Connect with us
Publicitate

Eveniment

RAZIE în toată țara. Polițiștii au pus în executare 316 mandate de percheziție domiciliară în toate județele

Publicat

Publicitate

Vineri, polițiștii structurilor arme, explozivi și substanțe periculoase, sprijiniți de alte structuri cu atribuții pe linia poliției judiciare, sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase – I.G.P.R., pun în executare 316 mandate de percheziție domiciliară în toate județele țării.

Acțiunea este organizată într-un dosar penal, instrumentat la nivelul Serviciului de Investigare a Infracționalității de Mediu din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.

În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor.

Polițiștii au documentat activitatea infracţională a unei societăți comerciale din afara teritoriului țării, care, prin intermediul unui site, ar fi comercializat, pe teritoriul României, către persoane fizice, arme din categoria celor supuse autorizării şi diferite tipuri de muniţie aferente acestora, fără a respecta condiţiile legii privind regimul armelor şi al muniţiilor.

Activitatea s-ar fi desfăşurat prin plasarea de comenzi către magazinul online, iar societatea în cauză ar fi livrat armele şi muniţiile către cumpărătorii români, prin intermediul firmelor de curierat care introduc bunurile în ţară, fără a declara acest fapt autorităţilor vamale şi fără a îndeplini condiţiile solicitate de legislaţia naţională în acest domeniu.

Acţiunea vizează creşterea gradului de siguranţă şi scoaterea din circuitul ilegal a unor arme supuse autorizării.

Publicitate

De asemenea, la această oră, au loc acțiuni de tip ,,RAZIE”, în toată țara, în scopul prevenirii faptelor antisociale.

Activitățile de astăzi se desfășoară în contextul măsurilor dispuse de conducerea Ministerului Afacerilor Interne, pentru combaterea infracționalității de orice fel și pentru asigurarea ordinii și liniștii publice.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

ROALERT: A fost semnalată prezența unui URS pe raza comunei VORONA

Publicat

Publicitate

Atenție! A fost semnalată prezența unui URS pe raza comunei Vorona, în pădure – zona”RUNC”.

 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani va transmite mesaj RO Alert pentru locuitorii din Vorona, Copălău, Coșula, Cristești, Flămânzi, Tudora și Frumușica.

 

Cetățenii sunt sfătuiți să:

– evite deplasarea în zonă, dacă nu este absolut necesară;

Publicitate

– păstreze distanța față de animal.

 

‼️ Nu încercați să vă fotografiați sau să îl hrăniți!

Publicitate

 

Protejați animalele din gospodărie, fără să se expună pericolului.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Preot nou în Parohia Boscoteni. Preotul Mihai Cracană a fost hirotonit de PS Nichifor Botoșăneanul

Publicat

Publicitate

Credincioșii din Parohia ,,Schimbarea la față” din Boscoteni  au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Preasfințitul Nichifor Botosaneanul..Ierarhul a slujit Sfânta și dumnezeiasca Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei, potrivit rânduielii, părintele Mihai Crăcană, care este și profesor de religie, a fost hirotonit pe seama parohiei amintite.

Părintele Mihai este absolvent al Facultății de Teologie din Iași și este profesor de religie de zece ani. Este căsătorit cu preoteasa Magdalena, fiică de preot și au împreună doi copii, Matei și Sara.

 

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Rotația culturilor pe terenul arabil. Ce obligație au fermierii din Botoșani față de APIA

Publicat

Publicitate

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani reaminteste fermierilor obligatia  notificarii  APIA cu privire la aplicarea excepției de la regula generală privind rotația culturilor pe terenul arabil în vederea respectării obligațiilor GAEC 7, conform Ordinului nr. 54/570/32/2023, cu modificările și completările ulterioare, prin depunerea ANEXEI 4, nu mai târziu de data de 10 octombrie a anului de cerere.   

Respectarea cerintei GAEC 7 – rotația culturilor  pe terenuri arabile, cu excepția culturilor care cresc sub apă se verifică la nivel de parcelă agricolă, obiectivul principal constituindu-l păstrarea potențialului solurilor.

Rotația constă în schimbarea culturilor cel puțin o dată pe an (an de cultură) la nivel de parcelă agricolă, cu excepția culturilor multianuale, a ierburilor și a altor plante furajere erbacee, a terenurilor lăsate pârloagă și a culturilor din spații protejate (sere și solarii) pentru care se consideră că standardul este respectat.

Rotația culturilor la nivelul exploatației agricole include culturile înfiintate în toamna anului precedent și culturile înființate în primăvara anului curent depunerii cererii de plată, inclusiv culturile secundare gestionate în mod corespunzător .

Întrucât obligațiile privind rotația culturilor pe terenul arabil GAEC 7 se aplică începând cu anul de cerere 2024, pentru verificarea respectării acestui standard, structura și amplasarea culturilor pe terenul arabil declarate de fermieri în anul de cerere 2023 constituie referință pentru verificarea rotației culturilor pe terenul arabil începând cu anul de cerere 2024.

Prin excepție de la regula generală, una și aceeași specie de plante (cultura de bază sau principală) poate fi cultivată pe aceeași suprafață de teren arabil (parcelă agricolă), pe cel mult 50% din suprafața arabilă a exploatației, astfel:

Publicitate
  1. –    o perioadă de cel mult 3 ani consecutivi, cu obligația ca între două culturi principale să înființeze o cultură secundară diferită ca specie față de cultura principală;
  2. –  o perioadă de cel mult 2 ani consecutivi pe suprafețele pe care cultura principală:

–  s-a recoltat toamna târziu (după data de 1 noiembrie) ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile

–  înființarea culturii secundare nu mai este posibilă întrucât nu există condiții optime de răsărire și dezvoltare a plantelor.

 

Publicitate

Sunt exceptate de la obligația privind rotația culturilor pe terenul arabil, exploatațiile agricole care îndeplinesc una dintre următoarele condiții:

  1. a)      peste 75% din terenul arabil este utilizat pentru producția de iarbă sau alte plante furajere erbacee, este teren lăsat pârloagă, este cultivat cu culturi de leguminoase sau face obiectul unei combinații între aceste utilizări.
  2. b)      peste 75% din suprafața agricolă eligibilă este pajiște permanentă, este utilizată pentru producția de iarbă sau alte plante furajere erbacee sau pentru cultivarea unor culturi aflate sub apă fie pentru o mare parte a anului, fie o mare parte a ciclului de cultură sau face obiectul unei combinații între aceste utilizări;
  3. c)      exploatațiile cu o suprafață de teren arabil de până la 10 hectare;

Exploatațiile înregistrate și certificate în agricultura ecologică, conform Regulamentului (UE) nr. 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului, respectă  acest standard GAEC pe suprafețele aflate în conversie sau certificate pentru care se confirmă respectarea practicilor specifice agriculturii ecologice prin certificatul emis de Organismele de Control.

Citeste mai mult

Eveniment

Orionidele: ploaie de meteoriți vizibilă pe cerul României. Când va avea loc punctul maxim al fenomenului astronomic

Publicat

Publicitate

Orionidele: ploaie de meteoriți vizibilă pe cerul României. Acest fenomen astronomic are loc anual. Ploaia anuală de meteoriți numită Orionide, este cauzată de cea mai faimoasă rocă spațială din lume – cometa Halley, scrie alba24.ro.
Această cometă este una dintre cele mai faimoase. A fost primul obiect căruia i s-a calculat perioada de rotație în jurul Soarelui. A fost descoperită de G. Dorffel, la data de 15 august 1682.

Corpul părinte poartă numele astronomului care a calculat perioada acesteia de rotație în jurul Soarelui, Edmund Halley, potrivit astro-urseanu.ro.

Orionidele: ploaie de meteoriți vizibilă pe cerul României. Când va avea loc punctul maxim al fenomenului astronomic
Ploaia de meteoriți a început în data de 26 septembrie și va continua până în data de 22 noiembrie. Momentul în care vom putea vedea cel mai bine Orionidele este noaptea dintre 20 și 21 octombrie, scrie Forbes. Acestea pot fi văzute în orice noapte cu cer senin de pe durata fenomenului, însă momentul cel mai bun îl constituie punctul maxim.

Vezi și: Draconide: ploaie de meteori la începutul lui octombrie. Fenomen astronomic pe cerul României
În timpul unui astfel de fenomen astronomic pot fi văzuți de regulă 20 de meteoriți pe oră, în apropierea punctului maxim. Cu toatea acestea, au existat ani în care numărul acesta a crescut la 50-75 meteoriți pe oră.

Ploaia de meteori Orionide este cauzată de praful și resturile lăsate în sistemul solar interior de cometa Halley (1P/Halley), care a traversat ultima dată sistemul solar interior în 1986 și va reveni în 2061.  În prezent aceasta se află în constelația Hydra, potrivit The Sky Live. Adevăratele „stele căzătoare” vor lovi atmosfera Pământului la aproximativ 41 de mile pe secundă.

Cometa Halley este responsabilă pentru două ploi anuale de meteoriți – Orionidele din octombrie și Perseidele din mai.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending