Connect with us
Publicitate

Eveniment

Razie la Barajul Rogojești. Zeci de kilograme de pește au fost găsite și scoase de jandarmi din mai multe setci monofilament

Publicat

Publicitate

Mai multe setci monofilament în care era prins aproximativ 50 de kg de pește au fost scoase duminică dimineață, din apa Barajului Rogojești, în urma unei acțiuni executate de jandarmi pentru prevenirea braconajului în habitatele piscicole naturale ale județului.

Acțiunea s-a desfășurat în cooperare cu Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Botoșani și Asociația Club Sportiv Bucovina Fishing, care au pus la dispoziție bărcile necesare.

“Cu gândul, probabil, la cele 11 zile cu dezlegare la pește care mai sunt în Postul Crăciunului din acest an, persoane necunoscute au introdus în apa barajului trei setci monofilament interzise de Ordonanța de Urgență nr.23/2008 privind pescuitul și acvacultura.

Publicitate

Conform prevederilor legale, pescuitul cu unelte de plasă de tip monofilament constituie infracțiune și se pedepsește cu amendă, precum și cu interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadă cuprinsă între un an și trei an, în cazul în care autorii sunt identificați”, au explicat jandarmii de la Botoșani.

Întreaga cantitate de pește a fost redată mediului natural, iar plasele monofilament, care constituie un pericol ridicat pentru viețuitoarele acvatice, au fost distruse.

Publicitate

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Ierarh Grigorie Taumaturgul, Episcopul Neocezareei

Publicat

Publicitate

Sfântul Grigorie a trăit în zilele împăratului Aurelian (214-275) şi era din părinţi elini şi de tânăr a ales partea cea bună, cunoscând adevărata credinţă în Hristos. Crescând el în vârsta, creştea şi dreapta credinţă într-însul.

Iar din pricina mărimii şi mulţimii minunilor ce făcea, a dobândit numele său, căci a fost chemat făcător de minuni. Aflându-se încă la scoală în Alexandria, după obicei învăţând filozofia, a venit la el o femeie desfrânată cu gândul ca apoi să-l clevetească, îndemnată fiind de alţi ucenici ce erau cu dânsul. Însă cuprinsă fiind de demon care o zbuciuma, sfântul a tămăduit-o cu rugăciunea sa. A văzut sfântul şi pe Preasfânta Născătoarea de Dumnezeu, împreună cu Ioan cuvântătorul de Dumnezeu, aievea învăţându-l taina Sfintei Treimi.

Şi după ce a fost hirotonit episcop al Neocezareii de Fedim, episcopul Amasiei, şi după ce a mers la biserica ce i s-a dat, se spune că a făcut multe minuni, care nu s-au auzit, şi mai mari decât se pot crede. Că a pornit cu rugăciunea o piatră mare cât un munte şi a mutat-o în altă parte. Şi fiind sfântul călător s-a abătut de a intrat într-o capişte idolească, unde a gonit demonii de acolo şi după ce s-a dus sfântul, n-au mai cutezat să intre demonii acolo. Aceasta aflând cel ce purta grija capiştei, s-a mâniat pe sfântul. Iar sfântul a scris pe o hârtie: „Eu, Grigorie, poruncesc ţie, satano, intră”, şi punând-o în capişte, au intrat iarăşi demonii în ea. Iar mai-marele capiştei s-a îngrozit de această minune şi a devenit ucenic lui Hristos, apropiindu-se de marele Grigorie. Şi un lac mare, ce făcea valuri ca marea, l-a secat şi l-a făcut uscat, secând împreună şi vrajba pe care doi fraţi o aveau între dânşii, zicând fiecare că a fost lacul lui. Oprit-a şi calea unui râu, rugat fiind de locuitorii de acolo, înfigându-şi toiagul în udătura pământului cea repede, făcând atunci minuni peste minuni.

Publicitate

Căci se vedea unde se întorcea apa înapoi, ca şi cum s-ar fi temut a se atinge de toiag, care toiag, uscat fiind şi lipsit fiind de firească umezeală, s-a făcut copac verde şi frumos, şi nici îndelungarea vremii n-a stricat minunea, ci şi acum, precum se spune, apa ocoleşte pe departe, iar copacul stând de atâţia ani propovăduieşte puterea lui Hristos arătată prin marele Grigorie.  Afară de aceasta, pe un evreu, ce se prefăcea că este mort zăcând răsturnat, l-a făcut cu adevărat mort, precum el se prefăcea. Altădată iarăşi făcând rugăciune în munte, s-a arătat ca fiind copac celor ce căutau să-i facă rău.

Deci, venind vremea trecerii către Domnul, a mulţumit lui Dumnezeu că, primind cetatea sa cu mulţi oameni şi fiind plină de necredincioşi şi păgânătate, a lăsat-o cu toţi aşezaţi în credinţă.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) Cătălin Silegeanu și Ariadna Cîrligeanu: Angajament și Speranță pentru Viitorul României

Publicat

Publicitate

Într-o atmosferă de solidaritate și energie pozitivă, Cătălin Silegeanu, candidat AUR la Senat, și Ariadna Cîrligeanu, candidată pentru Camera Deputaților, au petrecut o zi plină de întâlniri și discuții cu cetățenii din județul Botoșani. Aceștia au confirmat că vizitele lor au fost nu doar necesare, ci și revigorante, oferindu-le oportunitatea de a se conecta direct cu nevoile și aspirațiile comunităților locale.

Ziua a debutat cu o vizită la Săveni, unde cei doi candidați au fost întâmpinați de localnici dornici să își exprime opiniile și preocupările. „Astăzi, am trăit din nou bucuria de a fi alături de oameni, așa cum este firesc într-o comunitate unită și plină de viață”, a declarat Silegeanu, subliniind importanța dialogului direct cu cetățenii.

După Săveni, membrii AUR s-a îndreptat spre piața din Ungureni, un loc vibrant, unde Cătălin Silegeanu și Ariadna Cîrligeanu au discutat cu oamenii despre provocările și speranțele lor pentru viitor. „Am întâlnit oameni harnici și plini de energie, care ne-au împărtășit dorința lor de schimbare și de un trai mai bun”, a adăugat Cîrligeanu.

Publicitate

Spre seară, candidații s-au deplasat în municipiul Botoșani, vizitând zone precum ANL Bucovina și strada Pacea, continuând cu pietonalul Unirii. În toate aceste locuri, au simțit susținerea puternică a comunității față de președintele George Simion și candidații AUR la Parlament. „Am avut oportunitatea de a prezenta #PlanulSimion și viziunea noastră pentru viitorul României, construind pe valori de unitate și acțiuni concrete”, a subliniat Silegeanu.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Românii vor avea cărți de identitate digitale. Cum vor fi utilizate

Publicat

Publicitate

Românii vor avea cărți de identitate digitale. Guvernul a aprobat joi un proiect prin care se promovează digitalizarea cărților de identitate. Aceste acte vor putea fi stocate pe telefoanele mobile, scrie alba24.ro

Este vorba despre proiectul de investiţii ,,D4eID -Digitalizare pentru promovarea cărţii de identitate electronice”. Investiția este de 380 de milioane de lei, bani din PNRR.

Proiectul are ca obiectiv general sprijinirea tranziției și adoptării cărții de identitate electronice de către cetățenii români.

Publicitate

Vor fi dezvoltate și lansate în mediul online 11 servicii publice electronice.

Se va organiza și campanie de încurajare a utilizării la scară largă a cărții de identitate electronice.

Cele 11 servicii publice online vor fi accesibile prin utilizarea cărții de identitate electronice, cu un nivel de sofisticare de cel puțin „3”. Aceste servicii publice online vor include:

Publicitate
  • infrastructură IT&C pentru dezvoltarea, furnizarea și continuitatea sporită a serviciilor accesate prin intermediul unei cărți de identitate electronice
  • soluții de virtualizare pentru îmbunătățirea disponibilității infrastructurii în vederea asigurării accesului la serviciile electronice
  • extinderea actualei „copii de rezervă și recuperare în caz de dezastru” cu soluții modulare

Cărțile de identitate electronice. Cum vor putea fi folosite

Cu cărțile de identitate electronice, românii se vor putea autentifica în sistemele informatice ale administrației publice, inclusiv cel al Casei de sănătate.

Printre serviciile oferite se vor număra, potrivit hotnews.ro:

  • înregistrarea reşedinţei
  • eliberarea automată a certificatului de domiciliu în România
  • eliberarea automată a certificatului de domicilii anterioare în România
  • schimbarea adresei de domiciliu
  • primirea cererilor pentru modificarca/corectarea datelor personale
  • transmiterea și primirea acordurilor specifice (ex, acordul de consimțământ pentru luarea in spațiu)
  • verificarea valabilități documentelor de identitate
  • verificarea datelor personale inclusiv istoricul datelor stocate in Registrul național de evidență a persoanelor
  • programarea online (pentru consumarea diverselor servicii)
  • reînnoirea certificatului digital de autentificare/semnătură electronică avansată
  • dematerializarea cărții electronice de identitate (crearea unui act digital care să poată fi prezentat cu un dispozitiv mobil).

Primele servicii electronice ar urma să fie disponibile la începutul anului 2025.

Publicitate

Deocamdată, implementarea cărților de identitate electronice este în teste. În țară, se derulează proiectul pilot la Cluj-Napoca.

Beneficii ale cărților de identitate electronice

  • acces rapid, facil și îmbunătățit la serviciile publice: cetățenii vor putea accesa serviciile publice administrative de oriunde și oricând, adaptate nevoilor proprii
  • securitate și confidențialitate: cartea de identitate electronic oferă un nivel ridicat de securitate și protecție a datelor personale, reducând riscul de fraudă și acces neautorizat la datele cetățenilor
  • incluziune digitală: promovarea utilizării tehnologiilor digitale va încuraja alfabetizarea digitală și va facilita integrarea tuturor categoriilor sociale în societatea digitală modernă

 

Citeste mai mult

Eveniment

Fenomen astronomic pe cerul României, în acest weekend. Vor putea fi observate circa 10-15 „stele căzătoare” pe oră

Publicat

Publicitate

Fenomen astronomic pe cerul României, în acest weekend. Se produce maximul curentului de meteori Leonidele. Vor putea fi observate circa 10-15 ”stele căzătoare” pe oră.

Evenimentul se produce în noaptea de sâmbătă spre duminică (16/17 noiembrie).

Curentul de meteori Leonide este cunoscut mai ales pentru producerea furtunilor de meteori în anii 1833, 1866, 1966, 1999 şi 2001.

Publicitate

Este activ din 6 noiembrie până în 30 noiembrie 2024 şi ajunge la maximum de manifestare în noaptea de 16 spre 17 noiembrie 2024, când se pot vedea 10-15 meteori pe oră.

În această noapte, luna va fi plină 98%, potrivit Agerpres. Acest fenomen ar putea influența observarea meteorrilor.

Ce sunt Leonidele

Publicitate

Leonidele sunt resturile cometei Temple-Tuttle, ce a trecut la periheliu în 1998. În perioada 1998-2002, Pământul a trecut, în fiecare an, printr-o regiune plină de praful lăsat de nucleul cometei, astfel s-au produs adevărate furtuni de meteori, cu rate de 1.000 de meteori pe oră.

Începând cu 2003, maximum atins de acest curent a fost de cel mult 10 meteori pe oră. Din păcate, s-a estimat că Pământul nu va mai întâlni nori densi de resturi până în 2099.

Prin urmare, când cometa va reveni în 2031 şi 2064, nu vor fi furtuni de meteori, dar este aşteptată o activitate mai crescută ce ar putea depăşi 100 meteori / oră, la trecerea pe lângă un conglomerat de resturi ale cometei Temple-Tuttle.

Publicitate

În 2032, cometa va trece foarte aproape de Terra.

Leonidele. Cum pot fi observate

Micile particule de praf întră cu viteză mare în atmosferă (71 km/s sau 255.600 km/h). Prin frecarea cu aerul, fac ca acesta să emită lumină.
Vedem astfel dâre luminoase care durează o fracțiune de secundă. Astronomii le numesc „meteori”, iar publicul „stele căzătoare”, potrivit astro-urseanu.ro

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini artificiale. Un loc bun este și la marginea orașelor mari. În zonele cu cer curat, se pot vedea maxim 15 de meteori pe oră. Din orașe se vor vedea foarte puține stele căzătoare.

Calendar fenomene astronomice până la finalul anului 2024
17 noiembrie – Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
17 noiembrie – Maximul curentului de meteori Leonidele (ZHR = 15)
7 decembrie – Planeta Jupiter la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
13 decembrie – ocultaţie Luna cu roiul de stele Pleiadele (seara)
14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminidele (ZHR = 150)
21 decembrie – Solstiţiul de iarnă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending