Connect with us

Eveniment

Rafila, despre cazul ALEXANDRA: La Botoşani NU a fost vorba de şpagă. A fost vorba de un medic care nu a vrut să îşi facă treaba

Publicat

Publicitate

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că în ceea ce priveşte mita oferită în spitale există şi o problemă „de educaţie” şi, ca urmare, ar putea fi introduse cursuri în acest sens pentru medici şi asistenţi.

„Mai multe categorii de personal medical sunt într-un fel sau altul beneficiarii acestor plăţi informale. Este clar că atunci trebuie să găsim o soluţie, inclusiv educaţională. (…) Eu cred că este şi o problemă de educaţie. Acesta este un prim lucru pe care putem să îl facem. Sper să existe deschidere şi la nivelul Colegiului Medicilor din România din acest punct de vedere să dezvoltăm şi aici o să avem nevoie de foarte mult suport să dezvoltăm o curriculă astfel încât toţi medicii, toţi asistenţii medicali periodic să poată să facă un curs de educaţie în acest sens. Până la urmă, sunt nişte chestiuni de natură etică, morală prin faptul că un medic sau un asistent medical primeşte bani de la un pacient, (…) dincolo de fapta care este penală, discutabil penală”, a susţinut Rafila, la o dezbatere găzduită de Colegiul Medicilor din Bucureşti.

În opinia sa, o altă problemă este că se creează discriminare în sensul că pacienţii care oferă mită sunt mai bine îngrijiţi decât cei care nu oferă.

„Problema este că în momentul acela se creează o discriminare. Automat un pacient care dă bani este mai bine îngrijit decât unul care nu dă bani şi care poate nu are bani să plătească şi se întâmplă lucrul acesta frecvent. (…) O parte importantă ţine de poziţia publică a organizaţiilor profesionale. (…) Alt palier cred că ţine de managementul spitalului. (…) Este clar că este o problemă care ţine de managerul spitalului şi care este mai greu de reglementat. (…) Se poate face şi din punct de vedere conceptual, organizatoric. (…) Aici este ca la consumul de droguri. Este o parte – primirea de foloase necuvenite şi evidenţierea acestui lucru este clar că ţine de instituţiile statului care se ocupă cu sancţionarea acestor fapte care ajung în sfera penală”, a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, Ministerul Sănătăţii poate pune la punct un mecanism care să verifice modul în care sunt acordate serviciile medicale.

„Ceea ce putem face la nivelul Ministrul Sănătăţii este doar o chestiune care pune la punct un mecanism care verifică modul în care sunt acordate serviciile medicale. (…) La Botoşani nu a fost vorba de şpagă. A fost vorba de un medic care nu a vrut să îşi facă treaba. (…) Şi condiţionarea unui act medical de primirea unor foloase necuvenite înseamnă de fapt un refuz de a-ţi face meseria şi acolo există în alte ţări un soi de auditori clinici. Adică, nişte persoane care funcţionează în instituţii, în spitale, pot fi şi incognito şi care verifică în permanenţă dacă serviciile medicale sunt acordate aşa cum trebuie”, a arătat Alexandru Rafila.

Publicitate

El a completat că relaţia între pacient şi anumit medic trebuie „depersonalizată”.

„Trebuie depersonalizarea relaţiei între pacient şi un anumit medic din spital. Adică tu vii să obţii serviciul medical la spital, nu la un anumit medic din spital”, a indicat ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, oamenii trebuie să se dezobişnuiască să ofere mită.

„În momentul în care plătitorul – Casa de asigurări de sănătate – are un contract cu spitalul şi spitalul trebuie să furnizeze un anumit serviciu, iar acel serviciu este condiţionat de personal de un folos necuvenit. Unitatea sanitară respectivă trebuie cumva să poată să reacţioneze sau să fie sancţionată pentru că în unitatea respectivă se întâmplă aşa ceva. Or, contractul cu casa de asigurări de sănătate este pentru furnizarea serviciilor, nu pentru furnizarea condiţionată a serviciilor. (…) Trebuie să dezobişnuim lumea să facă acest lucru care în România este considerat de multe ori tradiţional, dar se schimbă lucrurile”, a mai transmis Rafila.

AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Lângă noi: Zece percheziții efectuate de polițiști în dosarul furtului unui milion de euro dintr-o locuință din Suceava

Publicat

Publicitate

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava au efectuat zece percheziții domiciliare în locații din mediul urban și rural din zona municipiului Rădăuți în dosarul furtului unui milion de euro din casa unui bărbat din orașul Milișăuți, au anunțat, vineri, reprezentanții IPJ.

Perchezițiile au avut loc în contextul în care cei doi bărbați despre care se presupune că sunt autorii furtului se află în arest preventiv. În urma acțiunii, au fost ridicate zece mașini de lux.

‘Perchezițiile au avut că scop obținerea de elemente probatorii noi într-o cauză penală privind un furt cu prejudiciu mare săvârșit la data de 17 martie 2025 dintr-o locuință din orașul Milișăuți, dar și instituirea unor măsuri de sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile în vederea recuperării prejudiciului. În urma efectuării perchezițiilor au fost ridicate 10 autoturisme, mărci de prestigiu de fabricație recentă, în valoare de peste 200.000 euro, despre care există date că aparțin celor doi bărbați arestați în cauza de furt și asupra cărora a fost instituită măsura sechestrului asigurător, în vederea recuperării prejudiciului’, au precizat oficialii IPJ Suceava.

Totodată, în cadrul activităților desfășurate a fost instituită măsura sechestrului și asupra a patru clădiri și opt terenuri despre care există date că aparțin celor doi bărbați arestați.

Activitățile de cercetare penală și activitățile procedurale au fost desfășurate sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava.

Doi bărbați din județul Suceava au fost reținuți, pe 30 martie 2025, de polițiști, fiind suspectați de furtul a peste un milion de euro dintr-o locuință de pe raza localității Milișăuți, au anunțat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ).

Publicitate

Potrivit acestora, cei doi indivizi, de 35 și 36 de ani, din municipiul Rădăuți, ar fi pătruns, cu fețele acoperite și cu mănuși, în locuința unui bărbat de 67 de ani din orașul Milișăuți și ar fi sustras peste un milion de euro.

Furtul a avut loc pe 17 martie, atunci când victima a sesizat polițiștii.

‘Deși autorii și-au luat o serie de măsuri care să le asigure protecția și să îngreuneze ancheta (au acționat cu fețele acoperite, au folosit mănuși, au deconectat sistemul de energie electrică, s-au deplasat pe căi de acces lăturalnice fără monitorizare video, au filat locația un timp îndelungat etc.), polițiștii au reușit în scurt timp să stabilească un cerc de suspecți și să obțină date importante pentru stabilirea modului de acțiune și probarea activității infracționale (…) În toată această perioadă evaluarea activităților investigative și de cercetare penală s-a făcut zilnic, corelându-se și coroborându-se datele și informațiile obținute în dinamică, evidențiindu-se piste solide care au dus în final la identificarea și prinderea persoanelor bănuite de comiterea faptei’, au precizat oficialii IPJ.

Polițiștii din Suceava, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, au efectuat șapte percheziții la locuințe și locații folosite de către cele două persoane bănuite de comiterea faptelor.

Ulterior, polițiștii au continuat activitățile investigative și de monitorizare, obținând date cu privire la faptul că cei doi bărbați bănuiți de comiterea furtului intenționează să părăsească țara, încercând să se sustragă cercetărilor și să își asigure scăparea.

În aceste condiții, polițiștii au intensificat activitățile specifice și au constituit filtre rutiere, în seara de 28 martie, autoturismul în care se aflau cei doi bărbați fiind localizat și reperat în zona DN 17, pe raza comunei Vama, un echipaj efectuând semnal regulamentar de oprire. Șoferul vehiculului nu s-a conformat semnalului, continuându-și deplasarea în viteză și încercând să scape pe drumurile laterale, însă pe un drum forestier din zonă nu și-a mai putut continua deplasarea din cauza terenului accidentat. Imediat, cei doi ocupanți au abandonat vehiculul și au fugit în zona împădurită.

Au fost constituite mai multe echipe de căutare și s-a acționat concentric prin restrângerea treptată a arealului de căutare, fiind dispuse totodată toate măsurile de siguranță și securitate pentru polițiștii implicați, reușindu-se găsirea celor doi bărbați, care erau ascunși în fondul forestier. Cei doi au fost încătușați și preluați de către polițiști fără incidente, nefiind necesară utilizarea forței sau a armamentului, supunându-se somațiilor polițiștilor. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Precizări oficiale de la AEP despre finalul campaniei electorale la prezidențiale

Publicat

Publicitate

Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025 se încheie sâmbătă, 3 mai, la ora 07:00. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) le reamintește competitorilor electorali că trebuie să respecte prevederile legale în vigoare și să nu continue propaganda electorală, scrie alba24.ro.

Totodată, Autoritatea Electorală Permanentă îi îndeamnă pe candidați să contribuie la desfășurarea în cele mai bune condiții a zilei votului, astfel încât întregul proces electoral să răspundă așteptărilor democratice ale cetățenilor.

La alegerile din 4 mai 2025, vor fi organizate 18.979 de secții de votare pe teritoriul României și 965 de secții de votare în străinătate.

În țară, votarea la cele 18.979 de secții de votare începe duminică, 4 mai 2025, ora 07:00, și se încheie la ora 21:00, ora României (cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetățenii care, la ora 21:00, se află în sediul secției de votare, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot).

Votarea în străinătate la alegerile prezidențiale se desfășoară, potrivit prevederilor Legii nr. 370/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pe durata a trei zile pentru fiecare tur de scrutin (2, 3 și 4 mai 2025, respectiv 16, 17 și 18 mai 2025).

În conformitate cu prevederile art. 5 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/2025, votarea în străinătate începe în zilele de vineri și sâmbătă, la ora locală 07:00, și se încheie, la ora locală 21:00 (cu posibilitatea prelungirii până la ora locală 23:59 pentru cetățenii care, la ora locală 21:00, se află în sediul secției de votare, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot).

Publicitate

În ziua de duminică, votarea în afara țării va începe la ora locală 07:00 și se va încheia la ora locală 21:00, fără a depăși ora 21:00 a României (cu posibilitatea de prelungire, în conformitate cu prevederile legale în vigoare).

Datele privind prezența la vot vor putea fi vizualizate în timp real pe pagina de internet a Autorității Electorale Permanente – https://prezenta.roaep.ro, pentru fiecare secție de votare în parte. Rezultatele înscrise în procesele-verbale întocmite de către birourile electorale ale secțiilor de votare vor putea fi consultate pe aceeași pagină, imediat după încheierea și transmiterea digitală a acestora.

În situația organizării unui al doilea tur de scrutin, campania electorală va începe de la data validării rezultatelor primului tur de scrutin de Curtea Constituțională a României și se va încheia pe 17 mai a.c., ora 07:00

Citeste mai mult

Economie

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani organizează cel mai mare eveniment local de business al primăverii

Publicat

Publicitate

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani organizează, împreună cu BCR, cel mai mare eveniment local de business al primăverii.

Antreprenorii din județul Botoșani sunt așteptați să participe GRATUIT la evenimentul aflat la ediția a III-a „Dezvoltă afaceri inteligente. Ține-te de plan, vei reuși!” ce va avea loc in data de 8 mai, începând cu ora 11.00, la Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani.

Evenimentul este dedicat antreprenorilor care vor să construiască inteligent viitorul afacerilor din județ și este structurat pe mai multe arii de interes pentru participanți.

Speakerii acestei ediții:

  • Alexandru Vasilache – Director, Teatrul „Mihai Eminescu”: Arta de a construi succesul, când cultura întâlnește business-ul
  • Valeriu Iftime – Președinte, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani: Dezvoltarea inteligentă a afacerilor – direcții strategice pentru județul Botoșani
  • Mihai Zant – Coach & Trainer cu experiență internațională: Liderii buni se văd în vremuri grele
  • Andrei Ovidiu Păun – Coordonator Zonal Micro, BCR SA: Protecție inteligentă și soluții de finanțare oferite de BCR antreprenorilor
  • Vasile Asandei – Director, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est: Oportunități de finanțare prin granturi oferite de Programul Regional Nord-Est, PNS și PNRR
  • Petronela Ciobanu – Consultant fiscal & Managing Partner, Expert Mind Iasi: Modificări fiscale și oportunități de optimizare

Liviu Țului – Director Grup Retail, BCR SA – Moderator

La finalul evenimentului va fi și o parte de networking între participanți.

Publicitate

Înscrierile se pot face electronic la adresa de mail secretariat@cciabt.ro sau completând formularul de inscriere :https://forms.gle/ACs6LcksPSUbTHCC8. Telefonic inscrierile se pot face la numerele: 0744.434.961/0741.436.569/0749.530.478/0744.668.808.

https://www.facebook.com/CCIABT/

https://www.bcr.ro/ro/campania-tine-te-de-plan-2025

Citeste mai mult

Eveniment

Priveghere de noapte la Biserica Vovidenia din municipiul Botoşani, în cinstea Sf. Mare Mucenic Efrem cel Nou

Publicat

Publicitate
Duminică seara, 4 mai 2025, începând cu ora 21.30, se va săvârși, la Biserica Vovidenia, slujba Privegherii, în cinstea Sf. Mare Mucenic și făcător de minuni Efrem cel Nou, prăznuit la data de 5 mai 2025.
Slujba Privegherii va cuprinde Vecernia Mare cu Litia, Utrenia, Sfânta Liturghie și Parastasul ctitorilor și tuturor celor adormiți, Sf. Efrem cel Nou fiind unul dintre patronii spirituali ai Bisericii Vovidenia și ai Așezământului social filantropic din cadrul parohiei. Amintim cǎ din data de 10 iunie 2017, un fragment din sfintele sale moaște sunt așezate spre cinstire și închinare, în Biserica Vovidenia Botoșani.
Vă invităm cu bucurie și binecuvântăm dragostea, sacrificiul și credința dumneavoastră.
Preot Partenie Apostoaie
Paroh al Bisericii Vovidenia Botoşani
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Cine este Sf. Efrem cel Nou?
Sfântul Efrem cel Nou a fost un părinte călugăr din Grecia martirizat de otomani 1426, după ce mai înainte a fost chinuit vreme de 8 luni pentru a se lepăda de credință. A fost canonizat de Biserica Ortodoxă Greacă în anul 1998, urmată de alte biserici ortodoxe.
Moaștele sfântului Efrem cel Nou sunt așezate în biserica mănăstirii din Nea Makri. Aceasta este una dintre cele mai vizitate mănăstiri din Grecia, creștinii românii fiind cei mai numeroși pelerini.
Sfântul Efrem este considerat a fi vindecător, conform mărturiilor pelerinilor, de boli incurabile, cancere, de depresii, de dependențe (droguri, alcool, tutun). De asemenea, există mărturii ale mamelor ce nu putea avea copii și au primit ajutor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending