Connect with us

Eveniment

PS Nichifor a sfințit catapeteasma bisericii „Sfântul Proroc Ilie” din localitatea Icușeni Vale

Publicat

Publicitate

În Duminica a VII-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Sfântul Proroc Ilie din localitatea botoșăneană Icuşeni Vale, comuna Vorona.
Credincioșii din localitatea Icuşeni Vale, comuna Vorona, din județul Botoșani, au participat duminica aceasta la sfintele slujbe oficiate la biserica Sfântul Proroc Ilie. După întâmpinarea ierarhului de către clerici și credincioși, Părintele Episcop-vicar a săvârșit slujba de binecuvântare a casei sociale Anastasia, care va găzdui, în principal, evenimente cu tinerii din parohie. A urmat, mai apoi, slujba de sfințire a catapetesmei și Sfânta Liturghie, săvârșită de Preasfinția sa, împreună cu soborul slujitor în biserica parohială.

În cuvântarea rostită în cadrul Sfintei Liturghii, PS Nichifor a subliniat care este mesajul evangheliei din duminica a VII-a după Rusalii:

Legătura păcatului asupra omului este un chin, este o neliniște a conștiinței, o îngrijorare fără ieșire și este mai grabnic a vindeca pe om din această suferință a neliniștii conștiinței sale care-l fac adeseori sălbatic și neîmplinit, decât boala îndelungată, precum era în acel bolnav. Așadar, cauze diferite pentru care au fost bolnavi cei tămăduiți de Domnul, unii pentru păcatele lor, alții pentru ca să se vadă slava lui Dumnezeu în viața lor. Cea mai mare șiretenie a demonilor este de a ne face să credem că ei nu există și de a ajunge să credem, așa cum mare parte din lume, în zilele noastre, petrece în gândul că dincolo de această viață și această realitate palpabilă nu este nicio altă lume a duhurilor, nici demon, nici Dumnezeu, nici judecată. Nu putem să semănăm neghină și să ne așteptăm să iasă grâu, semeni grâu și tot mai găsești și neghină, cu atât mai mult cu cât sămânța nu este bună. Tot astfel, sămânța vorbelor și a faptelor noastre trebuie să fie curată pentru ca viața noastră să fie păzită desăvârșit de Dumnezeu și să fie pătrunsă de curaj și de putere ce vine de la Domnul.
Ca răsplată pentru întreaga misiune desfășurată în parohie, pr. paroh Dumitru Anușca a fost hirotesit întru iconom, iar familiile Mihai și Iulia Petcu, respectiv, Moisa Alexandru și Ioana, au primit din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei pentru mireni. Totodată, au fost acordate distincții de vrednicie tuturor celor ce s-au implicat în lucrările desfășurate în parohie.

Scurt istoric

Este prima Biserică în localitate, iar piatra de temelie a bisericii a fost pusă la data de 20 iulie 2001 de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Pictarea Bisericii a început în anul 2007 şi a fost terminată în anul 2008.

În anul 2009, la data de 20 septembrie s-a sfinţit biserica de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Publicitate

În perioada octombrie 2022 – iunie 2023, au fost desfășurate lucrările de zidire a casei sociale Anastasia, iar biserica a fost înzestrată cu o catapeteasmă alcătuită din icoane neo-bizantine.

Sursa: DOXOLOGIA

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

FOTO: Dezbateri aprinse la Colegiul Național ,,A.T.Laurian”

Publicat

Publicitate

Ghilolimpiada de iarnă, aflată anul acesta la cea de-a doua ediție, a adus la Botoșani debateri – liceeni, motivați să se întreacă în cele mai interesante argumente, să dezbată subiecte actuale și să își împărtășească pasiunea pentru dezbaterile academice.

Competiția a avut loc spre finalul modului al III-lea al acestui an școlar și a adunat un total de 72 de concurenți din Iași, Suceava și Botoșani. Mai mult decât atât, la eveniment au fost prezenți, în calitate de arbitri și organizatori, studenți din orașe precum Cluj, București, Iași sau Suceava, aceștia având ani buni de activitate în domeniul dezbaterilor și al vorbitului în public.

Ghilolimpiada de iarnă este unul dintre proiectele de suflet ale clubului de dezbateri Ghilotina, deoarece are deja caracterul unei tradiții pe care avansații clubului să o dea mai departe următoarelor generații. Din echipa de organizare au făcut parte Ariana Maria Ciobanu, Amira Maria Macsim, Mădălina Aioanei, Matei Tapalagă, dar și alți avansați și traineri Ghilotina, în diferite roluri și funcții.

Mădălina Aioanei, organizator și lider Ghilotina, s-a declarat foarte mândră de ediția de anul acesta, considerând că succesul acesteia a constat în echipa mare de organizare: de la profesori și conducerea liceului, la colegi, voluntari sau sponsori: ,,Sunt mândră de mine și de colegii mei că am reușit să ne ridicăm la înălțimea standardelor și să le oferim elevilor din regiunea Moldovei o competiție doar a lor, unde pot crește, învăța și pot întemeia prietenii aproape de casă. Sunt mândră de copiii de anul I și II care au jucat, au făcut research și au dat tot ce au avut pentru a obține rezultate frumoase și pentru a se simți mândri de ei înșiși. Deși nu a fost ușor, pot spune că nu mi-aș dori să schimb nimic la modul în care au decurs evenimentele sau competiția și de-abia aștept să ajut persoanele care urmează să continue tradiția să organizeze această competiție și la anul”, a povestit Mădălina Aioanei.

Finala a prezentat un meci frumos și amplu între o echipa din Iași și una din Botoșani. Premiul cel mare a rămas acasă, la Botoșani, mai exact la echipa formată din Alex Chiriac, Cristina Apatiei și Miruna Caciuc, elevi ai Liceului Pedagogic Nicolae Iorga, membri ai clubului Riposta, club-soră cu Ghilotina: ,,M-am simțit foarte bine la competiție, chiar dacă era o atmosferă foarte stresantă pentru mine și coechipierele mele, oamenii din jur și sprijinul reciproc ne-au ajutat enorm. Nu aș putea spune că mă așteptam să câștig competiția, dar mereu am avut încredere în coechipierele mele și în mine, iar oricare ar fi fost rezultatul pot spune că ne-am fi distrat”, a declarat Alex Chiriac, reprezentant al echipei câștigătoare.

 

Publicitate

Ioana IVAȘ

(elevă în clasa a X-a G, C.N.„ATL”)

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Acțiune a polițiștilor de imigrări din Botoșani, alături de polițiști și jandarmi

Publicat

Publicitate

Polițiștii de imigrări din Botoșani, împreună cu colegii lor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșani, au desfășurat o acțiune de verificare în zonele frecventate de tineri și localnici. În urma controalelor, nu au fost constatate nereguli.

 

În dimineața zilei de 21 februarie a.c., în intervalul 6:00 – 12:00, polițiștii de imigrări din Botoșani, alături de polițiști și jandarmi, au desfășurat o acțiune de prevenire a migrației ilegale și a faptelor cu violență.

 

Activitatea s-a desfășurat în Parcul Tineretului și Centrul Istoric al municipiului Botoșani, unde au fost legitimate și verificate prin intermediul aplicației eDAC 39 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani. În urma controalelor, nu au fost identificate persoane străine și nu s-au constatat fapte ilegale.

 

Publicitate

Astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare, polițiștii fiind mereu prezenți pentru siguranța comunității.

Citeste mai mult

Eveniment

Două familii din Frumușica și Cervicești au fost la un pas să rămână fără acoperiș deasupra capului. De vină ar fi coșurile necurățate

Publicat

Publicitate

Seria incendiilor generate de coșurile de fum necurățate de funingine, continuă. Ieri după-amiază, alte două familii din localitățile Frumușica și Cervicești au fost la un pas să rămână fără acoperiș deasupra capului din cauza unor astfel de evenimente.

Pompierii de la Detașamentul Botoșani și Puntul de Lucru Flămânzi au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se înregistra pagube materiale însemnate.

Atragem, din nou, atenția asupra necesității curățării periodice a coșurilor de fum, o măsură esențială pentru prevenirea incendiilor. Depunerile de funingine și gudron se pot aprinde, iar focul se poate extinde rapid la structura acoperișului și la întreaga locuință.

Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).

Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).

Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.

Publicitate

Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

FOTO: arhivă

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: La Biserica „Sfântul Ilie” din municipiul Botoșani a fost instalat preotul coslujitor, într-o atmosferă emoționantă

Publicat

Publicitate

Duminică, după Sfânta și dumnezeiasca Liturghie, la Biserica „Sfântul Ilie” Botoșani, a avut o ceremonie care i-a emoționat până la lacrimi pe enoriașii parohiei. 

Noul părinte coslujitor Constantin Leonte a fost instalat de părintele protopop Petru Fercal în fruntea unui sobor numeros de preoți care au fost părtași la bucuria tânărului slujitor al bisericii, eveniment care fost onorat și de prezența fiilor săi duhovnicești. Emoția enoriașilor a fost peste măsură, mai ales pentru că și-au văzut dorința împlinită, de a-l avedea în parohia lor pe părintele Constantin, pe care îl cunosc de mic.

Emoții mari au fost și pentru fostul protopop Lucian Leonte, actualul paroh al Bisericii „Sfântul Ilie”, care de acum are un ajutor de nădejde, care vine cu forțe proaspete și credință puternică.

 

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending