Connect with us

Actualitate

Recensământ 2022: Metoda folosită de INS, nu oferă protecția datelor. Specialist: Sistemul este vulnerabil

Publicat

Publicitate

Metoda folosită de Institutul Național de Statistică pentru criptarea și anonimizarea datelor colectate online la recensământ, nu oferă protecția datelor, avertizează specialiști în securitate cibernetică, informează alba24.ro.

Confidențialitatea datelor strânse la Recensământul 2022 este 100% securizată, afirma recent, într-un interviu pentru Europa Liberă, șeful INS, Tudorel Andrei.

„Din momentul în care ați finalizat chestionarul (de auto-recenzare online), datele sunt criptate și nu mai există nicio legătură între CNP – care se criptează într-un cod statistic care nu mai are nicio legătură cu acesta – și datele introduse”, a spus acesta.

În fapt, INS ar folosi pentru anonimizarea CNP-urilor – colectate fie în prealabil de la alte instituții, fie direct prin intermediul portalului de auto-recenzare – o funcție de dispersie criptografică de tip CNPToSHA1 și nu una de criptare propriu-zisă, arată Eduard Șuică, programator și specialist în criptografie, citat de publicație.

Diferența face ca sistemul să fie vulnerabil în privința protejării datelor cu caracter personal introduse.

„Felul în care este folosită această funcție este unul neconform, făcând CNP-ul foarte ușor de extras în timp rezonabil.

Publicitate

Peste această funcție ar fi trebuit construit, cu instrumente suplimentare, pentru a oferi o protecție eficientă a datelor. A fost parcurs un singur pas din trei”, a spus acesta.

În condițiile în care INS a colectat deja diverse date personale și de la alte instituții – informații care apar de altfel pre-setate în momentul auto-recenzării online – criptarea de această manieră a datelor le face chiar mai vulnerabile decât transferul CNP-urilor ca atare în serverele de stocare.

„Raportarea CNP-urilor în clar ar duce la tratarea datelor ca vulnerabile iar instituțiile implicate ar putea lua măsurile necesare.

Tratarea lor ca date ‘criptate’, va implica un nivel scăzut de securitate din partea părților implicate, aici”, a arătat Eduard Șuică.

Criptarea necorespunzătoare a datelor devine cu atât mai delicată cu cât INS colectează, pe lângă datele solicitate în chestionarul de Recensământ și alt gen de informații personale de la alte instituții ale statului – fapt confirmat de altfel de șeful INS.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Județul Botoșani, prezența scăzută la vot în turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Publicat

Publicitate

La fel ca în toată țara, și botoșănenii au arătat un interes crescut pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, județul înregistrând o prezență la vot de 26,37%, dar totuși una dintre cele mai scăzute din regiunea de Nord Est.

Până la ora 14.00 au votat 98.815 persoane din totalul de 374.762 de alegători înscriși pe listele permanente. Dintre aceștia, 87.412 au votat pe listele permanente, 9.893 pe liste suplimentare, iar 1.510 au beneficiat de urna mobilă.

Comparativ cu alte județe din nord-estul și nord-vestul țării, Botoșaniul a depășit net doar Vasluiul (21,87%), dar și Satu Mare (22,94%), Caraș-Severin (24,77%) și Maramureș (25,13%), fiind devansat ușor doar de Bistrița-Năsăud, care a avut o prezență de 25,75%.

Datele reflectă o mobilizare semnificativă a electoratului botoșănean, în ciuda unei campanii marcate de tensiuni și polarizare, dar totuși mult sub așteptări.

Autoritățile județene nu au semnalat incidente majore, iar procesul electoral s-a desfășurat în condiții normale în cele 434 de secții de votare din județ.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Polițiștii verifică o sesizare la Albești privind încălcarea legii electorale: Un botoșănean și-a publicat buletinul de vot pe rețelele sociale

Publicat

Publicitate

Alegeri fără incidente majore în Botoșani, dar polițiștii verifică o sesizare la Albești privind publicarea buletinului de vot pe rețelele sociale.

Procesul electoral în județul Botoșani se desfășoară fără incidente majore, potrivit unei informări transmise de Centrul de Comunicare Județean. De la deschiderea secțiilor de votare și până la acest moment, structurile Ministerului Afacerilor Interne nu au semnalat situații deosebite în privința ordinii publice.

Totuși, în localitatea Albești a fost înregistrată o sesizare privind un posibil incident electoral. Un cetățean ar fi publicat pe o rețea de socializare imaginea buletinului de vot, după exercitarea dreptului la vot. Polițiștii au demarat verificări pentru a stabili circumstanțele exacte ale situației.

Autoritățile reamintesc că președintele biroului electoral al secției de votare este responsabil de buna desfășurare a alegerilor, iar angajații MAI au obligația de a executa dispozițiile acestuia în ceea ce privește menținerea ordinii publice. Reprezentanții Ministerului de Interne dau asigurări că personalul implicat în procesul electoral acționează cu profesionalism și imparțialitate, indiferent de context sau persoanele implicate.

Citeste mai mult

Eveniment

Ziua votului: Nori NEGRI peste Botoșani. Cod galben de furtuni și vânt puternic. Avertizare valabilă până diseară la ora 21:00

Publicat

Publicitate

Meteorologii au emis o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată și intensificări ale vântului pentru județul Botoșani, valabilă astăzi, în intervalul orar 12:00 – 21:00.

Potrivit prognozei actualizate de Administrația Națională de Meteorologie, în mai multe zone din județ sunt așteptate averse torențiale, descărcări electrice și, izolat, căderi de grindină. Cantitățile de apă vor atinge 15-25 l/mp în intervale scurte de timp, iar local, în special în zonele montane, pot depăși 30-35 l/mp.

Vântul va sufla cu putere, având rafale de 50-60 km/h în zonele joase și de până la 90 km/h la altitudini mari. Autoritățile recomandă populației să fie precaută și să evite deplasările în zonele expuse fenomenelor meteo periculoase.

Pentru a preveni situațiile de urgență, ISU Botoșani recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

✔️fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
✔️ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

✔️ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
✔️ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
✔️ nu atingeți firele căzute la pământ;

Publicitate

✔️ curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
✔️ nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Citeste mai mult

Eveniment

Prezență la urne în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, la Botoșani: 8,08% până la ora 10.00

Publicat

Publicitate

Interes mare al botoșănenilor pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Potrivit datelor oficiale, până la ora 10.00, în județul Botoșani s-au prezentat la urne doar 8,08% dintre alegători.

Din cei 374.762 de cetățeni înscriși pe listele permanente, au votat deja 27.644 de persoane. Dintre acestea, 24.089 au votat pe listele permanente, 3.526 pe listele suplimentare, iar 29 de alegători au solicitat urna mobilă. Nu a fost înregistrat niciun vot exprimat prin corespondență.

Procesul de vot se desfășoară în cele 434 de secții organizate pe teritoriul județului. Autoritățile electorale continuă să monitorizeze prezența, în speranța unei mobilizări mai mari în a doua parte a zilei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending