Connect with us
Publicitate

Eveniment

Realizarea de perdele forestiere va fi permisă şi persoanelor private. Finanțarea, acordată pentru toate tipurile de lucrări

Publicat

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ordonanța pentru modificarea și completarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecţie. Potrivit documentului, realizarea de perdele forestiere va fi permisă şi persoanelor private, nu numai autorităţilor, iar finanţarea va fi acordată tuturor lucrărilor de acest tip, relatează alba24.ro

„Până acum, prin lege, se finanțau strict perdelele de a lungul autostrăzilor și drumurilor naționale. Odată cu modificările de astăzi vor putea fi finanțate toate tipurile de perdele forestiere. Avem mare nevoie de astfel de perdele de protecție, atât în jurul localităților, cât și a câmpurilor și a cursurilor de apă, mai cu seamă că schimbările climatice se manifestă tot mai violent.

Viitoarele perdele forestiere vor proteja comunitățile de efectele furtunilor puternice, dar ele protejează și solul împotriva eroziunii, îmbunătățesc și bilanțul hidric, purifică aerul din orașe și ajută la îmbunătățirea factorilor climatici. Dincolo de finanțare, am mai facut o modificare importantă prin care toți proprietarii români de terenuri vor putea înființa, pe aceste suprafețe, perdele forestiere de protecție, beneficiînd inclusiv de finanțare”, a subliniat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tanczos.

Prin adoptarea acestei ordonanțe se asigură finanțarea pentru toate tipurile de perdele forestiere de protecție cuprinse în Sistemul naţional al perdelelor forestiere de protecţie, nu numai pentru cele de protecție a căilor de comunicație care fac parte din Programul naţional de realizare a perdelelor forestiere pentru protecţia autostrăzilor şi drumurilor naţionale.

De asemenea, în vederea asigurării accesului la perdelele forestiere de protecție a căilor de comunicații, precum și la proprietățile aflate în vecinătatea perdelelor, prin documentațiile tehnico-economice se pot delimita drumuri de acces cu o lățime de 3 – 4 m, amplasate la una  din marginile perdelelor.

Un element deosebit de important este acela că se introduc și a alte categorii de beneficiari, în speță proprietari de terenuri, care vor putea să înființeze perdele forestiere de protecție în mod voluntar, iar costurile aferente înființării perdelelor forestiere de protecție sunt decontate cu respectarea art.1 alin.(1) lit.a) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.35/2022 pentru aprobarea măsurilor necesare realizării campaniei naționale de împădurire și reîmpădurire prevăzute în Planul național de redresare și reziliență.

În vederea realizării documentațiilor tehnico – economice, U.A.T.-urile vor pune la dispoziția autorității, reprezentată prin proiectantul de specialitate, în mod gratuit, planurile parcelare, registrele cadastrale, registrul de evidență funciară, alte documente pe care le dețin.

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, potrivit legii, va furniza, la cerere și cu titlu gratuit, informațiile disponibile în format analogic în vederea realizării documentațiilor tehnico – economice, prin oficiile de cadastru și publicitate imobiliară.

Prin Ordonanța aprobată miercuri se introduc dispoziții tranzitorii care să asigure premisele continuării obiectivelor de investiții privind înființarea perdelelor forestiere de protecție, astfel:

  • obiectivele de investiții pentru care au fost demarate procedurile de achiziție a  lucrărilor de înființare a  perdelelor forestiere de protecție anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe se vor derula în conformitate cu prevederilor legale în vigoare la data demarării procedurilor de achiziție a lucrărilor.
  • la obiectivele de investiții pentru care nu au fost demarate procedurile de achiziție a lucrărilor de înființare a perdelelor forestiere de protecție până la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe se poate reanaliza soluția tehnică în conformitate cu noile reglementări aduse prin prezenta ordonanță.

Ordonanța va conduce la creșterea suprafețelor acoperite cu vegetație forestieră și la reducerea efectelor viscolelor și a zăpezilor masive asupra circulației autovehiculelor pe drumurile naționale și autostrăzi.

Până în prezent au fost plantate 197,27 ha  de perdele forestiere de protecție.

sursa: mmediu.ro

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Hectare întregi de vegetație uscată au fost mistuite de foc la Hudești, Havârna și Unțeni

Publicat

În ultimele două zile, pompierii botoșăneni au intervenit pentru stingerea a cinci incendii de vegetație uscată în următoarele localități:

Roma – a ars vegetația uscată pe o suprafață de aproximativ cinci hectare. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere;

* Alba (Hudești) – a ars stufăriș pe o suprafață de aproximativ trei hectare. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

* Havîrna – a ars vegetația uscată pe aproximativ trei hectare. Au acționat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

* Unțeni – a ars vegetația uscată pe aproximativ patru hectare. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

* Saucenița – a ars vegetația uscată pe aproximativ 25 de hectare. Au acțiuonat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă.

Cauza probabilă a incendiilor: utilizarea focului deschis în spații deschise.

Potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase. Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Citeste mai mult

Eveniment

Este INTERZISĂ vânzarea de țigări minorilor. Lege PROMULGATĂ! Nu se mai fumează cu țigări electronice în spațiile publice închise

Publicat

Legea care interzice vânzarea de țigări minorilor a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, miercuri. De asemenea, prin decretul semnat, se  interzice fumatul cu dispozitive electronice în spațiile publice închise.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 27 martie 2024, următoarele decrete:

Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 5/2024 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative (PL-x 70/26.02.2024);
Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul produselor din tutun (PL-x 765/11.12.2023);
Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 102/2023 pentru completarea art. 21 din Legea nr. 156/2023 privind organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie (PL-x 6/07.02.2024);
Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 8 din Legea nr. 164/2014 privind unele măsuri pentru accelerarea și finalizarea procesului de soluționare a cererilor formulate în temeiul Legii nr. 9/1998 privind acordarea de compensații cetățenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicării Tratatului dintre România și Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, precum și al Legii nr. 290/2003 privind acordarea de despăgubiri sau compensații cetățenilor români pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, reținute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța, ca urmare a stării de război și a aplicării Tratatului de Pace între România și Puterile Aliate și Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947, și pentru modificarea unor acte normative (PL-x 445/26.06.2023);
Decret pentru promulgarea Legii privind instituirea premiului național „Ambasador Mihnea Constantinescu” pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură (PL-x 531/20.09.2023);
Decret privind acreditarea doamnei Gențiana Șerbu, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Kenya și reprezentantul României pe lângă UNON, UNEP și UN-HABITAT, și în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Burundi, Republica Uganda și Republica Rwanda, cu reședința la Nairobi.

Citeste mai mult

Eveniment

Furnizarea serviciilor sociale, fără licență, va fi sancționată penal. Amenzile pentru nereguli în domeniu

Publicat

Camera Deputaţilor a adoptat marţi proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul asistenţei sociale. Acesta a fost prezentat pe 7 septembrie 2023, în primă lectură în şedinţa de Guvern, anunță alba24.ro.

Furnizarea serviciilor sociale, fără licență, va fi sancționată penal. Amenzile pentru nereguli în domeniu au fost majorate de cinci ori. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat modificări de legislație.

Potrivit sursei citate, niciun serviciu social nu va mai putea funcţiona fără controlul în teren al inspectorilor sociali.

Ministrul a explicat că modificările legislative stabilesc limitele în care se desfăşoară activitatea furnizorilor de servicii sociale în interesul oamenilor. De asemenea, legea întăreşte asistenţa socială la nivelul comunităţilor mici.

Servicii sociale. Modificările din lege
„Se modifică modalitatea de finanţare a serviciilor sociale pe principiul <finanţarea urmează beneficiarul>. Banul public este cheltuit transparent, cu un traseu mai uşor de urmărit.

Se consolidează rolul inspectorului social şi capacitatea funcţională a Inspecţiei Sociale.

Furnizorii de servicii sociale vor fi consiliaţi gratuit de către reprezentanţii ANPIS astfel încât să cunoască toate obligaţiile pe care le au potrivit legislaţiei.

Niciun serviciu social nu va mai putea funcţiona, nici măcar provizoriu, fără controlul în teren al inspectorilor sociali. Va fi înfiinţat registrul naţional electronic de evidenţă a persoanelor beneficiare de servicii sociale şi revizuit registrul electronic unic al serviciilor sociale. Astfel inspectorii care fac verificările din teren vor avea, în timp real, toate datele necesare.

Pentru prima dată se introduc sancţiuni penale pentru furnizarea de servicii fără licenţă. Amenzile cresc de 5 ori, până la 100.000 de lei”, a scris ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale pe Facebook.

Ministrul a precizat că prin adoptarea noii legi sunt îmbunătăţite 6 acte normative esenţiale pentru sistemul de asistenţă socială din România:

Legea asistenţei sociale nr. 292/2011
Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calităţii în serviciile sociale
Legea nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice
Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat în România
OUG nr. 113/2011 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială
OUG nr. 82/2016 pentru aprobarea statutului special al funcţiei publice specifice de inspector social şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Citeste mai mult

Eveniment

PRAF saharian miercuri şi joi deasupra României

Publicat

O masă cu particule de aer cu praf saharian va traversa miercuri şi joi România, a anunţat Administraţia Naţională de Meteorologie, relatează mediafax.ro.

De miercuri, de la ora 12.00, până joi, la ora 22.00, circulaţia aerului se va menţine predominant sud-vestică şi va favoriza pătrunderea unei masei de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană deasupra României, concentraţii mai mari urmând a se înregistra în regiunile sud-vestice, sudice şi estice, transmit meteorologii.

Conform acestora, în noaptea de joi spre vineri masa de aer încărcată cu particule de praf va depăşi aria geografică a României şi se va regăsi deasupra Mării Negre şi Ucrainei.

„Ploile se vor semnala în special în vestul, sud-vestul, centrul şi nordul teritoriului. Depunerile de praf vor putea fi observate în special în zonele şi intervalele cu ploaie”, anunţă ANM.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending