Connect with us

Actualitate

Raiul din nordul țării: Gârlița mică, o specie pe cale de dispariție, a fost văzută pe lacul de acumulare de la Stânca-Costești

Publicat

O specie de gâscă, care este pe cale de dispariție, a fost văzută pe lacul de acumulare de la Stânca-Costești, a anunțat astăzi Arii Naturale Protejate Botoșani.

“Gârlița mică” este una dintre speciile de gâște europene de talie mai mică critic periclitată din Palearcticul de Vest. Populația globală a suferit un declin accentuat în decursul secolului XX, specia fiind pe cale de dispariție.

Arii Naturale Protejate Botoșani a anunțat astăzi că mai multe exemplare de gârliță mică au fost observate în pasaj în aria de protecție specială avifaunistică Lacul Stânca Costești în cadrul unei vizite de monitorizare efectuată împreună cu doamna Carmen GACHE – Conferențiar dr. în cadrul Facultății de Biologie a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași și reprezentant al Societății Ornitologice Române-Sucursala Iași.

“Gârlița mică” este foarte asemănătoare cu gârlița mare (mult mai comună), de care se deosebește prin dimensiunile mai reduse, ciocul mai mic, fruntea mai înaltă, pata albă depășind linia ochilor și prezența unui cerc galben în jurul ochiului.

Populația prezentă în timpul iernii în țara noastră este estimată la 31-51 exemplare, conform Catalogului habitatelor, speciilor și siturilor Natura 2000 în România, fiind asociate cu stolurile numeroase de gârlițe mari cu care se hrănesc sau înnoptează împreună. Din acest motiv sunt foarte vulnerabile când are loc vânătoarea la gâște.

Sosește începând cu luna octombrie și pleacă înapoi în teritoriile de cuibărire în martie, au explcicat cei de la Arii Naturale Protejate Botoșani.

În zonele de iernare, preferă zonele joase, de câmpie, bogate în culturi agricole de toamnă sau zone cu vegetație ierboasă naturală.

Populația globală estimată la începutul anilor 2000 este de 27000 de indivizi. Tendința populațională este considerată descrescătoare, specia fiind clasificată ca “Vulnerabilă”.

Principalele amenințări asupra speciei sunt pierderea habitatelor, deranjul și mortalitatea produse de vânătoarea accidentală, deranjul determinat de turismul organizat în zonele de cuibărit și cele de iernare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Ce venituri nete vor avea profesorii, după majorările salariale adoptate joi de Guvern. Precizările Ministerului Educației

Publicat

Ministerul Educaţiei explică majorările salariilor nete pentru cadrele didactice, după adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, care prevede creșteri salariale pentru angajații din învăţământ.

Salariul net al unui profesor cu studii superioare gradul didactic 1 și peste 25 de ani vechime va crește de la 3.985 de lei la 4.707 lei.

La această creștere se adaugă sporul de suprasolicitare neuropsihică 10% și, după caz, creșteri salariale pentru dirigenție, inclusiv pentru educatori și profesori pentru învățământ primar (10%), învățământ special (15%), învățământ simultan (între 7 și 20%), predare în zone izolate (între 3 și 20%), predare în penitenciar (15%), gradația de merit (25%).

Salariul net al unui profesor cu studii superioare de lungă durată cu definitivat și 5-10 ani vechime se majorează de la 2.713 lei la 3.365 lei.

Venitul net al unui profesor cu studii superioare de lungă durată debutant crește de la 2.376 lei la 2.956 lei.

Reamintim faptul că Guvernul a adoptat joi ordonanţa de urgenţă cu majorări salariale de până la 1000 de lei în sistemul de învățământ.

Este vorba despre majorările cu 1.000 de lei ale salariilor brute pentru cadrele didactice și cu 400 pentru cele nedidactice. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a precizat, la finalul ședinței Executivului, că negocierile cu sindicatele ”au luat sfârșit”.

Greva din Educație va continua

Greva din Educație va continua de marți, 6 iunie, după minivacanță, au anunțat reprezentanții sindicatelor, la finalul negocierilor avute joi cu reprezentanții Guvernului.

„Mandatul din partea colegilor noștri este foarte clar: grila de salarizare care a fost negociată cu Ministerul Educației să fie pusă în aplicare în integralitate începând din această lună. Nu există un alt mandat, nu avem ce discuta în afara mandatului respectiv, iar de marți încolo colegii noștri vor continua acțiunea de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație, la finalul negocierilor de joi.

Conform acestuia, soluția pentru încheierea conflictului este rezolvarea revendicărilor sindicaliștilor.

„Ne-au chemat să ne anunțe că a trecut acest proiect de ordonanță de urgență și el ar trebui adus la cunoștința colegilor din unitățile de învățământ. Ei îl cunosc în momentul de față, nu există niciun element de noutate, știu despre ce e vorba”, a adăugat liderul sindical.

Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarant că apreciază faptul că ordonanța de urgență a fost aprobată de Guvern, „numai că orizontul de timp propus de Guvern de trei ani nu este acceptat”.

„Mandatul pe care l-am primit a fost acela de a respinge oferta. Oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii decid dacă ea încetează sau nu, așa că așteptăm concret săptămâna viitoare ce se îântâmplă mai departe. Până în acest moment oamenii au spus că nu este acceptat ca această grilă să se aplice în trei ani, ci mult mai repede.

Oamenii doresc o mărire de 25% a salariului, ori dacă ne uită la acea mie de lei nu se ajunge la acest procent, lucrurile sunt foarte simple. Apreciem faptul că ordonanța a fost dată, numai că orizontul de timp propus de Guvern de trei ani nu este acceptat”, a spus Hăncescu, potrivit Mediafax.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO&VIDEO: Peste 100 de copii din Botoșani au participat în această după-amiază un concurs pe un traseu aplicativ

Publicat

Peste 100 de copii au participat în această după-amiază un concurs – traseu aplicativ propus de jandarmi și Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Botoșani.

Premiile au fost o surpriză plăcută pentru câștigători și au constat în căști wireless pentru locul III, smartwatch pentru locul II și tabletă pentru ocupanții locului I.

„Se spune că fiecare vârstă are farmecul ei, dar că vârsta copilăriei este minunată și o păstrăm în suflet pentru tot restul vieții.
Din acest motiv, am pregătit în această după-amiază un concurs – traseu aplicativ pentru copii, împreună cu Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Botoșani.
Dacă ne-a bucurat azi ceva, cu siguranță a fost numărul mare de copii care s-a înscris la cele două categorii de vârstă, emoția pe care ne-au transmis-o și nouă, precum și competitivitatea de care au dat dovadă, în pofida soarelui arzător.
Peste 100 de copii au parcurs integral traseul, dând dovadă de o determinare extraordinară, iar cei mai buni dintre ei au fost premiați la sfârșitul concursului.
Premiile au fost o surpriză plăcută pentru câștigători și au constat în căști wireless pentru locul III, smartwatch pentru locul II și tabletă pentru ocupanții locului I.
Ne dorim să repetăm această experiență plăcută și anul viitor, având în vedere succesul acestei ediții a concursului SĂNĂTATE PRIN MIȘCARE.
La mulți ani, copii!”, au transmis jandarmii botoșăneni într-un comunicat remis redacției.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Ziua de 1 Iunie, petrecută de copiii botoșăneni alături de pompieri

Publicat

Sute de copii au fost, astăzi, alături de pompieri. Organizate în Piața Revoluției și în Parcul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani, activitățile dedicate Zilei Internaționale a Copilului au fost un bun prilej pentru ca cei prezenți să afle mai multe informații despre misiunile Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

În fața Prefecturii Botoșani, copiii au avut ocazia să vadă îndeaproape autospecialele folosite de salvatori în misiunile operative și au aflat informații utile cu privire la modul în care trebuie să se comporte pentru a preveni situațiile de urgență.

Au urcat în barca și au probat vestele de salvare, dar și echipamentul pe care scafandri îl folosesc la scufundări.

Cei mai îndrăzneți au văzut cum se protejează servanţii pompieri pe timpul incendiilor cu ajutorul aparatului de respirat cu aer comprimat şi al căştilor de protecţie, dar au și testat presiunea furtunele ca și cum ar fi stins un incendiu imaginar.

Paramedicii SMURD le-au explicat cum pot ajuta o persoană care se află într-o situație critică.

Pirotehnicienii le-au prezentat cele mai frecvente elemente de muniție, rămase neexplodate din timpul celor două conflicte armate, care sunt descoperite pe raza județului Botoșani, autospeciala pirotehnică, aparatura și echipamentele cu care intervin în astfel de situații.

Plimbarea cu șenilată, tiroliana alpiniștilor, dar și întâlnirea cu Pompierul Sam, au fost punctele de atracție.

Copiii care nu au ajuns în fața Prefecturii Botoșani s-au întâlnit cu pompierii în Parcul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani.

Autospeciala pirotehnică, ambulanța SMURD, dar și șenilată au fost nelipsite și în parc.

Misiunea de salvare a unor animăluțe de pluș după parcurgerea unui taseu cu obstacole, sub directa coordonare a celui mai renumit salvator, Pompierul Sam, i-a atras pe cei mici ca un magnet. Bucuria de a îmbraca uniforma de pompier s-a citit în ochii fiecărui copil.

Concursurile cu premii, oferite de Primăria municipiului Botoşani și Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Botoșani, ne-au dovedit, din nou, că cei mici știu cum trebuie să se comporte să nu ajungă în situații critice.

De departe, cea mai mare atracție a fost tiroliana. Dornici și curajoși, copiii au așteptat la cozi interminabile pentru a experimenta coborârea pe tiroliană.

Și la Prefectură, dar și în Parcul Mihai Eminescu, specialiștii de la Inspecția de Prevenire le-au transmis copiilor sfaturi despre cum să prevină sau cum să se comporte într-o situație de urgență și le-au dat câteva exemple de lucruri pe care ar putea fi tentați să le facă, fără să își dea seama de riscurile la care expun. Printre acestea se numără:

– nu vă cățărați în copacii aflați în apropierea liniilor de înaltă tensiune deoarece există pericol de electrocutare;
– nu vă jucați în zona căilor ferate electrificate și nu vă urcați pe vagoanele staționate, nici măcar pentru a face un selfie;
– dacă vedeți un cablu electric căzut la pământ sau un panou de electricitate deschis, îndepărtați-vă și chemați un adult să vadă despre ce este vorba;
– nu mergeți la scăldat fără a fi însoțiți de un adult.

Acțiunile au fost organizate în contextul sărbătoririi Zilei Internaționale a Copilului și au urmărit dezvoltarea unui comportament preventiv în rândul acestora.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO&VIDEO: Activitate pentru copii, de 1 IUNIE, la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din municipiul Botoșani

Publicat

Pe data de 1 iunie, la ora 10:00, la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din municipiul Botoșani s-au desfășurat diverse activități dedicate copiilor. Activitatea a fost coordonată de parintele protopop Fercal Petru în colaborare cu doamnele educatoare Bulboacă Ana-Maria și Dăscălescu Anamaria.

La această întâlnire au participat în jur de 60 de copii. Printre activitățile din această zi enumerăm: dans, pictură, felicitări pentru copii, ghicitori, confecționare broscuțe, desene pe asfalt, jocuri de mișcare cu baloane de săpun. În cadrul acestei întâlniri copiii au avut parte și de un moment dulce, fiind serviți cu apă, suc și dulciuri. Au fost câteva ore pline de veselie, entuziasm și zâmbete.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending