Connect with us
Publicitate

Eveniment

Rafila, despre cazul ALEXANDRA: La Botoşani NU a fost vorba de şpagă. A fost vorba de un medic care nu a vrut să îşi facă treaba

Publicat

Publicitate

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că în ceea ce priveşte mita oferită în spitale există şi o problemă “de educaţie” şi, ca urmare, ar putea fi introduse cursuri în acest sens pentru medici şi asistenţi.

“Mai multe categorii de personal medical sunt într-un fel sau altul beneficiarii acestor plăţi informale. Este clar că atunci trebuie să găsim o soluţie, inclusiv educaţională. (…) Eu cred că este şi o problemă de educaţie. Acesta este un prim lucru pe care putem să îl facem. Sper să existe deschidere şi la nivelul Colegiului Medicilor din România din acest punct de vedere să dezvoltăm şi aici o să avem nevoie de foarte mult suport să dezvoltăm o curriculă astfel încât toţi medicii, toţi asistenţii medicali periodic să poată să facă un curs de educaţie în acest sens. Până la urmă, sunt nişte chestiuni de natură etică, morală prin faptul că un medic sau un asistent medical primeşte bani de la un pacient, (…) dincolo de fapta care este penală, discutabil penală”, a susţinut Rafila, la o dezbatere găzduită de Colegiul Medicilor din Bucureşti.

În opinia sa, o altă problemă este că se creează discriminare în sensul că pacienţii care oferă mită sunt mai bine îngrijiţi decât cei care nu oferă.

Publicitate

“Problema este că în momentul acela se creează o discriminare. Automat un pacient care dă bani este mai bine îngrijit decât unul care nu dă bani şi care poate nu are bani să plătească şi se întâmplă lucrul acesta frecvent. (…) O parte importantă ţine de poziţia publică a organizaţiilor profesionale. (…) Alt palier cred că ţine de managementul spitalului. (…) Este clar că este o problemă care ţine de managerul spitalului şi care este mai greu de reglementat. (…) Se poate face şi din punct de vedere conceptual, organizatoric. (…) Aici este ca la consumul de droguri. Este o parte – primirea de foloase necuvenite şi evidenţierea acestui lucru este clar că ţine de instituţiile statului care se ocupă cu sancţionarea acestor fapte care ajung în sfera penală”, a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, Ministerul Sănătăţii poate pune la punct un mecanism care să verifice modul în care sunt acordate serviciile medicale.

“Ceea ce putem face la nivelul Ministrul Sănătăţii este doar o chestiune care pune la punct un mecanism care verifică modul în care sunt acordate serviciile medicale. (…) La Botoşani nu a fost vorba de şpagă. A fost vorba de un medic care nu a vrut să îşi facă treaba. (…) Şi condiţionarea unui act medical de primirea unor foloase necuvenite înseamnă de fapt un refuz de a-ţi face meseria şi acolo există în alte ţări un soi de auditori clinici. Adică, nişte persoane care funcţionează în instituţii, în spitale, pot fi şi incognito şi care verifică în permanenţă dacă serviciile medicale sunt acordate aşa cum trebuie”, a arătat Alexandru Rafila.

Publicitate

El a completat că relaţia între pacient şi anumit medic trebuie “depersonalizată”.

“Trebuie depersonalizarea relaţiei între pacient şi un anumit medic din spital. Adică tu vii să obţii serviciul medical la spital, nu la un anumit medic din spital”, a indicat ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, oamenii trebuie să se dezobişnuiască să ofere mită.

Publicitate

“În momentul în care plătitorul – Casa de asigurări de sănătate – are un contract cu spitalul şi spitalul trebuie să furnizeze un anumit serviciu, iar acel serviciu este condiţionat de personal de un folos necuvenit. Unitatea sanitară respectivă trebuie cumva să poată să reacţioneze sau să fie sancţionată pentru că în unitatea respectivă se întâmplă aşa ceva. Or, contractul cu casa de asigurări de sănătate este pentru furnizarea serviciilor, nu pentru furnizarea condiţionată a serviciilor. (…) Trebuie să dezobişnuim lumea să facă acest lucru care în România este considerat de multe ori tradiţional, dar se schimbă lucrurile”, a mai transmis Rafila.

AGERPRES

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cutremur, joi dimineața, în România. INFP anunță activitate seismică intensă

Publicat

Publicitate

Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului, cutremurul s-a produs la ora 4:38, la o adâncime de 3,8 km. Seismul a avut 2,8 grade și s-a produs, joi dimineață, în Maramureș, în apropierea următoarelor oraşe: 53 km E de Baia Mare, 53 km N de Bistrița.

Reguli esențiale de comportament în caz de cutremur. Ce NU trebuie să faci ca să eviți o tragedie

Indiferent de pregătirea pe care o avem, un cutremur ne va lua mereu prin surprindere și pe cei mai mulți dintre noi ne va panica. Cum să acționăm în caz de cutremur?

Publicitate

1. Păstrați-vă calmul, NU INTRAȚI ÎN PANICĂ, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.

2. Preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât, tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.

3. Atenție! Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieșirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuință parter ar fi în principiu posibilă și fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: calcane și coșuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.

Publicitate

4. Rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capul. Această recomandare implică o cunoaștere prealabilă a acelor elemente de construcție rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.

5. Dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede, iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.

6. Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.

Publicitate

7. Nu alergați în stradă.

8. dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, căramizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.

9. Acordați primul ajutor persoanelor rănite.

Publicitate

10. În cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; ulterior veți caută să alarmați, prin diferite metode, vecinii cât și echipele de salvare-intervenție de prezența dumneavoastră.

Citeste mai mult

Eveniment

Fără vize în Statele Unite. Ambasadorul SUA la București anunță când vom putea merge liberi la americani

Publicat

Publicitate

Programul Viza Waiver presupune mai mulți pași, unii fiind acorduri guvernamentale, dar unul dintre elementele principale este rata de refuz a vizelor. Ambasadoarea Statelor Unite la București a menționat că, cel mai devreme probabil din 2025 vom putea călători la americani fără viză, informează realitatea.net.

„Eu sunt ferm convins că în octombrie, cel târziu, nu o să mai avem vize cu Statele Unite”, declara recent premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD. El a fost contrazis acum chiar de ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec: „Poate 2025, cel mai devreme”.

Însă lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Explicațiile au venit de la ambasadoarea Kathleen Kavalec, pentru un post de televiziune.

Publicitate

„Au fost înregistrate progrese, dar programul Viza Waiver presupune mai mulți pași, unii fiind acorduri guvernamentale, dar unul dintre elementele principale este rata de refuz a vizelor. Măsurăm asta de la an la an și probabil că el s-a referit la speranța că poate această rată de refuz va scădea suficient anul acesta. Nu vom ști însă asta până spre finalul anului, așa că mai avem de muncit în această privință pentru a vedea dacă vom reuși să progresăm.

Nu e o decizie politică, ci pur și simplu pe cifre.

Așa că vreau să profit și să-i încurajez pe privitorii dumneavoastră: dacă aveți o viză, vă rog să vi-o reînnoiți pentru că asta ne va ajuta să ne atingem scopul, iar dacă nu aveți o viză atunci aplicați pentru una, pentru că dacă nu primim mai multe cereri, atunci ne va fi mult mai dificil să scădem acea rată de refuz”, a declarat Kavalec.

Publicitate

Aceasta a precizat că reînnoirile de vize sunt simple deoarece nu e nevoie să te deplasezi până la ambasadă, ci se pot face online sau prin poștă. Ea i-a îndemnat apoi pe români să-și reînnoiască vizele chiar dacă le-au obținut anul trecut.

Ambasadoarea a mai afirmat că și dacă atingem ținta la sfârșitul lui octombrie, tot „va dura câteva luni implementarea acestui program, așa că probabil că nu se va întâmpla anul acesta”.

Întrebată dacă poate în 2025, Kathleen Kavalec a răspuns: „Poate 2025, cel mai devreme, da”.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei

Publicat

Publicitate

Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei

Cuviosul Sila s-a născut în anul 1697 şi a intrat din copilărie în viaţa monahală. În jurul anului 1714, Cuviosul Sila a venit la Sihăstria Putnei. În 1753, Sfântul Iacob Putneanul l-a rânduit să poarte de grijă părinţilor sihaştri de aici, ascultare pe care a împlinit-o până în 1781. Simţind că se apropie de trecerea din această viaţă, s-a retras şi a mai trăit în această lume doi ani, întru răbdarea neputinţelor trupului şi în rugăciune cu smerenie şi cu mulţumire. În 23 aprilie 1783, Cuviosul Sila şi-a dat sufletul în mâinile Mântuitorului Hristos, după o viaţă în care s-a străduit să Îl slujească întru totul.

Sfântul Paisie era ca un stâlp de foc, sprijinind pe toţi cei din jur ca un povăţuitor adevărat. El primise de la Hristos, Păstorul cel Bun, darul cel mare al înainte-vederii, care, adăugându-se la noianul de virtuţi, l-a făcut să fie cunoscut şi cinstit de către toţi ca un adevărat păstor. În 16 decembrie 1784, Cuviosul Paisie s-a strămutat cu pace la cele veşnice.

Publicitate

Cuviosul Natan s-a născut în anul 1717, în zona Paşcanilor. A intrat în viaţa monahală la Mănăstirea Putna. Aici a fost rasoforit cu numele Natanail, a fost hirotonit ieromonah şi i s-a dat ascultarea de eclesiarh. Sf. Natan a arătat multă osârdie în cele două ascultări pe care le-a împlinit în viaţa monahală: cea de duhovnic şi cea de copist de manuscrise şi alcătuitor de pomelnice. A trecut la Domnul în 26 decembrie 1784.
Sprijinindu-se unul pe altul, în rugăciune şi în ascultare, lucrându-şi fiecare talantul dat de Dumnezeu, Sfântul Mitropolit Iacob şi Sfinţii Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan au reuşit să scrie o pagină sfântă în istoria secolului al XVIII-lea din Moldova. Sub ascultarea Sfântului Iacob, colaboratori din toate cinurile bisericeşti şi straturile sociale au lucrat împreună spre binele comunităţii şi spre mântuirea lor. Împreună-lucrarea lor reprezintă un model de comuniune între ierarh şi monahi, între cler şi popor, în ascultare şi în dragoste, care a bineplăcut lui Dumnezeu.

Sfintele moaște
În data de 24 aprilie 1990, părinții Mănăstirii Putna au început refacerea schitului de la Sihăstria Putnei, după ce acesta fusese închis pentru mai bine de 200 de ani. În această zi au fost găsite sfintele moaște ale Cuvioșilor Sila, Paisie și Natan. Mai întâi a fost găsită piatra de mormânt a Cuviosului Sila, în partea dreaptă a bisericii schitului, la exterior, având inscripția „Aici zac oasele ieroschimonahului Sila, care au răposat văleatul 1783, aprilie 23”. La o palmă de pământ se aflau osemintele lui, galbene și frumoase. Pe aceeași latură, lângă naos, a fost aflată piatra de mormânt a Cuviosului Paisie, cu inscripția „Aici odihnesc oasele robului lui Dumnezeu Paisie ieroschimonahul, și au răposat la văleatul 17[…]”. Sub această lespede erau rămășițele sale pământești, tot galbene și frumoase, cu o putere harică deosebită. În interiorul bisericii s-au descoperit osemintele Cuviosului Natan. La 15 iunie 2016, în prezența Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Pimen, conform binecuvântării și aprobării Sfântului Sinod, a fost desfăcută cripta Sfântului Iacob Putneanul. Părinții mănăstirii au aflat toate osemintele sfântului, care erau precum o pâine coaptă și rumenă – culoarea sfințeniei și a desăvârșirii întru Domnul. Înmormântarea sa a fost una a smereniei: a fost așezat în mormânt îmbrăcat smerit, doar în veșmânt monahicesc de schimnic, cu o singură cruce, simplă, din argint. Cu adevărat, atunci când a părăsit demnitatea de mitropolit s-a lepădat de cele trecătoare ale lumii.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) Deputat Alexandra Huțu: „Vești bune de Ziua Familiei pentru cuplurile care vor să  devine părinți: Programul Național pentru creşterea natalităţii continuă și în acest an.”

Publicat

Publicitate

De Ziua Internațională a Familiei, deputatul social-democrat Alexandra Huțu, a anunțat că Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse desfășoară și în acest an „Programul social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității”. Prin intermediul Programului sunt sprijinite 10.000 de cupluri și femei singure care nu pot avea copii din cauza unor probleme medicale, care vor primi vouchere în valoare de 15.000 de lei pentru decontarea procedurilor necesare obținerii unei sarcini.

„În urma Programului din 2023, 56 de solicitanți din Botoșani beneficiază de acest sprijin sub formă de vouchere în demersurile lor de a deveni părinți. Încurajez și anul acesta cuplurile botoșănene să se înscrie în acest Program, pentru că nimic nu este mai important pentru o persoană decât să se bucure de copiii săi și de familia sa. Vom continua să stimulăm natalitatea în România prin orice mijloace, având în vedere declinul demografic accentuat, precum și sporul natural negativ din ultimii ani. Continuarea Programului guvernamental prin care se decontează sumele cheltuite pentru fertilizarea in vitro, reprezintă garanția importanței pe care ministrul Familiei, doamna Natalia Intotero, o acordă măsurilor de creștere a natalității”, este de părere deputatul botoșănean Alexandra Huțu

Sprijinul financiar se acordă pe baza cererii și a declarației pe propria răspundere a beneficiarului Programului, însoțite de documente doveditoare, sub forma a două vouchere, un voucher medicamente în valoare de 5.000 lei și un voucher proceduri medicale în valoare de 10.000 lei. Beneficiile acestui sprijin au impact nu doar pe termen scurt, prin acordarea voucherelor, ci și pe termen lung, acesta contribuind la creșterea conștientizării cu privire la importanța natalității și la provocările cu care se confruntă familiile și persoanele care doresc să devină părinți.

Publicitate

„Apreciez implicarea directă și continuă a doamnei ministru Natalia Intotero în ceea ce privește implementarea politicilor concrete pentru familie. Succesul imens de care s-a bucurat Programul și numeroasele solicitări din partea cuplurilor, demonstrează încă odată că decizia înființării și continuării Programului FIV de către miniștrii social-democrați are impactul dorit de români”, a completat Alexandra Huțu

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending