul sonor și vizual:

  • „Consumul excesiv de acizi grași trans, grăsimi, sare, sodiu, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari dăunează grav sănătății”, potrivit proiectului.

Propunerea legislativă inițiată de parlamentari PSD, PNL, UDMR și din grupul minorităților naționale.

Publicitate

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 504/2002 a fost depusă la Senat, ca primă Cameră sesizată. Camera Deputaților este forul decizional.

De verificarea respectării acestor reguli se va ocupa Consiliul Național al Audiovizualului și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

România, pe primul loc din Uniunea Europeană, la obezitate infantilă

Potrivit inițiatorilor, România se află pe locul întâi în Uniunea Europeană în ceea ce privește obezitatea infantilă.

Un consum al acestui gen de alimente și băuturi duce la probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi obezitatea, probleme emoționale și de stimă de sine, dar și boli cronice pe termen lung.

”O singură masă fast-food ar putea adăuga 160 și 310 kilocalorii în plus la aportul caloric zilnic pentru adolescenți și, respectiv, pentru copiii mai mici”, subliniază inițiatorii.

Copiii petrec mai mult timp în fața televizoarelor, dar și în mediul online. Prin urmare, inițiatorii proiectului consideră că este important să se acționeze pentru a-i proteja de publicitatea nesănătoasă.

Reglementare mai strictă

Mai multe state europene au reglementat strict reclamele la produsele fast-food în timpul programelor pentru copii și tineri, spun sursele citate.

Parlamentarii susțin că, în lipsa adoptării unei reglementări în materie, există un risc crescut de creștere a obezității în rândul copiilor și tinerilor din România.

Potrivit unui studiu național, 31,4% dintre adulții din țara noastră cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani suferă de obezitate.

Dintre aceștia, 21,5% prezintă obezitate de gradul I, 7,2% au obezitate de gradul II și 2,7% suferă de obezitate morbidă.

În ceea ce privește supraponderea, 34,6% sunt afectați. Așadar, 6 din 10 adulți au probleme cu greutatea.

Potrivit unor studii internaționale, rata obezității infantile la nivel mondial a crescut de zece ori în ultimele patru decenii.

Numărul copiilor diagnosticați cu obezitate a ajuns la aproximativ 124 de milioane, se mai precizează în expunerea de motive.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani: Constructor desemnat pentru Linia Electrică Aeriană de 400 KV care va traversa sudul județului

Publicat

Publicitate

Proiectul construirii Liniei Electrice Aeriene (LEA) de 400 kV Suceava – Bălți, care va traversa sudul județului nostru, a intrat în linie dreaptă. După trei luni de la stabilirea ofertei câștigătoare, comisia de achiziție din cadrul CNTEE „Transelectrica” a semnat contractul pentru proiectarea și execuția acestei linii de interconectare a sistemului energetic național cu cel din Republica Moldova.

„Realizarea LEA 400 kV Suceava – Bălți, care va traversa sudul județului, este un proiect foarte important pentru Botoșani. La începutul lunii trecute am solicitat Secretarului General al Guvernului și ministrului Energiei detalii despre acest proiect major care poate contribui la dezvoltarea județului, iar vestea bună vine de la Transelectrica și, anume, semnarea contractului pentru proiectarea și execuția acestei linii de interconectare”, a declarat senatorul Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

Oferta declarată câștigătoare aparține asocierii conduse de firma Electromontaj și se ridică la aproximativ 35 de milioane de euro, fără TVA.

Durata de realizare a contractului este de 52 luni de la data de emitere a ordinului administrativ de începere a activităţii de proiectare. 16 luni sunt alocate proiectării și obținerii autorizațiilor necesare, iar 36 de luni pentru execuția lucrărilor.

Proiectul LEA 400 kV Suceava – Bălți, care va fi realizat din bugetul CNTEE „Transelectrica”, constă în construirea liniei propriu-zise, cu o lungime totală de 142 km, între cele două localități, dintre care 93 km pe teritoriul României (302 stâlpi metalici în România, 157 în Republica Moldova), a unei celule de linie de 400 kV în stația de la Suceava și unei stații de sistem de 400/330kV Bălţi, în Republica Moldova, lângă stația existentă Bălți.

În Planul de Dezvoltare a Rețelelor Electrice de Transport pentru perioada 2024–2033, CNTEE „Transelectrica” a prevăzut o analiză pentru „realizarea unei stații în zona Botoșani pentru racordarea centralelor electrice din surse regenerabile”.

Publicitate

Comunicat de presă

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Elevii Liceului Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni s-au întâlnit cu jandarmii

Publicat

Publicitate

Activităţile în spațiul public prilejuite de aniversarea, în ziua de 3 aprilie, a celor 175 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, au debutat ieri dimineață la Liceul Teoretic ,,Dr. Mihai Ciucă” Săveni.

Jandarmii le-au prezentat elevilor autospecialele din dotare, mijloacele de intervenție și, nu în ultimul rând, câinii de serviciu, care au executat, împreună cu conductorii lor, exerciții de disciplină și intervenție.
De asemenea, elevii au primit informații despre cariera de militar jandarm și pliante cu aspecte de interes privind admiterea la Academia de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza” București și Școlile Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și Drăgășani, dar și flyere preventive în cadrul campaniei ,,Școli în siguranță”.

Doritorii au avut ocazia să relaționeze direct și cu doi elevi jandarmi, aceștia fiind cei mai în măsură să le povestească cum au decurs probele de concurs în cadrul admiterii sau cum se desfășoară o zi de studiu în Școala Militară de Subofițeri Jandarmi Fălticeni.

Citeste mai mult

Educație

Botoșani: Festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naționale de Matematică, ediția a LXXV-a, dedicată elevilor din clasele IX-XII

Publicat

Publicitate

În data de 1 aprilie 2025, municipiul Botoșani a fost gazda festivității de deschidere a Olimpiadei Naționale de Matematică, ediția a LXXV-a, dedicată elevilor din clasele IX-XII.

Evenimentul a fost marcat de o atmosferă de înaltă ținută academică, aducând împreună tineri pasionați de matematică din întreaga țară, profesori dedicați și oficialități locale care sprijină excelența educațională.

În cadrul festivității, au transmis mesaje de susținere și încurajare pentru participanți reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării, domnul secretar de stat Sorin ION și doamna consilier Elisabeta Ana NAGHI, președintele Consiliului Județean Botoșani, domnul Valeriu IFTIME, primarul Municipiului Botoșani, domnul Cosmin Ionuț ANDREI, prefectul județului Botoșani, domnul Dan NECHIFOR, dar și sponsorul principal al olimpiadei, doamna Anca BOLDEA.

Elevii și întreaga audiență au fost inspirați de discursurile motivate despre importanța matematicii în dezvoltarea intelectuală și profesională a tinerilor, rostite de domnului prof. univ. dr. Viorel Barbu, membru al Academiei Române și ale președintelui comisiei centrale a olimpiadei, domnul conferențiar universitar dr. Cătălin Liviu Gherghe.

„Tuturor elevilor participanți le urez mult succes, concentrare maximă și inspirație în zilele ce urmează! De asemenea, le mulțumesc tuturor celor implicați în organizarea acestui prestigios eveniment, de la profesori și voluntari, până la autoritățile locale și sponsori. Fiecare contribuție a fost esențială în asigurarea unei desfășurări impecabile a competiției.” a declarat prof. Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

2 aprilie – Ziua internațională a cărții pentru copii

Publicat

Publicitate

În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.

Marcarea acestei zile este o inițiativă a Consiliului Internațional al Cărților pentru Tineri, datând din anul 1967. În fiecare an, o reprezentanță națională a Consiliului are oportunitatea de a fi sponsorul internațional al Zilei cărții pentru copii. Statul sponsor alege o temă și invită un scriitor din țara gazdă să adreseze un mesaj copiilor din întreaga lume și un ilustrator renumit să facă un poster care să ilustreze tema aleasă. Aceste materiale sunt folosite pentru a promova cărțile și cititul, prin întâlniri cu autori și ilustratori, concursuri de scriere, organizarea de activități și evenimente în școli, biblioteci etc, mai notează sursa citată.

Țările de Jos sunt, în 2025, sponsorul Zilei internaționale a cărții pentru copii. Tema din acest an este ‘The freedom of imagination’, în ideea că în cărțile de bună calitate pentru copii, imaginația cititorului este stimulată și dezvoltată. Aceste cărți îi ajută pe copii să-și exploreze imaginația, să-și dezvolte creativitatea și să vadă lumea într-un mod nou. Cărțile bune îi invită pe cititori să interpreteze singuri cuvintele, construind povestea proprie, scrie https://www.ibby.org/.

Motto-ul din 2025 este ultima propoziție a poeziei ‘The Language of Pictures’: ‘˜Make pictures for my poem, and please feel free: these words belong to you even though they came from me.’ Poezia provine din colecția de poeme ilustrate ‘Alle wensen van de wereld’ (2021), scrisă de Rian Visser și ilustrată de Janneke Ipenburg. Această carte a primit premiul Zilveren Griffel în Țările de Jos și medalia de aur pentru poezie în Belgia.

Poezia ‘The Language of Pictures’, de Rian Visser, care stă la baza temei și motto-ului din 2025:

‘Can you draw pictures
for the words,
for the things I say?
Then draw
part of the picture,
cold,
wind,
a lump in your throat
or tough luck,
draw a cough,
a sigh,
the scent of fresh bread,
time,
a moment,
the beginning or the end
of a plan,
draw the place wherever,
the place where never,
the place where soon
something is going to happen,
draw the pain of a push,
the taste of the sea.
There is so much
that I want to see,
like love,
one day,
and maybe for me.
Make pictures
for my poem,
and please feel free:
these words
belong to you
even though they came from me.’

Publicitate

Organizatorul acestei zile, Consiliul Internațional al Cărților pentru Tineri, este o organizație non-profit, o rețea internațională ce reunește persoane din întreaga lume, cuprinzând 80 de reprezentanțe naționale. Consiliul se angajează să aducă împreună cărțile și copiii și să le ofere acestora din urmă posibilitatea de a avea acces la cărți cu standarde literare și artistice ridicate, să încurajeze publicarea și distribuirea de cărți de calitate pentru copii, în special în țările în curs de dezvoltare etc.

De la înființarea sa, în 1953, Consiliul Internațional al Cărților pentru Tineri a creat tot mai multe premii și a lansat proiecte care împărtășesc obiectivul de a încuraja literatura de calitate pentru copii și de a susține dreptul fiecărui copil de a deveni cititor.

Cel mai prestigios premiu în domeniul literaturii pentru copii, Premiul ‘Hans Christian Andersen’, este acordat o dată la doi ani unui autor și unui ilustrator ale căror opere complete au adus o contribuție durabilă la literatura pentru copii. Câștigătorii premiului ‘Hans Christian Andersen’ 2022 au fost Marie-Aude Murail din Franța, în calitatea de autoare, și Suzy Lee din Coreea de Sud, în calitatea de ilustrator. Câștigătorii premiului în 2024 au fost Heinz Janisch din Austria pentru scriere și Sydney Smith din Canada pentru ilustrație, mai informează https://www.ibby.org/. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending