Connect with us

Eveniment

Puhoi de persoane la vămile României. În ultimele 24 de ore au intrat în țară 120.000 români

Publicat

Publicitate

La punctele de trecere a frontierei din vestul țării s-au format cozi imense, oamenii așteptând ore întregi pentru a putea intra în România, scrie alba24.ro. 120.000 de oameni cu 33.000 de mașini au intrat în țară în ultimele 24 de ore, cei mai mulți pe la granița cu Ungaria, a anunțat duminică Poliția de Frontieră.

 

Azi este ultima zi în care se poate intra în țară fără completarea formularului de localizare PLF, care intră în vigoare de mâine.

Cele mai tranzitate frontiere au fost:

  • Frontiera cu Ungaria – aproximativ 92.700 de persoane şi 32.400 de mijloace de transport
  • Frontiera aeriană – aproximativ 43.000 de persoane
  • Frontiera cu Moldova – aproximativ 12.000 de persoane şi 4.500 de mijloace de transport.

Comparativ cu o zi din luna noiembrie, când prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control, in medie, aproximativ 90.000 persoane, cu peste 32.000 mijloace de transport, se constată o creştere de peste 80% a traficului de persoane.

În aceeaşi medie zilnică din luna noiembrie, pe sensul de intrare au fost aproximativ 50.000 persoane cu 17.000 mijloace de transport, constatându-se astfel că în ultimele 24 de ore a fost înregistrată o creştere a traficului de persoane pe acest sens de 140%.

Publicitate

Comparând aceleaşi perioade, la frontiera cu Ungaria, numărul persoanelor care s-au prezentat la intrarea în ţară (aproximativ 45.000) s-a triplat.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Registrul Auto Român emite online certificatul pentru istoricul mașinilor. Ce date conține și cât costă

Publicat

Publicitate

Registrul Auto Român (RAR) a anunțat că, din 1 decembrie, emite certificatul RAR Auto-Pass. Documentul digital poate fi solicitat exclusiv online.

”Certificatul RAR Auto-Pass este cea mai transparentă formă de informare a cumpărătorului care dorește să fie vigilent. Documentul vă spune detalii esențiale despre istoria vehiculului pe care urmează să-l achiziționați.

Documentul poate fi eliberat atât vânzătorului cât și cumpărătorului, după ce vor fi introduse în aplicația digitală numărul de identificare al autovehiculului (VIN) și câteva date despre solicitant, necesare pentru emiterea facturii și a certificatului.

În cazul în care despre un anumit VIN nu există nicio mențiune în bazele de date ale RAR, utilizatorul va primi gratuit un certificat de negație”, potrivit RAR.

Cum poate fi accesat

În momentul în care sunt găsite date despre vehiculul în cauză, solicitantul va fi redirecționat către pagina de plată și, după confirmarea acesteia, va primi pe email certificatul.

Publicitate

Totodată, documentul poate fi descărcat și direct din platforma digitală RAR Auto-Pass, imediat după efectuarea plății, dar și la orice moment ulterior, numai în perioada de valabilitate a certificatului (60 zile).

Certificatul poate fi emis accesând butonul de pe prima pagină a site-ului www.rarom.ro. Nu este nevoie de prezentarea autovehiculului la reprezentanța RAR.

Tariful pentru emiterea certificatului este de 42 de lei.

Garanția RAR. Ce date conține Auto-Pass

Documentul care reprezintă garanția RAR, organism tehnic al statului, conține date autorizate importante despre istoricul vehiculului, potrivit RAR. Conform legii, responsabilitatea încărcării datelor despre intervențiile și reparațiile efectuate asupra unui vehicul aparține atelierelor autorizate în care s-au desfășurat respectivele operațiuni.

RAR Auto-Pass conține:

  • succesiunea citirilor odometrului furnizate de stațiile ITP sau de reprezentanțele RAR la care s-a prezentat mașina
  • date privind intervențiile minore asupra vehiculului în atelierele autorizate (reparațiile ușoare)

date referitoare la reparațiile efectuate în atelierele autorizate, ca urmare a unor accidente grave care au afectat sistemele de direcție, frânare, structura de rezistență a vehiculului sau elementele de siguranță pasivădate legate de inspecțiile tehnice periodice și de campaniile de rechemare lansate de producătorul vehiculului.

Baza de date interogată pentru obținerea certificatului RAR Auto-Pass este într-o continuă dinamică și se populează cu informații, asta înseamnă că în timp vor fi disponibile din ce în ce mai multe detalii despre un vehicul, pe măsură ce acesta se prezintă la atelierele autorizate de reparații, la stațiile ITP sau la reprezentanțele RAR.

Într-o fază ulterioară de dezvoltare, RAR Auto-Pass va putea oferi informații și despre kilometrajul vehiculului înainte ca acesta să fi fost adus în România.

Suport pentru vânzarea de mașini
„Vânzătorul care nu are nimic de ascuns și vrea să dea dovadă de bună credință are tot interesul să solicite acest document de la RAR pentru a vinde autovehiculul în condiții de transparență totală.

Conceptul RAR Auto-Pass, document legiferat ulterior, a pornit de la cazurile de modificare a odometrului (valorii kilometrajului) care au luat amploare în ultimii ani, RAR încercând astfel să protejeze persoanele de bună credință care doresc să achiziționeze o mașină și să-i cunoască din start istoricul. În acest fel, manipularea odometrului va fi mult mai ușor de depistat.

RAR Auto-Pass este un instrument prin care putem diminua sau limita acest fenomen de manipulare a unor date esențiale care pot face diferența la comercializarea unui autovehicul”, a transmis ing. Cristian Bucur, directorul tehnic al Registrului Auto Român.

 

Citeste mai mult

Eveniment

O familie cu patru copii din localitatea Tătărășeni, comuna Havârna, are nevoie de ajutor după ce casa le-a fost afectată de un incendiu, noaptea trecută

Publicat

Publicitate

O familie cu patru copii din localitatea Tătărășeni, comuna Havârna, are nevoie de ajutor după ce casa le-a fost afectată de un incendiu, noaptea trecută. Cei șase au reușit să iasă la timp din locuință, însă pagubele sunt însemnate. Alarma a fost dată puțin înainte de miezul nopții.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii militari și voluntari din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență Havârna și Darabani, cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă. Aceștia au constatat că ardeau bunurile din bucătărie și o parte din acoperișul casei și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă. Pompierii au înlăturat și pericolul de explozie, din interiorul bucătăriei fiind scoasă o butelie.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul.

Pentru înlăturarea riscului de incendiu, ISU Botoșani recomandă:

– verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;

– nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

Publicitate

– la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

– verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;

– nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.) de la aceeași priză. Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;

– instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;

– amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultate alegeri parlamentare 2024: Județele câștigate de PSD, PNL, UDMR, AUR și USR. Situația voturilor în țară

Publicat

Publicitate

Rezultate alegeri parlamentare 2024: PSD a câștigat alegerile în majoritatea județelor din țară. PNL a obținut primul loc în județe din Ardeal, în Ilfov și Giurgiu. UDMR are cele mai multe voturi în cinci județe, AUR a câștigat în alte trei, iar USR în două județe, informează alba24.ro.

Peste 9,4 milioane de români au fost la vot în țară, la alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024. Acestora li se adaugă peste 770.000 de români din diaspora. Prezența la vot a fost de 52,5%, mai mare ca acum patru ani (31,84%).

Românii și-au votat senatorii și deputații care-i vor reprezenta în Parlament pentru următorii patru ani.

Potrivit rezultatelor centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă, în urma înregistrării proceselor verbale din secțiile de votare, situația pe județe este următoarea:

Rezultate alegeri parlamentare 2024. Situația pe județe

PSD a câștigat în 25 de județe:

  • Maramureș, Bistrița-Năsăud
  • Botoşani, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău, Galaţi, Vrancea, Tulcea, Brăila, Buzău
  • Ialomița, Călăraşi, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Teleorman, Olt, Dolj, Vâlcea
  • Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Hunedoara.

PNL a câștigat în 6 județe: Alba, Cluj, Sibiu, Bihor, Ilfov și Giurgiu

Publicitate

UDMR – 5 județe: Satu Mare, Sălaj, Mureș, Harghita, Covasna

AUR – 3 județe: Arad, Suceava, Constanța

USR – 2 județe: Brașov și Timiș

Citeste mai mult

Eveniment

Cum s-a prezentat un botoșănean la vot. Ținuta șocantă purtată de un alegător la cabina de vot

Publicat

Publicitate

Un alegător dintr-o comună botoșăneană s-a prezentat la vot într-o ținută inedită. Acesta s-a îmbrăcat în haine femeiești și a venit să-și exercite dreptul la vot spre stupoarea celorlalți alegători și a membrilor comisiei, scrie Adevărul.

Probabil cea mai inedită apariție într-o secție de votare din România la alegerile parlamentare 2024 s-a petrecut în județul Botoșani. Este vorba despre un bărbat care a venit să-și exercite dreptul la vot îmbrăcat în haine de femeie. Apariția a fost surprinzătoare atât pentru ceilalți votanți dar și pentru membrii comisiei, mai ales că era vorba despre o secție de votare din mediul rural unde astfel de apariții sunt ceva cu totul neobișnuit.

Vot cu rochie și pălărie

Botoșăneanul îmbrăcat în haine de femeie, dichisit cu rochie de seară și pălărie, dar cu sutienul la vedere, s-a prezentat la vot, la o secție de votare din comuna Havârna, județul Botoșani. Mai precis, în satul Tătărășeni, o localitate cu mai puțin de 700 de locuitori. Acesta, fără nicio inhibiție, deși nu este o prezență obișnuită pentru localnici, s-a prezentat la secția de votare. Avea actele într-o portmoneu de damă și le-a prezentat cât se poate de natural membrilor secție de votare.

Prezența botoșăneanului a provocat stupoare în rândul membrilor comisiei, dar și a alegătorilor prezenți la respectiva secție de votare. Discuția cu alegătorul s-a purtat în hohote de râs, pigmentată cu tot felul de glume. Acesta a intrat în hora glumelor. Deocamdată nu se știe dacă săteanul a vrut doar să facă o glumă sau a avut de transmis un mesaj. Nu este cunoscută o comunitate LGBTQ la Havârna și nici vreun membru asumat al acesteia. Este mai degrabă o zonă tradiționalistă. În orice caz, alegătorul excentric după ce și-a exercitat dreptul la vot a plecat liniștit acasă, fără niciun incident.

Sursa: Adevărul

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending