Connect with us

Eveniment

Radarele fixe, din nou pe șoselele din România. CNAIR va monta sisteme de detecție a vitezei pe autostrăzi și drumuri naționale

Publicat

Publicitate

După 13 ani în care nu au mai fost folosite, radarele fixe vor apărea din nou pe șoselele din România. Montarea radarelor fixe reprezintă o cerință europeană care are ca scop descurajarea comportamentului agresiv al șoferilor, relatează alba24.ro.

Radarele fixe nu au mai fost folosite la noi de peste 13 ani, iar România a ajuns țara europeană cu cele mai multe accidente rutiere grave şi decese. Specialiștii cer în primul râd sancţiuni mai aspre pentru vitezomani, dar şi îmbunătăţirea sistemului în care vor funcţiona radarele fixe.

„e-Sigur” este noul sistem integrat de detecție fixă propus de Ministerul Transporturilor. Potrivit TVR, sistemul presupune montarea unor rețele de camere video fixe pe autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale.

Noile radare vor fi semnalizate: cu 500 -1000 de metri înainte, pe autostrăzi, cu 100 – 500 de metri dacă sunt în afara localităților și cu 50 -100 de metri, în localităţi.

Şi nu se vor limita doar la înregistrarea vitezei cu care circulă maşinile pe acel drum.

Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR a precizat că prin sistemul ”e-sigur” se doreşte constatarea celor care depăşesc limita legală admisă, a celor care conduc un vehicul pe o bandă pe care nu ar trebui să conducă, a celor care nu respectă culoarea roşie a semaforului sau a celor care au interdicţia de a conduce un vehicul care nu este înmatriculat, pe cei care nu respectă trecerea la nivel cu calea ferată, care manifestă un comportament agresiv la volan.

Publicitate

România, singura țară din Uniunea Europeană fără radare fixe

România este pe primul loc în Europa la numărul de decese şi persoane grav rănit în accidente rutiere. Şoferii susțin ideea de a monitoriza drumurile cu radare fiexe, iar specialiștii cred că sistemul poate fi îmbunătăţit.

Radarale fixe au fost folosite şi la noi până acum 13 ani. Programul a fost sistat după ce s-au constatat abuzuri. Autorităţile au de învăţat din greşelile trecutului.

România este, în prezent, singura țară din Uniunea Europeană fără radare fixe.

Noul sistem a fost inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență și, conform angajamentelor asumate, proiectul de lege ar trebui adoptat până la finele acestui an.

CNAIR, în colaborare cu Poliția Română, ar trebui să facă sistemul funcțional în termen de 24 de luni de la intrarea în vigoare a noii legi.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Ignatie Briancianinov

Publicat

Publicitate

Sfântul Ignatie Briancianinov s-a născut în anul 1807, într-o familie de nobili ruși, în provincia Vologda. Din botez s-a numit Dimitrie. De mic se arăta foarte înțelept și evlavios, iubind mai ales liniștea, rugăciunea, slujbele Bisericii și citirea cărților sfinte.

Dotat cu o inteligență de excepție, tânărul Dimitrie este remarcat în scurtă vreme de marele duce Nicolae, viitorul țar, și este luat sub protecția acestuia. Totuși, succesul său în cercurile înalte ale societății nu îi dădea împlinire sufletească. Mângâierea sa o găsea doar în slujbele Bisericii și în scrierile Sfinților Părinți, în care afla îndrumări sigure spre mântuire.

În cele din urmă, demisionând din funcția de ofițer în armata țarului, părăsește lumea și în anul 1827 intră împreună cu un prieten în nevoința monahală, la Mănăstirea „Sfântul Alexandru Svirski”, sub povățuirea Sfântului Leonid, viitorul stareț de la Optina. La început a făcut ascultare la bucătărie, sub porunca unui fost iobag al tatălui său, gustând pentru prima oară din roadele adevăratei smerenii. Fiind supus întru totul tuturor, tânărul ucenic era iubit de toți părinții din mănăstire pentru smerenia și ascultarea sa. În anul 1829 se stabilește, împreună cu starețul său, în obștea Mănăstirii Optina, o vestită sihăstrie a Rusiei pravoslavnice.

Este nevoit apoi să treacă prin mai multe mănăstiri, suferind de boli, de foame, de frig, însă fără să cadă în deznădejde. În anul 1832 a primit tunderea monahală sub numele de Ignatie și a fost numit egumen la Mănăstirea Lopotov. Apoi, în 1834, este numit stareț la Mănăstirea „Sfântul Serghie”, aproape de Petersburg, unde a înnoit în întregime viața duhovnicească și a crescut mai mulți fii sufletești. Lucrarea sa nu a fost lipsită de multe osteneli, necazuri, ispite și dușmani – o cruce pe care arhimandritul Ignatie a purtat-o cu multă răbdare și despre care avea să scrie mai apoi: „Acolo m-a învrednicit Domnul Cel Milostiv să cunosc această bucurie și această pace a sufletului, pe care cuvintele nu pot să o exprime. Acolo m-a învrednicit să gust iubirea și dulceața duhovnicească, chiar în momentul în care îmi întâlneam dușmanul care voia să-mi ia viața și fața dușmanului se făcea în ochii mei ca fața unui înger luminat… Ce privilegiu să fii jertfă, asemenea lui Hristos, sau mai degrabă, ce privilegiu să fii răstignit lângă Mântuitorul…”.

Dobândind darul lacrimilor, al smereniei și al sfintei rugăciuni cea din inimă, Cuviosul Ignatie a adunat în jurul său multe suflete cu viață aleasă, arzând ca o făclie nestinsă în mijlocul lor, fiind căutat de toți ca un mare dascăl al rugăciunii lui Iisus. Încă a scris cu mare înțelepciune și câteva cărți de zidire duhovnicească, arătând tuturor calea dobândirii sfintei rugăciuni a inimii. În anul 1857 a fost hirotonit episcop de Stavropol, un oraș din Caucaz. Însă după patru ani, din cauza bolii se retrage iarăși la liniște, devenind doctor iscusit de suflete, căutat de mulți fii.

La 30 Aprilie 1867 își dă duhul în mâinile Domnului, lăsând în urmă numeroși ucenici. După sfârșitul său fericit, Sfântul Ignatie a apărut în mijlocul unei lumini orbitoare unuia dintre fiii săi duhovnicești, spunându-i: „Tot ce am scris în cărțile mele este adevărat!”.

Publicitate

Pentru sfințenia vieții lui, Sfântul Ierarh Ignatie a fost canonizat în anul 1988 de Biserica Ortodoxă Rusă, cu zi de prăznuire la 30 Aprilie.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: „Lumina credinței străbătând veacul”, proiectul care a adus Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” premiul al doilea la Concursul Național Catehetic

Publicat

Publicitate

În această dimineață, 29 aprilie, în Sala „Sinaxar” a Muzeului Mitropolitan Iași, a avut loc etapa eparhială a Concursului Național Catehetic „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe – moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri”, ediția a XVII-a. Evenimentul a adunat în Capitala Moldovei 13 echipe catehetice, câștigătoare ale etapelor pe protoierii. 

Evaluarea lucrărilor înscrise în cadrul concursului a fost realizată de către prof. univ. dr. Carmen Bolocan – președinte, prof. dr. Denisia Elena Mănoiu, inspector școlar pentru disciplina religie ISJ Neamț și prof. dr. Mihai Giosan,  inspector școlar pentru disciplina religie ISJ Neamț.

Profesorii și copiii din Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” au reușit să transforme credința în acțiune, istoria în lecție vie și sfințenia în sursă de inspirație pentru toate vârstele, obținând un onorant și binemeritat premiu II, după o parohie din județul Iași. În cadrul proiectului „Lumina credinței străbătând veacul”, s-a lucrat cu inimă curată, cu talent dăruit de Dumnezeu și cu rugăciune neîncetată. Astfel, fiecare lucrare a devenit o mărturie vie a iubirii lui Hristos și a frumuseții negrăite a Ortodoxiei. Fiecare cateheză rostită, fiecare icoană zugrăvită, fiecare rugăciune înălțată și fiecare pas făcut în pelerinaj s-au împletit într-o lucrare comună, spre zidirea sufletelor și întărirea credinței.

 

„Cu recunoștință și bucurie, felicităm echipa proiectului „Lumina credinței străbătând veacul”!
Dragi profesori, părinți, copii și tineri,
Vă transmitem alese mulțumiri și calde felicitări pentru implicarea deosebită în proiectul catehetic care a adus atât lumină sufletelor, cât și recunoaștere binemeritată: Locul I la etapa pe Protopopiat și Locul II la etapa Eparhială!
Ați reușit, prin dăruirea voastră, să transformați credința în fapte, istoria în lecție vie, iar sfințenia în inspirație pentru cei mici și mari. Ați lucrat cu inimă, cu talent și cu rugăciune, reușind să faceți din fiecare activitate o mărturie vie a iubirii lui Hristos și a frumuseții Ortodoxiei.
Fiecare cateheză, fiecare icoană, fiecare rugăciune și fiecare pas făcut în pelerinaj a devenit parte dintr-o lucrare comună, cu adevărat ziditoare de suflete.
Mulțumim părintelui coordonator Petru Fercal, profesorilor implicați și copiilor minunați din grupul Prietenii Sfântului Ioan Botezătorul, care au arătat că se poate lucra în comuniune, cu folos și cu har.
Să vă fie răsplătite osteneala și credința, iar bucuria roadelor să vă însoțească mereu”, se arată pe pagina Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul”.

Cele 13 protopopiate din Arhiepiscopia Iașilor au fost reprezentate și anul acesta la concurs, iar membrii juriului, care au mai avut experiențe în evaluarea dosarelor în cadrul etapei eparhiale în alți ani, au constatat o creștere calitativă a proiectelor.

Publicitate

„Etapa eparhială a Concursului Național Catehetic a privit spre cei 100 de ani de patriarhat, dar nu cu o privire retrospectivă, ci cu învățămintele care sunt sprijin pentru următorii ani care ne cheamă la lucrare în Biserică și, totodată, a privi spre acele modele de mărturisire a credinței în vremuri de prigoană, în vremuri grele, a spus. Cele 13 protopopiate din Arhiepiscopia Iașilor au fost reprezentate și anul acesta la concurs, iar membrii juriului, care au mai avut experiențe în evaluarea dosarelor în cadrul etapei eparhiale în alți ani, au constatat o creștere calitativă a proiectelor, poate și din faptul că au avut loc întâlniri cu cei care își doresc să participe încă de la începutul anului, când mai mulți specialiști din zona media, din zona catehetică, și din zona alcătuirii unui portofoliu, a reprezentării succinte a ideilor și mesajul care se dorește a fi transmis, au fost alături de participanți cu gânduri, cu sfaturi, cu modele, cu acele exemple de bună practică, fiindu-le sprijin pe tot parcursul competiției, ne-a declarat părintele inspector Bogdan Racu, de la Biroul de catehizare al eparhiei”, a spus părintele Bogdan Racu, de la Biroul de catehizare al eparhiei.

În urma analizei proiectelor a fost desemnată câştigătoare Parohia „Sfânta Treime” din municipiul Iași, cu proiectul intitulat Bucuria mărturisirii credinței.

Citeste mai mult

Actualitate

Casa Verde Plus: Finanțare de până la 40.000 de lei pentru renovarea și izolarea locuințelor

Publicat

Publicitate

Programul „Casa Verde Plus”, derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), a anunțat condițiile de eligibilitate pentru cei care doresc să obțină finanțare. Prin acest program, orice persoană poate beneficia de până la 40.000 de lei, respectiv 120 lei/mp, pentru lucrări de renovare sau izolare a locuințelor.

Potrivit informațiilor publicate de Fanatik, se pot înscrie cetățenii români sau ai statelor membre ale Uniunii Europene care au domiciliul stabil în România. De asemenea, sunt eligibile și persoanele fizice care dețin o autorizație de construire pentru o locuință unifamilială nouă sau care au preluat legal o astfel de autorizație.

Cine poate beneficia de acest program

Pe lista cheltuielilor eligibile, specialiștii reamintesc ”achiziţia de materiale specificate în ghid şi utilizate pentru izolarea şi finisarea locuinţelor aflate în faza de construcţie sau renovarea locuinţelor existente, inclusiv TVA aferentă”, precum și ”servicii manoperă, inclusiv TVA aferentă. Profitul, cheltuielile indirecte şi TVA aferentă acestora nu sunt eligibile”.

Legea menționează că serviciile de proiectare sunt acoperite, mai exact elaborarea proiectului tehnic în procent de 5% din investiția de bază, doar pentru proiectele care presupun izolarea unei locuințe existente. Finanțarea se va acorda sub forma unei prime de eficiență în valoare de 40.000 de lei.

Această sumă trebuie să acopere cheltuielile eligibile, dar nu mai mult de 120 lei/mp izolat și finisat. Acest lucru fiind valabil în cazul izolării locuințelor aflate în faza de construcție și pentru izolarea locuințelor existente. Beneficiarul va fi obligat să suporte eventualele diferențe până la acoperirea integrală a costurilor.

Firmele pot primi până la 500.000 de lei

”Procentul finanţării poate fi până la 100% însă nu va putea depăşi valoarea de maximum 40.000 lei”, mai este menționat în lege. Cât despre persoanele juridice, acestea pot fi unități administrativ-teritoriale, instituții publice, organizaţii neguvernamentale. unitate administrativ-teritorială este şi subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului, conform Adevărul.

Publicitate

În cazul firmelor, cheltuielile eligibile sunt cele care acoperă costurile unor materiale de izolaţie organic-naturale, sisteme de acoperiş verde, perete vegetal, sisteme de eficientizare a consumurilor (BMS), geam termopan cu tâmplărie din lemn. De asemenea, sunt decontate sisteme de iluminat pe bază de LED și cheltuielile cu montajul sistemelor.

Valoarea finanțării în cazul firmelor este de 500.000 de lei pe proiect, în timp ce bugetul AFM pentru 2025 este de 16,42 miliarde de lei, în creștere cu 18% față de anul trecut. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) mai anunță că în 2025 a mai lansat programul privind panourile fotovoltaice (buget de 1,5 miliarde de lei), programul ”Rabla” (1,43 miliarde de lei), eficiență energetică în clădiri publice sau rabla pentru sobe.

Citeste mai mult

Administratie

Primarul Cosmin Andrei, condamnat cu AMÂNAREA executării pedepsei, dar își păstrează funcția și dreptul de a candida

Publicat

Publicitate

După mai multe termene amânate, magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat marți, 29 aprilie 2025, în dosarul în care primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a fost judecat pentru divulgarea de informații confidențiale în scopuri personale.

Edilul a fost găsit vinovat și a primit o pedeapsă de un an de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani.

Decizia instanței nu îl afectează, însă, din punct de vedere administrativ: Cosmin Andrei nu își pierde funcția de primar și nici nu este împiedicat legal să candideze pentru un nou mandat.

Conform hotărârii Tribunalului Botoșani, primarul a fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la acestea, faptă prevăzută de articolul 12, alineatul 1, litera b din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

Pe durata termenului de supraveghere de doi ani, edilul va trebui să respecte o serie de obligații impuse de instanță, printre care prezentarea periodică la Serviciul de Probațiune Botoșani, primirea vizitelor consilierului de probațiune, anunțarea oricărei schimbări de locuință sau a deplasărilor mai lungi de cinci zile, comunicarea schimbării locului de muncă, dar și furnizarea de informații privind mijloacele de existență.

Instanța a revocat, totodată, măsura controlului judiciar impusă anterior în cauză și a dispus ca primarul să achite suma de 1.364,28 lei, reprezentând cheltuieli judiciare.

Publicitate

Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending