Connect with us

Eveniment

Protest la Casa de Asigurări de Sănătate: Vor fi sistate plățile către spitale și furnizori de servicii medicale

Publicat

Publicitate

Protest la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS): Angajaţii CNAS vor sista plăţile către spitale şi furnizorii de servicii, au anunțat reprezentanţii BNS. Decizia va fi aplicată din 12 noiembrie.

„Începând cu data de 12 noiembrie 2023, angajaţii CNAS, membri ai Federaţiei Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, afiliată Blocului Naţional Sindical, aflaţi în protest generalizat la nivel naţional pe perioadă nedeterminată, vor sista plăţile către spitale şi furnizorii de servicii”, se arată într-o informare a BNS.

Angajaţii Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate au protestat, joi, alături de colegii lor din Casa Naţională de Sănătate, în faţa sediului CNAS. Prezent la protest, preşedintele BNS, Dumitru Costin, a avertizat că vor fi întârzieri foarte mari la plata serviciilor entităţilor contractante cu Casa de Asigurări.

Criza din sistem

„Vor fi întârzieri foarte mari în plata serviciilor entităţilor contractante cu Casa. Discutăm de spitale publice, private, discutăm de lanţuri de farmacii, discutăm de firme care vor să-şi recupereze banii de concedii medicale pe care le-au plătit.

Deci, întregul sistem va fi afectat. În câteva zile, oamenii din spitale, angajaţii din toate spitalele din România, se vor duce la bancomate şi vor vedea că nu le-au fost alimentate cardurile pentru că oamenii ăştia nu mai fac nicio plată până când problema lor nu este rezolvată.

Gândiţi-vă că au nişte salarii din 2018, nu a mai crescut cu un leu leafa, muncesc de le sar ochii din cap. 2.500 de angajaţi fac munca pentru 4.000 şi nimeni nu vrea să rezolve această problemă, care nu înseamnă un efort care să dea România peste cap, în niciun caz. Banii sunt în bugetul Casei, nu au nevoie de suplimente. (…)

Publicitate


O să rămânem aici. Oamenii continuă protestul în toată ţara până când se găseşte o soluţie”, a declarat Costin.

Acesta a precizat că proiectul de lege prin care ar urma să se majoreze salariile angajaţilor Casei se află la Camera Deputaţilor, „a trecut prin toate comisiile, a luat toate avizele, are nevoie doar să fie pus pe ordinea de zi şi votat 1 minut colo, 1 minut colo”.

„El a fost de două ori pe ordinea de zi, o dată în ultima săptămână a sesiunii parlamentare de primăvară, când era pe locul 1 pe agendă şi a fost dat jos şi a mai fost pus o dată în luna septembrie şi din nou a fost dat jos, fără nicio explicaţie”, a susţinut sindicalistul.

Liderul BNS a adăugat că proiectul de lege prevede majorări salariale pentru toţi angajaţii Casei de Asigurări de Sănătate, însă acestea sunt diferenţiate.

„Au mai rămas 2.500 de angajaţi din 4.000. Creşterile salariale sunt diferenţiate, în sensul în care unii pot avea creşteri salariale de 20%, alţii pot avea creşteri salariale de 30%.

Este un mecanism care trebuie raportat la politica de salarizare de la nivelul Secretariatului General al Guvernului. Există creşteri diferenţiate per individ. Nu este o chestie generală pentru toată lumea”, a explicat el.

Negocieri în așteptare, cu Guvernul

Potrivit acestuia, „ultima discuţie cu domnul Ciolacu a fost săptămâna trecută, iar cu domnul Ciucă ieri (miercuri – n. r.)”.

„Oamenii pe care îi vedeţi aici, şi poate pe unii dintre ei îi blamaţi, cu toate că sunt plătiţi prost pentru munca complexă şi responsabilităţile pe care le au, au avut grijă să nu aibă de suferit nicio gravidă, să nu aibă de suferit niciun bolnav de cancer, să nu aibă de suferit niciun bolnav care are nevoie de oxigen.

Tot ce a însemnat urgenţe au procesat şi le-au rezolvat pentru că nu vor să-şi bată joc de oameni dar, în momentul în care ajungi în această situaţie disperată, ce-ţi rămâne altceva de făcut? Am încercat să găsim o soluţie civilizată, fără scandal, fără conflicte sociale, fără consecinţe în plan social pentru alţii. Ne-au împins într-acolo.

N-am primit de şase zile o solicitare de întâlnire, să ni se spună: ‘Veniţi să discutăm, asta e soluţia pe care v-o propunem’. Şase zile, plus încă două nelucrătoare în weekend, deci de 8 zile calendaristice nimeni din zona guvernamentală nu dă niciun semn de viaţă”, a mai spus Dumitru Costin.

Protestele angajaților din Casele de sănătate

Angajaţi ai Caselor judeţene de sănătate au protestat joi în faţa sediului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Ei au scandat: „Vrem salarii şi dreptate Caselor de Sănătate!”, „Nu plecăm, nu cedăm!”, „Vrem salarii decente!”, „Mereu sacrificaţi, niciodată respectaţi!”.

Protestele angajaţilor din CNAS, CASMB, OPSNAJ şi CAS au demarat în data de 2 noiembrie. Sunt susţinute de Federaţia Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, afiliată la Blocul Naţional Sindical (BNS).

Sindicaliştii susţin că decizia de a protesta pe o perioadă nedeterminată a venit în contextul în care, după luni de dialog şi de aşteptare, au constatat că pentru cei mici ca număr, în ciuda răspunderilor sociale majore pe care aceştia le au, nu se găsesc soluţii.

Însă sunt găsite „soluţii satisfăcătoare şi imediate” pentru cei mari, de ordinul zecilor de mii de salariaţi.

Proiect de lege pentru corecții salariale

BNS, FSCAS şi conducerea CNAS au încercat rezolvarea problemelor de salarizare din această instituţie. Au promovat un proiect de lege pentru a genera suportul legislativ necesar corecţiilor salariale.

Salariaţii din aceste instituţii nu au beneficiat de niciun fel de creştere salarială din 2018 până în prezent. Aceasta, în ciuda faptului că, în perioada pandemiei de COVID-19, instituţia a funcţionat la capacitate maximă cu toţi salariaţii săi pentru a putea să asigure finanţările necesare tuturor furnizorilor de servicii de sănătate implicaţi, se arată în comunicatul BNS.

„Deşi proiectul de lege trimis în Parlament viza în mod direct salarizarea lucrătorilor din CNAS, anumiţi miniştri şi parlamentari au intervenit prin amendate pentru alte tipuri de categorii de salariaţi din sectorul de sănătate publică (nu puţini la număr), ce nu erau vizaţi de proiectul legii.

În aceste condiţii, ne-am trezit în ultima săptămână de lucru a sesiunii parlamentare precedente (luna iunie a.c), că proiectul de lege ajuns pe agenda plenului Camerei Deputaţilor (camera decizională) a fost retras de la vot. Motivul a fost că impactul financiar este unul foarte mare din cauza acestor noi amendamente.

În ciuda unor promisiuni care ne-au fost făcute după protestul din data de 10 iulie 2023, am constatat că s-au găsit soluţii prin ordonanţe de urgenţă pentru alte categorii de salariaţi din sănătate, cu excepţia noastră”, au explicat sindicaliştii Federaţiei Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, într-un comunicat transmis la începutul acestei luni.

Pleacă angajați din sistem

Aceştia atrag atenţia că, odată cu anunţul public al Guvernului, concretizat prin asumarea răspunderii pe Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, s-a produs un fenomen extrem de periculos: peste 100 de salariaţi din CNAS, CASMB, OPSNAJ şi CAS judeţene au migrat către alţi ordonatori de credite din sistemul public.

„Acest fenomen aduce grave atingeri funcţionării CNAS, CASMB, OPSNAJ şi CAS judeţene privind relaţia cu cei peste 40.000 de furnizori de servicii de sănătate punând în pericol:

  • decontarea cheltuielilor prestatorilor de servicii (ex: spitale, farmacii)
  • asigurarea cu medicamente şi materiale sanitare din Programele Naţionale de Sănătate pentru pacienţii cu boli cronice
  • creşterea exponenţială a perioadelor de procesare şi decontare a concediilor medicale; scăderea capacităţii de interacţiune cu populaţia beneficiară de servicii publice de sănătate”, afirmă reprezentanţii organizaţiei sindicale.

Din data de 2 noiembrie, activitatea de relaţii cu publicul a fost perturbată din cauza protestelor, inclusiv procesarea tuturor documentelor venite de la furnizorii de servicii, de la companii (concedii medicale) şi din programele naţionale de sănătate, potrivit Agerpres.

foto: captură video protest/ Facebook BNS

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Simion a devenit președinte la Botoșani. Mai sunt așteptate rezultatele votului din țară

Publicat

Publicitate

Botoșănenii au ales, iar rezultatele parțiale din turul al doilea al alegerilor prezidențiale arată că George Simion s-a impus clar în județul Botoșani. Cu 96,08% din procesele verbale deja centralizate, candidatul AUR a obținut 54,52% din voturi, adică 81.695 de sufragii.

Nicușor Dan, contracandidatul său, a fost votat de 68.143 de alegători, reprezentând 45,48% din voturile exprimate. În total, 149.838 de botoșăneni și-au exprimat opțiunea în favoarea unuia dintre cei doi finaliști ai alegerilor prezidențiale din 2025.

Prezența la urne în județ a fost de 43,41%, adică 162.686 de votanți dintr-un total de 374.762 înscriși pe listele permanente. Dintre aceștia, 144.240 au votat pe listele permanente, 16.642 pe listele suplimentare, iar 1.804 prin intermediul urnei mobile. Mai activi au fost alegătorii din mediul rural – 88.168 votanți, față de 74.518 în mediul urban.

Rezultatul din Botoșani îl plasează pe George Simion în fruntea preferințelor locale, într-un județ unde prezența la vot a fost sub media națională, dar semnificativă în contextul unui scrutin tensionat. Urmează ca Biroul Electoral Central să finalizeze centralizarea tuturor voturilor și să anunțe rezultatele oficiale la nivel național.

Citeste mai mult

Eveniment

A început numărătoarea. George Simion se declară deja PREȘEDINTE

Publicat

Publicitate

George Simion s-a declarat deja victorios în alegeri, deși este contrazis de rezultatele de la exit-pollurile publicate de televiziuni, care îl plasează la aproape 10% procente în urma lui Nicușor Dan, relatează alba24.ro

Rezultatele exit-pollurilor anunțate de reprezintă datele sondajelor realizate până la ora 19:00 la ieșirea de la urne și fără diaspora.

De cealaltă parte, și Nicușor Dan și-a proclamat și el victoria, mizând că eventuale rezultate din diaspora nu vor putea întoarce votul majoritar din țară.

George Simion și-a revendicat victoria: Principalele declarații

”Vă rog să lăsați oamenii care sunt la cozi să-și exercite democratic dreptul la vot. Suntem câștigătorii clari ai acestor alegeri. Revendicăm clar victoria.

Vreau să rog toți membrii din secțiile de vot să nu admită nicio fraudă electorală, nici împotriva mea, nici împotriva competitorului meu.

Numărătorea paralelă va identifica orice intenție de fraudă, dar până acum sunt mulțumit de votul de astăzi și vreau să mulțumim instituțiilor statului român de profesionalismul de care au dat dovadă. Mulțumesc românilor din diaspora care au bătut sute de kilometri să fie alături de țară.

Publicitate

Le mulțumesc tuturor celor care au stat la cozi, a fost o zi de curaj național, o zi în care am început să ne recăpătăm democrația și respectul cuvenit”.

Citeste mai mult

Eveniment

Exit-poll ALEGERI Prezidențiale 2025, turul II: Nicușor Dan a ÎNTORS votul de la primul tur

Publicat

Publicitate

Televiziunile naționale au prezentat, la închiderea urnelor, primele rezultate ale sondajelor realizate la ieșirea de la vot în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Două institute de sondare, ARA&CURS și Avangarde, au realizat exit-pollurile care indică o schimbare de dinamică față de primul tur. Potrivit estimărilor, Nicușor Dan a reușit să recupereze și chiar să depășească diferența din turul întâi, obținând un avans de aproape 10 procente în fața contracandidatului său, trelatează alba24.ro.

Este important de menționat că aceste cifre nu includ încă voturile din diaspora, unde prezența la urne a fost ridicată și care ar putea influența semnificativ rezultatul final.

Exit-poll Alegeri Prezidențiale 2025 ARA și CURS

  • Nicușor Dan 54,1%
  • George Simion 45,9%

Exit-poll Alegeri Prezidențiale 2025 Avangarde

  • Nicușor Dan 54,9%
  • George Simion 45,1%

Rezultatele sunt pentru prezența de la ora 19:00 și nu conțin datele din diaspora. Numărătoarea oficială a voturilor va avea loc duminică seara, până noaptea.

Un tablou al scrutinului se va contura în jurul orei 24:00, dar cel mai probabil numărătoarea ultimelor secții se va întinde târziu în noapte.

Alegerile prezidențiale din 2025 au adus la urne milioane de români, într-o cursă electorală marcată de tensiuni.

Aceste rezultate preliminare reflectă o polarizare accentuată a electoratului român, între o opțiune naționalistă, reprezentată de Simion, și una pro-europeană, susținută de Dan.

Publicitate

Primul tur al alegerilor prezidențiale

Rezultatele primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2025 i-au lăsat în cursă pe cei doi. Cele mai multe voturi le-a obținut George Simion, urmat de Nicușor Dan.

Vă reamintim rezultatele din primul tur, pentru a putea face o eventuală comparație.

George Simion

  • Voturi: 3.862.405 (+1.882.694 voturi față de următorul candidat), respectiv 3.275.571 voturi în țară și 586.834 în străinătate
  • Procent: 40,96%

Nicușor Dan

  • Voturi: 1.979.711 (+86.786), respectiv 1.732.379 voturi în țară și 247.332 voturi în străinătate
  • Procent: 20,99 %

Citeste mai mult

Eveniment

Alegeri Prezidențiale 2025: Stop VOT. Prezență națională de peste 64%. Botoșaniul, sub media națională, cu o prezență de 43,39%

Publicat

Publicitate

Turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2025 s-a încheiat cu o prezență semnificativă la nivel național. Potrivit datelor finale, 64,64% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne, adică 11.627.997 de alegători din totalul de 17.988.218 înscriși pe listele permanente.

Au votat 8.409.281 de persoane pe listele permanente, 3.120.768 pe liste suplimentare și 94.809 prin intermediul urnei mobile. Distribuția pe medii arată că 7.325.187 de alegători provin din urban, iar 4.302.810 din mediul rural.

În județul Botoșani, prezența la urne a fost semnificativ mai mică decât media națională, cu un procent de 43,39%. Au votat 162.591 de botoșăneni din totalul celor 374.762 înscriși pe listele permanente. Dintre aceștia, 144.157 au votat în secțiile de domiciliu, 16.630 pe liste suplimentare, iar 1.804 prin urnă mobilă.

Și în Botoșani, mobilizarea a fost mai mare în mediul rural, unde s-au prezentat la vot 88.121 de persoane, față de 74.470 din urban.

Deși județul s-a aflat printre ultimele din țară ca prezență, participarea a fost mai mare decât în primul tur, semn că interesul botoșănenilor a crescut în fața alegerii decisive pentru viitorul președinte al României. Procesul electoral s-a încheiat fără incidente majore, iar centralizarea voturilor este în curs.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending