Connect with us
Publicitate

Eveniment

Razie la Dorohoi: Aproape două sute de șoferi amendați de polițiști în trafic

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, nr. 5 Mihăileni, nr. 6 Pomârla și ai Serviciului Rutier au organizat o acțiune cu efective mărite, pe raza municipiului Dorohoi, precum și în zonele limitrofe acestuia, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și pentru impunerea unui climat de siguranță rutieră.

 

Activitățile au fost concentrate în zona localurilor publice și în cele în care se formează aglomerări de persoane, prilej cu care au fost legitimate peste 180 de persoane și au fost controlate 140 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 190 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 50.000 de lei.

 

Dintre sancțiuni, cele mai multe, respectiv 109 sancțiuni au fost aplicate pentru depășirea limitei legale de viteză.

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

PS Nichifor Botoșăneanul, la Suharău: „Ne este pus înainte sutașul ca înțelegere că Dumnezeu vrea să dobândim credința cea dreaptă”

Publicat

Publicitate

Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit în Duminica a 4-a după Rusalii (Vindecarea slugii sutașului), 21 iulie, la Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Suharău, Protopopiatul Darabani, județul Botoșani. Ierarhul a binecuvântat cu acest prilej clopotnița parohiei și așezământul social, săvârșind totodată Sfânta Liturghie. Tot astăzi, Părintele Episcop-vicar a sfințit casa socială a Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” Șendriceni, Protopopiatul Dorohoi, scrie Doxologia.

Zi de sărbătoare pentru comunitatea din comuna aflată în nordul județului Botoșani: PS Nichifor Botoșăneanul a oficiat, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi, Dumnezeiasca Liturghie, și a sfințit cele două imobile ale ansamblului parohial: clopotnița și casa socială.

„Domnul ocrotește viața noastră atunci când noi împlinim cuvântul Lui”, a afirmat Preasfinția Sa în cuvântul rostit după citirea Evangheliei de la Matei, cap. 8, 5-13, arătând totodată că prin trăirea „dreptei credințe, omul își schimbă inima și viața”:

De multe ori, chiar cei care înțelegem că prin Botez am încheiat, fiecare dintre noi, un legământ cu Dumnezeu, nu avem încredințarea în toate fricile noastre, în toate grijile noastre, că Dumnezeu este Atotputernic, mai presus decât orice crize, și că în toate Dumnezeu are un rost și are putere asupra vieții noastre. Sutașul înțelege acestea, iar pericopa evanghelică ne arată că Dumnezeu este fără părtinire. Sfântul Maxim Mărturisitorul arată că Duhul Sfânt nu lucrează doar în rândul celor ortodocși, doar în rândul creștinilor. Duhul Sfânt lucrează în viața tuturor oamenilor, dar în chip diferit. În viața ortodocșilor, binecuvântându-i și ispirându-i ca să-și trăiască adânc credință, să o mărturisească și să se sfințească. În viața celor păgâni, încercând, în măsura în care aceștia înțeleg și se deschid, să-i aducă la adevărul descoperit de Dumnezeu, de Domnul nostru Iisus Hristos, pentru că dreapta credință trăită schimbă inima omului și viața lui, și-l face netemător și smerit. Singura teamă pe care o are omul este de-a se îndepărta de Domnul și de a-L necinsti prin fapte de rușine, precum s-a auzit în pericopa de la Apostol. Așadar, ne este pus înainte sutașul ca înțelegere că Dumnezeu vrea să dobândim credința cea dreaptă, să ne raportăm la El cu cinstire, înțelegând că Domnul ocrotește viața noastră atunci când noi împlinim cuvântul Lui.

Având în vedere lucrarea săvârșită în cadrul parohiei, părintele Adrian Dănuț Nazare a primit, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, Crucea „Sfântului Ierarh Dosoftei”. Diferite distincții și ordine mitropolitane au primit și binefăcătorii comunității care au sprijinit de-a lungul timpului comunitatea.

O nouă casă socială și la Parohia Șendriceni

Publicitate

În această după-amiază, Părintele Episcop-vicar a binecuvântat casa socială a Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” Șendriceni, Protopopiatul Dorohoi. Tot atunci, preotul paroh Constantin Bistriceanu a fost hirotesit întru iconom stavrofor pentru jerta depusă la ridicarea așezământului, iar cei care l-au ajutat pe cleric au fost răsplătiți de ierarh cu distincții de vrednicie.

Mâine, 22 iulie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul va sluji la Schitul „Sfânta Maria Magdalena” Țibucani, județul Neamț, care aparţine de Mănăstirea Secu.

Sursa: Doxologia

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane , iar radiologia abia mai funcționează

Publicat

Publicitate

Spitalul Județean din Botoșani, unul dintre cele mai mari din Moldova, se confruntă cu o criză de personal fără precedent. Cel mai afectat compartiment este cel de radiologie, unde riscă să rămână doar doi oameni cu 1.500 de prezentări pe zi. Implicațiile pot fi deosebit de grave, scrie ADEVĂRUL

Spitalul Județean de Urgență ”Mavromati„ Botoșani este unul dintre cele mai mari unități sanitare din România cu peste 1538 de paturi, având în structrură 47 de secții în 11 locații. Totodată este unul dintre spitalele cu cea mai mare adresabilitate,având în vedere că rețeaua sanitară din județ este precară, cu o criză profundă de medici de familie, iar majoritatea pacienților ajunge de multe ori direct în Unitatea de Primire a Urgențelor. În aceste condiții, de câțiva ani, spitalul județean din Botoșani se confruntă cu o criză constantă de medici pe diferite specializări, dar mai ales la spitalele subordonate din județ. În plus, criză de medici este la Unitatea de Primiri Urgențe. Situația a ajuns critică în ultima perioadă, la Radiologie, un departament esențial pentru activitatea spitalului, dar mai ales pentru pacienți. Este locul unde se fac radiografii, CT-uri, RMN-uri și tot ce ține de imagistica necesară diagnosticării pacienților. Situația este atât de gravă încât spitalul riscă să intre în colaps. S-a pus problema solicitării sprijinului de la Ministerul Sănătății.

1500 de pacienți zilnic, cu doar trei radiologi
Cu un val de pacienți zilnic, mai ales la Urgențe, serviciul de Radiologie al Spitalului Județean este esențial. Cu ajutorul rezultatelor obținute fie la CT, RMN sau ecograf pacienții pot fi diagnosticați corect și tratați, sau în multe cazuri le poate fi salvată viața. Situația este însă critică. Radiologia ar trebui să aibă 12 angajați pentru a funcționa normal. În prezent, are doar trei. Aceștia trebuie să facă față unui val de 1.500 de pacienți zilnic. Unul dintre aceștia vrea să-și dea demisia, fiindcă se teme de malpraxis, în condițiile existente. Cu alte cuvinte,  vor mai rămâne doar doi radiologi, iar spitalul riscă să intre în colaps. Sunt situații halucinante în care medicii fac interpretările de la domiciliu. ”Nu sunt medici radiologi care să interpreteze radiografii, ecografii, computer tomograf. Sunt situații mai dificile în care interpretarea o face medicul de la domiciliu”, spune Ramona Guraliuc, medicul șef UPU Botoșani. Purtătorul de cuvânt al spitalului a precizat că activitatea la Radiologie se face doar într-o singură tură, iar pentru asigurarea gărzii sunt chemați medici și din alte spitale. În plus, mulți pacienți preferă să meargă la privat, în loc să aștepte, precizează ADEVĂRUL.

Spitalul care s-a închis când a plecat medicul în concediu
Situația este gravă și la secțiile exterioare ale Spitalului Județean. De exemplu, la Daraban icel mai nordic oraș din România, spitalul s-a închis, după ce singurul medic angajat și-a luat concediu de odihnă, două săptămâni. Criză de medici este pe multe secții ale spitalului. La Pediatrie de exemplu, mai mulți medici cu experiență au decis să se pensioneze, dar în locul lor sunt greu de găsit alți specialiști. Reprezentanții spitalului au ajuns să ceară ajutor Direcției de Sănătate Publică și Ministerului Sănătății, mai ales în ceea ce privește criza de la radiologie. În ambulatoriu, investigațiile imagistice sunt programate. Situația este atât de dramatică încât există riscul ca unii pacienți să fie deja decedați până la vine rândul.

Medicii tineri nu vor să vină în nordul Moldovei
Situația este cunoscută de mai mulți ani. Încă de anul trecut lucrurile luau o turnură dramatică pe secția de radiologie. Se estimează că spitalul are nevoie de numai puțin de 1000 de angajați pentru a desfășura un act medical calitativ. Au fost organizate concursuri de angajare, inclusiv pe specializarea radiologie, dar nu s-a prezentat nimeni. ”Am scos la concurs două posturi de medic, la începutul anului. Recent am scos patru posturi de medic la concurs. ”, spune Ștefan Bercea, directorul medical al spitalului. Deși s-au făcut investiții masive în clădiri dar și aparatură, spitalul din Botoșani rămâne neatractiv pentru medicii tineri. Pentru o parte este vorba de distanță și drumurile proaste până la Botoșani. Pentru alții lipsa de perspectivă din orașele mici ale județului, unde nu au unde să-și petreacă timpul liber și nici infrastrutura dorită pentru creșterea copiilor. Sunt destul situații în care partenerul medicului angajat nu-și găsește de lucru sau nu se poate transfera pe un post asemănător sau la fel de bine plătit, și asta în condițiile în care rezidenții vin din orașe universitare,mari. Mulți preferă să rămână în centrele universitare sau să plece în străinătate.

Sursa: ADEVĂRUL

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO Lângă noi: Accident la Suceava! Un microbuz cu 9 persoane a intrat într-un camion. S-a activat PLANUL ROȘU

Publicat

Publicitate

Duminică după-amiază, circulația rutieră pe DN 17 în zona localității Prisaca Dornei a fost întreruptă temporar în urma unui accident rutier. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată, un accident rutier în care au fost implicate un microbuz și un autotren s-a produs în localitatea Prisaca Dornei, DN 17, relatează newsbucovina.ro.

Având în vedere numărul persoanelor implicate, pentru optimizarea misiunii de răspuns la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

La fața locului salvatorii au intervenit cu o autospecială de stingere, una de descarcerare, trei ambulanțe SMURD și 1 autospecială pentru transport victime multiple. În sprijin, au fost trimise la caz și 3 ambulanțe aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Suceava.

Din fericire Nu au fost persoane încarcerate și doar patru persoane au suferit diferite traumatisme.

Microbuzul a fost găsit răsturnat pe o parte, în afara părții carosabile.

În microbuz se aflau 9 persoane, neîncarcerate. Echipajele medicale și paramedicale au evaluat persoanele implicate în accident, doar patru necesitând îngrijiri medicale.

Sursa: newsbucovina.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfânta Mironosiţă Maria Magdalena

Publicat

Publicitate

Această Marie, numită Magdalena, a fost ucenică şi mironosiţă a lui Hristos, cea dintâi şi cea mai mare dintre toate ucenicele şi purtătoarele de mir. Era din Galilea, din cetatea Magdala, de la hotarele Galileii cu Siria, de unde şi numele ei de Magdalena.

Fiind bântuită de patimi şi de necurate duhuri, ea ducea o viaţă de desfrâu şi de ticăloşie. Auzind, însă, de Hristos şi de puterea propovăduirii Lui, cea aducătoare de mântuire, pentru tot neamul omenesc, în sufletul ei s-a născut, ca o flacără sfioasă nădejdea că va fi izbavită de Iisus. Deci, mergând El, s-a învrednicit de milostivirea Lui şi El a tămăduit-o de toată stricăciunea luminându-i cugetul cu lumina unei noi vieţi, din dumnezeiască dragoste. Din clipa aceea, Maria s-a făcut ucenică şi următoare a lui Hristos şi, împreună cu alte sfinte femei, a slujit Domnul pe tot drumul greu al vieţii Lui.

În clipa cea mai grea, a răstignirii, când Apostolii erau departe, Maria a rămas lângă crucea Mântuitorului ei şi al nostru. Iar atunci când Sfântul trup al Domnului a fost aşezat în mormânt, Maria Magdalena l-a uns cu miresme, vărsând multe lacrimi. În sufletul ei ardea puternic dorinţa de a fi lângă Hristos, de a-I arăta, şi după moarte, dragostea şi recunoştinţa ei neclintită, împlinind toate datinile şi rânduielile ce se făceau pe atunci morţilor. Cu nerăbdare a aşteptat trecerea sâmbetei.

Pentru multa ei credinţă, Maria Magdalena s-a învrednicit a fi cea dintâi, care a primit de la înger vestea învierii Domnului. Şi tot ea a fost cea dintai fiinţă omenească, care L-a văzut pe Hristos, după dumnezeiasca Lui înviere din morţi. Ea este cea dintâi vestitoare a învierii şi cel dintâi martor al deplinei noastre mântuiri prin înviere.

După înălţarea la cer a Domnului, Maria Magdalena a pornit alături de Sfinţii Apostoli în lupta plină de primejdii, pentru răspândirea credinţei semănând în suflete cuvântul dumnezeiesc, pe care-l auzise din însăşi gura lui Hristos. În apostoleasca ei strădanie, Maria Magdalena a ajuns până la Roma, unde l-a învăţat pe împăratul Tiberiu despre Domnul Iisus, iar în drumul ei de intoarcere de la Roma s-a oprit la Efes, slujind Sfântului Apostol Ioan, în ostenelile lui de răspânditor al cuvântului lui Dumnezeu. Şi aşa, nevoindu-se aici, a adormit în Domnul.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending