Connect with us
Publicitate

Actualitate

Propunere pentru Bacalaureat 2025: Examenele să se desfășoare în timpul cursurilor

Publicat

Publicitate

Examenele să se desfășoare în timpul cursurilor, este una din propunerile Ministerului Educației, o propunere care nemulțumește profund profesorii, relatează alba24.ro.

BAC 2025 ar urma să înceapă cu probele de competențe în lunile ianuarie și februarie, iar probele scrise ar putea să se desfășoare începând de pe 10 iunie, cel mai devreme din istoria recentă.

Datele propuse de Ministerul Educației au fost anunțate de instituție și preluate de Edupedu.

Mai exact, probele de competențe ar urma să se susțină pe 27 ianuarie – 5 februarie.

Proba la limba română scris este programată în calendarul în stadiu de proiect pe 10 iunie.

Publicitate

Organizare Bacalaureatului înainte de vacanța de vară, nemulțumește profesorii din marile licee.

Aceștia au trimis scrisori pe adresa Ligiei Deca în care spun că perioada respectivă este cea mai aglomerată din an.

Tot atunci se încheie și mediile și sunt multe alte activități care au legătură cu sfârșitul de an școlar.

Publicitate

Semnatarii unei scrisori deschise a profesorilor de la Colegiul Național „Sfântul Sava” transmite că nici modificarea programelor pentru examene în condițiile în care profesorii n-ar termina de predat materia nu este o soluție fezabilă, și nici recuperarea orelor sâmbăta.

Ambele propuneri au fost făcute publice de ministrul Ligia Deca.

Bacalaureat 2025: Proiectul de calendar anunțat de minister

Structura anului școlar 2024-2025 va fi cel mai probabil modificată. La ora actuală, propunerea Ministerului Educației este următoarea:

  • 27-29 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 29-31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 3-5 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 5-7 februarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 2-5 iunie 2025: Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 12 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 13 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 18 iunie 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14.00 – 18.00)
  • 19-20 iunie 2025. Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 27 iunie 2025: Afișarea rezultatelor finale

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

FOTO: Construirea blocului de locuințe de serviciu pentru specialiști, scoasă la licitație de ANL

Publicat

Publicitate

Un nou proiect al Consiliului Județean Botoșani intră în linie dreaptă!,Construirea unui nou bloc de locuințe de serviciu, prin intermediul ANL, a fost scoasă la licitație.

„Construirea de locuințe pentru specialiști face parte din programul pe care l-am propus și implementat la Consiliul Județean. Am depășit toate piedicile birocratice pentru cel de-al doilea bloc de locuințe din Strada Ștefan cel Mare (faza a II-a a proiectului), iar Agenția Națională pentru Locuințe a demarat procedura de licitație pentru realizarea acestuia”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Ofertele pot fi depuse în cadrul licitației până pe 18 noiembrie.

Noul bloc va avea un regim de înălțime S+P+3E și o suprafață desfășurată de 2.008,18 metri pătrați. Acesta va fi compus din 20 de unități locative: 15 apartamente cu două camere și 5 cu o cameră.

Clădirea va fi conformă cu standardele actuale NZEB de eficiență energetică ridicată, fiind dotată cu pompe de căldură și panouri fotovoltaice pentru asigurarea apei calde menajere și a căldurii. De asemenea, bloc va fi dotat cu sisteme de ventilare cu recuperare de căldură descentralizate, care vor fi amplasate în camerele de locuit ale apartamentelor.

Valoarea totală a acestui proiect finanțat de Agenția Națională pentru Locuințe, inclusiv TVA și realizarea documentațiilor tehnice, este de 13,8 milioane de lei.

Publicitate

„Continuăm dezvoltarea județului! Atragem fonduri naționale și europene pentru fiecare domeniu de activitate în parte. Județul Botoșani are nevoie de proiecte care să se și concretizeze. Ceea ce am promis, am și realizat în acest mandat de președinte al Consiliului Județean”, a conchis Doina Federovici.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Vouchere sociale 2024: Ce trebuie să faci dacă nu intră banii pe card. Data de la care se fac plătile în octombrie

Publicat

Publicitate

Cardurile sociale destinate persoanelor vulnerabile din programul ”Sprijin pentru România” vor fi încărcate în luna octombrie cu o nouă tranșă de 250 de lei. Plățile se fac și în 10 zile după calendarul oficial.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a confirmat că peste 2,6 milioane de români vor beneficia de acest sprijin destinat achiziționării de alimente esențiale. Cardurile beneficiarilor vor fi încărcate în această lună începând cu data de 15 octombrie.

Programul a început în 2023, cardurile fiind încărcate anul acesta în lunile februarie, aprilie, iunie și august. După tranșa din octombrie, ultima încărcare din acest an va avea loc în decembrie. Valoarea totală acordată fiecărei persoane în 2024 este de 1.500 de lei, distribuită în șase tranșe de câte 250 de lei, acordate o dată la două luni.Programul va continua până în 2027, oferind sprijin material pentru cei care se află în situații economice dificile. De asemenea, beneficiarii sunt sfătuiți să păstreze cardurile chiar și după finalizarea programului, în eventualitatea unei reluări ulterioare a acestuia.

Acest ajutor financiar are un rol esențial în susținerea celor mai vulnerabile categorii sociale, asigurând accesul la alimente și bunuri de bază într-o perioadă de dificultăți economice.

Din 2025, valoarea voucherelor sociale va fi redusă la jumătate.

Per total, în acest an, beneficiarii de vouchere sociale mai au de încasat 500 de lei, în două tranșe.

Publicitate

De menționat că după recalcularea pensiilor, Guvernul a majorat plafonul veniturilor de la care se acordă voucherele sociale. Noul plafon este acum de 2.210 lei.

Vouchere sociale: Când intră banii pe octombrie și ce se întâmplă dacă nu le folosești corect

După data la care intră banii pe voucherele sociale, va fi urmărită respectarea indicațiilor de folosire a lor.

Sunt prevăzute amenzi uriașe pentru cei care folosesc incorect aceste carduri sociale.

Publicitate

Amenda care poate fi primită de cei care folosesc incorect cardurile sociale este de 2.600 de lei (persoane fizice), dar aceasta poate ajunge la 6.500 de lei pentru comercianți.

Prin intermediul cardurilor sociale 2024 nu se pot cumpăra alcool sau țigări.

Se poate, cumpăra însă orice produs alimentar de la comercianții parteneri. De exemplu, carne, pâine, ulei, făină, zahăr, cafea, bulion, conserve, apă, legume, brânzeturi.

De asemenea, se pot cumpăra mese calde de la partenerii din lanțurile de supermarketuri, dar și magazinele mai mici.

Ce trebuie sa faci dacă ai pierdut cardul de alimente sau nu funcționează

Beneficiarul care a pierdut sau nu îi funcționează cardul social trebuie să anunțe emitentul, apelând serviciul de Asistență Clienți sau utilizând aplicația mobilă a emitentului.

Emiterea unui nou card și expedierea la adresa emitentului se vor face, prin grija emitentului, în termen de 60 de zile de la data la care cardul a fost declarat pierdut.

Cine beneficiază de carduri sociale în 2024

  • a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • b) persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • c) familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;
  • d) familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
  • e) familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;
  • f) persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Citeste mai mult

Eveniment

Indieni identificați cu ajutorul termoviziunii, opriți la Rădăuți -Prut. Voiau să ajungă într-un într-un stat din vestul Europei

Publicat

Publicitate

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Rădăuți Prut au identificat şi reţinut, cu ajutorul aparaturii de observare pe principiul termoviziunii, doi bărbați, care au încercat să treacă ilegal frontiera, cu scopul de a ajunge într-un stat din vestul Europei.

În data de 12 octombrie a.c., în jurul orei 00.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Rădăuți Prut – ITPF Iaşi, aflați în executarea unei misiuni cu ajutorul aparaturii de observare pe principiul termoviziunii, au observat pe direcția localității de frontieră Mitoc doi cetățeni care au încercat să treacă ilegal frontiera de stat peste râul Prut, cu intenţia de a intra pe teritoriul național.
Imediat un echipaj din cadrul sectorului a identificat și reținut bărbații, iar în urma verificărilor efectuate, colegii noștri au stabilit că aceștia sunt cetățeni indieni, cu vârste de 32, respectiv 34 de ani, care au declarat că intenţionau să ajungă într-un stat din vestul Europei cu ajutorul unui cetățean român.
Bărbații erau coordonați prin telefon de către cetățeanul român, un bărbat din județul Iași, care a fost identificat de polițiștii de frontieră în momentul în care urma să îi preia pe cei doi indieni cu autoturismul proprietate, pentru a-i transporta spre Iași.
Cercetările sunt în curs de desfășurare, în vederea stabilirii întregii arii infracționale.

Citeste mai mult

Eveniment

De ce să nu lași încărcătoarele în priză, atunci când nu sunt utilizate

Publicat

Publicitate

De ce să nu lași încărcătoarele în priză, atunci când nu sunt utilizate. Principalul element care trebuie luat în calcul este cel care ține de siguranță. Este o mare diferență între încărcătoarele omologate, de calitate, și cele foarte ieftine, fără măsuri de siguranță, care pot provoca accidente grave, informează alba24.ro

Lăsarea încărcătoarelor în priză poate prezenta riscuri de siguranță, cum ar fi supraîncălzirea, care în cazuri extreme poate duce la incendii.

În plus, unele încărcătoare de calitate inferioară nu sunt dotate cu sisteme de protecție adecvate împotriva supratensiunilor, scrie howtogeek.com.

Chiar dacă nu sunt conectate la un dispozitiv, încărcătoarele consumă o cantitate mică de energie (așa-numitul consum în stand-by).

Acest consum este redus, dar dacă multe încărcătoare sau dispozitive sunt lăsate constant în priză, poate crește factura de energie în timp.

Publicitate

De ce să nu lași încărcătoarele în priză: uzura

De luat în calcul este și uzura lor. Chiar și atunci când nu este conectat la un dispozitiv, încărcătorul poate suferi o uzură lentă a componentelor interne, ceea ce îi reduce durata de viață.

Consumul de energie, chiar și în mod pasiv, contribuie indirect la creșterea cererii de energie și, în consecință, la poluare.

Deconectarea încărcătoarelor atunci când nu sunt folosite poate contribui la reducerea consumului global de energie.

Publicitate

Prin urmare, este o practică mai eficientă și mai sigură să deconectezi încărcătoarele atunci când nu sunt utilizate.

De știut atunci când împrumutați un cablu de la un străin: 

Ați putea presupune că un cablu de încărcare este un accesoriu inofensiv. La urma urmei, este doar un cablu care furnizează energie telefonului tău, nu? Din păcate, aceasta nu este imaginea completă.

Hackerii au dezvoltat instrumente sofisticate pentru a manipula ceea ce pare a fi un cablu de încărcare obișnuit. Aceste cabluri aparent nevinovate pot fi armate cu software rău intenționat care oferă hackerilor acces la dispozitivul dvs. în câteva secunde.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending