Connect with us

Economie

Rabla pentru automobile 2022 va debuta la 1 februarie

Publicat

Publicitate

Programul Rabla pentru automobile aferent anului 2022 va începe la 1 februarie, a anunțat joi ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Ministrul spune că programul este văzut ca o măsură menită să reducă numărul de mașini vechi din România, lucru solicitat de Uniunea Europeană.

„Măsura luată de Ministerul mediului și care a fost întărită în 2021 a fost susținerea celor ce vor o mașină nouă. Am triplat bugetul la mașini electrice și am crescut cu peste 50% bugetul la Rabla clasic. A cest lucru înseamnă scoaterea a peste 80.000 de mașini mai vechi de 8 ani din circulație.

Rabla Clasic și Rabla Plus: Tichete multiple și obligativitate pentru mașini electrice

Lucrăm la eficientizarea programului Rabla Clasic și Rabla Plus, vorbim cu producătorii și importatorii de mașini să găsim o soluție mai eficientă pentru 2022, analizăm varianta tichetelor multiple, analizăm varianta obligativității pentru mașinile electrice de a scoate din circulație o mașină veche, analizăm impactul programului asupra mașinilor mai vechi de 15 ani sau mai vechi de 8 ani, este o analiză care se va finaliza în luna ianuarie”, a spus ministrul la Antena3.

Ministrul spune, în context, că există programe pentru stații de încărcare a mașinilor electrice, 2.500 de stații finanțate pentru primării și 13.000 de stații prin PNRR.

Publicitate

Tanczos Barna a precizat că în coaliție vor fi discutate și măsurile de descurajare a achiziției de mașini vechi, respectiv posibilitatea apariției unei noi taxe. „Este o decizie politică, nu o pot lua eu în calitate de ministru.

Se va analiza în coaliție, avem Guvern, avem o majoritate, se va discuta cu sigurnață acest aspect”.

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus au început în acest an în luna aprile, cu bugete de 640 de milioane d elei, respectiv 600 de milioane de lei. Programele s-au încheiat în luna septembrie.

Mașinile vechi vor fi taxate: ori prin majorarea unei taxe existente ori printr-o taxă nouă

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirmă că în pofida „efortul uriaş” din punct de vedere financiar făcut de statul român prin implementarea programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus, în România numărul maşinilor vechi nou înmatriculate este mai mare decât cel al autoturismelor noi.

El aminteşte că, la negocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Comisia Europeană a impus României să scoată din circulaţie, până în 2026, un sfert de milion de autovehicule vechi şi poluante, în acest context ministrul avansând ca soluţie majorarea unor taxe existente deja sau o taxă nouă

România trebuie să scoată din circulaţie, până în 2026, un sfert de milion de autovehicule vechi şi poluante

”În continuare sunt mai multe maşini second hand înmatriculate în România decât maşini noi, în ciuda efortului uriaş făcut anul acesta de minister şi de Administraţia Fondului pentru Mediu.

Noi am pornit anul acesta cu 440 de milioane de lei buget pentru Rabla Clasic, faţă de 400, am avut o majorare de 10%. De atunci suntem deja la peste 600 de milioane de lei, adică peste 50% în plus faţă de anul trecut la Rabla Clasic şi am triplat la maşinile electrice bugetul.

Bugetele s-au consumat, suspendăm Rabla în decembrie şi reluăm programul în februarie 2022. Deci degeaba investim noi foarte mult şi venim din partea statului cu acest sprijin către cei care cumpără maşini noi, dacă pe partea cealaltă înmatriculările se fac la liber.

Ministrul Mediului: Descurajarea se face ori prin majorare de taxe, ori prin taxă nouă.

De aceea propun şi colegilor mei din coaliţie să avem în balanţă cele două măsuri: de stimul pentru maşinile noi şi de descurajare. Descurajarea se face ori prin majorare de taxe, ori prin taxă nouă.

Guvernul a spus că nu vom introduce taxe noi, rămâne varianta ca anumite taxe existente, în cazul maşinilor vechi şi foarte poluatoare, să fie majorate.

Noi va trebui să avem un parteneriat cu autorităţile publice locale, că acolo se plătesc taxele pe autoturisme şi să găsim o modalitate de a descuraja înmatricularea maşinilor mai vechi”, a afirmat ministrul Mediului, miercuri seară, la B1 Tv.

Sursa: Romania24.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani: Acțiune „Blitz”a polițiștilor rutieri

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat o acțiune de tip ”blitz”, pe drumurile naționale D.N. 29D și D.N. 28 B, pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauze generatoare viteza excesivă.

 

Activitățile s-au desfășurat în intervalul orar 17:00-20:00, prilej cu care au fost controlate peste 30 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 34 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 33.000 de lei.

 

Dintre sancțiuni, 25 au fost aplicate pentru depășirea limitei legale de viteză.

 

Publicitate

De asemenea, au fost reținute 3 permise de conducere.

Citeste mai mult

Eveniment

Titluri de stat Fidelis 2025: Donatorii de sânge pot cumpăra titluri de stat și în euro. Care sunt dobânzile

Publicat

Publicitate

Ministerul Finanțelor anunță a șasea ediție Fidelis în 2025. În premieră, donatorii de sânge pot cumpăra titluri de stat și în euro. Ediția de titluri de stat se va desfășura între 4-11 iulie. Vor fi dobânzi de până la 8,25% la emisiunile în lei și de până la 6,30% la cele în euro, scrie alba24.ro.

Titluri de stat Fidelis 2025: Condiții pentru subscrieri

Persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie în titlurile de stat Fidelis denominate în lei și în euro.

Subscrierile se fac prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. – Groupe Société Générale, Alpha Bank și TradeVille în parteneriat cu Libra Bank, titluri care sunt listate la Bursa de Valori București.

Titluri de stat Fidelis 2025: Dobânzi

Cei care vor să-și investească economiile în Programul Fidelis, ediția din iulie, vor beneficia de dobânzi atractive și neimpozabile:

în lei:

  • de 7,25% – cu scadența la 2 ani
  • de 8,25% – cu scadența la 2 ani pentru donatori
  • de 7,70% – cu scadența la 4 ani
  • de 7,95% – cu scadența la 6 ani

în euro:

Publicitate
  • de 3.40% – cu scadența la 2 ani
  • de 4.40% – cu scadența la 2 ani pentru donatori
  • de 5.50% – cu scadența la 5 ani
  • de 6.30% – cu scadența la 7 ani

Titluri de stat Fidelis 2025 – noutate pentru donatorii de sânge: tranșa specială în euro

Tranșa specială de titluri de stat Fidelis, emise în euro, dedicată tuturor celor care fac dovada donării de sânge începând cu 1 ianuarie 2025, va avea o dobândă de 4,40%, cu scadența la 2 ani.

De asemenea, donatorii de sânge beneficiază și de tranșa specială de titluri de stat Fidelis, emise în lei, cu scadență la 2 ani, la o dobândă de 8,25%. Donatorii-investitori se bucură de un prag minim de subscriere redus de la 5.000 de lei la 500 lei, în limita unui plafon maxim de 100.000 lei.

Noua structură a programului Fidelis, împreună cu programul Tezaur, care include maturități de 1, 3 și 5 ani, oferă investitorilor și celor care doresc să economisească prin titluri de stat întreaga paletă de maturități, de la 1 la 7 ani, cu opțiuni atât în moneda națională, cât și în euro.

Titluri de stat Fidelis 2025: opțiuni pentru investitori

Cei care investesc în titlurile de stat Fidelis se bucură de facilități precum:

  • posibilitatea de a vinde titlurile înainte de maturitate, primind dobândă aferentă perioadei de deținere în funcție de prețul primit pe bursă
  • veniturile obținute ca urmare a deținerii titlurilor sunt neimpozabile
  • flexibilitate în administrarea și diversificarea portofoliului.

Titluri de stat Fidelis 2025: valoarea nominală

Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro. Pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

Cifrele celor cinci ediții Fidelis din 2025:

  • suma totală investită este de peste 10,7 miliarde de lei;
  • 115.429 ordine de subscriere;
  • 16.789 donatori – investitori;
  • peste 1142 milioane de lei este suma totală investită de donatori-investitori.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Pui de pisică salvat de pompierii botoșăneni dintr-un copac înalt de aproximativ 12 metri

Publicat

Publicitate

În această dimineață, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani au intervenit pentru salvarea unui pui de pisică dintr-un copac, înalt de aproximativ 12 metri. Acțiunea a avut loc pe strada Sucevei din municipiul Botoșani.

 

O femeie a observat că pisica se afla în dificultate și a sunat după ajutor, la 112 . Folosind o scară, unul dintre pompieri a urcat până aproape de vârful copacului și a reușit să coboare, în siguranță, puiul de pisică Acesta a fost lăsat în grija persoanei care a solicitat sprijinul. Femeia și-a asumat responsabilitatea pentru îngrijirea temporară a felinei până la identificarea proprietarilor.

 

Această intervenție reflectă angajamentul pompierilor botoșăneni față de protejarea tuturor formelor de viață aflate în pericol, indiferent de mărimea sau natura acestora.

 

Publicitate

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă și acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

 

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

Peste două sute percheziții la Botoșani într-un dosar vizând acte de identitate românești false

Publicat

Publicitate

Polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), au pus în aplicare, în cursul zilei de astăzi, 1 iulie 2025, un număr de 206 mandate de percheziție domiciliară la sediile unor instituții publice și la locuințele unor persoane fizice.

Activitățile operative sunt realizate într-o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită și fals informatic de către funcționari publici de pe raza județului Botoșani, precum și cu privire la săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals.

Ancheta vizează destructurarea unei rețele care, prin intermediul unor funcționari publici dintr-un serviciu de evidența populației și o primărie, a obținut documente de identitate românești neconforme cu realitatea pentru persoane născute în Federația Rusă, Ucraina și Republica Moldova.

Datele nereale se referă la domiciliul persoanei, care este fictiv, deoarece beneficiarul nu a locuit niciodată la adresa respectivă, dar și la alte atribute de identificare a persoanei, respectiv nume, prenume, data nașterii, locul nașterii, totul cu scopul obținerii de către beneficiar a unui act de identitate, a cetățeniei române și, după caz, a domiciliului sau a reședinței în România.

Datele menționate, care în unele cazuri prezintă o identitate diferită de cea reală a beneficiarilor, în condițiile în care marea lor majoritate au depus certificate de cetățenie română anterior falsificate, sunt incluse în Registrul Național de Evidență a Persoanelor.

În mod concret, beneficiarii au obținut cărți de identitate pe baza unor certificate care atestau dobândirea cetățeniei române și care anterior au fost falsificate, cu stabilirea domiciliului la imobile aparținând unor cetățeni români care nu erau titularii spațiului respectiv și chiar fără acordul lor, prin întocmirea în fals a declarațiilor de luare în spațiu și implicit fără prezența lor în fața funcționarului de la Serviciul de Evidență a Persoanelor.

Publicitate

Astfel, în cursul anilor 2023 – 2024, pe raza unui serviciu de evidență a populației și-au stabilit domiciliul în mod fictiv un număr de 7000 de persoane născute în Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova sau alte state, foste republici sovietice.

Activitățile au fost efectuate în colaborare cu Serviciul tehnic din cadrul PÎCCJ și gruparea de Jandarmerie mobilă Bacău.

Precizăm că percheziția domiciliară este un procedeu probatoriu reglementat de Codul de procedură penală, în vederea descoperirii și strângerii probelor necesare soluționării cauzei, care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending