Connect with us

Eveniment

Războiul de lângă noi: Dupa 17 zile, Ucraina rezistă. Primarul din Melitopol, răpit. Zelenski, apel la mamele soldaților ruși

Publicat

Publicitate

Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a 17-a zi. Capitala Kiev este țintită de bombardamente răzlețe ale unităților ruse de artilerie, în timp ce lupte grele s-au dat vineri noapte în localitățile învecinate Bucha, Irpin și Hostomel, relatează alba24.ro.

Rusia a continuat peste noapte bombardamentele și la Jîtomîr în nord, dar și la Nikolaev în sud, în timp ce Odessa se pregătește pentru un atac. În zonele ocupate deja rușii au trecut la schimbarea administrației locale cu reprezentanți obedienți față de Moscova.

La Melitopol, primarul ucrainean a fost târât afară din clădire de bărbați înarmați, puternic înarmați, care se pretindeau a fi separatiști. El este acuzat de aceștia de așa zise crime împotriva civililor, iar ucrainenii se tem că va fi ucis.

Câteva mii de locuitori din Melitopol s-au adunat în fața clădirii administrației, cerând eliberarea primarului Ivan Fiodorov, care a fost răpit de ocupanți.

În a 17-a zi de război, Ucraina a pierdut peste 2,5 milioane de oameni, plecați din cauza conflictului.

Zelenski, apel la mamele soldaților ruși

Publicitate

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a cerut sâmbătă mamelor soldaţilor ruşi să împiedice trimiterea fiilor lor la război în Ucraina, transmite AFP.

„Vreau să mă adresez din nou mamelor ruse. În special mamelor recruţilor. Nu vă trimiteţi copiii la război într-o ţară străină”, a spus preşedintele Zelenski, într-o nouă înregistrare video difuzată pe Telegram, scrie agerpres.ro.

„Verificaţi unde este fiul dumneavoastră. Şi dacă aveţi cea mai mică bănuială că fiul dumneavoastră ar putea fi trimis la război împotriva Ucrainei, acţionaţi imediat pentru a împiedica uciderea sau capturarea lui”, a spus liderul de la Kiev.

„Ucraina nu şi-a dorit niciodată acest război teribil. Şi Ucraina nu îl vrea. Dar se va apăra atât cât va fi necesar”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Mai multe coridoare umanitare pentru oraşul Sumî au fost stabilite pentru sâmbătă dimineaţă. Evacuarea civililor este prevăzită pentru ora locală 09.00 (07.00 GMT), vehicule urmând să plece din şase destinaţii din regiune. Toate convoaiele se vor îndrepta către oraşul Poltava şi sunt aşteptate să sosească între orele 13.00 şi 14.00.

În paralel, finanțele Rusiei mai primesc o lovitură serioasă. Cea mai mare bancă din Germania, Deutsche Bank, care a fost intens criticată de investitori și politicieni pentru legăturile sale permanente cu Rusia, face o mișcare surprinzătoare și anunță că se retrage din Rusia.

Cel puțin 2 explozii în orașul ucrainean Dnipro

Jurnaliștii CNN aflați în orașul Dnipro, din centrul Ucrainei, au declarat că au auzit cel puțin două explozii și au observat ceea ce par a fi rămășițele unor tiruri antiaeriene, sâmbătă dimineață.

Echipa a văzut, de asemenea, fum ridicându-se la est de râul care trăbate orașul. Sirenele de raid aerian au început la ora locală 5:25 a.m. sâmbătă și continuă să sune.

Două lovituri aeriene au fost raportate vineri în Dnipro, afectând o școală, o clădire de apartamente și o fabrică de încălțăminte. Un civil a fost ucis.

Explozii auzite la Kiev, în timp ce trupele rusești se apropie de capitala Ucrainei

Echipele CNN din Kiev au raportat că au auzit explozii în primele ore ale dimineții de sâmbătă. Nu este clar dacă exploziile au fost lovituri rusești sau ucrainene.

Luptele continuă la periferia capitalei ucrainene, administrația orașului afirmând că zonele din nord rămân cele mai periculoase, inclusiv suburbiile Bucha, Irpin și Hostomel, precum și districtul Vyshorod, la nord de Kiev.

Luptele s-au intensificat, de asemenea, în Brovary, dincolo de râul Nipru, la est de oraș.

Pe măsură ce forțele rusești presează din mai multe direcții, pare că intenția este de a înconjura complet orașul, de a înfometa orașul, de a bombarda orașul și apoi, în cele din urmă, de a încerca să răstoarne guvernul (pe Volodimir Zelenski)”, a declarat un corespondent CNN.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat pentru CNN că orașul dispune de resurse – inclusiv alimente și provizii medicale – doar pentru una sau două săptămâni.

„Forțele ucrainene sunt peste tot” în Kiev, spune corespondentul CNN: „Au săpat poziții defensive de-a lungul tuturor arterelor principale care duc în oraș, au pus capcane pentru tancuri în jur.

Acesta este un oraș puternic fortificat acum. Și chiar dacă forțele rusești vor reuși să-l încercuiască, va fi o bătălie puternică”.

Uniunea Europeană anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei, în coordonare cu Grupul G7

Comisia Europeană a anunţat, vineri seară, aplicarea de noi sancţiuni contra Rusiei, în coordonare cu Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7), prin retragerea statutului „celei mai favorizate naţiuni”, blocarea activelor elitelor ruse, a exporturilor produselor de lux şi a criptomonedelor.

„Invazia nemiloasă a Rusiei în Ucraina continuă. Civilii sunt atacaţi neîncetat, inclusiv şcolile, blocurile de locuit şi spitalele.

Şi, în pofida propunerilor repetate ale părţii ucrainene, Rusia nu a manifestat voinţa de a se implica serios în negocieri pentru o soluţie diplomatică. În schimb, auzim doar minciuni şi acuzaţii false.

În mod cinic, coridoarele umanitare fie nu se deschid, fie sunt bombardate de armata rusă imediat după anunţarea creării acestora. În acest context, astăzi, Uniunea Europerană şi partenerii din G7 continuă acţiunile coordonate pentru intensificarea presiunilor economice asupra Kremlinului.

Cele trei serii de sancţiuni masive adoptate deja şi extinderea scopului acestora săptămâna aceasta au afectat foarte dur economia Rusiei. (…)

Mâine vom adopta o nouă serie de măsuri pentru a izola Rusia şi mai mult, pentru blocarea resurselor folosite în acest război barbar”, anunţă Comisia Europeană, potrivit MEDIAFAX.

„În primul rând, vom retrage Rusiei statutul celei mai favorizate naţiuni pe pieţele internaţionale. Acest lucru va conduce la anularea beneficiilor importante de care Rusia se bucură în calitatea de membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). (…)

Vom suspenda şi drepturile Rusiei de apartenenţă la principalele instituţii financiare multilaterale, inclusiv în Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială”, precizează Comisia Europeană.

În al doilea rând, vom continua să exercităm presiuni asupra elitelor ruse apropiate de Vladimir Putin, asupra familiilor şi colaboratorilor acestora.

De aceea, minisştrii de Finanţe şi de Interne din Grupul G7 se vor întâlni săptămâna viitoare pentru coordonarea grupului de acţiune pe care l-am creat în scopul de a-i viza pe acoliţii lui Putin.

În al treilea rând, ne asigurăm că statul rus şi elitele nu vor putea folosi criptoactive pentru evitarea sancţiunilor”, subliniază Comisia Europeană.

De asemenea, Uniunea Europeană va bloca exporturile de produse de lux spre Rusia şi va interzice importurile de fier şi oţel din Rusia.

„În final, vom propune interzicerea noilor investiţii europene în sectorul energetic din Rusia. Nu putem alimenta dependenţa de energie pe care vrem să o lăsăm în urmă”, precizează Comisia Europeană, confirmând acordarea de asistenţă macrofinanciară de urgenţă în valoare de 300 de milioane de euro Ucrainei.

Rusia s-a supărat pe ”țările ostile” și impune interdicții

Guvernul rus a interzis exporturile de zahăr şi de lemn ”în ţările ostile” şi pe cele de cereale în statele din Uniunea Economică Eurasiatică (UEE) pentru a proteja piaţa internă, a anunţat Ministerul pentru Dezvoltare Economică, citat de agenţia Tass, scrie EFE.

Conform sursei citate, o comisie a Ministerului de Comerţ a decis interzicerea exporturilor de grâu, meslin, secară, orz şi porumb în ţările din UEE până pe 31 august 2022 şi pe cele de zahăr din trestie şi zahăr rafinat pentru toate statele, până la aceeaşi dată, scrie agerpres.ro.

„Deciziile au ca scop garantarea securităţii alimentare a ţării şi vor ajuta la protejarea pieţei interne în contextul actual”, a declarat o sursă din minister, fără a menţiona invazia rusă în Ucraina şi sancţiunile impuse de comunitatea internaţională ca răspuns la această acţiune, scrie EFE.

„Federaţia Rusă trebuie să se protejeze de impactul unor factori negativi în condiţii de instabilitate pe piaţa mondială, depăşind creşterea cererii şi preţurile mondiale la alimente”, a subliniat biroul de presă al ministerului.

În ceea ce priveşte lemnul şi materiile prime derivate pentru producţia de hârtie şi placaje, printre altele, Guvernul rus a interzis exporturile în „ţările ostile”, printre care se numără Statele Unite şi ţările din Uniunea Europeană, până la finele anului.

„Decretul Guvernului restrânge temporar transportul anumitor tipuri de produse de lemn din Rusia spre statele care au acţiuni neprietenoase”, a spus Cabinetul miniştrilor, citat de agenţia guvernamentală.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Lupta cu secundele: Peste 150 de pompieri din România și Republica Moldova se întrec la Botoșani

Publicat

Publicitate

Peste 150 de pompieri voluntari și privați din județele Iași, Neamț, Bacău, Suceava, Botoșani, Vaslui și din Republica Moldova participă, în aceste zile, la etapa interjudețeană a Concursurilor Profesionale ale Serviciilor Voluntare și Private pentru Situații de Urgență, găzduită la Botoșani.

Competiția a debutat în această dimineață, pe Stadionul Municipal din Botoșani, cu proba „Pista cu obstacole pe 100 de metri”, menită să testeze viteza de reacție, îndemânarea, precizia și stăpânirea de sine a participanților.

Această probă spectaculoasă a presupus escaladarea unui gard de 2 metri, ridicarea a două role de furtun tip „C”, traversarea în viteză a unei bârne de echilibru, întinderea și racordarea furtunurilor, conectarea lor la distribuitor și la țeava purtată la brâu, totul contracronometru, cu obiectivul clar de a trece linia de sosire în cel mai scurt timp.

Competiția a continuat în această seară, tot pe Stadionul Municipal, cu proba „Ștafeta 4×100 de metri”, care a pus la încercare coordonarea și spiritul de echipă al concurenților.

Mâine dimineață, de la ora 10:00, pe Stadionul Mecanex din municipiul Botoșani, va avea loc ultima și decisiva probă – „Dispozitivul de intervenție” – etapă care va stabili clasamentul final. Organizatorii transmit că lupta pentru locul I este extrem de strânsă, iar fiecare secundă poate face diferența.

Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență participante:

Publicitate
  • SVSU Săbăoani (Neamț)

  • SVSU Rebricea (Vaslui)

  • SVSU Văculești (Botoșani)

  • SVSU Târgu Ocna (Bacău)

  • SVSU Cârlibaba (Suceava)

  • SVSU Lespezi (Iași)

Serviciile Private pentru Situații de Urgență participante:

  • SPSU Egger România – Rădăuți

  • SPSU SSS Fire & Rescue – Tașca, Neamț

  • SPSU Antibiotice S.A. – Iași

  • SPSU Dedeman – Bacău

Evenimentul este organizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani și are rolul de a încuraja schimbul de experiență, dezvoltarea spiritului competitiv și perfecționarea abilităților esențiale în intervențiile de urgență.

Participarea echipelor din Republica Moldova adaugă o notă specială competiției, pompierii voluntari de peste Prut remarcându-se prin pregătire exemplară și un spirit de echipă apreciat de organizatori.

Concursul oferă publicului o demonstrație clară a calităților indispensabile pentru orice pompier – fie el militar, voluntar sau din mediul privat: viteză de reacție, precizie, îndemânare, stăpânire de sine și mult curaj.

Organizatorii și-au exprimat recunoștința față de toți participanții pentru efortul, determinarea și profesionalismul demonstrat și le-au urat succes în proba finală, încheind cu un mesaj simplu dar elocvent: „Fie ca cei mai buni să câștige!”

Citeste mai mult

Eveniment

Autostrăzile din Moldova vor rupe guvernarea? Budăi (PSD) îl acuză pe ministrul Pîslaru de dezinformare privind autostrăzile A7 și A8

Publicat

Publicitate

Deputatul PSD de Botoșani reacționează dur după declarațiile ministrului Proiectelor Europene și susține că Autostrada Moldovei va fi construită în ritmul asumat, chiar dacă se schimbă sursa de finanțare.

Deputatul PSD de Botoșani, Marius Budăi, a lansat un nou atac public la adresa ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru, acuzându-l că „dezinformează” cu privire la finanțarea europeană a autostrăzilor A7 și A8 – proiecte considerate esențiale pentru dezvoltarea Moldovei.

Budăi a reacționat inițial criticând ferm declarațiile ministrului, despre care a spus că transmit o „lejeritate debordantă” în abordarea unor investiții considerate „coloana vertebrală a dezvoltării regiunii”.

„Moldova face parte din România, domnule ministru Pîslaru! Nu putem vorbi despre o Românie dezvoltată dacă Moldova rămâne izolată!”, a afirmat Budăi într-o primă postare pe Facebook.

Deputatul botoșănean a subliniat că PSD nu va accepta sub nicio formă blocarea sau abandonarea finanțării pentru A7 (Ploiești – Siret) și A8 (Târgu Mureș – Iași – Ungheni), proiecte care ar trebui să reducă decalajele istorice de dezvoltare dintre regiuni.

„Știre falsă” despre oprirea finanțării?

Publicitate

Ulterior, Budăi a revenit cu un nou mesaj în care a respins categoric afirmațiile ministrului Dragoș Pîslaru potrivit cărora s-ar pierde bani europeni pentru tronsoanele de autostradă.

„Revin cu următoarele precizări privind știrea falsă lansată de ministrul Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru, care a susținut că nu vor mai fi bani europeni pentru autostrăzile A7 și A8”, a scris Budăi.

Potrivit acestuia, construcția autostrăzii Moldova nu va fi oprită sau întârziată, iar România nu va pierde niciun eurocent din finanțarea europeană alocată proiectelor de infrastructură rutieră.

„Construcția Autostrăzii Moldova va continua în același ritm! Nu se oprește și nu încetinește nimic! Nu se pierde niciun eurocent din fonduri europene pentru autostrăzile din România!”, a mai transmis deputatul PSD.

El a explicat că singura schimbare vizează sursa de finanțare: dacă anumite segmente nu vor mai putea fi decontate prin PNRR, acestea vor fi finanțate din fondurile de coeziune ale Uniunii Europene.

„Se schimbă doar sursa de finanțare: ce nu se mai finanțează din PNRR, va fi finanțat din fondurile de coeziune ale UE. Aceleași sume și tot bani europeni!”, a precizat Budăi.

Două „vești bune” pentru proiecte

Budăi a subliniat și două aspecte pe care le consideră avantajoase în noua formulă de finanțare europeană:

  • Sumele care urmau să fie împrumut prin PNRR vor fi obținute ca fonduri nerambursabile din programele de coeziune.
  • Proiectele rămase în PNRR vor fi finanțate integral din fonduri europene, fără cofinanțare națională, față de modelul anterior în care statul român contribuia cu 60% din costuri.

„Domnul ministru Pîslaru a vorbit ca în bancurile cu Radio Erevan. În realitate nu se pierde nimic, ci câștigăm în plus!”, a concluzionat Budăi.

Context tensionat în coaliția de guvernare

Declarațiile deputatului PSD vin pe fondul tensiunilor crescânde din interiorul coaliției de guvernare, provocate de discuțiile despre stadiul proiectelor de infrastructură și modul în care vor fi realocate fondurile europene în urma întârzierilor acumulate în implementarea PNRR.

Autostrada A7, cunoscută ca „Autostrada Moldovei”, este considerată esențială pentru conectarea regiunii cu Bucureștiul și rețeaua rutieră europeană, iar A8 este văzută drept proiectul major care va lega Moldova de Transilvania și de infrastructura europeană.

În acest context, PSD a transmis prin vocea mai multor lideri, inclusiv Marius Budăi, că nu va accepta nicio variantă care ar compromite finalizarea acestor proiecte strategice, reiterând că asigurarea dezvoltării echilibrate a Moldovei este o condiție esențială pentru menținerea parteneriatului de guvernare.

Citeste mai mult

Economie

Bijuterii din aur de 14K și puritate 585 la mie, scoase la licitație de ANAF. Condiții de participare la licitații

Publicat

Publicitate

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) anunță organizarea, în perioada următoare, a unor licitații publice pentru vânzarea de bijuterii din aur de 14 karate, cu puritate de 585 ‰. Licitațiile sunt parte din procesul de valorificare a bunurilor intrate în proprietatea statului și oferă celor interesați posibilitatea de a achiziționa bijuterii la prețuri avantajoase, stabilite prin procedură competitivă și transparentă, relatează alba24.ro.

Potrivit anunțurilor publicate pe site-ul ANAF, acţiunile de valorificare a bunurilor intrate în proprietatea privată a statului prin licitaţie publică vor avea loc la sediul AJFP Gorj, în zilele de 16 și 23 iulie.

ANAF scoate la vânzare, la licitație, bijuterii din aur

DGRFP Craiova, prin AJFP Gorj – Serviciul colectare și executare silită persoane juridice organizează în data de 16 iulie, începând cu ora 11:00, la sediul din localitatea Târgu Jiu, strada Siretului, nr. 6, camera 408, etaj 4, o licitație pentru vânzarea următoarelor bunuri:

  • grop 131 – 1.058,19 gr. bijuterii din aur 585% – preț de pornire al licitației 261.902,03 lei, cu TVA inclus (247,5 lei gramul)

DGRFP Craiova, prin AJFP Gorj – Serviciul colectare și executare silită persoane juridice organizează în data de 23 iulie, începând cu ora 11:00, la sediul din localitatea Târgu Jiu, strada Siretului, nr. 6, camera 408, etaj 4, o licitație pentru vânzarea următoarelor bunuri:

  • grop 125 – 9,72 gr. bijuterii din aur 585% – preț de pornire al licitației 2.916 lei, cu TVA inclus (300 lei gramul)
  • grop 126 – 4.76 gr. bijuterii din aur 585% – preț de pornire al licitației 1.428 lei, cu TVA inclus (300 lei gramul)
  • grop 127 – 25,27 gr. bijuterii din aur 585% – preț de pornire al licitației 7.581 lei, cu TVA inclus (300 lei gramul)
  • grop 128 – 11,21 gr. bijuterii din aur 585% – preț de pornire al licitației 3.363 lei, cu TVA inclus (300 lei gramul)
  • grop 129 – 9,10 gr. bijuterii din aur 585% – preț de pornire al licitației 2.730 lei, cu TVA inclus (300 lei gramul)
  • grop 130 – 7,27 gr. bijuterii din aur 585% – preț de pornire al licitației 2.181 lei, cu TVA inclus (300 lei gramul)
  • grop 134 – 17,31 gr. bijuterii din aur 585% – preț de pornire al licitației 5.193 lei, cu TVA inclus (300 lei gramul)
  • grop 135 – 12,18 gr. bijuterii din aur 585% – preț de pornire al licitației 3.654 lei, cu TVA inclus (300 lei gramul)
  • grop 136 – 8,59 gr. bijuterii din aur 585% – preț de pornire al licitației 2.577, cu TVA inclus (300 lei gramul)
  • grop 137 – 10,13 gr. bijuterii din aur 585% – preț de pornire al licitației 3.039, cu TVA inclus (300 lei gramul)
  • grop 138 – 8,88 gr. bijuterii din aur 585% – preț de pornire al licitației 2.664, cu TVA inclus (300 lei gramul)

Pasul de licitaţie este stabilit în cotă procentuală de 15% din preţul de pornire.

Publicitate

Bunurile supuse vânzării au fost expertizate şi evaluate de expert ANPC.

La licitație pot participa persoane fizice sau juridice autorizate de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor precum şi alte persoane fizice care declară pe propria răspundere că efectuează achiziția în scop personal, și nu pentru revânzare.

Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Gorj, situat în localitatea Tg Jiu, str. Siretului nr. 6, cam. 408, et. 4, sau la numărul de telefon 0766.396203.

Citeste mai mult

Eveniment

Atelier interinstituțional la Penitenciarul Botoșani: Bune practici pentru prevenirea recidivei

Publicat

Publicitate

Penitenciarul Botoșani a găzduit, în data de 11 iulie 2025, un atelier interinstituțional dedicat schimbului de bune practici în prevenirea recidivei în rândul persoanelor care săvârșesc fapte penale.

Evenimentul a reunit peste 45 de asistenți sociali din cadrul UAT-urilor, direcțiilor de asistență socială (DAS), DGASPC, spitalelor și organizațiilor neguvernamentale, alături de partenerii de la Sucursala Teritorială Botoșani a CNASR și Serviciul de Probațiune Botoșani.

Atelierul a avut drept scop o înțelegere mai profundă a muncii de asistență socială în mediul penitenciar, atât din perspectivă teoretică, cât și practică, a anunțat Penitenciarul Botoșani. Totodată, întâlnirea a marcat începutul oficial (punctul zero) al implementării Strategiei Naționale de Prevenire a Recidivei 2025–2029, subliniind nevoia unei colaborări strânse între instituții pentru a construi soluții eficiente.

Un moment aparte al întâlnirii l-a reprezentat intervenția a doi deținuți, care au împărtășit povești de viață autentice. Mărturiile lor au adus un plus de umanitate și înțelegere discuțiilor despre reintegrarea socială și rolul esențial al asistenței sociale în procesul de reabilitare.

Participanții au avut, de asemenea, ocazia să viziteze penitenciarul, o experiență menită să ofere o imagine mai clară și mai realistă asupra activităților de intervenție socială desfășurate în spațiul carceral.

Organizatorii au transmis mulțumiri tuturor asistenților sociali prezenți pentru implicare, subliniind că prevenirea recidivei presupune răbdare, colaborare și încredere într-un efort comun. De asemenea, un mesaj special de recunoștință a fost adresat partenerilor de la Sucursala CNASR Botoșani și Serviciul de Probațiune Botoșani, considerați parteneri valoroși în construirea unui sistem de sprijin unitar, fără bariere artificiale, dedicat binelui social.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending